Wilgotna Babka Cytrynowa

Wilgotna Babka Cytrynowa Babki
Wilgotna Babka Cytrynowa

Wilgotna, mięciutka z posmakiem cytryny, taka jest ta babka. Jest pyszna i szybko można ja przygotować. Przed podaniem możemy ja polukrować lub posypać cukrem pudrem. dla mnie jest idealna taka bez niczego, ale nie wykluczam ze gdy upiekę ja kolejny raz to ja polukruje, cytrynowym lukrem.


Składniki Składniki

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 gr masła w temp. pokojowej
  • 3 jajka w temp.pokojowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 cytryny (skórki i sok)


Mam na imię Iwona. Blog powstał 24 sierpnia 2015 roku, więc w tym temacie jestem początkująca ;) Co nie zmienia faktu, że bardzo lubię przygotowywać dania jak i je jeść choć nie widać tego po mnie. Lubie podśpiewywać podczas przygotowywania posiłków, chociaż nie wiem jak inni to znoszą ;) Ważne, że smakuje im to co przygotuje. Staram się gotować dania proste i smaczne.

Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Murzynek z pijanymi wiśniami

Czekoladowe ciasto murzynek z wiśniami w spirytusie. Mięciutkie i wilgotne. Tak się składa ,że mam duży zasób "pijanych wiśni" i nadszedł czas aby je wykorzystać. Tym sposobem mamy pyszne ciasto.

Babka pomarańczowa

Babka przygotowana na świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy i startej skórce jest bardzo aromatyczna, a co za tym idzie niezwykle smaczna. Wilgotna, mięciutka i intensywnie pomarańczowa, zarówno w smaku, jak i w kolorze. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Pyszna babeczka!

Babka drożdżowa parzona

Nadchodzi czas na nasze ulubione ciasta czyli babki drożdżowe. Naszym zdaniem, to (obok makowców) najsmaczniejsze z  polskich ciast. Babki drożdżowe zawsze kojarzą mi się ze nadchodzącą wiosną i smakami dzieciństwa. Nie potrafię niestety odtworzyć przepisu, z którego korzystała moja babcia, ale często posiłkuję się recepturami Tadeusza Barowicza, choć niektóre z nich modyfikuję. Także poniższy przepis jest jego autorstwa. W nawiasach zaznaczyłam moje modyfikacje.

Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami. Sięgnij po ten przepis i przygotuj pyszną babkę drożdżową z rodzynkami, która zagości na Twoim wielkanocnym stole! Mniam! Sprawdzony przepis!

Babka Wielkanocna

Babka Wielkanocna wcale nie musi być nudna. Za pomocą dodania zaledwie kilku składników może stać się ciastem wyjątkowym i zaskakującym w smaku. Połączenie dojrzałych bananów i polewy zrobionej z krówek okazało się rewelacyjne. Babka dzięki bananom nie była sucha. Była mokra i wilgotna. Krówkowa polewa nadała jej oprócz tego bardzo ciekawego smaku. Ciasto jest przepyszne! Łatwa w wykonaniu obowiązkowa pozycja na wielkanocny stół.

Puszysta babka na majonezie

Przepis na puszyście smaczną i nie tylko Wielkanocną babkę z majonezem. Artykuł Puszysta babka na majonezie pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.