Ciasto potrójnie truskawkowe

Ciasto potrójnie truskawkowe Kruche
Ciasto potrójnie truskawkowe

Deser jest bardzo lekki i mocno truskawkowy.


Składniki Składniki

  • spód:
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g gorzkiej czekolady 70%
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • składniki masa różowa:
  • 2 puszki małe mleczka kokosowego po 165 ml
  • 300 g truskawek
  • 75 ml wrzątku
  • 5 łyżek żelatyny
  • 2 łyżki ksylitolu - opcjonalnie
  • masa czerwona:
  • 300 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka żelatyny


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto prosto z Raju (bez glutenu i nabiału)

Nie wiem, czy Wy też tak macie, ale ja często komponuję smaki ciasta na własną rękę. Biorę pod uwagę preferencje domowników, jak i swoje. Przy tym też liczy się okazja... Na rodzinne spotkania najlepsze są przekładańce! Tym razem wymyśliłam dwa maślane kruche blaty, ciasto kakaowe, mus truskawkowy i krem kokosowy - wyszedł trochę szary, ale wrażenie też jest spotęgowane obecnością ciemnego ciasta. Jak przystało na rajskie ciasto, na wierzchu są oczywiście wiórki kokosowe. Ciasto jest trochę czasochłonne, ale proste, przepyszne i zbilansowane - na pewno nie jest to cukrowy zapychacz, lecz kombinacja prawdziwych smaków jak kakao, truskawki, kokos!

Krajanka z suszonymi morelami i migdałami

Bardzo lubię ciasta warstwowe, zwłaszcza takie, w których każda warstwa jest inna - zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Właśnie taka jest ta krajanka. Spód to delikatnie waniliowe ciasto półkruche. Na nim znajduje się wilgotna, kwaskowata warstwa  z suszonych moreli z nutką likieru cointreau. Warstwa, która wieńczy całość to migdałowa chmurka - piankowa masa z chrupkimi okruszkami migdałów. Każdy znajdzie więc tutaj coś dla siebie: ciasto, owoce, słodką piankę. A która warstwa będzie Waszą ulubioną?

Mazurek (bardzo) czekoladowy

Ekstremalnie czekoladowy mazurek na kruchym, maślanym cieście z mocno czekoladową masą, posypany dodatkowo surowym ziarnem kakao. Pamiętajcie, że im lepszej jakościowo czekolady użyjecie, tym lepszy będzie smak mazurka - kruchego, delikatnego ciasta z rozpływającym się w ustach kremem.

Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą

Jeszcze mi się nie znudził, ten kwaskowaty jegomość i tak sobie wykombinowałam idealnie kruche ciasto z lekką jak chmurka bezą. Chyba nie wyszło najgorsze, bo już kilka godzin po upieczeniu zniknęło gdzieś pół blaszki ;)

Stefanka

To ciasto gościło w moim domu rodzinnym na niemal każde święta. Pamiętam jak Mama zawsze dzień wcześniej piekła placki, by zmiękły, a dopiero kolejnego dnia ręcznie ucierała masę, a mi pozwalała próbować. Teraz z racji moich wiecznych eksperymentów piekę je rzadziej ale nadal bardzo lubię. Bo czy można nie lubić kruchego miodowego ciasta przełożonego masą z kaszą manną i oblanego czekoladą?

Mazurek Pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy to połączenie gorzko-słodkiej masy z cytrusów oraz kruchego ciasta. U mnie zyskał wielu wielbicieli. Taki słoneczny kolor pięknie prezentuje się na świątecznym stole.