Rabarbarowy przekładaniec

Rabarbarowy przekładaniec Biszkopty
Rabarbarowy przekładaniec

Dzisiaj w roli głównej rabarbar. Kwaśny, wyrazisty w smaku i doskonale komponujący się z wszelkimi słodkimi dodatkami. Ja postawiłam na niezwykle prosty, chodź równie efektowny przepis. Rabarbar zestawiłam z intensywną wiśniową galaretką i waniliową bitą śmietaną. Spód dla odmiany stanowi puszysty i delikatny biszkopt. Klasyka z najlepszym wydaniu. Zapraszam.


Składniki Składniki

  • Na biszkopt: 
  • 3 jajka (L)
  • 80 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Na poncz : 
  • pół szklanki mocnej herbaty 
  • Na masę rabarbarową :
  • 800 g rabarbaru 
  • 110 g cukru trzcinowego jasnego (lub zwykłego)
  • 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 
  • 20 g mąki pszennej 
  • 20 g skrobi ziemniaczanej 
  • 175 ml zimnej wody 
  • Na masę śmietanową ; 
  • 330 g śmietany kremówki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki żelatyny na 100 ml gorącej wody
  • Proszek typu nesquik o smaku waniliowym ( u mnie Kaba) ***można pominąć 
  • Dodatkowo: 
  • 3-5 sztuk maślanych herbatników 
  • świeża mięta do przybrania


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Cytrynowiec na biszkopcie

Cytrynowiec na biszkopcie to rewelacyjne ciasto o intensywnym, kwaśnym smaku cytrynki. Puszysty biszkopt przełożony kremem cytrynowym, a na wierzchu cytrynowa pianka - całość obłędnie smaczna. Przepis na to ciasto pochodzi ze starego zeszytu mojej Teściowej, która była tak kochana, że pozwoliła mi ów przepis i kilka innych przygarnąć, dowolnie modyfikować i eksperymentować. Ślicznie dziękuję Mamuśka. Cytrynowiec na biszkopcie świetnie sprawdzi się jako ciasto weekendowe jaki na uroczystościach rodzinnych, czy spotkaniach z przyjaciółmi.

CIASTO "PALCE LIZAĆ"

"Palce lizać" to ciasto mojego dzieciństwa. Pamiętam, że robiła je mama a my wszyscy się nim zajadaliśmy. Często nawet była kłótnia między mną i siostrami, aby któraś nie zjadła jednego kawałka więcej. Smak tego ciasta już dawno za mną chodził a po zjedzeniu pierwszego kawałka poczułam się jak mała dziewczynka. Koniecznie spróbujcie, ciasto jest mega smaczne.

Biszkopt z jabłkami

To ciasto przypomina mi dom rodzinny. Zawsze było pieczone, gdy pojawiały się pierwsze jabłka, aż do późnej jesieni.

Ciasto anyżowe z owocami

Ciasto anyżowe z owocami to moja własna wariacja na pyszne ciasto z anyżem, który bardzo lubię. Do wykorzystania miałam jabłka i gruszki i chociaż nigdy nie łączyłam tych dwóch owoców razem w jednym cieście to postanowiłam spróbować, no i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ciasto jest przepyszne. Biszkopt, masa jabłkowo-gruszkowa doprawiona cynamonem i anyżem, a całość pokryta bitą śmietaną.

Ciasto Korsarz

Ciasto Korsarz. Jak Wam nie raz wspominałam, uwielbiam modyfikować przepisy na ciasta. Czasem niewielka zmiana w doborze składników czy nawet proporcjach potrafi diametralnie odmienić ich smak. A kiedy w domu mamy konkretne składniki, nie chcemy dokupować nowych i nie mamy chęci powtarzać kolejny raz tego samego wypieku - modyfikacja przepisu jest dobrym rozwiązaniem. Tak powstał „Korsarz”- biszkopt nasączony obficie nakropkiem cytrynowo- alkoholowym, masą kokosową oraz wykończeniem czekoladowym: słodki, bardzo kremowy, z wyczuwalną goryczką wódki. Ciacho godne prawdziwego pirata o słodkim usposobieniu. Sprawdzony przepis kulinarny!

Biszkopt z pianką truskawkową

Tradycyjny biszkopt przełożony z masą z serka mascarpone z dodatkiem truskawek. Palce lizać. Idealne do popołudniowej kawki na tarasie.