WYPASIONE ZAPIEKANKI - najlepsze!

WYPASIONE ZAPIEKANKI - najlepsze! Na gorąco
WYPASIONE ZAPIEKANKI - najlepsze!

Tradycyjne zapiekanki z pieczarkami kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, a szczególnie w Łebie - gdzie można je zjeść o każdej porze dnia i nocy. Także w moim rodzinnym mieście przy Hali Targowej były super zapiekanki, gdy chodziłam jeszcze do podstawówki czy szkoły średniej. Pewnie większość z Was zna takie miejsce, gdzie są pyszne zapiekanki z budki i nie raz się na nie skusiła. Od dziś najlepsze zapiekanki będziecie mieć u siebie w domu - oto przepis na super wypasione zapiekanki z dużą ilością pieczarek i sera, chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatne i maślane. Żadne zapiekanki z budki im nie dorównają!


Składniki Składniki

  • 1 duża bagietka
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • rukola po posypania (opcjonalnie)


Przepisy na ciekawe i proste dania śniadaniowe, obiadowe i kolacyjne.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ekspresowe tacos z kurczakiem

Tacos z kurczaka to obiad zdecydowanie dla leniwych lub tych, co bardzo się śpieszą (jeśli oczywiście potrzebujecie takiego usprawiedliwienia, żeby je przygotować). Ilość gotowania jest ograniczona tutaj do minimum: smażenia kurczaka i podgrzewania tortilli. To jak, piszecie się na taki tex-mex do przygotowania w kwadrans?

Hot dogi

Hot dogi z cebulką prażoną, sałatką z ogórków, keczupem, musztardą i majonezem, w rozciętej bułce przywędrowały do Polski na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, tuż po zakończeniu reglamentacji mięsa. Reglamentacja mięsa, sprzedaż mięsa na kartki (drugi okres systemu kartkowego), trwała od 28 lutego 1981 roku, do końca lipca 1989 roku. Od kwietnia 1981 roku na kartki sprzedawane były również przetwory mięsne. Hot dogi te, różniły się od tych z lat siedemdziesiątych. Bułka do hot dogów, była dużo gorszej jakości od wcześniej używanych paluszków, często była „rozparzona”. O chrupkości można było zapomnieć. O jakości parówek już nie wspomnę. Oczywiście były również sprzedawane hot dogi składające się tylko z bułki, parówki i sosu (majonez, musztarda). Sprawdzony przepis na obiad!

Tortilla z ziemniakami, cebulą i sosem madziarów

Delikatna tortilla ze słodko pikantnym sosem madziarów.

Enchilada z kurczakiem

Przepis na pyszną enchiladę po meksykańsku z kurczakiem. Polecam!

Burrito z kurczakiem, awokado i batatem

Zawijanie burrito uspokaja i ma w sobie chyba nawet jakiś wymiar terapeutyczny. Niewątpliwie wciąga! No a powtórne zawijanie ich potem w "sreberka" jest jeszcze fajniejsze. Pomimo dosyć rozbudowanej listy składników i czynności, które trzeba wykonać, produkcja tego dania jest łatwa i przyjemna. Konsumpcja jeszcze bardziej. Ilość wariantów nadzień ogranicza chyba tylko fantazja, lub chęć trzymania się bardziej lub mniej ściśle meksykańskiego klimatu. Mnie, przy wymyślaniu moich burrito, towarzyszyła myśl, by było to danie lekkie. Bez mielonego mięsa i bez gęstego sosu - jego rolę miały przejąć puree z batata i awokado oraz lekka i orzeźwiająca w charakterze marynata do kurczaka. Jak pomyślałem, tak zrobiłem i się nie pomyliłem - wyszło naprawdę pysznie!

Orkiszowe pizzerinki z sosem orkiszowym

Orkiszowe pizzerinki z sosem orkiszowym. Doskonała przekąska np. na piknik. Polecam! Sprawdzony przepis na obiad!