Ciasto "Doskonalec"

Ciasto "Doskonalec" Kruche
Ciasto "Doskonalec"

Oj tak, jak w nazwie, dla nas superowe; delikatne miodowe blaty przełożone budyniem na bazie śmietany i kwaskowatymi powidłami, przepyszne połączenie. "Doskonalec" kiedy zmięknie dosłownie rozpuszcza się w ustach...
Ciasto jest trochę pracochłonne, trzeba upiec 7 cieniutkich blatów (razem zajęło mi to ok 60 minut), ale przyjemność doznań - warta poświęcenia jak najbardziej.


Składniki Składniki

  • -ciasto miodowe:
  • 4 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 2 jaja
  • 2 pełne łyżki miodu
  • 160 gramów masła lub margaryny
  • 1, 5 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
  • -krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 4 kopiaste łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% (około 330 gramów)
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z małymi górkami)
  • 2 łyżki mąki pszennej (z małymi górkami)
  • 250 gramów masła (absolutnie nie margaryny!)
  • 3 jaja
  • -dodatkowo:
  • słoiczek powideł lub kwaskowatego dżemu (około 350 gramów)
  • -polewa:
  • 60 gramów gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka masła
  • suszona żurawina do przystrojenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Masło roztopić z miodem, ostudzić.

Mąkę przesiać z sodą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać jaja i mieszankę miodową, zagnieść kruche elastyczne ciasto.
UWAGA: Tutaj czasem może wystąpić sytuacja, że cała mąką się nie zlepi po dodaniu masy miodowej i jajek (zależy to od wilgotności mąki i wielkości jajek), wtedy dodajcie miękkie masło lub margarynę tak, by cała mąka się połączyła (ale nie przesadzcie z ilością tłuszczu, ma być go tylko tyle, by wszystko się połączyło, a nie powstało bardzo miękkie i lepkie ciasto).

Ciasto podzielić na 7 równych części.

Kwadratową blaszkę o boku 25 cm wyścielić papierem do pieczenia, pierwszą część ciasta wywałkować na cienki placek, upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na złoto, u mnie trwało to około 6 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Wyjąć razem z papierem, ułożyć do wystygnięcia na płaskiej powierzchni.
Czynność powtórzyć jeszcze 6 razy, łącznie mamy mieć 7 blatów.

UWAGA: Ciasto będzie się ładnie poddawało wałkowaniu kiedy tuż przed tą czynnością ogrzejemy każdy z kawałków ciepłem dłoni lekko ugniatając.

Krem.
Mleko zagotować z cukrami i masłem.


Śmietankę wymieszać dokładnie z jajami i obiema mąkami (zmiksowałam krótko na średnich obrotach).

Kiedy mleko się zagotuje wlać mieszankę i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia i jeszcze dodatkowo około 3 minut.


Blachę, w której piekły się wszystkie blaty wyłożyć którymś z wcześniej użytych papierów, ułożyć pierwszy blat, wysmarować 1/6 częścią gorącego jeszcze (!) kremu, przykryć kolejnym blatem i tak do wykończenia składników pamiętając żeby ze 2 lub warstwy miały dodatek powidła.

UWAGA: Dobrze jest by wierzch ciasta pokryty był cieniutką warstwą kremu (zabezpieczy on ciasto przed podsychaniem i dodatkowo sprawi, że całość szybciej zmięknie).

Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej 24 godziny), przed podaniem polewą dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem i posypujemy bakaliami.
Smacznego !



Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (2)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kruche z jabłkami

Kruche z jabłkami. Taki zwykły najzwyklejszy kruchy placek z owocami. To sposób na pozbycie się owoców tzw. wychodzących, w moim przypadku to 3 jabłka. Zagniotłam kruche ciasto, starłam jabłka do tego cynamon, cukier oraz piekarnik. I proszę bardzo kruche do kawy gotowe. Idealny przepis na deser.

Snikers

Pyszne bardzo słodkie ciasto.

Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą

Jeszcze mi się nie znudził, ten kwaskowaty jegomość i tak sobie wykombinowałam idealnie kruche ciasto z lekką jak chmurka bezą. Chyba nie wyszło najgorsze, bo już kilka godzin po upieczeniu zniknęło gdzieś pół blaszki ;)

Ciasto Pleśniak

Ciasto Pleśniak to jedno z tych ciast, które znam z dzieciństwa. Często przygotowywane w moim domu rodzinnym i uwielbiane przez wszystkich. Zapewne niektórzy z Was znają je pod inną nazwą - słyszałam już nazwę Skubaniec i Ścierak. Pyszne ciasto, które składa się z warstwy waniliowej, kakaowej, kwaśnego dżemu z czarnych porzeczek i pysznej bezy/pianki - zapewne dzięki tej piance ciasto ma taką mało apetyczną nazwę, bo bardzo często piana z białek mniej ubita przypomina pleśń, a dawniej super robotów kuchennych, które idealnie ubijają pianę z białek nie było, więc i pianka często wychodziła mało udana. Pomimo niezbyt apetycznej nazwy ciasto jest rewelacyjne, nie jest przesłodzone, no i ta kwaskowata nutka dżemu.

Stefanka

To ciasto gościło w moim domu rodzinnym na niemal każde święta. Pamiętam jak Mama zawsze dzień wcześniej piekła placki, by zmiękły, a dopiero kolejnego dnia ręcznie ucierała masę, a mi pozwalała próbować. Teraz z racji moich wiecznych eksperymentów piekę je rzadziej ale nadal bardzo lubię. Bo czy można nie lubić kruchego miodowego ciasta przełożonego masą z kaszą manną i oblanego czekoladą?

Mazurek na mące kokosowej z czekośliwką i białą czekoladą z kokosa

Bez mazurka Wielkanoc się nie liczy! Dlatego tradycyjnie, jak co roku, prezentuję Wam nowy przepis na to tradycyjne świąteczne ciacho. Tym razem w wersji fit: bez glutenu, bez laktozy i bez cukru! To prosty przepis na mazurka na spodzie z mąki kokosowej z kakaową masą z suszonych śliwek (czekośliwką), kokosową polewą, przypominającą w smaku białą czekoladę, migdałami i lawendą. Bardzo przyjemny i prosty przepis, który możecie dowolnie modyfikować, aby stworzyć swojego wymarzonego mazurka.