Biszkoptowe maczki vel baletki (bitki)

Biszkoptowe maczki vel baletki (bitki) Ciastka
Biszkoptowe maczki vel baletki (bitki)

Biszkoptowe maczki znają chyba wszyscy. Malutkie, urocze biszkopciki posypane makiem i przełożone marmoladą leżały niegdyś w każdej cukierni. Samodzielne ich upieczenie w domu jest bajecznie proste, dlatego zachęcam, wszak teraz w czasie adwentu to rytuał. Jednocześnie doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu, pieczenia, jedzenia i obdarowywania bliskich słodkościami.Te maleństwa są dietetyczne, bo upieczone bez dodatku tłuszczu.


Składniki Składniki

  • 2 jajka
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki maku
  • 200 g gęstego dżemu
  • 1-2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i po jednym żółtku. Masa powinna trzykrotnie zwiększyć objętość

przesianą mąkę delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki z masą jajeczną

ciasto przełożyć do szprycy lub po prostu do woreczka foliowego i uciąć rożek

na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta zachowując odstępy. Przed pieczeniem posypać ziarenkami maku

piec 10 minut w 180' C do lekkiego zrumienienia

dżem wymieszać z bułką tartą lub pokruszonymi biszkopcikami (lub innymi ciasteczkami) do odpowiedniej konsystencji. Zbyt rzadki będzie po prostu wypływał przy złożeniu

przekładać ciasteczka dżemem i połączyć w pary 



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciastka cytrynowe

Kruche, delikatne i mega smaczne ciastka cytrynowe udekorowane lukrem o tym samym cytrynowym smaku. Wyborne, bardzo łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne ciasteczka, które osłodzą każdy dzień. Idealne ciasteczka do pochrupania.

Kruche ciastka ze słonecznikiem

Kruche ciastka ze słonecznikiem to waniliowe ciasteczka z małą ilością cukru, bardzo chrupiące, a zarazem delikatne. Bardzo kruche, niezbyt słodkie, łatwe w przygotowaniu i ekspresowe w pieczeniu, no i ten chrupiący słonecznik. Pyszne, ale mają też jeden minus... Błyskawicznie znikają z talerza.

Miękkie ciasteczka z marchewką

Miękkie ciasteczka z marchewką to idealna propozycja dla najmłodszych. Jeśli szukasz ciastek, które bez obaw możesz podać małemu dziecku, to ten przepis jest dla Ciebie.

Florentynki

Florentynki to tradycyjne włoskie ciasteczka. Chrupiące z zewnątrz, ciągnące w środku. Wypełnione bakaliami - znajdziemy tutaj przede wszystkim migdały, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę lub wiśnie kandyzowane. Zlepione słodką mieszanką masła, miodu i cukru. Na prawdę uzależniają! To jedne z lepszych ciastek jakie jadłam. Smakują wszystkim bez wyjątku.

Domowe Wafle Karmelowe

Przepis na domowe wafle karmelowe, znane również pod nazwą Tofinki. Są szybkie i banalne w przygotowaniu. Bardzo słodkie, w sam raz do kawy lub herbaty. Moje dzieci je uwielbiają, dlatego znikają z talerza w mgnieniu oka!

Waniliowe ciasteczka z Rudolfem

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Nawet w tym czasie, kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani, warto poświęcić chwilę na wspólne pieczenie ciasteczek. Kto nie lubi czasem poczuć się jak dziecko? Fajnie powrócić do czasów dzieciństwa i kreatywnie spędzić czas, dekorując ciasteczka wspólnie z dziećmi! Urocze Rudolfy są bardzo kruche i nie tylko fajnie wyglądają, ale również smakują. Mogą być zarówno słodkim upominkiem jak i ozdobą choinki czy świątecznego stołu.