Wieprzowina

Rolada schabowa z warzywami i serem

Znajdą się tutaj miłośnicy roladek schabowych? Dzisiaj upiekłam jedną roladę z mieszanką warzyw z dodatkiem sera i muszę nieskromnie przyznać, że całość przerosła moje wszelkie oczekiwania. Delikatne, lekko pikantne warzywa, które podczas pieczenia wymieszały się z serem camembert, otulone schabem, który zrobił się mięciutki, dzięki temu, że roladę zapiekłam w rękawie do pieczenia. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu i Wam polecam spróbować i ocenić.

KOTLETY MIELONE Z KAPUSTĄ I KASZĄ

Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Te z dodatkiem kapusty i kaszy bulgur smakują rewelacyjnie! Polecam podawać je z ziemniakami i mizerią. Cała rodzina zajadała je ze smakiem!

Leczo ze schabem i cukinią na ostro

Świetny przepis na obiad. Pikantne leczo ze schabem i cukinią. Świetnie smakuje w towarzystwie ryżu, pieczywa, jak i klusek.

KOTLETY Z MOZZARELLĄ NA OSTRO

Propozycja na szybki i smaczny obiad. Pikantne kotlety z mozzarellą. Ładnie wyglądają i świetnie smakują. Polecam podawać w towarzystwie brązowego ryżu i zielonej fasolki szparagowej. Pychotka!

Klopsiki z pieczarkami

Dzisiaj prosty przepis na klasyczne danie. Klopsiki wieprzowe w sosie z pieczarkami. U mnie serwowane z makaronem, ale świetnie sprawdzą się również z różnymi kaszami, czy też ziemniakami. Szybki sposób na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny!

Kotlety z białej kiełbasy z kaszą kuskus i sosem chrzanowym

Pyszny przepis na kotlety inaczej. Z białej kiełbasy, doprawione czosnkiem i majerankiem to prawdziwa pychota! Podane z kaszą kuskus i sosem chrzanowym to idealny pomysł na rodzinny obiad w niecodziennej odsłonie, zarówno na co dzień, jaki i świąteczny czy też wielkanocny stół. Polecam!

Roladki wieprzowe z chrzanem i orzeszkami

Przepis na tradycyjne roladki wzbogacone dodatkowo chrzanem i orzeszkami ziemnymi. Smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealne na niedzielny obiad, zwłaszcza jeżeli chcemy zaskoczyć swoich gości czymś nowym i niepowtarzalnym.

Rojoes - Wieprzowina po portugalsku

Rojoes- Wieprzowina po portugalsku. Rojoes to stare wiejskie danie popularne szczególnie w północnej części kraju i na Azorach. Bardzo ważne w jego przygotowaniu jest użycie mięsa odpowiednio przerośniętego tłuszczem i długi czas marynowania. Wrażenia zapachowe podczas gotowania są pierwszorzędne i powinny sprawić, że okoliczni mięsożercy zaczną krążyć nam wokół garnka. Ziemniaki są koniecznym dopełnieniem dania. Ja moje zwyczajnie ugotowałem, ale dobrze jest odlać nieco winnego sosu i poddusić je w nim dodatkowo. Idealny przepis na obiad.

Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym

Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje z wiatrem po świecie obwieszczając wszystkim nadchodzącą wczesną jesień. Dla mnie ta pora kojarzy się również z pomidorami, które grzeją się na długich tyczkach w ostatnich promieniach słońca i papryką, która przybiera kolory jesieni. Ta jakże cudowna pora roku była inspiracją mojego dania, na które Was zapraszam. Dobry kawałek mięsa w połączeniu z delikatnym, ale jakże aromatycznym sosem tworzy niesamowicie pyszne danie.

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpety znane są w kuchniach narodowych wielu krajów. Różnią je: mięso, przyprawy i sosy. Wystarczy dodać do wieprzowiny trochę jagnięciny, a przeniesiemy się do Chorwacji. Z odrobiną parmezanu i sosu pomidorowego wylądujemy w małym włoskim miasteczku. Warto więc trochę poeksperymentować, mieszając ze sobą różne rodzaje mięs, dodając chrupiące dodatki czy aromatyczne przyprawy. Ale najpierw dobrze jest poznać klasykę, czyli pulpety w sosie pomidorowym. Sycące, delikatne i wspaniałe danie. Podane z gęstym, naturalnym, pomidorowym sosem, bez dodatku mąki.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Dziś zabieram Was do Grecji – kraju starożytnych bogów i herosów, miejsca narodzin demokracji, poezji, filozofii i igrzysk olimpijskich. Grecja to przede wszystkim wspaniała kuchnia o wielowiekowej tradycji uznawana za najzdrowszą na świecie. Pełna warzyw, ryb, owoców morza, świeżych ziół, wina i słynnej greckiej oliwy z oliwek nazwanej „płynnym złotem” przez Homera w „Odysei”. Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się małe pulpeciki z mięsa mielonego, z pysznym pomidorowym sosie. Nie może w nich zabraknąć takich składników jak oliwki i feta, którym zawdzięczają swój ciekawy smak.

Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym

Wspaniałe danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. Makaron cannelloni zastępuje delikatna cukinia. Do tego pachnąca bazylia, aromatyczny parmezan i beszamel. Pistacje spełniają tu ważną rolę - swoją niebywałą chrupkością poprawiają smak jak i teksturę dania. Bardzo proste połączenie kilku składników w efekcie daje niezwykle smaczne i sycące danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, włoskiego wina Valpolicella.

Cukinie faszerowane po meksykańsku

Cukinia ze względu na walory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam cukinię po meksykańsku. Od tego czasu pokochaliśmy cukinię nie tylko w tej formie. Danie znalazło wielu swoich wielbicieli, a przepis zawędrował aż do Irlandii Północnej, gdzie również zyskał swoją popularność.

Bigos z kaszą gryczaną

Bigos z kaszą gryczaną.Nie ma to jak pyszny domowy bigosik prawda? Zachęcam do zrobienia!

Schab ze śliwką

Soczysty i pachnący schab. Idealne danie na niedzielny obiad, nie tylko w czasie świąt.

Pulpeciki z serem w sosie pomidorowym

Są to małe sznycelki z lejącym gorącym serem i pomidorowym sosem.

Żeberka w miodzie

Przepis na Żeberka w miodzie. Raczej nie przepadam za tłustym mięsem i staram się go unikać, ale tym razem zrobiłam wyjątek i nie żałuje. Żeberka bardzo mi posmakowały, są soczyste i lekko słodkawe.

Schab duszony w sosie własnym

Przepis na schab duszony w sosie własnym. Ten przepis mam od mojej mamy, z którą wspólnie go rozbiłyśmy ostatnio. Bardzo prosty przepis na wszelkiego rodzaju przyjęcia, święta oraz niedzielny obiad dla całej rodziny.

Papryka faszerowana mięsem i kaszą

Papryka faszerowana to świetny pomysł nie tylko na obiad, ale również kolację, którą możemy zabrać jako obiad na drugi dzień do pracy. Robi się je bardzo szybko i prosto. Zdrowi i sycący posiłek.

Bigos

Bigos według przepisu (oczywiście z głowy) mojej mamy  Mięsny – na bogato:) Najczęściej robiony w Sylwestra. Mama zawsze śmieje się, że w Sylwestra trzeba zjeść kapustę, żeby w całym przyszłym roku się darzyło.

Wątróbka z cebulką

Wątróbka z cebulkę do danie, które postanowiłam umieścić na moim blogu mimo, że ja niestety nie jadam. Zrobiłam je dla moich rodziców i męża, więc mojej opinii na temat tego przepis nie dostaniecie. Mogę jedynie powiedzieć, że wszystkim smakowało. A ja cieszę się, że nauczyłam się kolejnego przepisu, którym mogę się z Wami podzielić.

Rurki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Rurki z mięsem mielonym  – makaron faszerowany mięsem w sosie pomidorowym to szybki i pyszny posiłek dla całej rodziny, który robi się sam. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wypełnić makaron farszem, zapiec i gotowe.

Szaszłyki w sosie orzechowym

Szaszłyki w sosie orzechowym to kawałki mięsa wieprzowego marynowane w sosie sojowym i mleku kokosowym. Sos orzechowy zrobiony jest na bazie cebuli i masła orzechowego.

Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami

Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami to bardzo smaczna, ale odrobinę zmieniona wersja tradycyjnego dania kuchni włoskiej. W oryginale, który został mi przedstawiony i podany kilka, a może nawet kilkanaście lat temu mięso było wołowe, pokrojone w średnią kostkę, a całość zatopiona w pysznym, bardzo aromatycznym sosie. Wołowina pokrojona w kostkę znacznie wydłuża czas przygotowania i gotowania potrawy, a taka opcja mniej mi odpowiadała, więc postanowiłam to zmienić i przygotować spaghetti z mięsem mielonym Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami, które Wam prezentuję smakuje wybornie, aromatycznie dzięki ziołom, a przygotowanie nie należy do skomplikowanych. Gorąco polecam.

Kotlety mielone z pokrzywą

Trochę inne niż tradycyjne kotlety mielone. Bardzo smaczne kotleciki mielone, proponuje podać do obiadu.

Szynka z wolnowara

Pewnej decyzji nie żałuję. Nie żałuję, że kupiłam wolnowar. Mięso przyrządzone w nim jest absolutnie smaczniejsze niż z piekarnika. Jedyny mankament to długie czekanie na wynik. Tym razem robiłam szynkę. Pyszna, smaczna i soczysta, o zapachu już nie wspomnę.

Wątróbka wieprzowa zapiekana w piekarniku

Wątróbka wieprzowa zapiekana w piekarniku to świetny pomysł na przygotowanie smacznego dania w krótkim czasie. Wątróbka wieprzowa nie każdemu smakuje, ale o smakach tak jak o gustach nie powinno się dyskutować W moim domu jada się wątróbkę zarówno wieprzową jaki drobiową, a przyrządzana jest na kilka różnych sposobów. Tym razem proponuję przepis na podstawową wątróbkę, ale podpiekaną wraz z cebulką w piekarniku. Wypróbujcie!

Gulasz miodowy

Dawniej gulasz był prostym daniem pasterskim, dzisiaj to idealny przepis na obiad dla każdego z nas. Na stokach gór obierano cebulę i smażono ją z kawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi przyprawami. Czasem w towarzystwie warzyw. To sycące danie obiadowe, które nie wymaga skomplikowanego przyrządzania. Zapraszam na aromatyczny gulasz w mojej wersji z dodatkiem miodu.

Medaliony wieprzowe w sosie z suszonych grzybów

Uwielbiam, gdy moim bliskim smakują moje potrawy. Mam nadzieję, że Wam również posmakują Medaliony wieprzowe w sosie z suszonych grzybów. Idealny przepis na obiad.

Bułeczki Hot-dogi

Uwielbiają je przeważnie dzieci ale uwierzcie mi, że nie tylko. Znalazły również spore grono nie co starszych wielbicieli. Te pyszne bułeczki to fantastyczny pomysł na pożywne śniadanie, lunch, kinder bal lub nietuzinkową kolację. Można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na piknik lub w podróż. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrej jakości parówki otulone delikatnym i miękkim drożdżowym ciastem smakują wyśmienicie. Do bułeczek świetnie pasuje zarówno ketchup, musztarda lub sos czosnkowy - co kto lubi.

Kotlety mielone z czarnuszką i serem korycińskim

Tradycyjne kotlety mielone można urozmaicić w bardzo prosty sposób. Wystarczy nadziać je serem i cieszyć się przepysznym efektem. Taka mała, prosta rzecz, a odmienia klasyczne danie - czyniąc je bardziej atrakcyjniejszym.

Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie

Łopatka jest miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna! Ciepłe mięso to doskonała propozycja na obiad, a po ostygnięciu idealnie nadaje się na kanapki. Możecie użyć innego rodzaju mięska, zapewniam że stosując się do rad podanych w przepisie - każde będzie smakowało wyśmienicie. Polecam!

Najłatwiejsza golonka gotowana i pieczona

Przy okazji gotowania nóżek na galaretę czasami ugotuję golonki, które potem delikatnie zapiekam w piekarniku.Tak przyrządzone są niezwykle smaczne i mięciutkie, że wprost rozpływają się w ustach. Do tego ziemniaczki, ogórek i ulubiona musztarda. Polecam!

Kotlety mielone zawijane boczkiem wędzonym

Mięso mielone można wykorzystać w różny sposób i jest smaczne. Dziś polecam pieczone kotlety z mięsa mielonego zawijane boczkiem wędzonym. Powiem szczerze, że są bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Żeberka duszone z cebulą

Wiem, wiem nie każdy lubi żeberka Dla smakoszy podaję prosty przepis, dwa podstawowe składniki: żeberka i cebula, a obiad smaczny jak zawsze, proszę spróbować.

Boczek pieczony

Prosty przepis na wspaniały pieczony boczek. Do marynaty wykorzystałam olej z przyprawami, smak boczku był wyśmienity, polecam wypróbować.

Pieczarki z boczkiem pani Maggot.

Gotowanie połączone z zaglądaniem do ulubionej książki to świetna zabawa, a jej efekty potrafią okazać się niezwykle smaczne! Polecam wam Pieczarki z boczkiem.

Gołąbki - oszukane

To szybkie i łatwe danie. Bardzo lubiłyśmy gołąbki a mama nie lubiła ich robić, mówiła, że zajmują mnóstwo czasu. No to przygotowywała nam oszukane gołąbki. Smakują wspaniale, dosłownie są obłędne w smaku. W wyglądzie nie są dość atrakcyjne, ale nie przejmujcie się tym, nadrabiają w smaku. Tak więc dzisiaj zapraszam was na pyszny obiad, mam nadzieję, że będzie wam smakował.

Policzki wieprzowe na szpinaku

Przepis powstał z powodu chęci na szpinak i spróbowania czegoś nowego, czyli policzków, których nie spotykam w regularnej sprzedaży.

Chińszczyzna z łopatką z ryżem podana

Dziś serwuję Wam wariację z mieszanką chińską. Wyszło przepysznie. Obiad się udał, nic tylko talerze lizać

Ratatuj z mięsem wieprzowym

Ratatuj z mięsem wieprzowym to moja własna wersja smacznego dania jednogarnkowego, która w oryginale jest daniem bezmięsnym. Danie w oryginalnej wersji bazuje tylko na składnikach warzywnych, głównie na bakłażanie, cukinii, cebuli, papryce i pomidorach, a doprawiona jest ziołami prowansalskimi. Ratatuj z mięsem wieprzowym, który Wam proponuję to wyśmienite danie z dużą ilością warzyw, ale również z mięsem, a całość w pysznych pomidorach doprawiona ziołami prowansalskimi i czosnkiem niedźwiedzim. Jest to danie bardzo smaczne, idealne na każdą pogodę

Karkówka w sosie marchewkowo-cukiniowym

Tak, tak znowu karkówka, to moje ulubione mięso więc przyrządzam je pod każdą postacią. Dzisiaj w sosie marchewkowo – cukiniowym.

Fusilli z sosem mięsno-pomidorowym

Obiad składający się z makaronu i dodatków, jest chyba najszybszym i najprostszym obiadem jaki można przygotować. Makaron może być z warzywami, serami, mięsem. Kluchy pasują do większości dań. Przepis na przepyszne świderki lub jak to woli fusilli z sosem mięsno-pomidorowym.

Gniocci z polędwiczką w pesto

Gniocci , czy gniotki jak je nazywam, to nic innego jak nasze swojskie kopytka. Myślę, że zbyt nie zaryzykuję, jeśli stwierdzę, że jako naród uwielbiamy wszelkiego rodzaju kluchy, kopytka i pierogi. Dość zabawnym wydaje mi się, że tłumaczenie słowa gniocci, oznacza "grudy".

Karkówka z grzybami mun

W dniu dzisiejszym kuchnia proponuje karkówkę z grzybami mun i mlekiem kokosowym. Taka mała innowacja kulinarna. Po raz pierwszy w swojej kuchni użyłam liści kafiru i grzybów mun. Połączenie wszystkich składników dało zaskakujący efekt. Dla nas bomba!

Gołąbki

Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki to danie, które niewątpliwie wszyscy chętnie zajadają. Jednak nie każdy chętnie je robi, gdyż są pracochłonne. Warto jednak od czasu do czasu zrobić przyjemność sobie i bliskim, którzy z pewnością ucieszą się z takiego obiadu.

Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym

Dziś przedstawiam pomysł na pyszny, szybki i bardzo sezonowy obiad, który przypadnie do gustu każdemu. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, w delikatnym sosie rabarbarowo-balsamicznym i ziołami, świetnie sprawdzą się na łatwy obiad nawet w zabieganym tygodniu.

PIECZEŃ Z KARKÓWKI

Soczysta, mięciutka, rozpływająca się w ustach, aromatyczna... mogłabym tu wiele pisać. Karkówka, bo właśnie o niej mowa to moja propozycja na pyszny obiad. Podana tradycyjnie z ziemniaczkami i buraczkami, po prostu niebo w gębie.

Papryka faszerowana po włosku

Papryka to chyba jedno z najbardziej popularnych warzyw, jakie lubimy faszerować. W mojej kuchni często pojawiają faszerowane warzywa. Od pieczarek, cukinii, porów, po bakłażany, cebule i ziemniaki. Jest to świetny pomysł na szybkie i pożywne danie, a przepis zawsze można tak zmodyfikować, że będzie on nowy, ciekawy i smaczny. Zapraszam na faszerowaną paprykę w stylu włoskim, pachnącą bazylią, pomidorami i fetą.

Pulpety w sosie pomidorowym

Pyszne gotowane pulpety w sosie pomidorowym. Smakują zarówno dobrze z ziemniakami, jak i z makaronem.