Owsiane ciasteczka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Owsiane ciasteczka z suszonymi pomidorami i szpinakiem Na zimno
Owsiane ciasteczka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Wytrawna wersja ciasteczek owsianych z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i żółtego sera. Idealna, chrupiąca przekąska na drugie śniadanie, lunch lub wieczór filmowy.


Składniki Składniki

  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • ok. 1 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 200 g mrożonego szpinaku
  • 5-6 szt. suszonych pomidorów
  • 100 g sera żółtego
  • 1-1,5 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki cukru


Przepisy na ciekawe i proste dania śniadaniowe, obiadowe i kolacyjne.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Domowe nachos z serem

Przepyszne nachos zapiekane z serem nie obędą się bez sosów. Koniecznie z ketchup premium, remulada duńska lub salsa mexicana.

Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Historia pieczenia muffin sięga wiktoriańskiej Anglii. Był to bowiem pomysł kucharek przygotowujących jedzenie dla służby. Te pierwsze angielskie muffiny przygotowywano popołudniami z resztek chleba z poprzedniego dnia, resztek masy na ciasto i innych dodatków. Miały jednak kształt grubych placków. Wkrótce, to nowe odkrycie przejęły także wyższe klasy, jako dodatek do popołudniowej herbaty. Dziś muffiny znane są niemalże na całym świecie te wytrawne jak i te na słodko. Mięciutkie, smaczne i bardzo eleganckie muffiny z cukinią w towarzystwie łososia polecają się na przyjęcia.

Jajka w sosie musztardowym z brokułem

Pamiętam czasy, gdy jajka na twardo z majonezem królowały niemalże na każdym, domowym przyjęciu. Szybka przystawka cieszyła się dużym uznaniem gości. Ja jako dziecko nie bardzo za nią przepadałam. Dziś przedstawiam Wam nową odsłonę tej przystawki: z brokułami i wybornym sosem musztardowym. Wystarczy kilka chwil, aby na Waszym stole zagościła pyszna przystawka, która z pewnością zachwyci Waszych gości, a zwykłe przyjęcie zamieni w spaniała ucztę.

Śledzie po sułtańsku

Jedną z dwunastu wigilijnych potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole są zdecydowanie śledzie. W śmietanie, w oleju, po kaszubsku czy japońsku - są symbolem postu i wyczekiwania. Naszym faworytem są śledzie po sułtańsku, gdyż zdecydowanie wolimy ostre smaki. Śledzie po sułtańsku sprawdzą się również jako wspaniała przekąska czy też zakąska na różne okazje.

Muffiny z oliwkami i suszonymi pomidorami

Wytrawne muffiny to jeden z najlepszych przekąskowych pomysłów na przyjęcia - są łatwe do przygotowania, można je zrobić z dowolnymi dodatkami i zawsze wszystkim smakują. Robiąc niesłodką wersję muffinów po raz pierwszy, zdecydowałam się na połączenie zielonych oliwek i sera feta (przepis na te muffiny znajdziecie tutaj). Tym razem wybrałam czarne oliwki i suszone pomidory. Obowiązkowo dodałam dużo aromatycznych suszonych ziół. Wspaniale wkomponował się tutaj suszony czosnek bulwiasty przywieziony dla mnie w prezencie prosto z Podlasia - dodał muffinom wyrazistości i odrobinę ostrości. Jestem zdecydowaną entuzjastką wytrawnych muffinów i na pewno będę dalej obmyślać nowe połączenia smakowe.

Muffinki owsiane z suszonymi pomidorami

Moja dzisiejsza propozycja jest prosta i do wykorzystania w wielu okolicznościach. Może być śniadaniem lub przekąska w ciągu dnia. Po dodaniu do niej porządnej garści sałaty staje się fajną i ciekawą propozycja. Można tez wykorzystać ją na drugie śniadanie. Sprawdzi się również w Sylwestra.