Przepisy

Wegańskie kotleciki z ciecierzycy

Staram się przynajmniej raz w tygodniu ugotować coś wegańskiego... nie, nie jestem weganką, ale uważam że trzeba zachować równowagę i starać się odżywiać różnorodnie, włączać więcej warzyw do swojej diety, nie zakwaszać organizmu... Czasem mięso, czasem strączek Przepis z Minimalist Baker - fajny, ale tu kilka uwag ode mnie: trzeba porządnie masę doprawić zanim ją upieczemy bo potem już ciężko wpłynąć na jej smak. Kotleciki wymagają oprawy - najlepiej jakieś sałatki kwaśnej, lub innych soczystych warzyw. Ja swoje jadłam w towarzystwie sałatki szwedzkiej - trochę kwaśnej, trochę słodkiej, do tego ugotowałam kaszę bulgur.

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony - popularna domowa buraczkowa. Uwielbiam ją i to jedna z ulubionych zup z dzieciństwa. U mnie w domu jadło się ją w ten sposób, że w głębokim talerzu była zupa, a osobno na talerzyku obok mama podawała do zestawu ziemniaki okraszone podsmażoną cebulą. I teraz od domownika zależało czy ziemniaki wylądują w zupie wszystkie od razu, czy łyżką się będzie nabierało się trochę ziemniaków, a następnie dobierało zupy. Techniki były różne. Polecam!

Multiwarzywna zupa dyniowa

Jak już pisałam kilka razy zupa z dyni nie jest moją mocną stroną - bardzo lubię ją jeść, ale bardziej mi smakuje jak ktoś inny ją przygotuje - chyba zza dużą trwogą i stresem do niej podchodzę i mam za swoje. Dzisiaj proponuję Wam zupę krem z dyni multiwarzywną. Jest marchew, batat i por. Smaczna. Z kleksem śmietany i grzankami smakuje wybornie. Z przepisu wychodzi około 4 litrów zupy - wszystko zależy od tego jak dużą macie dynię. Ja użyłam całej kilogramowej piżmowej i zupy mi wyszło właśnie tyle... Połowę zjadłam, połowę zamroziłam. Polecam!

Pączki wrocławskie

Pączki przepyszne, tak naprawdę niewiele odbiegają od tych warszawskich- różną się tym, że nadziewa się je powidłami z dodatkiem cynamonu. Są luksusowe, mięciutkie, puszyste nie można poprzestać na jednym. Zrobione na tłustej słodkiej śmietance, z dodatkiem masła i sporej ilości jaj. Pączki królewskie- idealne na pożegnanie karnawału. Polecam Wam na tłusty czwartek, bo jak już robić pączki domowe to tylko najlepsze. Mój pączkowy faworyt wśród tegorocznych wyrobów karnawałowych.

Pulled pork czyli "chochrana" wieprzowina z sosem barbecue

To żadna nowość, tylko oczywista oczywistość- długo pieczona łopatka wieprzowa, uprzednio marynowana i długo pieczona w niskiej temperaturze musi być przepyszna. I jest mega! Bardzo ale to bardzo polecam, jeśli macie wolno-war po prostu wstawcie ją na noc. Warto ją zamarynować przez 12 godzin, żeby nic jej nie brakowało. Jak ją jeść? Można dodać do kanapki w stylu burgera z surówką coleslaw, albo podać w towarzystwie kaszy i warzyw a całość obficie polać sosem barbecue. Jadłam na te dwa sposoby i w obu przypadkach czochrana łopatka była przesmaczna. Jak przygotować?

Frittata z piekarnika z pikantną kiełbasą, pomidorami i pieczarkami

Nie wiem dlaczego dopiero teraz zrobiłam pierwszy raz w życiu frittatę... a przecież to pyszne, szybkie i niekłopotliwe do przygotowania danie. Super na niedzielne śniadanie z dużej patelni dla wszystkich. Wystarczy sięgnąć po swoje ulubione warzywa i dodatki i pożywne danie rach, ciach i gotowe. Frittata świetnie się też sprawdzi jako lunch - ja w takim charakterze  ją przygotowałam. Syta, smaczna, zdrowa, czego chcieć więcej.

Roladki z piersi indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Jeśli lubicie indyka, macie trochę czasu polecam Wam roladki z piersi, nadziewane fetą, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Są banalne w przygotowaniu, jednak trochę zajmują czasu- najdłużej chyba rozbijanie mięsa i zwijanie - ja nie mam wprawy i nie jestem fanką takich pracochłonnych zabiegów i zeszła mi na to prawie godzina na kilogramowy kawałek mięsa. Ale myślę że uwiniecie się dużo szybciej niż ja. Składniki pewnie macie w lodówce, albo zamrażalce. Zatem do dzieła.

Pyszne i zdrowe ciastka kokosowe z daktylami i czekoladą

Powiem tak, te ciastka to hit. Robi się je w kilka minut. Piecze maksymalnie 12-15 minut. Jak ich nie kochać. W środku same pyszności, zamiast masła olej kokosowy, słodzone daktylami, i gorzką czekoladą. U mnie wersja z jajkami, ale możecie łatwo przygotować wersję wegańską, zamiast jajek dodajcie po prostu 2 dojrzałe banany. Pokochacie je, idealne na przegryzkę do kawy, po treningu, dla dzieci do szkoły. Możecie eksperymentować- dodać pestek słonecznika, dyni, posłodzić je syropem klonowym, dodać garść orzechów. Niech wyobraźnia Was pokieruje. Pokochacie je za smak i za to że przygotowuje się je w 20 minut. Wychodzi cała duża blacha. Bardzo, ale to bardzo polecam. Poniżej wersja podstawowa- dodawajcie, zmieniajcie dodatki według swojego upodobania.

Batoniki owsiane z daktylami, orzechami i masłem orzechowym

Pyszne, pyszne. Ostanio bardzo się rozmiłowałam w domowych batonikach. Bo tak, są bardzo zdrowe- bez cukru- słodzone daktylami, bo zawierają kilka składników i bardzo szybko się je przygotowuje- nie wymagają pieczenia, tylko podpiekamy w piekarniku płatki i orzechy. Mieszamy i już. Trzeba je też schłodzić, ale to raptem 30 minut. Musicie spróbować i mówię Wam, będziecie ciągle je podjadać. Uzależniają.

Orzechowe ciasto bananowe słodzone daktylami

Mój ostatni hit wśród ciast. To ciasto spod znaku weź miskę i wymieszaj łyżką. Pięć minut pracy, pół godziny w piekarniku a potem tylko czas na delektowanie się. To dziwne uczucie gdy tak można zajadać się ciastem i w sumie nie ma przeciwwskazań, bo ciasto posłodzone jest bananami i daktylami. połowę mąki stanową zmielone orzechy i dodatkowo chrupią pod zębem ich całkiem duże kawałki. W dzisiejszym świecie gdy modne jest nie jedzenie glutenu, laktozy i cukru to ciasto może wpisać się w trendy. Osobiście nie muszę unikać glutenu, nie mam alergii pokarmowych i domowy kawałek ciasta na mące pszennej tak samo pozytywnie mnie nastraja do życia jak batonik posłodzony daktylami z samych płatków i orzechów. Biorę od  życia co mi smakuje, jeśli macie podobnie spróbujcie tego ciasta, jest boskie i błyskawiczne w przygotowaniu.

SZYBKI MURZYNEK NA MAŚLANCE

Ten moment kiedy dowiadujesz się, że za niedługo odwiedzą Cię goście a nie masz czym ich poczęstować? Przybywam z pomocą moi kochani. O ile macie maślankę. Te pyszne ciacho zrobicie w niecałe 10 min plus pieczenie i problem z głowy. Idealnie mokre i czekoladowe ciacho do kawki, które zadowoli każdego gościa. Albo jeśli kończy Wam się data przydatności maślanki to macie rozwiązanie.

Babeczki "Ciepłe lody"

Pyszne, niezbyt słodkie babeczki czekoladowe z pianką białkową, która przypomina smak dzieciństwa. Pamiętacie ciepłe lody w wafelku? Ta pianka smakuje zupełnie tak samo.

SERNIKOWY MIX ORZECHOWO WIŚNIOWY

Brałam co mam pod ręką i lepszego ciasta już dawno nie jadłam!

Drożdżówka z serem i dżemem porzeczkowym

Macie tak czasami że chodzi za wami chęć na zjedzenie czegoś i nie ma innego wyjścia jak przygotować to na co macie ochotę? Za mną bardzo często. Ostatnio miałam ogromną ochotę na domową drożdżówkę, bo najbardziej chyba działa na mnie aromat ciasta drożdżowego, który rozchodzi się po całym domu i potem ten moment gdy możecie ją już wreszcie zjeść, pyszną, lekką, nie przesłodzoną i z takim nadzieniem jak lubcie. Ja lubię wszystkie nadzienia, ale tym razem padło na twaróg i domowy dżem porzeczkowy. Super wyszło, bardzo pysznie. Wypróbujcie koniecznie. Jeśli boicie się ciasta drożdżowego to zupełnie niepotrzebnie. Nigdy mi się nie zdarzyło żeby nie wyszło, trzeba tylko stosować się do kilku zasad. Nie można uśmiercić drożdży zbyt gorącym płynem, trzeba starannie wyrobić ciasto, dać mu wyrosnąć a potem nich wyobraźnia Was prowadzi.

Skrzydełka ostro słodkie

Danie z cyklu, zamarynuj przez godzinę i piecz, gdy nie mamy totalnie weny i nic nam się nie chce, ale nie jesteśmy tak zdesperowani żeby zamówić jedzenie z miasta. Trzeba mieć tylko skrzydełka dodać kilka składników, zostawić w spokoju na godzinę a potem tylko siup do piekarnika i już. Oczywiście można je podać z ryżem albo jakąś surówką. Ja w wersji minimalistyczne używam kuskusu lub drobnej kaszy bulgur, których nie trzeba gotować- wystarczy je tylko zalać wrzątkiem i już.

Mazurek bounty

Nie jestem fanką mazurków, kapią od nadmiaru lukru i innych słodkich kremów i warstw, praktycznie nie da się ich zjeść... Ten jest pyszny, to fajna alternatywa dla tradycyjnych wypieków wielkanocnych, a nadaję się na każdą okazję czy upieczenie bez okazji. Bardzo prosty w wykonaniu, umiarkowanie słodki, podpiekamy tylko spód i wykładamy masę z wiórków, polewa i już. Wykorzystałam przepis z bloga Burczy mi w brzuchu. Polecam!

Drożdżówki z karmelizowanymi jabłkami

Słodkie, pachnące cynamonem i karmelizowanym jabłkami. Jeśli też macie taką cudowną wiosnę za oknem chyba nie trzeba Was namawiać na ich upieczenie- będą idealne na piknik! Jeśli macie obawy że drożdżówki są pracochłonne to mówię że nie. Trzeba sobie tylko zorganizować pracę. Najpierw przygotujemy ciasto, gdy wyrasta robimy nadzienie. Potem tylko formujemy bułeczki i siup do piekarnika na 20 minut. I po strachu. Polecam!

Paj z rabarbarem, malinami i listkami tymianku

Pyszny, pyszny. Uwielbiam takie najprostsze na świecie ciasta. Nic nie zakłóca smaku rabarbaru, ciasto kruche, kruszy się. Jest pysznie. Do rabarbaru uduszonego z karmelem dodałam garść malin i listki otarte z kilku gałązek świeżego tymianku. Ciasto jest świetne. Bardzo polecam! Dziurka w moim cieście jest od podjadania łyżeczką. Rano usłyszałam, że tak już było.

Sernik kajmakowo-waniliowy

Po ostatniej serii serników z których nie byłam do końca zadowolona na święta wielkanocne w końcu udało mi się upiec super smaczny o idealnej konsystencji sernik. Poświęciłam mu trochę więcej uwagi i proszę! Wystarczyło tak naprawdę dopilnować temperatury pieczenia. Sernik składa się z 2 warstw przedzielonych gorzkim kakao, jest słodki, ale nie natarczywie, bardzo smaczny. Polecam!

Fit truskawkowy koktajl chia z melisą (vege & white sugar free)

Dziś przepis ekspresowy i idealny na śniadanie. Sycący o wyrazistym charakterze i po raz kolejny bez białego cukru. Słodkie pachnące truskawki, rześka melisa i odrobina słodyczy syropu klonowego i sycąca chia to prosty przepis na znakomity początek dnia.

Polenta z kaszy kukurydzianej na słodko z nektarynką i amarantusem (Vege & gluten free)

Już jakiś czas temu robiąc codzienne zakupy trafiłam na kaszkę kukurydzianą. Od razu skojarzyłam ją z polentą. Jak wiadomo kukurydza to produkt nie zawierający glutenu, więc polecam wam moją wersję w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku. Słodkawy posmak wzbogaciłam orzechowym amarantusem ekspandowanym, a masę doprawiłam mielonym kardamonem. Końcowym akcentem jest słodka nektarynka posypana jasnym brązowym cukrem trzcinowym. Po prostu musicie sami ją zrobić by się przekonać o jej niezwykłym smaku. Zapraszam was do tej włoskiej podróży.

Udka po marokańsku

Nieziemsko pachnące, delikatne i soczyste udka z kurczaka marynowane z aromatycznymi przyprawami kuchni marokańskiej, która uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Kardamon, cynamon, szafran i kolendra to mieszanka, która nadaje mięsu niepowtarzalny smak, który jeszcze bardziej podkręca orzeźwiająca cytryna. Tak przygotowany kurczak podany z tradycyjnym marokańskim kuskusem smakuje rewelacyjnie.

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami puree

Przepis na barszcz czerwony zabielany z soku z buraków, z dodatkiem ziemniaków puree.

KOKOSOWE PLACUSZKI (fit)

Po otrzymaniu paczki z produktami TARGROCH, stwierdziłam, że pierwszym produktem, który przetestuję będzie mąka kokosowa. Zainspirowałam się przepisem pochodzącym z tego bloga, który lekko zmodyfikowałam zamieniając erytrol na cukier kokosowy, który nadał pięknego koloru moim placuszkom. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, a także stanowi źródło błonnika, niezbędnego w naszej diecie.

Wytrawne muffinki z serem i suszonymi pomidorami

Wytrawne muffinki z serem i suszonymi pomidorami. Uwielbiam muffinki zarówno słodkie jaki wytrawne. Te małe babeczki skradły moje serce dawno temu, ale cały czas eksperymentuję z nimi dodając coraz to nowe produkty. Tym razem przedstawiam Wam muffinki wytrawne z żółtym serem i suszonymi pomidorkami, lekko pikantne. Bardzo smaczne, bardzo proste w przygotowaniu, bardzo serowe - 3 razy bardzo, więc powinniście się skusić.

Ciastka Amerykanki

Amerykanki...kto ich nie zna. Pyszne ciastka z charakterystycznym zapachem amoniaku podczas pieczenia i szybciutko ulatniającym się, gdy tylko ciastka przestygną, no i lukier...dużo słodkiego lukru... Przepis na amerykanki jest ze mną chyba od zawsze i nawet nie wiem w jaki sposób do mnie dotarł, ale pamiętam jak moja teraz już dorosła córcia będąc małym dzieckiem prosiła mnie często o ich upieczeni : Mamuś...zrobisz ciastka "zagramaniczne"? Amerykanki to ciastka z Ameryki, a Ameryka jest za granicą - taka logika mojego dziecka.

Ciasto W-Z

Ciasto W-Z to jedno z tych ciast, które każdy zna i nie trzeba go zbyt długo przedstawiać. Moja wersja to czekoladowy biszkopt przełożony dżemem wiśniowym i kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, a wierzch ciasta udekorowany jest polewą czekoladową i cukrową posypką. Ciasto smakuje rewelacyjnie i idealnie nadaje się na mniejsze i większe okazje.

Bułki z przedziałkiem

Bułki z przedziałkiem to smaczne bułeczki, które przygotowuje się  z mąki pszennej, a także mleka i śmietany dzięki której zawdzięczają swój delikatny smak. Bułki są bardzo puszyste, mają chrupiącą skórkę i pięknie pachną. Pyszne bułeczki, które można jeść zarówno na słodko jaki wytrawnie.

Schab na warzywach

Schab na warzywach to bardzo fajna propozycja na wyśmienity obiad i świetną alternatywę dla tradycyjnego schabowego. Schab doprawiony aromatycznym tymiankiem i podsmażony na masełku zachowuje swoją kruchość, soczyste warzywa i bardzo smaczny sosik tworzą doskonałe danie na każdą okazję. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie obiadowe, które gorąco polecam.

Ciastka francuskie z białym serem

Ciastka francuskie z białym serem, czy też jak ktoś woli z twarogiem to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasteczka. Przygotowuje się je bardzo szybko, piecze krótko i w zaledwie pół godzinki są gotowe do jedzenia. Świetnie sprawdzą się zarówno do pochrupania przy popołudniowej kawce lub herbatce, ale też będą idealne do podania gościom, którzy odwiedzą nas bez zapowiedzi.

Polędwiczka wieprzowa w panierce

Bardzo lubię polędwiczkę wieprzową, ale czasami mam ochotę przygotować ją w nieco inny sposób niż tradycyjny z dodatkiem sosu. Tym razem proponuję Wam polędwiczkę wieprzową w panierce - najpierw podsmażona na patelni, a następnie zapieczona w piekarniku. Polędwiczka przygotowana w ten sposób jest wyśmienita i na pewna przypadnie Wam do gustu. Mięso jest soczyste, a chrupiąca panierka dodaje jej wyjątkowości, że się tak wyrażę.

Kurczak z kaszą jaglaną i warzywami

Pyszne, zdrowe i kolorowe danie, idealne na ciepłe, letnie dni. Sycące, a jednocześnie lekkie. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

PIEROGI ŻYTNIE Z KAPUSTĄ, PIECZARKAMI I MIĘSEM

Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie życia bez pierogów i to jeszcze takich domowych lepionych całą rodzinką. Jak robić, to hurtem i do zamrażalki, później aby wyciągnąć w każdej chwili na obiad. Na pewno większość zna przepis na tą pyszność ale jakby ktoś zapomniał lub dopiero się uczył niech korzysta.

ZAPIEKANKA BOLOŃSKA

Gdy brakuję czasu na przyrządzenie posiłku, alternatywą może być zapiekanka. Każdemu znane danie spaghetti bolognese w trochę innej wersji. Na dodatek wygodne na wynos.

Chili Con Carne

Chili con carne to aromatyczna potrawa która narodziła się w Teksasie. Prawdziwe pochodzenie tego specjału może być zaskoczeniem – i jest to zrozumiałe; te szczególne danie jest powszechnie kojarzone z Meksykiem…

SEROWY OMLET Z WARZYWAMI

Chodź wyglądem przypomina omleta z jajek to wyprowadzę Was z błędu. Ta smaczność jest zrobiona w całości tylko z SERA. pomysł na to danie dostałam jakiś czas temu od mojego kolegi i uwierzcie mi, że takie dania można jeść normalnie będąc na diecie odchudzającej. Idealnie sprawdza się jako posiłek BT (białkowo-tłuszczowy).