Wilgotna Babka Cytrynowa

Wilgotna Babka Cytrynowa Babki
Wilgotna Babka Cytrynowa

Wilgotna, mięciutka z posmakiem cytryny, taka jest ta babka. Jest pyszna i szybko można ja przygotować. Przed podaniem możemy ja polukrować lub posypać cukrem pudrem. dla mnie jest idealna taka bez niczego, ale nie wykluczam ze gdy upiekę ja kolejny raz to ja polukruje, cytrynowym lukrem.


Składniki Składniki

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 gr masła w temp. pokojowej
  • 3 jajka w temp.pokojowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 cytryny (skórki i sok)


Mam na imię Iwona. Blog powstał 24 sierpnia 2015 roku, więc w tym temacie jestem początkująca ;) Co nie zmienia faktu, że bardzo lubię przygotowywać dania jak i je jeść choć nie widać tego po mnie. Lubie podśpiewywać podczas przygotowywania posiłków, chociaż nie wiem jak inni to znoszą ;) Ważne, że smakuje im to co przygotuje. Staram się gotować dania proste i smaczne.

Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Puszysta babka parzona

To stary rewelacyjny przepis... wiecie, że takie uwielbiam? W smaku babka jest typowo piaskowa, delikatna. Jeśli użyjemy budyni czekoladowych możemy uzyskać co najmniej tak samo pyszną babkę czekoladową. Ciasto piekłam w średniej foremce z kominem o średnicy na górze 24 cm.

Cytrynowa babka w cytrynowej polewie

Przepis jest bardzo prosty, ciasto dość szybkie w zrobieniu i chyba z najbardziej podstawowych składników. Przepis dostałam go od cioci mojego męża, która zawsze ma fajne pomysły kulinarne. Babka tradycyjna, a zarazem oryginalna przez smaczek, który robi polewa z kogla mogla i soku z cytryny. Pyszności.

Jaglana babka drożdżowa

Babka drożdżowa z dodatkiem kaszy jaglanej, dzięki której ciasto zachowuje dłużej świeżość. Babka jest puszysta, miękka i delikatna przez kilka dni. Wierzch babki okrywa słodki i lepiący karmel, który nadaje dodatkowej słodyczy.

Waniliowa babka na majonezie

Waniliowa babka na majonezie to w dwóch słowach: pyszna babka. Delikatne i niezwykle puszyste ciasto o waniliowym aromacie sprawi, że przepis trafi do Waszych ulubionych przepisów na tego rodzaju wypieki. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, nie zajmuje zbyt wiele czasu i smakuje każdemu miłośnikowi słodkich, puszystych wypieków. Waniliowa babka na majonezie będzie nie tylko doskonałą ozdobą świątecznego stołu, ale i pysznym ciastem na deser.

Piegusek na białkach, czyli babka z makiem

Pieguska, czyli babkę z makiem na białkach postanowiłam upiec już dość dawno temu, przy okazji pieczenia babki na białkach według przepisu siostry Anieli. Tak mi się wtedy wymyśliło, że w wersji z makiem ta babka będzie pyszna i właśnie taka wyszła. Jeśli ktoś lubi może babkę posypać cukrem pudrem lub zrobić dowolną polewę. U mnie była bez dodatków, bo bardzo lubię te przypieczone brzegi. Babki na białkach mają ten plus, że dość długo utrzymują świeżość.

Babka rumowa

Kiedyś babki piekła moja Babcia, Mama nie ma takiego zwyczaju, ale ja z wielką przyjemnością wróciłam do tej Wielkanocnej tradycji i co roku serwuję domownikom pyszną babkę. Tym razem proponuję pełną bakalii aromatyczną babkę rumową.