Ciasto "Wiosenka"

Ciasto "Wiosenka" Biszkopty
Ciasto "Wiosenka"

Lekkie, nie za słodkie, wręcz orzeźwiające ciacho biszkoptowe z galaretką w pozytywnych kolorach z przepyszną masą śmietanowo jabłkową.


Składniki Składniki

  • biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej (z niewielkimi górkami)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • masa jabłkowa:
  • 7 - 8 średnich jabłek
  • 2 paczuszki zielonej galaretki
  • masa śmietanowo - galaretkowa:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru (z małymi górkami)
  • 1 paczuszka zielonej galaretki
  • 1 paczuszka czerwonej galaretki
  • 1 płaska i 0,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • wierzch:
  • 1 paczuszka cytrynowej galaretki
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Kostka galaretkowa.
1 czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, przelewamy do głębokiego talerza, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
To samo czynimy z 1 paczuszką galaretki zielonej.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, potem wsypujemy cukry, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
Następnie wrzucamy żółtka, krótko miksujemy, potem wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach do połączenia, ale nie dłużej.

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt pieczemy około 20 minut, do "suchego patyczka"(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzimy, potem dopiero odrywamy papier.

Masa jabłkowa.
Owoce obieramy ze skórek, kroimy w plastry, wrzucamy do sporego rondla, podlewamy 4 - 5 łyżkami wody, dusimy do zmniejszenia objętości o przynajmniej połowę (mają być prawie całkowicie pozbawione soku).

Do gorących jabłek wsypujemy obie zielone galaretki, energicznie mieszamy do połączenia, schładzamy do zgęstnienia, wykładamy na biszkopt, ciasto wędruje do lodówki do stężenia masy jabłkowej.
UWAGA: Biszkoptu nie trzeba nasączać, chyba, że lubicie bardzo wilgotne spody.

Zastygnięte galaretki ostrożnie wyjmujemy z talerzy (najpierw najlepiej podważyć je długim nożem od spodu), kroimy w kostkę.

Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie, schładzamy do temp. pokojowej (ma być wciąż płynna).
Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier puder, krótko miksujemy do połączenia.

Do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej śmietanki, mieszamy, szybko przelewamy do całości śmietanki, natychmiast miksujemy na najszybszych obrotach, krótko, do połączenia.
Następnie do masy wsypujemy pokrojone w kostkę galaretki, mieszamy delikatnie łyżką, wykładamy na zastygniętą masę jabłkową, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki.

Ostatnią cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 0,5 litra gorącej wody razem z 1 płaską łyżeczką żelatyny, studzimy i wkładamy do lodówki.
Kiedy osiągnie konsystencję budyniu, wylewamy ją na ciasto, ponownie schładzamy w lodówce najlepiej przez kilkanaście godzin.
Smacznego !



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną

Puszysty biszkopt, mus jabłkowy z kawałkami jabłek i bita śmietana posypana czekoladą – niesłodkie i lekkie ciasto. Pięknie prezentuje się  na talerzu.

Rafaello

Rafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można też zrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach. Prezentowana poniżej wersja jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu.

Lekki torcik z galaretką

Nie wyobrażam sobie życia bez jabłek. Jem je codziennie i bardzo lubię przygotowywać z ich dodatkiem dania. Zapraszam was na lekki torcik z galaretką.

Tęczowe ciasto z orzeźwiającym kremem cytrynowym

Efektowne, kolorowe ciasto z tęczowym biszkoptem przełożonym orzeźwiającym cytrynowym kremem, polane delikatną słodką czekoladą i posypane chrupiącą kolorową posypką z pewnością sprawdzi się na każdym przyjęciu urodzinowym z udziałem najmłodszych.

KUBANKA

Efektowne ciasto przełożone kakaowym kremem, 2 warstwami herbatników, oraz bitą śmietaną, której smak przełamują powidła śliwkowe z rumem.

RAFFAELLO NA BISZKOPCIE

Raffaello na biszkopcie to ciasto idealne dla wszystkich tych, którzy lubią kokos. Puszysty lekki biszkopt, krem budyniowy i kokos. Ciasto jest tak pyszne, że po zjedzeniu jednego kawałka ma się ochotę sięgnąć po więcej. Przepisów na raffaello jest sporo, jednak ja od lat korzystam z tego jednego sprawdzonego i nigdy się nie zawiodłam.