Sernik na zimno z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Sernik na zimno z musem truskawkowym i bitą śmietaną Serniki
Sernik na zimno z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Sernik na zimno to idealne ciasto na lato! W upalne dni kawałek takiego ciasta to istne niebo w gębie! Sezon na truskawki właśnie się zaczął, więc to doskonały przepis na wykorzystanie truskawek. Ser twarogowy z musem truskawkowym i bitą śmietaną to idealne połączenie. Nie tylko smak tego ciasta jest zaskakujący, ale również jego wygląd. Dzięki zastosowaniu trzech różnego koloru mas i kremu ciasto prezentuje się bardzo efektownie. Sernik bez pieczenia jest bardzo szybki do zrobienia, także zabierajmy się za przepis! Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Wszystkim łasuchom życzę smacznego ????


Składniki Składniki

  • Spód:
  • ciasteczka maślane 15 dag, ja użyłam ciastek z polewą czekoladową
  • masło 5 dag
  • Warstwa serowa:
  • ser twarogowy z wiaderka pół kg
  • śmietanka 36% 200 ml
  • cukier puder 5 łyżek
  • galaretka truskawkowa lub wiśniowa 1 opakowanie
  • Mus truskawkowy:
  • truskawki mrożone lub świeże pół kg
  • cukier puder 3 łyżki
  • galaretka truskawkowa lub wiśniowa 2 szt
  • Bita śmietana:
  • śmietanka 36% 250 ml
  • cukier puder 4 łyżki
  • Dodatkowo:
  • truskawki świeże do dekoracji


Zapraszam na moje bloga, na którym znajdziecie proste przepisy, zarówno na słodko jak i na wytrawnie.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto kokosowe z truskawkami

Ciasto kokosowe z truskawkami. Mam dla was przepis na coś słodkiego - ciasto kokosowe z truskawkami Ciasto bez pieczenia, na ciasteczko-wym spodzie, masa kokosowa przygotowana na mleku i mleczku kokosowym, soczyste truskawki i truskawkowa galaretka. Całość niezbyt słodka, ale rewelacyjnie orzeźwiająca. Ciasto kokosowe z truskawkami to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasto o bajecznym smaku przypominające sernik na zimno. Idealny przepis na ciasto.

Sernik waniliowy z musem rabarbarowym

Zdania na temat właściwości rabarbaru są podzielone. Z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego niektórzy dietetycy stawiają rabarbar na cenzurowanym, odradzając całkowicie jego spożywanie. Tymczasem upieczone ciasto, ugotowany kompot czy konfitura do mięsa nie zaszkodzą. Szczególnie że ostatnie badania dowodzą, iż rabarbar pod wpływem wysokiej temperatury, jakiej jest poddawany w trakcie pieczenia, nabiera właściwości przeciwnowotworowych. Sezon rabarbarowy w pełni, więc zachęcam Was do zrobienia pysznego, orzeźwiającego sernika z musem rabarbarowym. Tak na prawdę, to nie wiem czy zasługuje na nazwę - sernika. Jest bardzo delikatny, swoją konsystencją przypominający ptasie mleczko.

Sernik królewski

Serniczek wyszedł przepyszny i mam ochotę znowu go upiec. Zapraszam więc do pieczenia sernika.

Sernik na orzechowym spodzie i z glazurą z czarnej porzeczki

Pyszne zestawienie, twaróg, orzechy i czarna porzeczka. Sernik to chyba najszybsze do przygotowania ciasto- jeśli nie chcecie wyrabiać ciasta kruchego to po prostu kupcie herbatniki i zblendujcie je razem z orzechami, dolejcie roztopionego masła i wyłóżcie na dnie tortownicy mocno dociskając, a przy okazji takiego spodu nie musicie podpiekać.

Sernik londyński boskiej Nigell

Sernik londyński boskiej Nigell. Jeden z moich ulubionych serników! Boski jak sama Nigella, mega serowy, „lekko” ciężki, nie za słodki, idealnie kremowy, minimalnie kwaskowaty…Najchętniej robiłabym go co drugi dzień. Tym bardziej, że samo jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 min!

Sernik kajmakowo-waniliowy

Po ostatniej serii serników z których nie byłam do końca zadowolona na święta wielkanocne w końcu udało mi się upiec super smaczny o idealnej konsystencji sernik. Poświęciłam mu trochę więcej uwagi i proszę! Wystarczyło tak naprawdę dopilnować temperatury pieczenia. Sernik składa się z 2 warstw przedzielonych gorzkim kakao, jest słodki, ale nie natarczywie, bardzo smaczny. Polecam!