Karpatka o smaku krówki

Karpatka o smaku krówki Inne
Karpatka o smaku krówki

Karpatkę każdy zna. Ale o smaku krówki? Chyba już mniej do tradycyjnej masy budyniowej postanowiłam dodać masę krówkową. Wyszło pysznie.


Składniki Składniki

  • Parzone ciasto:
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 5 małych lub średnich jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 650 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 puszka masy krówkowej
  • Ponadto:
  • cukier puder do posypania


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Truskawkowy deser z biszkoptami

Truskawkowy deser z biszkoptami. Uwielbiam desery, a że ostatnio nie mam zbyt wiele czasu na pieczenie, postanowiłam przygotować ekspresowy deser w pucharku. Odrobina słodyczy w życiu nie zaszkodzi. Idealny przepis na deser.

Galaretka

Galaretka, królowa deserów w okresie PRLu. Zwykła, kupna galaretka, w różnych kolorach, po zastygnięciu pokrojona, a następnie ułożona na talerzach lub miseczkach – najlepiej kryształowych. Świetnie również czuła się w różnego rodzaju szklankach kieliszkach, ułożona warstwami. Okryta bitą śmietaną i posypana tartą czekoladą, rodzynkami... tym co było akurat dostępne. Pięknie wyglądała i pysznie smakowała.

Szybki deser truskawkowy z jogurtem

Ostatnio ciągle jem truskawki, kupuje je codziennie i dodaje do wszystkiego. Do owsianki, do twarożku, na kanapki. Makaron z truskawkami, jogurtem i twarogiem robię na obiad niemal co drugi dzień. Truskawki tak szybko się kończą, a szkoda. Oczywiście mam już zamrożoną porcję, czekam jeszcze aż stanieją, aby zrobić dżem. A jak mamy piątek to musi być deserek, szybki i pyszny. Zrobicie go w kilka minut i zapewniam was, że będzie wam smakował.

Słodki twarożek

Szybka propozycja na podanie pysznego lekko  śmietankowego! Idealny do komponowania z owocami. Może zastąpić lody.

Deser bananowy z jogurtem greckim

Deser bananowy idealny, szybki i prosty w wykonaniu deser dla miłośników bananów. Kremowa, delikatna konsystencja, dodatek wiórków czekoladowych i chrupiące biszkopciki - całość super smaczna. Na pewno zasmakuje każdemu łasuchowi.

Jak uprażyć orzechy laskowe

Jak uprażyć orzechy laskowe? Prażone orzechy laskowe to bardzo aromatyczny dodatek do ciast, tortów i deserów. Nigdy nie myślałam, że taki zabieg, jak prażenie orzechów w piekarniku może wydobyć z nich tak wspaniały aromat i smak. Dlatego bardzo polecam taki szybki zabieg przed pieczeniem ciast z dodatkiem orzechów laskowych.