Biszkopt z pianką truskawkową

Biszkopt z pianką truskawkową Biszkopty
Biszkopt z pianką truskawkową

Tradycyjny biszkopt przełożony z masą z serka mascarpone z dodatkiem truskawek. Palce lizać. Idealne do popołudniowej kawki na tarasie.


Składniki Składniki

  • 6 jajek
  • 1/3 mąki ziemniaczanej
  • 2/3 mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl cukru
  • Pianka:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g truskawek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe + 3/4 szkl gorącej wody
  • 300 g serka mascarpone
  • Dodatkowo:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto Malakoff w wersji rumowej

Malakoff to austriacki tort migdałowy przygotowywany bez pieczenia. W mojej wersji jest to ciasto rumowe i pieczone. Puszysty biszkopt przełożony pysznym kremem o smaku rumowym, a pod kremem marmoladka. Wierzch ciasta przesmarowany jest cienką warstwa kremu i posypany lekko podprażonymi płatkami migdałów. Ciasto smakuje wyśmienicie, polecam.

Kostka Kinder Bueno

Drodzy moi przepis dzisiejszy będzie moją próbą odwzorowania i interpretacji smaku jednego z najpopularniejszych batoników, czyli kinder bueno. Ciasto ma formę przekładańca. Puszysty niezwykle delikatny czekoladowy biszkopt przełożony masą mleczno-orzechowo-migdałową to jest to. Koniecznie spróbujcie bo ciasto jest mega pyszne.

Ciasto W-Z

Ciasto W-Z to jedno z tych ciast, które każdy zna i nie trzeba go zbyt długo przedstawiać. Moja wersja to czekoladowy biszkopt przełożony dżemem wiśniowym i kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, a wierzch ciasta udekorowany jest polewą czekoladową i cukrową posypką. Ciasto smakuje rewelacyjnie i idealnie nadaje się na mniejsze i większe okazje.

Słonecznikowiec

Kolejny, pyszny przekładaniec. Kakaowe blaty - puszyste i wilgotne, masa - pyszna, słodziutka, z chrupiącym akcentem karmelizowanego słonecznika. Zdecydowanie podbiła nasze podniebienia. Całość wieńczyła polewa czekoladowa i dekoracja z kremu śmietankowego. Prawdziwie rodzinne ciasto - spore, podzielne, trzymające kształt i przede wszystkim piękne prezentujące się na stole. Zdecydowanie polecam!

Rolada żyrafa

Rolada żyrafa jest niebanalnym ciastem, które swoim niecodziennym wyglądem i smakiem zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Rolada żyrafa. Co by tutaj o niej napisać...?  Genialna w swojej prostocie. Biszkopt, banan, dżem i krem z dodatkiem mascarpone. Z pewnością warta wypróbowania! Idealny przepis na ciasto.

KUBANKA

Efektowne ciasto przełożone kakaowym kremem, 2 warstwami herbatników, oraz bitą śmietaną, której smak przełamują powidła śliwkowe z rumem.