Ciasto chałwowo brzoskwiniowe

Ciasto chałwowo brzoskwiniowe Biszkopty
Ciasto chałwowo brzoskwiniowe

Jak patrzę na tą brzoskwiniową warstewkę galaretki to od razu się uśmiecham. Jakoś tak mam, że ten kolor mnie dobrze nastraja, może dlatego że kojarzy się z latem i słońcem? A może dlatego, że przywodzi na myśl smak i aromat soczystych pomarańczy, sama nie wiem. Tak czy siak w tym cieście nie znajdzie pomarańczy, ale jest za to orzechowy biszkopt, pyszna galaretka na soku brzoskwiniowym, która równoważy słodycz masy śmietankowo-chałwowej. Co tu dużo pisać, kolejne ciasto, które po prostu musicie wypróbować.


Składniki Składniki

  • 4 jajka
  • 50 g startych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g chałwy o smaku kakaowym
  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki wystudzonej herbaty


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kopiec kreta dla każdego

Kopiec kreta to ciasto do którego z chęcią się wraca. Dobrze wykonane jest trochę wilgotne i chętnie po nie sięgamy. Zresztą zauważyłam, że szybciej zjadane są u nas ciasta z kakao.

Ciasto "Wiosenka"

Lekkie, nie za słodkie, wręcz orzeźwiające ciacho w pozytywnych kolorach.

Ciasto Mon Cheri

Dziś będzie to przekładaniec z mojego przepisu - bardzo prosty, dość efektowny i orzeźwiający. Wiśnia w czekoladzie to nasączony nakropkiem cytrynowym, tradycyjny biszkopt, przełożony masami na bazie budyniu: wiśniowego i czekoladowego. Całość wieńczy orzeźwiająca warstwa galaretki wiśniowej i zatopionych w niej wiśni w cukrze. Bajecznie smaczne po schłodzeniu: kremowe, deserowe i jednocześnie lekkie.

Torcik cappucino

Cappuccino to bardzo popularny napój kawowy. W ciągu ostatnich kilku lat stało się ono bardzo popularne w USA i większość ludzi sądzi, że jest to nowy rodzaj kawy. Prawda jest jednak taka, że cappuccino jest przygotowywane w Europie już od ponad stu lat. Cappuccino zaczęto przyrządzać mniej więcej na początku XX wieku, kiedy to wynaleziono ciśnieniowe ekspresy do kawy. Włosi jako pierwsi zaczęli doprawiać espresso mlekiem, a na wzrost popularności takiego napoju nie trzeba było długo czekać. Smakosze cappuccino docenią finezję dzisiejszego deseru. Delikatny biszkopt, pyszny krem śmietankowy i lekka jak piórko masa o pełnym, kawowym smaku. Ciasto z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom małej czarnej!

Rolada żyrafa

Rolada żyrafa jest niebanalnym ciastem, które swoim niecodziennym wyglądem i smakiem zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Rolada żyrafa. Co by tutaj o niej napisać...?  Genialna w swojej prostocie. Biszkopt, banan, dżem i krem z dodatkiem mascarpone. Z pewnością warta wypróbowania! Idealny przepis na ciasto.

Ciasto Kukułka

Przepis na ciasto Kukułka znalazłam dawno temu na jakimś blogu, niestety nie pamiętam na którym. Zapisałam w zeszycie i tak oto mam. Ciasto jest świetne - ciemny biszkopt, masa śmietanowa z kukułkami, a pomiędzy biszkopty w masie czekoladowo-kawowej nasączone alkoholem.Całość świetnie się komponuje i wybornie smakuje, a przy tym jest bardzo ładne, chociaż pracochłonne. Na pewno będzie efekt WOW na rodzinnej uroczystości, czy spotkaniu z przyjaciółmi. Ze względu na alkohol Kukułka nie jest ciastem odpowiednim dla dzieci.