Jasny biszkopt tortowy

Jasny biszkopt tortowy Biszkopty
Jasny biszkopt tortowy

Przepis na idealny biszkopt tortowy jasny idealny na tort.


Składniki Składniki

  • 5 jajek
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 5 łyżek cukru
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • tortownica o śred. 26 cm


Od niedawna pieczenie i gotowanie to moja pasja. Staram się aby moje potrawy były pyszne, proste w przygotowaniu i tanie.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto Duetka z Galaretką

Po świętach zapraszam Was na jedną z moich nowości: Duetkę z dwoma rodzajami mas na bazie grysiku wykończonej owocowymi wyspami pomarańczowej galaretki. Ciasto jest niezwykle kremowe i dość słodkie a przy tym orzeźwiające. Kombinowałam, bo chciałam stworzyć jakieś dobre ciacho na puszystym biszkopcie i powiem Wam, że z tych kombinacji powstał niezły kawał ciacha. Rozpływa się w ustach, po schłodzeniu smakuje jak deser pucharkowy. Ja jestem zadowolona, a Wy? Spróbujecie?

Słonecznikowiec

Kolejny, pyszny przekładaniec. Kakaowe blaty - puszyste i wilgotne, masa - pyszna, słodziutka, z chrupiącym akcentem karmelizowanego słonecznika. Zdecydowanie podbiła nasze podniebienia. Całość wieńczyła polewa czekoladowa i dekoracja z kremu śmietankowego. Prawdziwie rodzinne ciasto - spore, podzielne, trzymające kształt i przede wszystkim piękne prezentujące się na stole. Zdecydowanie polecam!

Marcello - czekoladowe ciasto z batonikami Pawełek

Marcello - czekoladowe ciasto z batonikami Pawełek. Marcello jadłam już wielokrotnie. Często kiedy jechaliśmy do rodziców Eliasza, piekła je jego mama i od kiedy pierwszy raz spróbowałam zawsze mi smakowało. Nie zastanawiając się długo, poprosiłam Panią Lucynę, żeby upiekła mi to ciasto. Sama wcześniej nigdy go nie piekłam, więc wolałam nie ryzykować. Wiecie jak to jest z ciastami raz wyjdzie, a drugi raz nie wyjdzie. A jeżeli ja nie piekłam go jeszcze ani razu, nie wiadomo jakby to było, więc wolałam mieć pewność, że jednak będę miała co zanieść do pracy.

Rolada żyrafa

Rolada żyrafa jest niebanalnym ciastem, które swoim niecodziennym wyglądem i smakiem zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Rolada żyrafa. Co by tutaj o niej napisać...?  Genialna w swojej prostocie. Biszkopt, banan, dżem i krem z dodatkiem mascarpone. Z pewnością warta wypróbowania! Idealny przepis na ciasto.

Ciasto Ambasador

Jak wiele z moich ciast ostatnio powstał spontanicznie: wykonałam ciasto bazowe i myślałam co by tu wykombinować. Tak powstał moja wersja przepisu na popularny wśród  miłośników ciach wypiek. A Ambasador to baaardzo mocno nasączony biszkopt z dwoma rodzajami kremów: kawowym z wyczuwalnym rumem oraz waniliowym z bakaliami czekoladą. „Pomarańczą na torcie” są właśnie wspomniane owoce skąpane w pomarańczowej galaretce dodające Ambasadorowi uroku i smaku, pozostawiając uczucie soczystego, słodkiego orzeźwienia i chęci na więcej. Przekładaniec z gatunku orzeźwiających, deserowych, nieprzesłodzonych ciast.

Biszkopt kukurydziany

Mała odmiana od klasycznego, jasnego biszkoptu. Idealny do ciast i tortów. A smak? Jak dla mnie rewelacyjny. Jeśli ktoś choruje na celiakię, to ze spokojem jest to przepis dla niego.