Kapuśniak

Kapuśniak Z mięsem
Kapuśniak

Jest to bardzo popularna w Polsce zupa - sycąca, rozgrzewająca o zdecydowanym, kwaśnym smaku. Najczęściej pojawia się na naszych stołach jesienno - zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje się rozgrzać i nabrać energii. Podana z kromką świeżego pieczywa może stanowić pełen, sycący posiłek.


Składniki Składniki

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 4 większe ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • sól
  • [...]


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem

Okres kiedy możemy się delektować młodą kapustą jest bardzo krótki, dlatego trzeba korzystać ile się da, aby nacieszyć się jej delikatnym smakiem. Młoda kapusta najczęściej kojarzona jest z letnim bigosikiem, z dużą ilością koperku. Ja proponuję Wam delikatną zupę z młodej kapusty, również z koperkiem, bo to nieodłączny składnik młodej kapusty. Uwieńczona została chrupiącym, bekonowym chipsem.

Flaczki wołowe

Flaczki wołowe to jedna z tradycyjnych polskich zup znana chyba każdemu. Przygotowuje się je w dwóch wersjach - na bulionie/rosole lub w wersji pomidorowej. Tym razem zrobiłam flaczki wołowe na bulionie warzywnym, w którym flaczki były gotowane. Wyszła pyszna i aromatyczna zupa, pożywna i rozgrzewająca - idealna na chłodne dni.

Zupa chrzanowa

I znowu Local Foodie narobił mi smaku na danie. Tym razem to zupa ale nie byle jaka tylko chrzanowa. Aromatyczna i rozgrzewająca, po prostu niebo w gębie.

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną. W moim domu znowu zagościła zupa. W tygodniu zupy królują u mnie niemal codziennie. Nie ma to jak wrzucić wszystko co popadnie do jednego gara i czekać aż obiad zrobi się sam. Zupę kalafiorową od lat zawsze robiłam z ziemniakami. Czas jednak wypróbować nowe połączenia. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa nabiera oryginalności. Jest przepyszna, łatwa do zrobienia i zdrowa. Zdecydowanie polecam na przepis obiadowy!

Krem z marchewki z klopsikami w stylu marokańskim

Choć zielono za oknem to na talerzach jeszcze nie do końca. Na takie zachmurzone niebo pomarańczowa, słoneczna zupa jest jak znalazł. Akurat za zupa powstała na wyraźne wręcz życzenie moich dzieci, które uwielbiają marchewki. Aby jednak nie pozostała to taka zwyczajna papka dla dzieci nico ją podkręciłam dodając imbir i mini klopsiki w stylu marokańskim. Spróbujcie i oceńcie jak smakuje.

Caldo verde

Dziś zabieram Was do Portugalii kraju, którego ogromnym atutem są warunki pogodowe, krajobrazy, plaże i zabytki. Nie każdy jednak wie, jak wspaniałe smaki oferuje kuchnia tego kraju. Jedną z najpopularniejszych zup jest caldo verde - gęsta zupa z jarmużu, skropiona oliwą z oliwek, podawana w glinianych miseczkach. Spożywana jest na wszystkich ważnych uroczystościach. Cały sekret jej smaku opiera się na świeżych liściach kapusty galicyjskiej, couve galega lub jarmużu. Dodatkowo jednym z głównych składników jest tradycyjna, lekko pikantna, portugalska kiełbasa chorizo. Na portugalskich stronach próbowałam odszukać kanoniczną wersję tej zupy, jednak taka nie istnieje. Dominują dwie podstawowe wersje: z czosnkiem, ziemniakami i oliwą dodaną pod koniec bądź też z czosnkiem, cebulą, pomidorami i chorizo podsmażonym na wstępie, zalanym bulionem. Wybrałam tę drugą wersję. Zupa jest bardzo pożywna, konkretna i smaczna.