Saag Aloo - indyjski przepis na ziemniaki ze szpinakiem

Saag Aloo - indyjski przepis na ziemniaki ze szpinakiem Jarskie
Saag Aloo - indyjski przepis na ziemniaki ze szpinakiem

Pierwsza wyprawa mojej mamy na wschód prosto do Indii. Od zawsze była na NIE. Dziś ugotowałam dla niej, przy niej, z nią; kilka tradycyjnych dań. Zmieniła swoje zdanie. Od dziś jest na duże TAK. A ja jestem szczęśliwa, że spędziłyśmy miło razem czas.


Składniki Składniki

  • 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę ok 3 cm
  • 1/4 łyżeczki nasion kuminu albo mielony 2 łyżki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, posiekana drobno w kotkę
  • 1 lub 2 ząbki czosnku, grubo posiekane
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, tartego - może być pasta imbirowa
  • 1 łyżeczka turmeric przyprawa
  • 1 łyżka garam masala
  • 350 g świeżych lub mrożonych szpinaków
  • troszkę wody


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pak choi z wędzonym tofu

Pak choi to chińska kapusta, która staje się coraz bardziej popularna w kuchni europejskiej. Bardzo chciałam ją wypróbować, więc jak tylko pojawiła się na sklepowych półkach, to od razu ją kupiłam. Z pak choi możemy zrobić zupę, zaserwować ją jako przystawkę lub podać jako dodatek do dania głównego. W moim dzisiejszym wydaniu, kapustę pak choi połączyłam z pysznym wędzonym tofu, pomidorkami koktajlowymi oraz sosem sojowym.

Ekspresowe Nuggetsy z groszku konserwowego z dipem z nerkowców

Akcja kulinarna na jednej ze stron internetowych, zainspirowała mnie do przygotowania Nugetsów w wersji wege, a mianowicie głównym składnikiem jest groszek konserwowy. Tą smakowitą przystawkę, przygotowałam w ekspresowym tempie! Uwielbiam takie przepisy. Szybki przepis na obiad.

Pełne słońca kotlety z soczewicy

Na ponure dni najlepsze są kolorowe posiłki. Takie pełne słońca, które rozweselą panującą wszędzie szarugę. Nie wiem jak u Was, ale u mnie zero słońca. To jeden z takich dni listopadowych, których szczerze nie cierpię. Jak wszystkim dobrze wiadomo jedzenie często używane jest dla poprawy nastroju. Kotlety z soczewicy, bo o nich tu mowa to idealne danie na taki dzień. Kolorowe bo z dodatkiem żółtej jak słońce kurkumy. Często dodaje ją do różnych dań ze względu na jej cudowne, prozdrowotne właściwości. Do tego smaczne, bo dzięki przyprawom zyskują wyrazisty smak. Sama radość. A do tego pożywne. Cóż więcej chcieć? Jedynie tego by ktoś posprzątał za mnie kuchnię.

Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami w sosie pomidorowym

 Inspirując się przepisem mojej babci, przygotowałem gołąbki w sosie pomidorowym, lecz ze zmienionym nadzieniem. Moje gołąbki są z kaszą jaglaną i pieczarkami.  Gołąbki z kaszą jaglaną mogą być świetnym pomysłem na letni obiad. Proponuję podać je w towarzystwie młodych ziemniaków i ogórków małosolnych. Idealny przepis na obiad.

Sałata rzymska z innej bajki

Hej! Sałatę rzymską zapewne znacie. Ja też ją często kupowałam, ale robiłam raczej tradycyjnie. A to do sałatek, a to na kanapki, aż do dzisiaj. Zrobiłam sałatę według przepisu Eli i nie żałuję. Jest smaczna, doskonała jako przystawka do mięsa, a z chlebem jako kolacja. Pyszota!

Ziemniaki z warzywami

Wiosna na talerzu, warzywa na obiad to danie, które mogłabym jeść codziennie. Pyszne, pełne aromatu. Oczywiście możecie podać do tego talerza mięsko, jak już chcecie. Zapewniam, że samymi warzywami też się najecie. A danie przygotujecie w kilka minut, taki szybki obiad. Za oknem piękne widoki, zieleń i w końcu zrobiło się ciepło. Co prawda od poniedziałku pogoda w kratkę, deszcz, słońce, ale coraz bliżej do lata. I humorki od razu lepsze, i chęć na spacery. Kochani korzystajcie z pogody, nie siedźcie w domu. Wyjdźcie na spacer, zróbcie sobie przejażdżkę na rowerze, pobiegajcie. Każda forma ruchu będzie dobra dla serca i zdrowia. I jedzcie warzywa i owoce. Miłego dnia i dużo uśmiechu.