Saag Aloo - indyjski przepis na ziemniaki ze szpinakiem

Saag Aloo - indyjski przepis na ziemniaki ze szpinakiem Jarskie
Saag Aloo - indyjski przepis na ziemniaki ze szpinakiem

Pierwsza wyprawa mojej mamy na wschód prosto do Indii. Od zawsze była na NIE. Dziś ugotowałam dla niej, przy niej, z nią; kilka tradycyjnych dań. Zmieniła swoje zdanie. Od dziś jest na duże TAK. A ja jestem szczęśliwa, że spędziłyśmy miło razem czas.


Składniki Składniki

  • 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę ok 3 cm
  • 1/4 łyżeczki nasion kuminu albo mielony 2 łyżki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, posiekana drobno w kotkę
  • 1 lub 2 ząbki czosnku, grubo posiekane
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, tartego - może być pasta imbirowa
  • 1 łyżeczka turmeric przyprawa
  • 1 łyżka garam masala
  • 350 g świeżych lub mrożonych szpinaków
  • troszkę wody


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Młoda kapusta z pomidorami

Nie ma nic lepszego niż młoda kapusta. Super dodatek do dań obiadowych, nie tylko pod postacią surówki, ale również podduszonej z pomidorami, koperkiem i cebulką. Polecam również drugą wersję, ze skwarkami.  Obie pyszne, ale każda w swoim rodzaju.

Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami

Dahl uwielbiam w każdej wersji, szczerze mówiąc to mogłabym go jeść przez cały tydzień  na obiad, bo tak mi smakuje... Do potrawy dodaje papryczki chili, dzięki nim potrawa cudownie rozgrzewa organizm. Taki obiad polecam szczególnie w chłodne dni. Dzięki aromatycznym przyprawom potrawa jest naprawdę obłędna w smaku! Nawet mięsożercy polubią to danie. Przekonajcie się sami.

Kapusta ze szparagami i szpinakiem

Dzień dobry kochani, mam dla wad pomysł na wykorzystanie młodej kapusty. Połączyłam ją ze szpinakiem i szparagami. Do tego marchewka i duża ilość zielonego. Powiem wam, że to danie wyszło super, fajne w smaku i bogate w aromaty. Wiosna i lato to moja ulubiona pora roku, bardzo lubię cieszyć się bogactwem warzyw i owoców, jeść takie lekkie dania. Dla mnie mogłoby tak być przez cały rok. Pogoda za oknem znowu dopisuje, zrobiło się znacznie cieplej i też nasze organizmy chcą lekko jeść. Oczywiście jak ktoś lubi to może dodać do bigosu podsmażoną szynkę, mięso czy kiełbasę. Ja tym razem zrobiłam wersję bez mięsa.

Pełne słońca kotlety z soczewicy

Na ponure dni najlepsze są kolorowe posiłki. Takie pełne słońca, które rozweselą panującą wszędzie szarugę. Nie wiem jak u Was, ale u mnie zero słońca. To jeden z takich dni listopadowych, których szczerze nie cierpię. Jak wszystkim dobrze wiadomo jedzenie często używane jest dla poprawy nastroju. Kotlety z soczewicy, bo o nich tu mowa to idealne danie na taki dzień. Kolorowe bo z dodatkiem żółtej jak słońce kurkumy. Często dodaje ją do różnych dań ze względu na jej cudowne, prozdrowotne właściwości. Do tego smaczne, bo dzięki przyprawom zyskują wyrazisty smak. Sama radość. A do tego pożywne. Cóż więcej chcieć? Jedynie tego by ktoś posprzątał za mnie kuchnię.

Sałata rzymska smażona lub grillowana

Sałata rzymska znana jest przede wszystkim jako składnik słynnej sałatki Cezara (ale nie cesarza rzymskiego). Jemy ją głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość liści sprawia, że można ją smażyć i grillować. Wybornie smakuje podsmażana na maśle z dodatkiem czosnku. Polecam przepis do wypróbowania. Zrobisz ją szybciej niż tradycyjną sałatę z winegretem, a dodatkowo jest po prostu pyszna. I jak się prezentuje! Nas zachwyciła, myślę że i Tobie posmakuje!

Brokułowe kotlety z miętą

Dzisiaj przepis na kotlety z brokuła z dodatkiem mięty i limonki. Doskonała wegańska alternatywa dla kotletów mielonych. Tak jak w przypadku kotletów z kalafiora, czy też placków z dyni - świetnie sprawdzą się na lunch do pracy, czy też niecodzienny obiad. Można z nich przyrządzić smacznego, wegetariańskiego burgera lub podać je w stylu indyjskim w sosie curry. Jest wiele przepisów, w których te kotleciki sprawdzą się idealnie! Polecam!