Ciasto bananowo-czekoladowe

Ciasto bananowo-czekoladowe Inne
Ciasto bananowo-czekoladowe

Ciasto bananowo-czekoladowe to doskonała propozycja pysznego, szybkiego w przygotowaniu i prostego deseru. Mocno czekoladowe ciasto, z jeszcze bardziej czekoladową polewą i bitą śmietaną. Idealne dla łasuchów!


Składniki Składniki

  • banany - 2 mocno dojrzałe
  • jajka - 1
  • żółtka - 2
  • białka - 2
  • olej - 100ml
  • mleko - 50ml
  • mąka pszenna - 170g
  • cukier - 170g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • kakao - 4 łyżeczki
  • czekolada gorzka - 100g
  • Polewa czekoladowa:
  • czekolada mleczna - 100g
  • śmietana 18% - 100g
  • Do podania:
  • bita śmietana, jogurt naturalny, orzechy, świeże owoce.


Cookuj.pl - blog kulinarny. Najlepsze przepisy kulinarne na każdą okazję! Pyszne pomysły na obiady, ciasta, desery, dania sezonowe, mięsne i wegetariańskie.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ

Wszyscy mają mamb...a nie to nie ta rymowanka. Wszyscy mają Brownie mam i ja! Moje oczy dzisiaj na zakupach ujrzały kilogramy tortów to musiałam uspokoić swoje wnętrze i przyszykować sobie własne ciasto dla spokoju.

Karobowy mugcake z cukinią podany z kruszonką ze słonecznika i miętą

Ostatnio przepadłam całkowicie za słonecznikiem w mleku kokosowym, oleju kokosowym i odżywką białkową. Fantastycznie także sprawdza się tu dodanie miodu, ale to już nie na śniadanie ze względu na cukry. Smak boski, konsystencja sezamków/ kruszonki, niezwykle pyszna i uzależniająca. Dziś wystąpiła u mnie jako dodatek do standardowego mugcake'a. Dziś zostawiam Was z przepisem, a w kolejnym poście postaram się wyjaśnić nieco, osobom, które jeszcze nie do końca wiedzą o co chodzi z tymi śniadaniami białkowo-tłuszczowymi i dlaczego tak a nie inaczej. Jesteście zainteresowani?

Verrine z quinoa, musem bananowym i morelami

Verrine to rodzaj pochodzących z Francji przystawek lub deserów, których składniki układa się warstwami w małych szklaneczkach. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonale prezentują się na stole i wyśmienicie smakują. Nasze dzisiejsze verrine przyrządziliśmy na słodko.

Ryż na mleku i śmietance z rabarbarem

Zapraszam was dzisiaj na wspaniały deser, który może być potraktowany jako podwieczorek, śniadanie lub drugie śniadanie.  Koniecznie spróbujcie, ten ryż gotowany na mleku ze śmietanką jest po prostu pyszny. W oryginalnej wersji podaje się go z wiśniami, ja zrobiłam wersję swoją z rabarbarem. Wyszło idealnie i bardzo smacznie.

Zapiekany pudding z serka wiejskiego

Taki pudding jest nie tylko pyszny, ale również syty, więc idealnie może posłużyć jako zdrowe śniadanie, a nawet jako deser. Idealny na ciepło i po ostygnięciu.

Ciasto dyniowe z orzechami, granatem i kremem mascarpone

Ciasto dyniowe z orzechami, granatem i kremem mascarpone. Ciasto dyniowe z orzechami, granatem i kremem mascarpone - delikatnie wilgotne, przełożone kremem mascarpone. Wypróbuj ten doskonały przepis!