Kapuśniak

Kapuśniak Z mięsem
Kapuśniak

Jest to bardzo popularna w Polsce zupa - sycąca, rozgrzewająca o zdecydowanym, kwaśnym smaku. Najczęściej pojawia się na naszych stołach jesienno - zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje się rozgrzać i nabrać energii. Podana z kromką świeżego pieczywa może stanowić pełen, sycący posiłek.


Składniki Składniki

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 4 większe ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • sól
  • [...]


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Zupa buraczkowa

Burak jest popularny nie tylko w Polsce. My jednak, podobnie jak nasi wschodni sąsiedzi, jemy buraki głównie dla smaku, nie doceniamy ich zdrowotnych zalet. A to dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miseczka zupy buraczkowej to miseczka pełna zdrowia. Przygotowanie jej zajmuje naprawdę nie wiele czasu i można ją przygotować o każdej porze roku. W naszym domu dość często gości na stole, bo wszyscy ją uwielbiają. Spróbujcie koniecznie.

Szczi - rosyjska zupa

Przepis na zupę Szczi. Danie z kuchni rosyjskiej. Pyszna, rozgrzewająca i niezwykle sycąca. Najczęściej podaje się ją z kaszą gryczaną lub warzywnymi albo grzybowymi pierożkami. Ja przygotowałam dzisiaj wersję z kiełbasą. Bardzo przypomina nasz polski kapuśniak. Mój mąż zajadał ją ze smakiem! Polecam!

Zupa ogórkowa z koperkiem

Zupa ogórkowa z koperkiem to pożywna i smaczna zupka o kwaskowatym smaku. Jadłam już dużo różnych wersji zupki ogórkowej - z koperkiem i bez, zabielaną śmietaną, z dodatkiem ryżu, gotowaną na bulionie warzywnym i wiele innych. Ja prezentuje klasyczną wersję tej zupy - taką, którą znam z dzieciństwa i robię od lat. Moja zupa ogórkowa z koperkiem jest gotowana na mięsie drobiowym, jest gęsta, średnio kwaśna, zabielona śmietanką - klasyczna, ale bardzo smaczna propozycja na obiad.

Tradycyjny krupnik

Kolejna zupa na blogu, bardzo zdrowa i pożywna. Tak więc dziś zapraszam po przepis na tradycyjny krupnik, taki jak gotowała moja mama czy babcia. 

Zupa tajska z krewetką tygrysią, mlekiem kokosowym z curry z dodatkiem tajskiej bazylii i truskawki

Następna inna zupa. To że wymyślam i rzucam się z kuchni na kuchnię (z Tajskiej na Hinduską z Hinduskiej na Włoską itp), to tylko dlatego że ja i moja rodzina lubimy se jeść. A ja ciekawa jestem nowych smaków. Nie zawsze wychodzi tak jak bym chciała, czasem moje eksperymenty idą do kosza, ale wszytko co dobre trafia tu na bloga, a z resztą dań dumam co poszło nie tak.

Zupa gulaszowa

Zrobiliśmy razem z A. pyszną zupę gulaszową. Bo - jak zapewne wiecie - zupy to jest coś, bez czego życia sobie nie wyobrażam. Różne rzeczy mogłyby nie istnieć, ale bez zup świat byłby smutny.