Przepisy

KANDYZOWANE SKÓRKI ARBUZA (PRZEPIS Z 1885 R.)

„Z arbuza robi się prześliczna konfitura, mało znana a bardzo smaczna. Po wykrojeniu wnętrza, które się używa do jedzenia, pozostałość obrać ze skóry zielonej, czyli wyraźniej mówiąc, bierze się tylko mięso białe pozostające między soczystą częścią arbuza a skórką zieloną…” – właśnie tak rozpoczyna się przepis na konfiturę ze skórek arbuza, który odnalazłam w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1885r. A ponieważ dawniej nie lubiano nic wyrzucać, szukano więc sposobów na maksymalne przetworzenie produktu. Stąd właśnie przepis na tę konfiturę! Konfiturę wykonałam według instrukcji podanej w książce….Ponieważ jednak nie była ona dość precyzyjna pewne czynności robiłam trochę na czuja. I tak zamiast konfitury wyszły mi raczej kandyzowane skórki arbuza.Fakt jednak jest taki, że owe skórki wyszły ZASKAKUJĄCO SMACZNE, dlatego też postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami. Jem je z chałką, traktuję jako dodatek do lodów i innych deserów.

WALEWSKA Z SOKIEM POMARAŃCZOWYM

Coś pysznego, coś słodkiego, coś wspaniałego‼️ Jedno z moich ulubionych! Zapewniam, że moja odmiana przepisu zasmakuję Ci tak bardzo, że na jednym kawałeczku się nie skończy.

Zalewajka świętokrzyska

Zalewajka – tradycyjna, wiejska zupa. Prosta i niezwykle smaczna od lat obecna w kuchni świętokrzyskich czarownic. Jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Swoją popularność zawdzięcza prostocie składników i łatwości przygotowania. Najlepsza oczywiście na zakwasie przygotowanym samodzielnie w domu.

Pasztet drobiowy

Musicie wiedzieć jedno - moja mama jest mistrzynią pasztetów. Od dziecka jestem ich największą fanką, tak jak i mój syn. Wciąż dążę do osiągnięcia smaku, który przypominałby ten genialny, mamusiny pasztet. Jestem bliska celu i z pewnością nie poddam się. Ale zapewniam Was, że mój również jest niezwykle pyszny - klasyczny, prawdziwy, pachnący o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku. Dobrze dobrane składniki, duża ilość mięsa, aromatyczne przyprawy i dodatki to cały sekret dobrego pasztetu. Bez polepszaczy i konserwantów. To na prawdę nie takie trudne, spróbujcie.

Ciasto z batonikami Bounty

Bardzo oryginalny przepis na oryginalne ciasto z kokosowymi batonikami.

Ciastka ze słonecznikiem

Szybkie ciasteczka ze słonecznikiem.

Muffinki z musli

Idealne na drugie śniadanie. Muffinki z musli

Muffinki miodowo- jogurtowe

Apetyczne muffinki, jedyne w swoim rodzaju.

Ciasto Cappuccino

Pyszne ciasto Cappuccino. Aromatyczne i pełne kawowego smaku.

Klasyczna Szarlotka

Najlepsza klasyczna szarlotka.

Rojoes- Wieprzowina po portugalsku

Rojoes- Wieprzowina po portugalsku. Rojoes to stare wiejskie danie popularne szczególnie w północnej części kraju i na Azorach. Bardzo ważne w jego przygotowaniu jest użycie mięsa odpowiednio przerośniętego tłuszczem i długi czas marynowania. Wrażenia zapachowe podczas gotowania są pierwszorzędne i powinny sprawić, że okoliczni mięsożercy zaczną krążyć nam wokół garnka. Ziemniaki są koniecznym dopełnieniem dania. Ja moje zwyczajnie ugotowałem, ale dobrze jest odlać nieco winnego sosu i poddusić je w nim dodatkowo. Idealny przepis na obiad.

Filet kurczaka z pomidorami w cieście francuskim

Filet kurczaka z pomidorami w cieście francuskim. Szybki i prosty przepis na smaczny obiad to filet kurczaka z pomidorami w cieście francuskim. Przeważnie wykorzystuję do przygotowania tego dania pomidory suszone, ale póki trwa sezon korzystam ze świeżych produktów, a zatem proponuję Wam filecik ze świeżym pomidorem i ziołami Mięso kurczaka po upieczeniu jest soczyste, mozzarella ładnie rozpływa się po filecie i pomidorze, a dodatek aromatycznej bazylii i oregano nadaje całości rewelacyjny smak. Pyszne danie z piekarnika, które można przygotować w mniej niż godzinę. Idealny przepis na obiad.

Ciastka francuskie z serem i malinami

Przepis na szybkie i przepyszne ciastka francuskie z serem i malinami. Jeśli tak bardzo jak ja lubicie wypieki z ciasta francuskiego za ich wyjątkowy smak i łatwe przygotowanie to te ciastka na pewno będą Wam smakować. Chrupiące ciasto francuskie, pyszna masa serowa i soczyste maliny, a całość udekorowana różowym lukrem. Rozpływające się w ustach ciastka francuskie z serem i malinami... Dacie radę się im oprzeć?

Sernik na zimno z kaszy jaglanej z musem z borówek

Sernik na zimno z kaszy jaglanej z musem z borówek. Przed Wami moje nowe dzieło, czyli najlepszy wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej! Pyszny spód z daktyli i amarantusa, do tego kremowa masa jaglana przygotowana na mleku kokosowym i migdałowym oraz ekspresowa konfitura z borówek i nasion chia. Jest boski, mówię Wam! Ciacho oczywiście jest wolne od nabiału, glutenu i cukru, więc możemy zajadać się nim bez wyrzutów sumienia, ale myślę, że tutaj ta wymówka nie będzie Wam potrzebna. Ten sernik to kolejny dowód na to, że kasza jaglana jest niesamowita, bo można z niej wyczarować naprawdę przepyszne słodkości. Idealny przepis na ciasto.

Śniadaniowe bułeczki

Śniadaniowe bułeczki. Zapewne lubicie na śniadanie słodkie pieczywo. Takie są właśnie te bułeczki. Pyszne, mięciutkie, znakomite do konfitur, czy kremów czekoladowych, albo jeszcze lepiej - miód i ser biały. Ekstra śniadanie!

Risotto Ze Świeżymi Kurkami

Risotto Ze Świeżymi Kurkami. Risotto teraz u mnie króluje. Uwielbiamy je i dlatego musiało się pojawić z pysznymi, świeżymi kurkami. Zapach był nieziemski i już podczas przygotowywania ślinka nam ciekła. Idealny przepis na obiad.

Ciastka batatowe z nadzieniem karmelowym

Przepis na przepyszne ciastka batatowe z nadzieniem karmelowym. Idealny przepis na deser.

Kokosowy sernik z jeżynami

Kokosowy sernik z jeżynami. Delikatny i kremowy sernik kokosowy pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest wilgotny i mazisty. Wierzch wieńczy lekko kwaskowata galaretka jeżynowa z całymi owocami. Idealny przepis na ciasto.

Ziemniaki z cukrowym groszkiem

Ziemniaki z cukrowym groszkiem. Niewyobrażalnie dobra sałatka! To opinia wszystkich, którzy mieli przyjemność jej skosztować. Tak niewiele składników, a komponują się one ze sobą tak, jakby zostały dla siebie stworzone. Sos jest meeega! Dzięki niemu ziemniaki nabierają niebywałej ostrości i aż chce się je jeść i jeść, bez końca. Do tego pyszny, chrupiący groszek cukrowy, który uwielbiam i również mogłabym jeść go codziennie. Spróbujcie, idealny przepis na obiad.!

Makaron z pomidorami

Makaron z pomidorami. Uwielbiam dania z makaronem. Obiad z wykorzystaniem makaronu robię często gdy nie mam czasu na długie siedzenie w kuchni a męska część mojej rodziny umiera z głodu (to niestety zdarza się bardzo często). Wystarczy wymieszać kilka składników z makaronem i już gotowe. Możliwości jest tutaj na prawdę wiele. W sezonie zimowym stawiam na ciężkie, gęste i sycące sosy. Latem natomiast w mojej kuchni wygrywają przede wszystkim świeże warzywa. Chcesz zjeść prosto, pożywnie i niedrogo? Jeśli tak to zapraszam do wypróbowania przepisu na makaron z pomidorami i bazylią. Idealny przepis na obiad!

Sałatka z bobem i grillowanym kurczakiem

Sałatka z bobem i grillowanym kurczakiem. Lato. Cudowna pora roku. Natura obdarza nas obficie w owoce i warzywa. Jak można się im oprzeć? Ja nie potrafię. Każda wizyta na targu kończy się koszykiem wypchanym po brzegi tymi cudownościami. Właśnie teraz aż do późnej jesieni możemy jeść najbardziej urozmaicone posiłki, pełne witamin i składników mineralnych. Korzystajmy więc z nich w pełni. Kolorowe, lekkie sałatki, pełne warzyw dania jednogarnkowe. Samo zdrowie. U nas codziennie inna sałatka, dziś z bobem i grillowanym kurczakiem. Doskonała na obiad w pracy czy kolacje.

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną. W moim domu znowu zagościła zupa. W tygodniu zupy królują u mnie niemal codziennie. Nie ma to jak wrzucić wszystko co popadnie do jednego gara i czekać aż obiad zrobi się sam. Zupę kalafiorową od lat zawsze robiłam z ziemniakami. Czas jednak wypróbować nowe połączenia. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa nabiera oryginalności. Jest przepyszna, łatwa do zrobienia i zdrowa. Zdecydowanie polecam na przepis obiadowy!

Pęczotto z bobem

Był taki czasu, że bobu nie jadłam wcale, teraz gdy tylko się pojawia na straganach muszę się powstrzymywać, by nie zjeść całego woreczka zaraz po ugotowaniu. Tym razem mi się udało i przygotowałam pyszne pęczotto z suszonymi pomidorami, smakowało nawet mojemu Mężowi, który nie przepada ani za bobem ani za pęczakiem, dlatego dzielę się z Wami przepisem.  

Botwinka z pomarańczą

Botwinka nie musi być czerwona, może być żółta lub czerwona, a przygotowana z niej zupa być zielona, żółta.....

Placki ziemniaczane z żółtym serem

Szybkie przepis na bardzo oryginalne placki

Banany w cieście w sezamowej panierce

Bardzo oryginalny deser, zapewne zaskoczy nie jednego gościa.

Herbaciana Babka

Pyszna Herbaciana Babka w sam raz na każdą okazję.

Ciasto z makiem na maślance

Pyszna alternatywa dla tradycyjnego kołacza z makiem.

Świąteczne Miękkie Pierniczki

Sprawdzony przepis na miękkie świąteczne pierniczki.

Konfitura z marchwi i cytryn

Dawniej niemal każda dobra gospodyni miała spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, warzyw kiszonych i marynowanych. Nie mogło ich zabraknąć zimową porą, kiedy o sezonowych warzywach w naturalnej postaci trzeba było zapomnieć. Dziś nie mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. A konfitury z marchewki zapewne w sklepie nie znajdziecie, więc warto przygotować ją w domu. Wspaniały kolor, zapach i smak zamknięty w kilku słoiczkach.

Ucierane ciasto ze śliwkami

Ciasta ucierane są rewelacyjne i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu - no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Tym razem proponuję Wam ciasto ze śliwkami. Delikatne, lekkie i wilgotne ciasto doskonale komponuje się z kwaskowatymi śliwkami.

Sos chrzanowy

Domowy, aksamitny i kremowy sos o lekko ostrej nucie wzbogaci smak wielu potraw. Jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Świetnie pasuje do pieczonych mięs, dziczyzny, jaj na twardo, pieczeni czy też ozora. W wersji na zimno dobrze komponuje się z rybami i wędlinami. Jest również obowiązkowym dodatkiem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

Zupa szczawiowa

U mnie w rodzinnym domu często jadało się zupę szczawiową. Podejrzewam, że jak w większości domów w tamtych czasach. Uwielbiałem ją. Jednak ta zupa, mimo, że pyszna, miała jeden defekt. Ciężko się było nią najeść. Ot po prostu człowiek zjadł, przeleciała przez przewód pokarmowy i tyle. Dlatego też dzisiaj mamy dla Was nieco bardziej sycącą wersję. Z mięskiem w środku. Jest tak samo smaczna jak ta, którą zapamiętałem, a jednocześnie całkiem sycąca.

Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym

Większość z nas to popularne ciasto kojarzy z gotowym deserem z pudełka. Nie każdy jednak wie, że ciasto można samodzielnie przygotować w domu i na prawdę nie jest to trudne. Z okazji imienin syna przygotowałam taką wersję de lux tego znanego ciasta. Banany zastąpiłam frużeliną malinową, która świetnie komponuje się z mocno czekoladowym ciastem i delikatnym, waniliowym kremem. Ta wersja zdecydowanie bardziej przypadła nam do gustu.

Tripoline al ragù z wołowiną

Dziś zabieram Was w podróż do Północnych Włoch, a konkretnie do z Emilia-Romaqna. Region ten znany jest przede wszystkim z produkcji aromatycznych win, ale również ma najwspanialsze tradycje kulinarne i najlepsze restauracje. To właśnie z tego regionu wywodzi się potrawa, którą dziś Wam prezentuję . Ragû`to najprawdopodobniej najbardziej znany włoski sos, nazywany również sosem bolońskim. Jego tradycja sięga średniowiecza. W XX wieku receptura dla zachowania ciągłości włoskiej tradycji kulinarnej, została zdeponowana w Izbie Przemysłowo- Handlowej w Bolonii. Dziś klasycznie, prosto i po włosku...

Jagodowa kostka

Całość choć podobna kompozycyjnie do”bananowej chmurki”, zawiera subtelne różnice. I tak mamy tutaj: kruchy spód, warstwę owoców zatopionych w galaretce, śmietankową masę z dodatkiem serka philadelphia oraz kokosową bezę. Osobiście bardzo lubię tego typu ciasta, więc kto wie, być może w przyszłym roku pokuszę się jeszcze o wersję malinową lub wiśniową?

Burger z Falafelem

Burger z falafelem to doskonały pomysł do tego aby wprowadzić ciecierzycę do naszej diety. Warzywa strączkowe czyli fasole, ciecierzyca, groszek ( ugotowane lub z puszki ) to produkty małokaloryczne, nie zawierają cholesterolu; zawierają małe ilość tłuszczy nasyconych i całościowych tłuszczy; bogate są w magnez, cynk, żelazo, błonnik, fitoskładniki i fitosterole.

Murzynek z pijanymi wiśniami

Czekoladowe ciasto murzynek z wiśniami w spirytusie. Mięciutkie i wilgotne. Tak się składa ,że mam duży zasób "pijanych wiśni" i nadszedł czas aby je wykorzystać. Tym sposobem mamy pyszne ciasto.

Muffinki z owocami leśnymi

Czas na muffinki z owocami leśnymi

Sernik z musem jeżynowym

I jak nie kochać naszej polskiej, złotej jesieni - czarne jeżyny zerwane skoro świt, muśnięte jesiennym słońcem, które przebija się przez poranne mgły. Zatopione w delikatnym i puszystym musie. Do tego wspaniały, kremowy sernik pachnący wanilią na delikatnym, kruchym spodzie. Serniki robiłam w bardzo różnych wersjach i z różnymi dodatkami, ale po raz pierwszy połączyłam go z delikatnym musem. Cudowne połączenie smaków, które z pewnością umili każde jesienne popołudnie.

Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem

Kaszka kuskus to drobna kasza uzyskana z najszlachetniejszych partii pszenicy durum. Od tysięcy lat używana w tradycyjnej kuchni Afryki Północnej. W Europie została spopularyzowana przez Francuzów, w Polsce ma też już swoich zwolenników. Kasza ta zrobiła ogromną karierę na świecie zastępując w codziennym jadłospisie ryż, makarony i ziemniaki. Znakomicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Kus-kus jest produktem bardzo łatwym w przygotowaniu, dlatego idealnie nadaje się do kuchni współczesnej pracującej kobiety. Doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do zup i sosów, ale też jako składnik różnych sałatek. Dziś w roli głównej kasza kuskus w pysznej i szybkiej sałatce z tuńczykiem. Tylko dziesięć minut przygotowań i kolacja gotowa.

Sałatka jajeczna z chrzanem

Sałatka idealnie sprawdzi się w ten niedzielny wielkanocny poranek, gdy zasiądziemy do wspólnego śniadania z bliskimi. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Ma charakterystyczny i wyrazisty smak, który zawdzięczamy odrobinie chrzanu.

Pasztet z jelenia

Dziczyzna to mięso, z którego można zrobić na prawdę smaczne danie. Najbardziej lubię mięso z jelenia. Jest bardzo delikatne, kruche, chude i niezwykle zdrowe. Posiada nadzwyczaj mało tłuszczu i ma wyjątkowy, aromatyczny i głęboki smak. Dziś pierwszy raz przygotowałam wykwintny pasztet z tego jakże szlachetnego mięsa. Pasztet z jelenia to fantastyczna kompozycja leśnych smaków i zapachów. Idealny na przystawkę - wystarczy grzanka, konfitura z żurawiny, lampka czerwonego wina wytrawnego i wykwintna przystawka gotowa.

Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką

Ciasto, które swoją prostotą i smakiem podbiło serca wielu z nas. Jest bardzo popularne, można je znaleźć na wielu blogach kulinarnych, w różnych wersjach i z różnymi owocami. Ja polecam Was swoją wersję tego ciasta. Delikatne i kruche ciasto z lekką pianką, która smakiem przypomina bezę. Do tego mnóstwo świeżych, soczystych jeżyn zebranych skoro świt. Zapraszam.

Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Tym razem zapraszam Was na orientalne smaki. Kuchnia orientalna to bogactwo smaków sztuki kulinarnej Japonii, Chin, Tajlandii oraz Wietnamu. Zachwyca nie tylko niezwykłymi smakami, ale także tym, że jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Takie danie też Wam dziś prezentuję. Małe klopsiki w lekkim sosie z masła orzechowego i mleka kokosowego z dodatkiem przypraw tworzą na prawdę wspaniałe, aromatyczne i pełne smaku danie.

PASTA Z AWOKADO (pełnowartościowy posiłek)

AWOKADO Doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, idealnie sprawdza się jako pasta na kanapeczki. Na załączonym obrazku przykład, jak ja wykorzystuje ten "maślany owoc"

Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon

Ta potrawa jest dużym wyzwaniem nawet dla osób lubiących na prawdę ostre klimaty. Do przygotowania tej zupy użyłam bardzo ostrej papryczki Komodo Dragon. Papryczki te są hodowane przez Salvatore Genovese, plantatora z Bedfordshire. W skali Scovilla, służącej do oznaczania ostrości potraw osiąga wynik 1,4 miliona, podczas gdy papryczka jalapeno ma w tej skali tylko 3,500. To papryka bardzo wyjątkowa - ma opóźnione działanie, co usypia czujność i daje złudne ''poczucie bezpieczeństwa''. Na początku wyczuwamy cudowny, ostry smak. Jednak po 10 sekundach budzi się demon ostrości. Zupa, aż tak ostra nie jest. Ten wyjątkowo smak diabelskiej papryki świetnie łagodzi mleko kokosowe, słodkie mango i makaron ryżowy. Całość tworzy na prawdę wyjątkowo fantastyczny smak.

Kurczak z papryką

Jeżeli tak jak ja, najbardziej lubicie mięso drobiowe, a w dodatku jesteście paprykożercami, zachęcam Was do przygotowania tego pysznego dania. Udka kurczaka wpierw marynujemy w sosie sojowym i mleku, następnie nacieramy je przyprawami, podsmażamy krótko, a później dusimy razem z dodatkiem papryki i cebulki. Pycha!