BUŁKI RAZOWE ŻYTNIE

BUŁKI RAZOWE ŻYTNIE Bułki
BUŁKI RAZOWE ŻYTNIE

Na dzisiejszą kolację upiekłam pyszne bułki razowe z mąki żytniej. Przepis jest bardzo prosty a bułki wychodzą pulchne i smaczne. Do takiej bułki wystarczy mi tylko masło i szklanka mleka.


Składniki Składniki

  • 1,5 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania bułek
  • Dodatkowo:
  • ziarna słonecznika


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pszenne bułki cebulowe

Lubię wymyślać receptury na pieczywo. Daje mi sporo frajdy, gdy coś co wymyślę doskonale smakuje. Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę, nic nie trzeba było dopracowywać. Pierwsze podejście i sukces. Bułki mają przyjemny cebulowy aromat i delikatny posmak, są idealne do kanapek z serem czy wędliną.

Bułki na jogurcie greckim

Bułki na jogurcie greckim - puszyste, delikatne, bardzo smaczne. Są to jedne z lepszych bułek jakie jadłam i chociaż długi czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta jest minusem to smakują tak rewelacyjnie, że można się poświęcić i poczekać.

Orkiszowe bułeczki

Orkiszowe bułeczki to ciekawa propozycja dla osób które gustują w domowych wypiekach.Przepis na pyszne bułeczki na mące orkiszowej. Sklepowe mogą się przed nimi schować! Idealne z dżemem lub ulubioną marmoladą!

Grahamki z miodem na drożdżach

Przepis na szybkie w przygotowaniu grahamki na drożdżach z dodatkiem miodu na drożdżach. Klasyczne bułki, wzbogacone dodatkiem ziaren, to świetna opcja na zdrowe i pożywne śniadanie!

Bułeczki śniadaniowe

Domowe bułeczki śniadaniowe to puszyste i delikatne w smaku bułki pszenne, na które przepis dawno temu znalazłam w internecie, zapisałam w zeszycie i zrobiłam - źródła niestety nie pamiętam, ale są tak pyszne, że postanowiłam je Wam zaprezentować. Bułeczki mają mylącą nazwę "śniadaniowe", a myląca jest dlatego, że można jeść je zarówno na śniadanie jaki na kolację, czy w ciągu dnia. O każdej porze smakują świetnie. Bułeczki śniadaniowe zachowują swoją świeżość około trzech dni, a ciasto ma wielką zaletę - nie potrzebuje czasu na wyrastanie.

Chałka nadziewana makiem

Chałka to delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest aromatycznym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak dodatkowo podbija likier pomarańczowy. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok pomarańczowy. Jak wszystkie moje wypieki chałkę upiekłam ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam!