Saag Aloo - indyjski przepis na ziemniaki ze szpinakiem

Saag Aloo - indyjski przepis na ziemniaki ze szpinakiem Jarskie
Saag Aloo - indyjski przepis na ziemniaki ze szpinakiem

Pierwsza wyprawa mojej mamy na wschód prosto do Indii. Od zawsze była na NIE. Dziś ugotowałam dla niej, przy niej, z nią; kilka tradycyjnych dań. Zmieniła swoje zdanie. Od dziś jest na duże TAK. A ja jestem szczęśliwa, że spędziłyśmy miło razem czas.


Składniki Składniki

  • 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę ok 3 cm
  • 1/4 łyżeczki nasion kuminu albo mielony 2 łyżki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, posiekana drobno w kotkę
  • 1 lub 2 ząbki czosnku, grubo posiekane
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, tartego - może być pasta imbirowa
  • 1 łyżeczka turmeric przyprawa
  • 1 łyżka garam masala
  • 350 g świeżych lub mrożonych szpinaków
  • troszkę wody


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ekspresowe Nuggetsy z groszku konserwowego z dipem z nerkowców

Akcja kulinarna na jednej ze stron internetowych, zainspirowała mnie do przygotowania Nugetsów w wersji wege, a mianowicie głównym składnikiem jest groszek konserwowy. Tą smakowitą przystawkę, przygotowałam w ekspresowym tempie! Uwielbiam takie przepisy. Szybki przepis na obiad.

Pieczarki w sosie curry

Pieczarki w sosie curry to pyszna propozycja na szybkie, łatwe w przygotowaniu i smaczne danie bezmięsne. Podsmażone, a następnie podgotowane w mleku pieczarki doprawione bardzo aromatyczną przyprawą jaką jest curry, a także świeżą natką pietruszką. Całość niesamowicie apetyczna i godna polecenia. Przepis na pieczarki w sosie curry dostałam od Przyjaciółki, która danie to przyrządza od wielu lat i była tak kochana, że podzieliła się nim ze mną wyrażając zgodę na umieszczenie na blogu - dziękuję Haneczko moja.

Szparagi zapiekane w cieście francuskim

Szukasz sposobu na wykorzystanie szparagów? Ten przepis na szparagi zapiekane w cieście francuskim jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu!

Sałata rzymska smażona lub grillowana

Sałata rzymska znana jest przede wszystkim jako składnik słynnej sałatki Cezara (ale nie cesarza rzymskiego). Jemy ją głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość liści sprawia, że można ją smażyć i grillować. Wybornie smakuje podsmażana na maśle z dodatkiem czosnku. Polecam przepis do wypróbowania. Zrobisz ją szybciej niż tradycyjną sałatę z winegretem, a dodatkowo jest po prostu pyszna. I jak się prezentuje! Nas zachwyciła, myślę że i Tobie posmakuje!

Tajskie smaki czyli warzywa a'la pad thai

W gruncie rzeczy, dzisiejsze danie z tytułowym pad thai'em ma niewiele wspólnego... Poza przyprawami i dodatkiem jajka... Ale! Przyprawy to klucz do kuchni orientalnej! Po moim powrocie z Tajlandii odkryłam to z bólem serca... Potrawy przyrządzane na podstawie poznanych tam smaków pozostawiały niedosyt. Jednak metodą prób i błędów stworzyłam kombinację, która przenosi mnie z powrotem na parne, piaszczyste plaże tego raju na ziemi.

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

Młoda kapusta to pyszny dodatek do obiadu. Ten przepis na kapustkę dostałam od mojego taty, jedyne co pominęłam w przepisie to przyprawę kucharek. Do zasmażanej kapustki według mnie, obowiązkowym dodatkiem jest świeży koperek, który nadaje cudownego aromatu... Dawno jej nie robiłam i teraz nadrabiam zaległości. Polecam dla każdego!