Owsiane ciasteczka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Owsiane ciasteczka z suszonymi pomidorami i szpinakiem Na zimno
Owsiane ciasteczka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Wytrawna wersja ciasteczek owsianych z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i żółtego sera. Idealna, chrupiąca przekąska na drugie śniadanie, lunch lub wieczór filmowy.


Składniki Składniki

  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • ok. 1 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 200 g mrożonego szpinaku
  • 5-6 szt. suszonych pomidorów
  • 100 g sera żółtego
  • 1-1,5 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki cukru


Przepisy na ciekawe i proste dania śniadaniowe, obiadowe i kolacyjne.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Jajka w sosie musztardowym z brokułem

Pamiętam czasy, gdy jajka na twardo z majonezem królowały niemalże na każdym, domowym przyjęciu. Szybka przystawka cieszyła się dużym uznaniem gości. Ja jako dziecko nie bardzo za nią przepadałam. Dziś przedstawiam Wam nową odsłonę tej przystawki: z brokułami i wybornym sosem musztardowym. Wystarczy kilka chwil, aby na Waszym stole zagościła pyszna przystawka, która z pewnością zachwyci Waszych gości, a zwykłe przyjęcie zamieni w spaniała ucztę.

Galareta drobiowo-wieprzowa

Galareta to sprawdzona i ciesząca się dużym powodzeniem zakąska na różne przyjęcia. Często kojarzona z tymi zakrapianymi imprezami. W zależności od regionu Polski nazywana również: zimnymi nóżkami, galartem czy zylcem. Klasyczna galareta to potrawa przygotowana na bazie nóg wieprzowych. Ciekawą i smaczną odsłoną tradycyjnej galarety jest połączenie wieprzowiny, delikatnego drobiowego mięsa oraz warzyw. Sekret mięsnych galaretek tkwi w smaku bulionu. Zielony groszek konserwowy, włoszczyzna, jajka ugotowane na twardo – kolorowe składniki, odpowiednio ułożone w naczyniu i zalane galaretą, są piękną dekoracją każdego stołu.

Muffiny z oliwkami i suszonymi pomidorami

Wytrawne muffiny to jeden z najlepszych przekąskowych pomysłów na przyjęcia - są łatwe do przygotowania, można je zrobić z dowolnymi dodatkami i zawsze wszystkim smakują. Robiąc niesłodką wersję muffinów po raz pierwszy, zdecydowałam się na połączenie zielonych oliwek i sera feta (przepis na te muffiny znajdziecie tutaj). Tym razem wybrałam czarne oliwki i suszone pomidory. Obowiązkowo dodałam dużo aromatycznych suszonych ziół. Wspaniale wkomponował się tutaj suszony czosnek bulwiasty przywieziony dla mnie w prezencie prosto z Podlasia - dodał muffinom wyrazistości i odrobinę ostrości. Jestem zdecydowaną entuzjastką wytrawnych muffinów i na pewno będę dalej obmyślać nowe połączenia smakowe.

Muffinki owsiane z suszonymi pomidorami

Moja dzisiejsza propozycja jest prosta i do wykorzystania w wielu okolicznościach. Może być śniadaniem lub przekąska w ciągu dnia. Po dodaniu do niej porządnej garści sałaty staje się fajną i ciekawą propozycja. Można tez wykorzystać ją na drugie śniadanie. Sprawdzi się również w Sylwestra.

Oshi Sushi i FutoMaki

Przepis na Oshi Suchi i FutoMaki. Polecam!

Carpaccio z tuńczykiem, grzybami shiro-shimeji i nutką oliwy truflowej

Wspaniała przekąska. Po raz pierwszy w moim domu, na moim stole. Tak kochani wiele dań na moim blogu są robione po raz pierwszy. Przypominam, że nadal jestem kucharzem amatorem, który kocha jeść. I miłość do jedzenia, skłoniła mnie do tworzenia. Bez marynowania to danie zajmuje nam całe 15 minut.