Biszkopt z pianką truskawkową

Biszkopt z pianką truskawkową Biszkopty
Biszkopt z pianką truskawkową

Tradycyjny biszkopt przełożony z masą z serka mascarpone z dodatkiem truskawek. Palce lizać. Idealne do popołudniowej kawki na tarasie.


Składniki Składniki

  • 6 jajek
  • 1/3 mąki ziemniaczanej
  • 2/3 mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl cukru
  • Pianka:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g truskawek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe + 3/4 szkl gorącej wody
  • 300 g serka mascarpone
  • Dodatkowo:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto "Wiosenka"

Lekkie, nie za słodkie, wręcz orzeźwiające ciacho biszkoptowe z galaretką w pozytywnych kolorach z przepyszną masą śmietanowo jabłkową.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Delikatne ciasto jogurtowe, nie za słodkie. Zwieńczone lukrem, który podkreśla kwaskowaty smak, jaki ciasto jogurtowemu nadaje rabarbar. Przepis na to ciasto jogurtowe jest ze mną bardzo długo. Wygrzebałam przepis na nie w jakiejś gazecie. W czasach liceum piekłam je głównie w formie babki czy też zwykłego ciasta. Dzisiaj zapraszam na ciasto jogurtowe z rabarbarem i lukrem, jeśli lubicie.

Marcello - czekoladowe ciasto z batonikami Pawełek

Marcello - czekoladowe ciasto z batonikami Pawełek. Marcello jadłam już wielokrotnie. Często kiedy jechaliśmy do rodziców Eliasza, piekła je jego mama i od kiedy pierwszy raz spróbowałam zawsze mi smakowało. Nie zastanawiając się długo, poprosiłam Panią Lucynę, żeby upiekła mi to ciasto. Sama wcześniej nigdy go nie piekłam, więc wolałam nie ryzykować. Wiecie jak to jest z ciastami raz wyjdzie, a drugi raz nie wyjdzie. A jeżeli ja nie piekłam go jeszcze ani razu, nie wiadomo jakby to było, więc wolałam mieć pewność, że jednak będę miała co zanieść do pracy.

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe. Biszkopt przełożony cytrynową masą budyniową idealnie sprawdzi się podczas upałów. Zapewniam, że takie ciasto świetnie orzeźwia. Idealny przepis na ciasto.

Ciasto Mon Cheri

Dziś będzie to przekładaniec z mojego przepisu - bardzo prosty, dość efektowny i orzeźwiający. Wiśnia w czekoladzie to nasączony nakropkiem cytrynowym, tradycyjny biszkopt, przełożony masami na bazie budyniu: wiśniowego i czekoladowego. Całość wieńczy orzeźwiająca warstwa galaretki wiśniowej i zatopionych w niej wiśni w cukrze. Bajecznie smaczne po schłodzeniu: kremowe, deserowe i jednocześnie lekkie.

Rabarbarowy przekładaniec

Dzisiaj w roli głównej rabarbar. Kwaśny, wyrazisty w smaku i doskonale komponujący się z wszelkimi słodkimi dodatkami. Ja postawiłam na niezwykle prosty, chodź równie efektowny przepis. Rabarbar zestawiłam z intensywną wiśniową galaretką i waniliową bitą śmietaną. Spód dla odmiany stanowi puszysty i delikatny biszkopt. Klasyka z najlepszym wydaniu. Zapraszam.