Saag Aloo - indyjski przepis na ziemniaki ze szpinakiem

Saag Aloo - indyjski przepis na ziemniaki ze szpinakiem Jarskie
Saag Aloo - indyjski przepis na ziemniaki ze szpinakiem

Pierwsza wyprawa mojej mamy na wschód prosto do Indii. Od zawsze była na NIE. Dziś ugotowałam dla niej, przy niej, z nią; kilka tradycyjnych dań. Zmieniła swoje zdanie. Od dziś jest na duże TAK. A ja jestem szczęśliwa, że spędziłyśmy miło razem czas.


Składniki Składniki

  • 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę ok 3 cm
  • 1/4 łyżeczki nasion kuminu albo mielony 2 łyżki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, posiekana drobno w kotkę
  • 1 lub 2 ząbki czosnku, grubo posiekane
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, tartego - może być pasta imbirowa
  • 1 łyżeczka turmeric przyprawa
  • 1 łyżka garam masala
  • 350 g świeżych lub mrożonych szpinaków
  • troszkę wody


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kotlety warzywne z soczewicą

Przepis na kotlety warzywne z soczewicą. Polecam!

Kotlety z bobu

Tym razem zapraszam Was na kotlety, które są pyszne i bardzo sycące.

Brokułowe kotlety z miętą

Dzisiaj przepis na kotlety z brokuła z dodatkiem mięty i limonki. Doskonała wegańska alternatywa dla kotletów mielonych. Tak jak w przypadku kotletów z kalafiora, czy też placków z dyni - świetnie sprawdzą się na lunch do pracy, czy też niecodzienny obiad. Można z nich przyrządzić smacznego, wegetariańskiego burgera lub podać je w stylu indyjskim w sosie curry. Jest wiele przepisów, w których te kotleciki sprawdzą się idealnie! Polecam!

Sałata rzymska smażona lub grillowana

Sałata rzymska znana jest przede wszystkim jako składnik słynnej sałatki Cezara (ale nie cesarza rzymskiego). Jemy ją głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość liści sprawia, że można ją smażyć i grillować. Wybornie smakuje podsmażana na maśle z dodatkiem czosnku. Polecam przepis do wypróbowania. Zrobisz ją szybciej niż tradycyjną sałatę z winegretem, a dodatkowo jest po prostu pyszna. I jak się prezentuje! Nas zachwyciła, myślę że i Tobie posmakuje!

Kapusta ze szparagami i szpinakiem

Dzień dobry kochani, mam dla wad pomysł na wykorzystanie młodej kapusty. Połączyłam ją ze szpinakiem i szparagami. Do tego marchewka i duża ilość zielonego. Powiem wam, że to danie wyszło super, fajne w smaku i bogate w aromaty. Wiosna i lato to moja ulubiona pora roku, bardzo lubię cieszyć się bogactwem warzyw i owoców, jeść takie lekkie dania. Dla mnie mogłoby tak być przez cały rok. Pogoda za oknem znowu dopisuje, zrobiło się znacznie cieplej i też nasze organizmy chcą lekko jeść. Oczywiście jak ktoś lubi to może dodać do bigosu podsmażoną szynkę, mięso czy kiełbasę. Ja tym razem zrobiłam wersję bez mięsa.

Czosnkowy ziemniak

Przepyszny ziemniak grillowany z aromatycznym czosnkiem i podawany z sosem czosnkowym.