Wilgotna Babka Cytrynowa

Wilgotna Babka Cytrynowa Babki
Wilgotna Babka Cytrynowa

Wilgotna, mięciutka z posmakiem cytryny, taka jest ta babka. Jest pyszna i szybko można ja przygotować. Przed podaniem możemy ja polukrować lub posypać cukrem pudrem. dla mnie jest idealna taka bez niczego, ale nie wykluczam ze gdy upiekę ja kolejny raz to ja polukruje, cytrynowym lukrem.


Składniki Składniki

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 gr masła w temp. pokojowej
  • 3 jajka w temp.pokojowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 cytryny (skórki i sok)


Mam na imię Iwona. Blog powstał 24 sierpnia 2015 roku, więc w tym temacie jestem początkująca ;) Co nie zmienia faktu, że bardzo lubię przygotowywać dania jak i je jeść choć nie widać tego po mnie. Lubie podśpiewywać podczas przygotowywania posiłków, chociaż nie wiem jak inni to znoszą ;) Ważne, że smakuje im to co przygotuje. Staram się gotować dania proste i smaczne.

Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Babka z nutellą

Tradycja wypieku bab wielkanocnych sięga XV wieku. Pięknie wyrośnięta baba zapowiada powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej pani domu bardzo zależało na udanym wielkanocnym specjale. Baba wielkanocna jest chimeryczna – lubi ciepło i delikatne traktowanie. Dlatego przygotowanie bab wielkanocnych wiązało się z licznymi doznaniami, a przede wszystkim z niepokojem o powodzenie wypieku. Przeciąg czy hałas nie był wskazany przy pieczeniu bab wielkanocnych. Nie wiem czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale zapewne w wielu domach jest ona nieodłącznym elementem świąt. Zapraszam Was na pyszną babkę z nutellą. Obawiałam się, że przy takiej ilości nutelli, wypiek będzie zbyt słodki - myliłam się. Babka jest pyszna, delikatna i wilgotna. Zdecydowanie polecam.

Babka czekoladowa na drożdżach

Wielkanoc, to czas na baby, baby drożdżowe. Muślinowe, zwykłe drożdżowe, migdałowe na drożdżach, ponczowe, szafranowe... Dzisiaj polecam przepis na babkę czekoladową drożdżową, według przepisu z książki Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku.Ta babka jest pyszna!

Babka z jogurtem greckim

Wielkanoc za pasem, więc na blogu nie może zabraknąć prawdziwej baby. Ta jednak ma w sobie niespodziankę w postaci dodatku ananasowego jogurtu greckiego. Sprawił, że na długo zachowała świeżość. Puchata, mocno cytrynowa, zero zakalca - idealnie wypieczona. Osobiście zawsze w babach wielkanocnych irytował mnie dość wyczuwalny smak proszku do pieczenia - wiadomo - ucierane ciasto wymaga sporego jego dodatku. Zaskakująco: w tej babce proszku do pieczenia nie wyczuwamy - widocznie jogurt grecki skutecznie ten smak zniwelował. Przepis stąd z moimi modyfikacjami.

Babka pomarańczowa

Babka przygotowana na świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy i startej skórce jest bardzo aromatyczna, a co za tym idzie niezwykle smaczna. Wilgotna, mięciutka i intensywnie pomarańczowa, zarówno w smaku, jak i w kolorze. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Pyszna babeczka!

Serowa babka z żurawiną

Wilgotna babka z dodatkiem serka i słodką żurawiną. Smaczna babka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Babkę polałam lukrem, który zawiera naturalne barwniki.

Pomarańczowa babka żółtkowa

Robiłam ostatnio tort bezowy (pierwszy raz w życiu!), byłam przeszczęśliwa jak okazało się że wyszedł. Zostały mi żółtka, a że nie lubię wyrzucać jedzenia, postanowiłam, że muszę coś z nich zrobić. Padło na babkę żółtkową. Zainspirowałam się przepisem z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki. Zapraszam!