Kruche ciasto z rabarbarem i masą budyniową

Kruche ciasto z rabarbarem i masą budyniową Kruche
Kruche ciasto z rabarbarem i masą budyniową

Wybaczcie mi kolejny wypiek z rabarbarem, ale nie potrafię się oprzeć. Uwielbiam wszelkie wypieki z rabarbarem i przyznam szczerze, że już kolejny chodzi mi po głowie. Ale powracając do dzisiejszego ciasta: jest genialne. Kruche ciasto wypełnione delikatną, waniliową masą budyniową i kwaskowaty rabarbar. Ciasto jest proste, bardzo szybkie w przygotowaniu i nie za słodkie, więc bierzcie rabarbar i do dzieła kochani.


Składniki Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 500 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 120 g cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Masa budyniowa:
  • 800 ml mleka
  • 80 g budyniu waniliowego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • [...]


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kruche z jabłkami

Kruche z jabłkami. Taki zwykły najzwyklejszy kruchy placek z owocami. To sposób na pozbycie się owoców tzw. wychodzących, w moim przypadku to 3 jabłka. Zagniotłam kruche ciasto, starłam jabłka do tego cynamon, cukier oraz piekarnik. I proszę bardzo kruche do kawy gotowe. Idealny przepis na deser.

Kruche ciasto z jagodami

Idealnie kruche ciasto, a w nim świeże jagody leśne. To ciasto piekę co roku, jak tylko pojawią się jagody. Wszyscy moi domownicy przepadają za nim, bo jest bardzo smaczne i dzięki temu znika w błyskawicznym tempie.

Ciacho Zdrowia

Skąd ta nazwa? Bo w tym cieście znajdziecie same super składniki, w tym produkty "superfood", ale w polskim wydaniu - sięgajmy po to, co regionalne. Eksperymentalnie próbuję światowych nowości, ale i tak wolę tańsze produkty, które mimo iż nie mają tak silnego przebicia marketingowego w porównaniu do promowanej super żywności, pod względem składników odżywczych wcale nie odstają.

Mazurek na mące kokosowej z czekośliwką i białą czekoladą z kokosa

Bez mazurka Wielkanoc się nie liczy! Dlatego tradycyjnie, jak co roku, prezentuję Wam nowy przepis na to tradycyjne świąteczne ciacho. Tym razem w wersji fit: bez glutenu, bez laktozy i bez cukru! To prosty przepis na mazurka na spodzie z mąki kokosowej z kakaową masą z suszonych śliwek (czekośliwką), kokosową polewą, przypominającą w smaku białą czekoladę, migdałami i lawendą. Bardzo przyjemny i prosty przepis, który możecie dowolnie modyfikować, aby stworzyć swojego wymarzonego mazurka.

Mazurek Kajmakowy

Jako, że wczoraj obchodziliśmy Zielone Świątki i zakończyliśmy okres świąt Wielkiej Nocy - zapraszam Was, chociaż wirtualnie. na kawałek mojego tegorocznego Mazurka. Na kruchutkim, waniliowym cieście, choć dość niski - to warstwowy. Piętrzy się dumnie warstwa porzeczkowych powideł, przykryta domowym kajmakiem, której wysokość podbiła warstwa okrągłych biszkoptów. Całość starałam się bogato przyozdobić bakaliami - tak by było i ładnie i smacznie... Czy się udało - sprawdźcie! Powiem jedno: było naprawdę słodko.

Krajanka z suszonymi morelami i migdałami

Bardzo lubię ciasta warstwowe, zwłaszcza takie, w których każda warstwa jest inna - zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Właśnie taka jest ta krajanka. Spód to delikatnie waniliowe ciasto półkruche. Na nim znajduje się wilgotna, kwaskowata warstwa  z suszonych moreli z nutką likieru cointreau. Warstwa, która wieńczy całość to migdałowa chmurka - piankowa masa z chrupkimi okruszkami migdałów. Każdy znajdzie więc tutaj coś dla siebie: ciasto, owoce, słodką piankę. A która warstwa będzie Waszą ulubioną?