Kulki raffaello z kaszy jaglanej

Kulki raffaello z kaszy jaglanej Ciastka
Kulki raffaello z kaszy jaglanej

Kuleczki raffaello to prosty i smaczny deser dla dużych i małych łasuchów. Wykonane z kaszy jaglanej, a więc są zdrową alternatywą deseru dla osób na diecie  W przepisie dodałam roztopioną białą czekoladę, jeżeli chcecie ograniczyć ilość kalorii możecie ją pominąć i dodać więcej miodu bądź cukru trzcinowego. Polecam, takie kuleczki posmakują nawet osobom, które nie przepadają za kaszą.


Składniki Składniki

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • puszka mleka kokosowego
  • 200 g wiórek kokosowych
  • kilka łyżek miodu lub cukru (ja użyłam trzcinowego), do smaku
  • 100 g białej czekolady (można pominąć), rozpuszczonej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Dodatkowo:
  • 100 g migdałów (obranych ze skórki)
  • 100 g białej czekolady, rozpuszczonej
  • wiórki kokosowe do obtoczenia


Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

CIASTECZKA LION

Pyszne i chrupiące ciasteczka z posypką lion, pełnoziarniste, z orzechami arachidowymi, to doskonała propozycja na drugie śniadanie czy przekąskę.

Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych

Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych z dodatkiem miodu to rewelacyjne i bardzo chrupiące ciasteczka. Ciasteczka te różnią się od znanych większości ciastek z płatków i bakalii ponieważ zapiekane są w piekarniku co daje im dodatkową chrupkość, a miód podczas pieczenia przylega do ciastek niczym karmel. Polecam te małe pyszności.

Pyszne i zdrowe ciastka kokosowe z daktylami i czekoladą

Powiem tak, te ciastka to hit. Robi się je w kilka minut. Piecze maksymalnie 12-15 minut. Jak ich nie kochać. W środku same pyszności, zamiast masła olej kokosowy, słodzone daktylami, i gorzką czekoladą. U mnie wersja z jajkami, ale możecie łatwo przygotować wersję wegańską, zamiast jajek dodajcie po prostu 2 dojrzałe banany. Pokochacie je, idealne na przegryzkę do kawy, po treningu, dla dzieci do szkoły. Możecie eksperymentować- dodać pestek słonecznika, dyni, posłodzić je syropem klonowym, dodać garść orzechów. Niech wyobraźnia Was pokieruje. Pokochacie je za smak i za to że przygotowuje się je w 20 minut. Wychodzi cała duża blacha. Bardzo, ale to bardzo polecam. Poniżej wersja podstawowa- dodawajcie, zmieniajcie dodatki według swojego upodobania.

Duże Ciastka z Bakaliami I Rabarbarem

Nie spodziewałam się, że zmiany w przepisie, które poczyniłam wyjdą aż na taki duży plus smakowy. Ciasteczka są słodziutkie, ale mają w sobie też coś kwaskowego więc smak jest zrównoważony, mają orzeszki które przyjemnie chrupią oraz pyszną mięciutką słodkawą żurawinkę. Przechowuje je w puszce już trzeci dzień i są nadal mięciutkie, a zarazem kruche.

Kruche piknikowe roladki

Zapraszam na mój pomysł na danie piknikowe. Roladki są świetnym pomysłem, można (a nawet trzeba) jeść je trzymając w dłoni. Kruche roladki to mój optymalny wybór na piknik.

Ciastka Otrębusie z miodem

No dobra, dziś będzie bardzo zdrowo. Ale i tak słodko, mimo że bez grama cukru. Buszując ostatnio po jednym z supermarketów trafiłam na otręby pszenne, rzadko u mnie takie rzeczy goszczą, a próbować nowych lubię - to wzięłam. Potem zaczęłam się zastanawiać co by tu z nich uczynić… Zmodyfikowałam przepis na ciasteczka z płatkami owsianymi. A żeby było już całkiem fit, zamiast mąki pszennej, użyłam pełnoziarnistej. Bazą „mokrą” do ciastek jest kremowy serek śmietankowy oraz miód, składniki suche to mąka, soda i otręby. A z dodatkami można poszaleć. Ciasteczka są niezwykle miękkie, piernikowe w smaku i słodkie, nadadzą się jako zdrowa przekąska, można zjeść od razu kilka, a co? Zdrowe są przecież...