Nadziewane krokiety ziemniaczane

Nadziewane krokiety ziemniaczane Wieprzowina
Nadziewane krokiety ziemniaczane

Ziemniak jest podstawą pożywienia w wielu rejonach świata. Przechodził zarówno etapy wielkiej popularności, jak i niełaski. W XVIII wieku były podstawą pożywienia niższych warstw społecznych, ale cieszył się także uznaniem wyższych sfer, nawet królów. Polska stoi ziemniakiem, a proste regionalne dania takie jak placki ziemniaczane, kluski śląskie czy baby ziemniaczane nadal pojawiają na polskich stołach. Z tej popularnej bulwy przygotowałam dziś krokiety. Pod chrupiącym wierzchem skrywa się pyszne, mięciutkie nadzienie mięsne. Danie bardzo pożywne i smaczne, choć trochę pracochłonne.


Składniki Składniki

  • Ciasto ziemniaczane:
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 150 g mąki
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny
  • sól
  • Farsz:
  • 250 g mięsa mielonego
  • 150 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki czubricy czerwonej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz czarny
  • sól
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta
  • olej


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Szynka z wolnowara

Pewnej decyzji nie żałuję. Nie żałuję, że kupiłam wolnowar. Mięso przyrządzone w nim jest absolutnie smaczniejsze niż z piekarnika. Jedyny mankament to długie czekanie na wynik. Tym razem robiłam szynkę. Pyszna, smaczna i soczysta, o zapachu już nie wspomnę.

Schabowy jak sznycel po wiedeńsku

Sznycel po wiedeńsku w oryginalnej wersji przygotowuje się z cielęciny i podaje z jajkiem sadzonym, które ma tylko ścięte białko, a żółtko pozostaje płynne. Mój sznycel po wiedeńsku jest przygotowany ze schabu i podany z jajkiem, ale jajko przytrzymałam na patelni troszkę dłużej, aby żółtko nie było całkowicie płynne, więc taka propozycja powinna przypaść do gustu tym, którzy jajek surowych nie jedzą. Schab jak sznycel po wiedeńsku smakuje wybornie i można przygotować go zarówno na obiad codzienny jaki świąteczny.

Gulasz wieprzowy z papryką i kaszą

Gulasz wieprzowy z papryką i kaszą gryczaną to moja propozycja pysznego dania jednogarnkowego. Duże kawałki mięsa, trzy kolory papryki, cebula, pikantne przyprawy i kasza, która gotując się w sosie przesiąka jego smakiem i aromatem. Danie jest bardzo smaczne, przygotowuje się je w prosty sposób, a czas potrzebny nam do jego przyrządzenia nie należy do długich. Smaczny, pożywny i rozgrzewający obiad dla smakoszy pikantnych, mięsnych dań.

Kotlety Mielone Nadziewane Kiełbaską, Serem I Cebulką

Bardzo lubię kotlety mielone, ale jeśli przez dłuższy czas nic nie zmieniam w ich smaku to mi się nudzą. Mój mąż bardzo smacznie je przyrządza i jeśli mamy jeść zwykłe mielone to zawsze proszę męża aby je zrobił, ale tym razem ja przejęłam pałeczkę i nadziałam nasze mielone kiełbaską, serem oraz podduszona cebulką :) Spróbujcie takich nadziewanych mielonych...

Karkówka w sosie marchewkowo-cukiniowym

Tak, tak znowu karkówka, to moje ulubione mięso więc przyrządzam je pod każdą postacią. Dzisiaj w sosie marchewkowo – cukiniowym.

Pulpeciki w młodej kapuście

Duszoną, młoda kapustę lubi cała moja rodzina, a niektórzy mogliby ją jeść codziennie. Gotowana razem z pulpetami nabrała dodatkowego smaku i może być podana jako pełny obiad z mięsem.