DANIA GŁÓWNE

Roladki wieprzowe z chrzanem i orzeszkami

Przepis na tradycyjne roladki wzbogacone dodatkowo chrzanem i orzeszkami ziemnymi. Smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealne na niedzielny obiad, zwłaszcza jeżeli chcemy zaskoczyć swoich gości czymś nowym i niepowtarzalnym.

Tikka masala

Danie zapożyczone jest z kuchni Indyjskiej, chociaż uważa się je za narodowe danie Brytyjczyków. Dzięki bogatej palecie ziół i przypraw królują w nim wspaniałe smaki i aromaty. Delikatny kurczak podawany z aromatycznym sosem masala to istna orientalna uczta dla podniebienia. Namaste.

Kurczak duszony z cebulą i pieczarkami

Kurczak duszony z cebulą i pieczarkami. Dziś podaję Wam przepis na szybki, smaczny i prosty obiad.? Jeden z moich ulubionych po treningowych posiłków. Sprawdzony przepis kulinarny!

Sałatka z makaronem, kurczakiem i warzywami

Sałatka z makaronem, kurczakiem i warzywami. Upałów ciąg dalszy... 32 stopnie w cieniu może zacząć doskwierać. Nikomu nie chce się siedzieć przy garnkach w kuchni, a jeść trzeba. Dobrym wyjściem są sałatki, które wykonuję się szybko, można wsiąść na wynos i co ważne są zimne.

Chili con carne

Chili con carne. Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory. Sprawdzony przepis kulinarny!

Rojoes - Wieprzowina po portugalsku

Rojoes- Wieprzowina po portugalsku. Rojoes to stare wiejskie danie popularne szczególnie w północnej części kraju i na Azorach. Bardzo ważne w jego przygotowaniu jest użycie mięsa odpowiednio przerośniętego tłuszczem i długi czas marynowania. Wrażenia zapachowe podczas gotowania są pierwszorzędne i powinny sprawić, że okoliczni mięsożercy zaczną krążyć nam wokół garnka. Ziemniaki są koniecznym dopełnieniem dania. Ja moje zwyczajnie ugotowałem, ale dobrze jest odlać nieco winnego sosu i poddusić je w nim dodatkowo. Idealny przepis na obiad.

Filet kurczaka z pomidorami w cieście francuskim

Filet kurczaka z pomidorami w cieście francuskim. Szybki i prosty przepis na smaczny obiad to filet kurczaka z pomidorami w cieście francuskim. Przeważnie wykorzystuję do przygotowania tego dania pomidory suszone, ale póki trwa sezon korzystam ze świeżych produktów, a zatem proponuję Wam filecik ze świeżym pomidorem i ziołami Mięso kurczaka po upieczeniu jest soczyste, mozzarella ładnie rozpływa się po filecie i pomidorze, a dodatek aromatycznej bazylii i oregano nadaje całości rewelacyjny smak. Pyszne danie z piekarnika, które można przygotować w mniej niż godzinę. Idealny przepis na obiad.

Risotto Ze Świeżymi Kurkami

Risotto Ze Świeżymi Kurkami. Risotto teraz u mnie króluje. Uwielbiamy je i dlatego musiało się pojawić z pysznymi, świeżymi kurkami. Zapach był nieziemski i już podczas przygotowywania ślinka nam ciekła. Idealny przepis na obiad.

Ziemniaki z cukrowym groszkiem

Ziemniaki z cukrowym groszkiem. Niewyobrażalnie dobra sałatka! To opinia wszystkich, którzy mieli przyjemność jej skosztować. Tak niewiele składników, a komponują się one ze sobą tak, jakby zostały dla siebie stworzone. Sos jest meeega! Dzięki niemu ziemniaki nabierają niebywałej ostrości i aż chce się je jeść i jeść, bez końca. Do tego pyszny, chrupiący groszek cukrowy, który uwielbiam i również mogłabym jeść go codziennie. Spróbujcie, idealny przepis na obiad.!

Makaron z pomidorami

Makaron z pomidorami. Uwielbiam dania z makaronem. Obiad z wykorzystaniem makaronu robię często gdy nie mam czasu na długie siedzenie w kuchni a męska część mojej rodziny umiera z głodu (to niestety zdarza się bardzo często). Wystarczy wymieszać kilka składników z makaronem i już gotowe. Możliwości jest tutaj na prawdę wiele. W sezonie zimowym stawiam na ciężkie, gęste i sycące sosy. Latem natomiast w mojej kuchni wygrywają przede wszystkim świeże warzywa. Chcesz zjeść prosto, pożywnie i niedrogo? Jeśli tak to zapraszam do wypróbowania przepisu na makaron z pomidorami i bazylią. Idealny przepis na obiad!

Pęczotto z bobem

Był taki czasu, że bobu nie jadłam wcale, teraz gdy tylko się pojawia na straganach muszę się powstrzymywać, by nie zjeść całego woreczka zaraz po ugotowaniu. Tym razem mi się udało i przygotowałam pyszne pęczotto z suszonymi pomidorami, smakowało nawet mojemu Mężowi, który nie przepada ani za bobem ani za pęczakiem, dlatego dzielę się z Wami przepisem.  

Placki ziemniaczane z żółtym serem

Szybkie przepis na bardzo oryginalne placki

Tripoline al ragù z wołowiną

Dziś zabieram Was w podróż do Północnych Włoch, a konkretnie do z Emilia-Romaqna. Region ten znany jest przede wszystkim z produkcji aromatycznych win, ale również ma najwspanialsze tradycje kulinarne i najlepsze restauracje. To właśnie z tego regionu wywodzi się potrawa, którą dziś Wam prezentuję . Ragû`to najprawdopodobniej najbardziej znany włoski sos, nazywany również sosem bolońskim. Jego tradycja sięga średniowiecza. W XX wieku receptura dla zachowania ciągłości włoskiej tradycji kulinarnej, została zdeponowana w Izbie Przemysłowo- Handlowej w Bolonii. Dziś klasycznie, prosto i po włosku...

Burger z Falafelem

Burger z falafelem to doskonały pomysł do tego aby wprowadzić ciecierzycę do naszej diety. Warzywa strączkowe czyli fasole, ciecierzyca, groszek ( ugotowane lub z puszki ) to produkty małokaloryczne, nie zawierają cholesterolu; zawierają małe ilość tłuszczy nasyconych i całościowych tłuszczy; bogate są w magnez, cynk, żelazo, błonnik, fitoskładniki i fitosterole.

Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Tym razem zapraszam Was na orientalne smaki. Kuchnia orientalna to bogactwo smaków sztuki kulinarnej Japonii, Chin, Tajlandii oraz Wietnamu. Zachwyca nie tylko niezwykłymi smakami, ale także tym, że jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Takie danie też Wam dziś prezentuję. Małe klopsiki w lekkim sosie z masła orzechowego i mleka kokosowego z dodatkiem przypraw tworzą na prawdę wspaniałe, aromatyczne i pełne smaku danie.

Kurczak z papryką

Jeżeli tak jak ja, najbardziej lubicie mięso drobiowe, a w dodatku jesteście paprykożercami, zachęcam Was do przygotowania tego pysznego dania. Udka kurczaka wpierw marynujemy w sosie sojowym i mleku, następnie nacieramy je przyprawami, podsmażamy krótko, a później dusimy razem z dodatkiem papryki i cebulki. Pycha!

JAGLANA ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI

Nie ma nic lepszego po treningu jak sycąca kolorowa zapiekanka, Bardzo prosta, tania i szybka w wykonaniu. Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno w te upały!

Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym

Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje z wiatrem po świecie obwieszczając wszystkim nadchodzącą wczesną jesień. Dla mnie ta pora kojarzy się również z pomidorami, które grzeją się na długich tyczkach w ostatnich promieniach słońca i papryką, która przybiera kolory jesieni. Ta jakże cudowna pora roku była inspiracją mojego dania, na które Was zapraszam. Dobry kawałek mięsa w połączeniu z delikatnym, ale jakże aromatycznym sosem tworzy niesamowicie pyszne danie.

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpety znane są w kuchniach narodowych wielu krajów. Różnią je: mięso, przyprawy i sosy. Wystarczy dodać do wieprzowiny trochę jagnięciny, a przeniesiemy się do Chorwacji. Z odrobiną parmezanu i sosu pomidorowego wylądujemy w małym włoskim miasteczku. Warto więc trochę poeksperymentować, mieszając ze sobą różne rodzaje mięs, dodając chrupiące dodatki czy aromatyczne przyprawy. Ale najpierw dobrze jest poznać klasykę, czyli pulpety w sosie pomidorowym. Sycące, delikatne i wspaniałe danie. Podane z gęstym, naturalnym, pomidorowym sosem, bez dodatku mąki.

Tarta z Pomidorami Koktajlowymi i Karmelizowaną Cebulą

Pomidor to produkt małokaloryczny – spożywa się go często podczas odchudzania, ale i nie tylko – smakuje pod każdą postacią i tworzy doskonałą parę z przeróżnymi produktami.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Dziś zabieram Was do Grecji – kraju starożytnych bogów i herosów, miejsca narodzin demokracji, poezji, filozofii i igrzysk olimpijskich. Grecja to przede wszystkim wspaniała kuchnia o wielowiekowej tradycji uznawana za najzdrowszą na świecie. Pełna warzyw, ryb, owoców morza, świeżych ziół, wina i słynnej greckiej oliwy z oliwek nazwanej „płynnym złotem” przez Homera w „Odysei”. Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się małe pulpeciki z mięsa mielonego, z pysznym pomidorowym sosie. Nie może w nich zabraknąć takich składników jak oliwki i feta, którym zawdzięczają swój ciekawy smak.

Wątróbka duszona z warzywami

Niechęć wyniesiona z dzieciństwa sprawia, że wątróbka traktowana jest często jako produkt niższej kategorii, a wręcz tania namiastka mięsa. Kojarzy się z czymś mało wartościowym i niesmacznym. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej, wątróbka nie tylko może, ale wręcz powinna znaleźć swoje miejsce w diecie szczególnie osób aktywnych. Wątróbka jest źródłem wysokojakościowego białka, żelaza, solidnej dawki cynku i bogactwa witamin z grupy B. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, której nadmiar jest toksyczny, nie powinna być spożywana codziennie. Bez wątpienia jednak raz w tygodniu można sobie na porcję tego przysmaku pozwolić bez większych obaw. W szczególności aktywne fizycznie kobiety powinny pamiętać o jej walorach, gdyż w ich wypadku mogą okazać się nieocenione. Klasyczna wątróbka w gęstym, zawiesistym sosie jest wspomnieniem z dzieciństwa, które nie których przyprawia o mdłości. Również za nią nie przepadałam, ale odkąd w naszym domu pojawił się ten przepis, wszystko się zmieniło.

Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo

Kulinarne eksperymenty, kreatywne tworzenie dań, mieszanie różnych kuchni, styli oraz zachwycanie domowników oryginalnymi pomysłami. Ten styl gotowania to nic innego jak kuchnia Fusion, która polega na czerpaniu inspiracji z dowolnej kultury, łączeniu różnych tradycji kulinarnych i elementów pozornie do siebie niepasujących. Uwielbiam ten styl gotowania, bo efekty mogą być zaskakujące. Dziś połączyłam kuchnię włoską z kuchnią hiszpańską. Delikatne, włoskie pierożki ravioli świetnie wkomponowały się w hiszpańskie smaki takie jak: chorizo, pomidory czy cynamon. Dodatek chrupiącej cukinii, obecnej zarówno w kuchni hiszpańskiej jak i włoskiej zmienił teksturę dania jak i smak. Z tego połączenia wyszło na prawdę wspaniałe danie, które z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni.

Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym

Wspaniałe danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. Makaron cannelloni zastępuje delikatna cukinia. Do tego pachnąca bazylia, aromatyczny parmezan i beszamel. Pistacje spełniają tu ważną rolę - swoją niebywałą chrupkością poprawiają smak jak i teksturę dania. Bardzo proste połączenie kilku składników w efekcie daje niezwykle smaczne i sycące danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, włoskiego wina Valpolicella.

Paella z chorizo i kurczakiem

Przystanek - Hiszpania. Witam Was na gorącym półwyspie Iberyjskim w ojczyźnie flamenco, corridy, nieustającej fiesty i różnorodnej, kolorowej kuchni. Paella to najbardziej znana na świecie hiszpańska potrawa. Niegdyś danie spożywane głównie przez zapracowanych robotników, dziś stanowi niezaprzeczalną wizytówkę hiszpańskiej gastronomii. Pochodzi z Walencji i występuje w licznych smakowitych odmianach. Dziś w wersji z moją ukochaną, ostrą kiełbasą chorizo i malutkimi, słodkimi pomidorkami śliwkowymi.

Cukinie faszerowane po meksykańsku

Cukinia ze względu na walory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam cukinię po meksykańsku. Od tego czasu pokochaliśmy cukinię nie tylko w tej formie. Danie znalazło wielu swoich wielbicieli, a przepis zawędrował aż do Irlandii Północnej, gdzie również zyskał swoją popularność.

Toskańska zapiekanka z cukinią

Toskańska zapiekanka z cukinią. Dziś podróżujemy do kraju gdzie zapach bazylii, tymianku i świeżych, skąpanych w słońcu pomidorów przeplata się z charakterystycznym smakiem parmezanu, fety i najlepszej oliwy. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wybornych potraw tej kuchni. W mojej kuchni jest zapach wspaniałej, toskańskiej zapiekanki w której znajdziecie mnóstwo smaku i włoskiego słońca. Sprawdzony przepis!

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii. Pochodzi ze słonecznej Italii. To właśnie Włochom pod koniec XIX w. udało się wyhodować z kabaczka nowe warzywo, które znamy pod nazwą cukinia, od włoskiego słowa „zucchini”, czyli mała dynia. Nowy owoc, bo z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, szybko podbiła serca Europejczyków. W Polsce dostępna jest dopiero od kilkunastu lat. Cukinia potrafi wcielić się w niejedną kulinarną rolę. Dziś główną rolę gra w pasztecie. Pasztet jest wilgotny, delikatny, aromatyczny i na prawdę pyszny. Z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni. Mam już pomysł na kolejną wariację na temat pasztetu z cukinii, ale przyjdzie na to czas. Tymczasem zapraszam na pasztet. Sprawdzony przepis!

Butter chicken

Butter chicken.Przystanek - Indie! Jest to miejsce na ziemi, które skradło moje serce - a w szczególności wspaniała kuchnia tego kraju. Jest to kraj tak różnorodny, nie dający się opisać jednym słowem – mieszanina wszechobecnych dźwięków, kolorów, zapachów i smaków. Kuchnia indyjska jest wyjątkowa - uwielbiam ją za prostotę i bogactwo aromatycznych przypraw. Butter Chicken, zwany w Indiach murgh makhani, to delikatne kawałki kurczaka zanurzone w aromatycznym, kremowym i lekkim sosie. Cała gama przypraw tworzy na prawdę niezwykłe i pyszne danie, które na długo zapada w naszej pamięci. Sprawdzony przepis!

Kurczak po włosku w sosie Marinara

Kurczak po włosku w sosie Marinara. Przenosimy się do Włoch, gdzie w promieniach gorącego słońca, hałasują cykady. Malownicze krajobrazy współgrają z dobrym winem i wspaniałą kuchnią. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wspaniałej kuchni włoskiej. Jednym z takich dań jest kurczak faszerowany szpinakiem w klasycznym sosie marinera, który można dowolnie modyfikować i wzbogacać ulubionymi dodatkami - oliwkami, ostrą papryczką, anchois czy czerwonym winem. Danie wspaniale smakuje z lampką lekkiego, Włoskiego wina Valpolicella. Idealny przepis na obiad.

Bakłażan grillowany z fetą

Bakłażan grillowany z fetą. Przepyszny bakłażan grillowany z fetą Smacznego! Idealny przepis na obiad.

Pierożki z truskawkami

Pierożki z truskawkami.Sezon truskawkowy powoli kończy się, więc jeszcze rzutem na taśmę zrobimy pierożki z tymi owocami. Smaczne, mięciutkie polane słodką śmietanką. Po prostu pycha. Idealny przepis na deser.

Bigos z kaszą gryczaną

Bigos z kaszą gryczaną.Nie ma to jak pyszny domowy bigosik prawda? Zachęcam do zrobienia!

Klopsiki w cukinii na grilla

Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne grillowanie będące świetnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Nie wiem jak Was, ale mnie zapach grilla od razu wprawia w dobry nastrój. Na ostatnim grillu nie mogło zabraknąć dobrze zamarynowanej karkówki, szaszłyków, kaszanki i warzyw. Ale największym uznaniem cieszyły się właśnie te małe klopsiki otulone plasterkami cukinii.

Pyszna sałatka z kalafiorem i groszkiem cukrowym

Przepis dodałam do kategorii "Sałatki", ale i "Warzywne dania główne". Dlaczego? Ta sałatka w letnie, upalne dni świetnie sprawdzi się zamiast obiadu. Jest przepyszna i syta. Polecam ją Wam gorąco, bo lepszej sałatki z kalafiorem dawno nie jadłam.

Kąski kurczaka w cieście kokosowym

Znudził Wam się tradycyjnie przygotowywany kurczak? Oto pomysł na niecodziennego kurczaka, w cieście kokosowym. Koniecznie podajcie go z sosem słodko-kwaśnym oraz ryżem.

Kurczak w sosie śmietankowym z bobem i pomidorami

Kurczak w sosie śmietankowym z bobem i pomidorami. Delikatne mięso z kurczaka w towarzystwie ziaren bobu i pomidora. Smaczne danie na letni obiad, szczególnie w czasie, kiedy sezon na bób w pełni. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniakami.

Placuszki czosnkowe z kurczaka

Placuszki czosnkowe z kurczaka. Ciekawy pomysł na kurczaka lub indyka w nieco innej formie. Przepis ten znam już od dawna, dostałam go od mojej mamy. Najfajniejsze jest w nim to, że można przygotować wszystko dzień wcześniej i nie martwić się, że po pracy czeka nas robienie obiadu lub odgrzewanie wczorajszego. Idealne pasuje do ryżu, kaszy, ziemniaków.

Ziemniaczki z rozmarynem

Ziemniaczki z rozmarynem. Smaczny dodatek do schabowego i nie tylko… czyli młode ziemniaczki z piekarnika.

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie są ulubionymi pierogami mojego męża.  Najbardziej oczywiście smakują mu opiekane na patelni na masełku.

Hot-dog XXL

Hot-dog XXL. A o to przepis, który pokazuje że hot-dog to nie tylko bułka, parówka i ketchup. Hot-dog XXL to wielka bomba kaloryczna, ale zawiera mnóstwo warzyw. Jest świetnym pomysłem na śniadanie lub kolacje, jeśli mamy ochotę na fast-food’a, który zaspokoi nasz głód. Myślę że po zjedzeniu 40 cm hot-dog’a nikomu nie przyjdzie do głowy, żeby zamówić pizzę.

Pieczone młode warzywa z pesto z liści rzodkiewki

Bardzo pyszne i bardzo na czasie. Kilka składników, kilka chlustów oliwy (ja lubię sporo), do piekarnika i już. Mało trudu, wiele smaku. Moje ulubione połączenie. Wypróbujcie póki są jeszcze na straganach szparagi.

Pieczona makrela

Dziś mam dla Was do zaproponowania pyszną, pieczoną rybkę.

Smażona pierś z kaczki

Ostatnio czasu mi brak, dlatego preferuje dania szybkie. Jedną z takich potraw jest smażona pierś z kaczki, do tego młode ziemniaczki, jakaś surówka i już ! Uwielbiamy takie obiady

Schab ze śliwką

Soczysty i pachnący schab. Idealne danie na niedzielny obiad, nie tylko w czasie świąt.

Placuszki z kurczakiem i serem żółtym

Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy. Pyszne panierowane pulpeciki z kurczaka z ciągnącym się serem.

Muszle faszerowane serem i szpinakiem

Myślę, że szpinak w takiej postaci posmakuje wszystkim. Idealna potrawa na kolację przy świecach.

Krokiety z parówką

Taką wersje krokietów po raz pierwszy jadłam u mojej teściowej. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z połączeniem parówki z naleśnikami. Kto jeszcze nie jadł, polecam spróbować.

Sałatka kebab z ryżem na ciepło

Idealne połączenie zimnej sałatki z ciepłym ryżem. Sałatkę można przygotować wcześniej, a przygotowanie posiłku będzie wymagało jedynie ugotowania ryżu.

Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z rybą – wersja dla wegetarianów i nie tylko.