Przepisy

Węgierska zupa gulaszowa - Gulyásleves

Pyszna i aromatyczna zupa zachwycająca intensywną barwą oraz aromatem czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak - tak rzecze madziarska tradycja i trudno się z nią nie zgodzić.

Udziec z jelenia z polentą

Dziczyzna jest jednym z najzdrowszych mięs, ponieważ zwierzęta leśne karmią się wyłącznie naturalnym pożywieniem. Do tego zawiera mało tłuszczu i cholesterolu. Mięso z dziczyzny dodatkowo jest smaczne oraz zapewni nam wyjątkowe doznania kulinarne. Udziec z jelenia to przyjemna kompozycja leśnych zapachów i smaków. Mięso jest kruche i niezwykle delikatne. Dodatek wytrawnego wina oraz aromatycznych przypraw pozwolą stworzyć z niego niebywale wykwintne danie. Podawany z kremową polentą stanowią doprawdy wyborną ucztę. Polecam!

Rocznicowy tort z ajerkoniakiem

Pyszny tort biszkoptowym z kremem na bazie ajerkoniaku i serka mascarpone. Dekoracja jest czasochłonna, ale za to efekt jest powalający! Można również zrezygnować z cukrowych dekoracji i wykazać się inwencją własną. Idealny deser na rocznicę ślubu lub inne ważne wydarzenie.

Kotlety z białej kiełbasy z kaszą kuskus i sosem chrzanowym

Pyszny przepis na kotlety inaczej. Z białej kiełbasy, doprawione czosnkiem i majerankiem to prawdziwa pychota! Podane z kaszą kuskus i sosem chrzanowym to idealny pomysł na rodzinny obiad w niecodziennej odsłonie, zarówno na co dzień, jaki i świąteczny czy też wielkanocny stół. Polecam!

Ciasteczka Kokosowe z Gorzką Czekoladą

Kruche ciasteczka z mąki kokosowej z dodatkiem prawdziwej, gorzkiej czekolady to prawdziwe niebo w gębie. Idealne do kawy i herbaty. Znikają z talerza w mgnieniu oka! Proste w wykonaniu i niezbyt czasochłonne. Polecam!

Proteinowy kopiec kreta w wersji fit

Jedno z ulubionych ciast z pudełka. Można znaleźć wiele jego wersji w internecie, ale czy kiedykolwiek słyszeliście o wersji FIT? Czemu nie! Wystarczy tylko zamienić mąkę pszenną na gryczaną, a tłuste masło i śmietanę - na jogurt i chudy twaróg. Tak nie wiele trzeba, żeby zmienić go na zdrowy deser! Pyszny!

Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej

Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej? Czemu nie! Warto poeksperymentować w kuchni by wykreować coś nowego i fajnego. Chorizo zamiast białej kiełbasy, bataty zamiast ziemniaków, a do tego czerwona cebula i oregano. Połączenie gorących hiszpańskich smaków w tradycyjnej polskiej zupie na pewno pozytywnie was zaskoczą!

Azjatycka zupa dyniowa z kurczakiem

Przepis na pyszną, rozgrzewającą zupę dyniową w stylu azjatyckim. Gęsta i kremowa. Z dodatkiem kurczaka i makaronu ryżowego to bardzo sycąca propozycja na obiad na chłodniejsze dni.

Zupa ala lasagne

Lasagna to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni włoskiej. Dzisiaj przepis na lasagne w zupełnie nowej odsłonie. Zapraszam was do wypróbowania przepisu na zupę ala lasagne. Sycąca i pyszna zupa pełna aromatu świeżej bazylii i parmezanu.

Sos teriyaki

Dziś trochę orientu w kuchni... a mianowicie kulinarna podróż do Chin! Kraju, którego kuchnia jest uznawana za najzdrowszą na świecie! Prezentowany dzisiaj sos teriyaki to doskonała marynata i zaprawa do pieczonych mięs oraz ryb. Wzbogacony miodem, sokiem z cytryny oraz szczyptą goździków będą również stanowić niepowtarzalną marynatę do pieczonych lub grillowanych warzyw oraz innych potraw z grilla. Dzięki dodatkowi imbiru nadaje on naszym potrawom niesamowitej świeżości, a dodatek sosu sojowego sprawia, że nabierają niepowtarzalnego, orientalnego charakteru. Gorąco polecam!

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Dla jednych - ukochany smak dzieciństwa, dla innych - zmora peerelowskich stołówek. Polski comfort food. Może nie jest to danie lekkie, ale na pewno smaczne i sycące. Dodatkowo można je przygotować na wiele sposobów. Z kapusty słodkiej lub kiszonej. Z dodatkiem kiełbasy, boczku, czy też leśnych grzybów. Dzisiaj wersja z pieczarkami i kapustą kiszoną. Polecam!

Razowe ciasto marchewkowe z cytrusowym syropem

Przepis na anglosaski deser warzywny. Ciasto jest pyszne, a dzięki dodatkowi niewyczuwalnej wcale marchewki - niesamowicie wilgotne. Wzbogacone aromatycznymi przyprawami i orzechami włoskimi przypomina trochę naszego polskiego piernika. Ciasto marchewkowe dodatkowo podaję w towarzystwie cytrusowego syropu, który dodatkowo wzbogaca jego smak. Idealny deser na jesienny dzień.

Podwójnie kokosowe ciasto biszkoptowe

Wydaje się niepozorne...zwykły torcik pomyślisz? Otóż nie! To podwójnie kokosowe ciacho czyli biszkopt kokosowy i masa kokosowa z toffi, a zwieńczeniem tego kokosowego obłędu jest polewa z dżemu wiśniowego i kakao! Niespotykane prawda? Zapraszam do zapoznania się z przepisem i koniecznie musicie tego spróbować!

MALINOWY MUS Z BIAŁYM SEREM

Przepis na pyszny i pełnowartościowy deser. Dzisiaj z malinami, ale świetnie sprawdzą się również truskawki,czy też jeżyny. W sam raz na leniwe popołudnie. Bez cukru i glutenu! Nie tylko łatwe, tanie i szybkie w przygotowaniu, ale również zdrowe!

Sernik jeżynowy

Jesień to uroczy czas, pełen kolorowych liści, kasztanów i mglistych poranków. Ale również to pracowity czas zbiorów różnych dobroci natury, w tym długo wyczekiwanych jeżyn. Dzisiaj przepis na idealny, jesienny wypiek z jeżynami. Sernik o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku jeżyn. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Polecam!

Sernik chałwowo-waniliowy

Przepis na cudowny sernik chałwowy! Słodki, wilgotny, o pysznie kremowej konsystencji skradnie wasze serca! Któż mógłby odmówić sobie takiej słodkiej pyszności?

Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami

Szybka i bardzo smaczna sałatka śledziowa z pieczarkami konserwowymi, które dodają jej charakteru. Idealna na mocniejsze imprezy, ale również i zwykłą kolację. Plusem jest to, że spokojnie można ją przygotować kilka dni przed planowym podaniem. Pycha!

Pasta z żółtej cukinii i bakłażana

Pożywna i delikatnie kremowa pasta z bakłażana, fety i żółtej cukinii. Idealna opcja dla osób, którym znudziły się już zwykłe kanapki lub pasty jajeczne. Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu.

Cukinia w zalewie curry

Jesień to czas pełen pracy. Przygotowujemy domowe dżemy, przetwory i weki by móc później cieszyć się ich smakiem w długie, zimowe dni. Dzisiaj przedstawiam wam nowy przepis na cukinię w zalewie curry. Pychotka!

Zupa meksykańska

Gęsta, aromatyczna i niezwykle sycąca zupa meksykańska. Prosta w przygotowaniu. Świetnie rozgrzewa, przez co jest idealna na zimne lub deszczowe dni. Odrobina ciepłego słońca Meksyku dla naszego podniebienia. Polecam!

Krucha tarta z lekkim musem z jeżyn

Tarta z kruchym spodem i nieziemsko lekki mus z jeżynami to kompozycja idealna. Ciasto urzeka swoim kolorem i elegancją. Idealny przepis na jesienny czas, kiedy to nie wiemy co oprócz soków możemy zrobić z zalegającymi nam jeżynami.

PLACKI GRYCZANE Z TUŃCZYKIEM

Przepis na pyszne naleśniki gryczane z tuńczykiem. Idealna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku. Podane z sosem czosnkowym lub chrzanowym sprawią, że będziemy syci na długi czas.

Stefanka na herbatnikach

Szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które pokochają wszyscy. Dzięki dodatkowi orzeszków ciasto nabiera przyjemnej "chrupkości", ale jednocześnie rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do filiżanki aromatycznej kawy w towarzystwie przyjaciół, ale również na wizytacje nieoczekiwanych gości. Pyszota!

Sernik brzoskwiniowy

Pyszny przepis na lekki i niezwykle orzeźwiający sernik z brzoskwiniami i galaretką. Po prostu delikatna, niebiańska rozpusta dla podniebienia. Pychota!

Roladki wieprzowe z chrzanem i orzeszkami

Przepis na tradycyjne roladki wzbogacone dodatkowo chrzanem i orzeszkami ziemnymi. Smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealne na niedzielny obiad, zwłaszcza jeżeli chcemy zaskoczyć swoich gości czymś nowym i niepowtarzalnym.

Sałatka z cappelletti i brokułem na osto

Pyszna i łatwa w przygotowaniu smakowita sałatka z makaronem. Uwielbiam takie sałatki! Ich zaletą jest to, że do ich przygotowania możemy użyć dowolnych składników, które aktualnie zalegają nam w lodówce. Sprawdzi się idealnie jako danie na lunch lub przyjęcia i imprezy.

Deser z galaretką i musem lodowo-owocowym

Przepis na pyszny i łatwy w przygotowaniu deser. W sam raz na upalne dni. Świetny pomysł na poobiedni deser lub podwieczorek. Lekki owocowo-lodowy mus świetnie współgra z bitą śmietaną i galaretką. Możemy przygotować go z dowolnej galaretki i ulubionych owoców.

Tikka masala

Danie zapożyczone jest z kuchni Indyjskiej, chociaż uważa się je za narodowe danie Brytyjczyków. Dzięki bogatej palecie ziół i przypraw królują w nim wspaniałe smaki i aromaty. Delikatny kurczak podawany z aromatycznym sosem masala to istna orientalna uczta dla podniebienia. Namaste.

Drożdżówki z jeżynami i serem

Kto nie kocha pysznych domowych drożdżówek? Pyszne i pachnące. Z dodatkiem białego sera i jeżyn. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i na lunch do pracy. Pychotka!

Fantazja malinowo-kokosowa

Kto nie uwielbia smaku i aromatu kokosów. Uwielbiam łączyć go z różnymi owocami. Brzoskwinie, truskawki czy też maliny świetnie sprawdzają się w tym zestawieniu. Dzisiaj przepis właśnie z malinami! Prawdziwa niebiańska rozpusta!

GRYCZANKA Z ARBUZEM, TWAROGIEM I ORZECHAMI

Przepis na pyszną gryczankę. Świetny pomysł na deser przy dietach, a także jako zdrowy posiłek zbilansowanej diety. Ciekawy smak goryczkowatej kaszy połączony ze słodkim i soczystym arbuzem oraz dodatkiem chrupiących orzechów nerkowca to istna uczta dla podniebienia koneserów niecodziennych smaków.

ŁACIATY MURZYNEK Z KASZĄ JAGLANĄ I TWAROGIEM

Przepis na efektowne i genialnie pyszne ciasto na bazie z czekoladowego biszkoptu, białego sera i kaszy jaglanej. Dzisiaj przedstawiam wam niezwykle wilgotnego i słodkiego murzynka! Idealny na przyjęcia i rodzinne spotkania. Pokochają go wszyscy!

CYTRYNOWE BABECZKI Z LEMON CURD - bez pieczenia

Przepis na smakowite i proste w przygotowaniu babeczki bez pieczenia! Mocno cytrynowe z dodatkiem kremu cytrynowego to idealne małe "co nie co" na upalny, letni dzień. W sam raz na popołudniową lemoniadę z przyjaciółmi! Dla leniwych polecam wykorzystać przepis na jedną, dużą tartę - oszczędzi to nam to dużo czasu, a efekt będzie równie zachwycający.

WILGOTNY CYTRYNIAK Z TYMIANKIEM

Niesamowicie proste w przygotowaniu ciasto! Niespotykane połączenie cytryny i tymianku sprawia, że ciasto jest aromatycznie i orzeźwiające! Do tego podawane ze słodkim syropem na bazie cytryny i tymianku smakuje wyśmienicie! Idealny deser na upalne dni!

MOCNO CZEKOLADOWE BROWNIE Z BATATÓW - bez dodatku mąki

Pyszny przepis na mega czekoladowe brownie z batatów. Można je jeść praktycznie bez wyrzutów sumienia. Dodatek batatów sprawia, że ciasto jest mega wilgotne i po prostu unikalne w smaku. Warto wypróbować ten przepis!

Weneckie ciasto marchewkowe

Jedno z lepszych ciast marchewkowych jakie jadłam. Wilgotne, chrupiące, aromatyczne i…sycące! Można je jeść bez wyrzutów sumienia, bo w jego składzie są przecież same zdrowe i wartościowe składniki. Idealne dla bezglutenowców, ale i nie tylko.

Sernik londyński boskiej Nigell

Sernik londyński boskiej Nigell. Jeden z moich ulubionych serników! Boski jak sama Nigella, mega serowy, „lekko” ciężki, nie za słodki, idealnie kremowy, minimalnie kwaskowaty…Najchętniej robiłabym go co drugi dzień. Tym bardziej, że samo jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 min!

Kandyzowane skórki arbuza

Kandyzowane skórki arbuza. „Z arbuza robi się prześliczna konfitura, mało znana a bardzo smaczna. Po wykrojeniu wnętrza, które się używa do jedzenia, pozostałość obrać ze skóry zielonej, czyli wyraźniej mówiąc, bierze się tylko mięso białe pozostające między soczystą częścią arbuza a skórką zieloną…” – właśnie tak rozpoczyna się przepis na konfiturę ze skórek arbuza, który odnalazłam w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1885r. A ponieważ dawniej nie lubiano nic wyrzucać, szukano więc sposobów na maksymalne przetworzenie produktu. Stąd właśnie przepis na tę konfiturę! Konfiturę wykonałam według instrukcji podanej w książce….Ponieważ jednak nie była ona dość precyzyjna pewne czynności robiłam trochę na czuja. I tak zamiast konfitury wyszły mi raczej kandyzowane skórki arbuza.Fakt jednak jest taki, że owe skórki wyszły ZASKAKUJĄCO SMACZNE, dlatego też postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami. Jem je z chałką, traktuję jako dodatek do lodów i innych deserów, Sprawdzony przepis kulinarny!

Kurczak duszony z cebulą i pieczarkami

Kurczak duszony z cebulą i pieczarkami. Dziś podaję Wam przepis na szybki, smaczny i prosty obiad.? Jeden z moich ulubionych po treningowych posiłków. Sprawdzony przepis kulinarny!

Sałatka z makaronem, kurczakiem i warzywami

Sałatka z makaronem, kurczakiem i warzywami. Upałów ciąg dalszy... 32 stopnie w cieniu może zacząć doskwierać. Nikomu nie chce się siedzieć przy garnkach w kuchni, a jeść trzeba. Dobrym wyjściem są sałatki, które wykonuję się szybko, można wsiąść na wynos i co ważne są zimne.

Rosół

Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty. Sprawdzony przepis kulinarny!

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami. Smak ciasta drożdżowego przenosi wielu z nas do czasów dzieciństwa. Zapach świeżego, ledwie wyciągniętego ciasta z piekarnika unosił się w naszych domach i kusił swoim zapachem wszystkich domowników. Wyczekiwanie na moment w którym ciasto ostygnie trwało w nieskończoność ... To smaki i zapachy do których często powracam. Tym razem ciasto drożdżowe połączyłam ze skąpanymi w jesiennym słońcu jeżynami. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, obficie nadziane jeżynami. Zwieńczone dużą ilością chrupiącej, waniliowej kruszonki. Sprawdzony przepis kulinarny!

Walewska z sokiem pomarańczowym

Walewska z sokiem pomarańczowym. Coś pysznego, coś słodkiego, coś wspaniałego‼️ Jedno z moich ulubionych! Zapewniam, że moja odmiana przepisu zasmakuję Ci tak bardzo, że na jednym kawałeczku się nie skończy. Sprawdzony przepis kulinarny!

Pyszne ciasto ptasie mleczko

Pyszne ciasto ptasie mleczko. Szybkie i łatwe do zrobienia a efekt jest piorunujący! Dzieci uwielbiają tą lekką piankę i nie tylko one. Publikujemy tylko sprawdzone przepisy kulinarne!

Chili con carne

Chili con carne. Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory. Sprawdzony przepis kulinarny!

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym. Jesień - ostatnie ciepłe promienie słońca padają na kolorowe, majestatycznie opadające liście. Poranki są mgliste i bardzo chłodne. Ta pora roku niesie nam w darze najlepsze, jesienne owoce, czyli jeżyny. Co roku zbieram ich mnóstwo, robię ciasta i desery, a pozostałe owoce zamrażam. Po serniku jeżynowym przyszła pora na naleśniki. Delikatne ciasto naleśnikowe świetnie się komponuje z waniliowym serem. Całość dopełnia cudowny sos jeżynowy. Sprawdzony przepis kulinarny!

Zalewajka świętokrzyska

Zalewajka świętokrzyska. Zalewajka – tradycyjna, wiejska zupa. Prosta i niezwykle smaczna od lat obecna w kuchni świętokrzyskich czarownic. Jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Swoją popularność zawdzięcza prostocie składników i łatwości przygotowania. Najlepsza oczywiście na zakwasie przygotowanym samodzielnie w domu. Sprawdzony przepis kulinarny!

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy. Musicie wiedzieć jedno - moja mama jest mistrzynią pasztetów. Od dziecka jestem ich największą fanką, tak jak i mój syn. Wciąż dążę do osiągnięcia smaku, który przypominałby ten genialny, mamusiny pasztet. Jestem bliska celu i z pewnością nie poddam się. Ale zapewniam Was, że mój również jest niezwykle pyszny - klasyczny, prawdziwy, pachnący o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku. Dobrze dobrane składniki, duża ilość mięsa, aromatyczne przyprawy i dodatki to cały sekret dobrego pasztetu. Bez polepszaczy i konserwantów. To na prawdę nie takie trudne, spróbujcie. Sprawdzony przepis kulinarny!

Ciasto z batonikami Bounty

Bardzo oryginalny przepis na oryginalne ciasto z kokosowymi batonikami.

Ciastka ze słonecznikiem

Szybkie ciasteczka ze słonecznikiem.