Pomarańczowy zawrót głowy

Pomarańczowy zawrót głowy Inne
Pomarańczowy zawrót głowy

Mocno pomarańczowy deser z odrobiną nuty mandarynki dla tych którzy uwielbiają cytrusy.


Składniki Składniki

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 1 puszka mandarynek w zalewie
  • 125 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Baklawa z orzechami i pistacjami

Znane również jako bakława lub baklava. To klasyczne i niezwykle słodkie ciasto bałkańskie. Warstwy ciasta przełożone słodkimi orzechami to prawdziwa uczta dla konesera nowych smaków. Pycha!

Jogurtowiec na biszkoptach z bananem

 Zapraszam na tani i pyszny jogurtowiec na biszkoptach z bananem. Ciasto jest proste do zrobienia. Polecam na deser.

Truskawki pod kruszonką

Truskawki pod kruszonką, zapraszam na pyszny i aromatyczny deser. Idealny przepis.

Panna cotta z suszoną śliwką

Panna cottę z suszoną śliwką podano mi kiedyś w jednej z wrocławskich restauracji (pozdrowienia dla Woławiny!). To połączenie tak mnie zachwyciło, że nie mogłem o nim zapomnieć przez długi czas i w końcu postanowiłem zrobić ten deser w domu. Oryginalnie był on podany z suską sechlońską, ale jeśli akurat jej nie znajdziecie to każda inna suszona śliwka również się nada. Chociaż warto jej poszukać, bo delikatny podwędzany posmak dodaje panna cottcie niezłego kopa.

Tofurnik waniliowy z daktylami

Coś dla wszystkich! Z tym ciastem nie musicie generalnie martwić się o przyzwyczajenia konsumenckie osób, których chcielibyście poczęstować tym wypiekiem. Nie ma jajek, glutenu, nabiału i białego cukru. Myślę, że każdy z chęcią spróbuje tego wypieku, o kolejne kawałki sięgną Ci bardziej otwarci na nowe smaki. 

Karpatka - moja domowa wersja

Ciasto parzone znane jest na całym świecie, bardzo uniwersalne i ciekawe. Świetnie pasuje do słonych, jak i słodkich potraw. Chociaż nie ukrywam, że wolę słodkie wariacje z tym ciastem, może dlatego, że w moim domu zazwyczaj gościły ptysie albo karpatka. Ten smak zapamiętało moje podniebienie. Dziś wracam do ciasta znanego każdemu. Karpatka bywa czasem kapryśna - zazwyczaj spowodowane to jest ciastem parzonym, które musi pięknie wyrosnąć i przypominać górki niczym z krajobrazu.