Inne

Nuggetsy z kurczaka

Nuggetsy z kurczaka doskonale sprawdzają się jako imprezowa przekąska, podana z ulubionymi dipami lub jako część obiadowego dania. Nuggetsy domowe w chrupiącej panierce z pewnością skradną także serca naszych małych niejadków.

Naleśniki ze szpinakiem i kwaśną śmietaną

Naleśniki ze szpinakiem i kwaśną śmietaną to smaczne i szybkie danie które wykonasz nawet w 15 minut! Przygotowanie naleśników ze szpinakiem jest bajecznie proste. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, wystarczy jedynie zmysł dobrego smaku i odrobina dobrych chęci. Składniki są powszechnie dostępne w sklepach, a danie niskobudżetowe. Nic nie stoi na przeszkodzie by naleśniki ze szpinakiem zagościły w Twoim domu; danie jest odpowiednie dla wegetarian a przy delikatnej modyfikacji również i dla wegan. Gwarantujemy, że mięsożercy też się zakochają w tym cudownie pysznym w swojej prostocie daniu. Polecamy również inne nasze przepisy na naleśniki.

Placki ziemniaczane

Pamiętacie takie zimne już placki, pokrojone na kawałki i podsmażone na patelni ? dla mnie to wspomnienie z lat dzieciństwa. Zawsze jak zostawały nam placki to mama kroiła je właśnie na kawałki i podsmażała. Mniam jakie one są wtedy pyszne. Takie dania z lat dzieciństwa mają magiczną moc. Smacznego i cudownego dnia kochani. 

PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI

Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia a przy tym smaczne paszteciki z ciasta francuskiego. Doskonała przekąska imprezowa, dodatek do wigilijnego barszczu, takie na jeden kęs. Przepis jest tak naprawdę bardzo prosty, wystarczy tylko mieć pod ręką ciasto francuskie i pieczarki. Wystarczy chwila na ich przygotowanie.

Placki ziemniaczane z marchewką i dynią

Przepis na pyszne, aromatyczne placuszki ziemniaczane z dynią i marchewką. Świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Podane ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, posypane świeżym szczypiorkiem lub koperkiem - prezentują się na talerzu bardzo wykwintnie. Można je również podawać z gulaszem lub ulubionym sosem. Pychota!

Gryczane rolsy z łososiem i twarogiem

Kolejna świetna propozycja dla tych co nie mają zbyt dużo czasu, a chcą zjeść coś zdrowego i pożywnego. Gryczane rolsy z łososiem i białym serem to genialna opcja na śniadanie, drugie śniadanie, lunch, czy też kolację. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam!

Leczo ze schabem i cukinią na ostro

Świetny przepis na obiad. Pikantne leczo ze schabem i cukinią. Świetnie smakuje w towarzystwie ryżu, pieczywa, jak i klusek.

PULPETY Z KASZY GRYCZANEJ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM

Świetny pomysł na pulpety w nowej odsłonie. Zapiekane w sosie pomidorowym klopsiki z kaszy gryczanej smakują rewelacyjnie! Podawane z sałatką z pomidorów i ogórków kiszonych to pomysł na pyszny i sycący obiad.

NALEŚNIKOWE TORTILLE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Fajny pomysł na drugie śniadanie, lunch i kolację dla zabieganych i zapracowanych. Szybkie i banalnie proste w przygotowaniu naleśnikowe wrapy - tortille. Wystarczy wziąć kurczaka lub szynkę, jakieś ulubione warzywa i zawinąć je w naleśnika. Zdrowe, szybkie i pożywne.. Zarówno do pracy, jak i do szkoły. Polecam!

BABECZKI Z SEREM I TUŃCZYKIEM

Babeczki z tuńczykiem? Czemu nie! Oto przepis na pyszne i wykwintne babeczki z tuńczyka i sera. Świetne na przystawkę na imprezę, ale i również na śniadanie, drugie śniadanie, czy też kolację. Można je jeść na ciepło lub na zimno. Polecam serwować je w towarzystwie ulubionej sałatki.

PLACKI GRYCZANE Z TUŃCZYKIEM

Przepis na pyszne naleśniki gryczane z tuńczykiem. Idealna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku. Podane z sosem czosnkowym lub chrzanowym sprawią, że będziemy syci na długi czas.

Chili con carne

Chili con carne. Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory. Sprawdzony przepis kulinarny!

Burger z Falafelem

Burger z falafelem to doskonały pomysł do tego aby wprowadzić ciecierzycę do naszej diety. Warzywa strączkowe czyli fasole, ciecierzyca, groszek ( ugotowane lub z puszki ) to produkty małokaloryczne, nie zawierają cholesterolu; zawierają małe ilość tłuszczy nasyconych i całościowych tłuszczy; bogate są w magnez, cynk, żelazo, błonnik, fitoskładniki i fitosterole.

Placuszki z kurczakiem i serem żółtym

Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy. Pyszne panierowane pulpeciki z kurczaka z ciągnącym się serem.

Krokiety z parówką

Taką wersje krokietów po raz pierwszy jadłam u mojej teściowej. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z połączeniem parówki z naleśnikami. Kto jeszcze nie jadł, polecam spróbować.

Makaron z truskawkami

Smak lata to niewątpliwie słodkie i pachnące truskawki. Dlatego moim ulubionym obiadem w letnie dni są truskawki z makaronem i jogurtem.

Leniwe paluchy z natką pietruszki

Od dziecka jestem miłośnikiem leniwych. U mnie w domu po prostu nazywają się paluchy, dlatego połączyłam te dwie nazwy. Zawsze jadłam je obtoczone w bułce tartej i oczywiście bez natki pietruszki – takie klasyczne. Jednak postanowiłam nieco zmodyfikować ten przepis dodając trochę koloru zielonego i ominąć zasmażaną bułkę tartą – i z radością stwierdzam, że takie połączenie smakują mi jeszcze lepiej.

Paszteciki z pieczarkami

Niewielkie paszteciki z dużą ilością farszu to super pomysł na wieczorną przekąskę  lub danie na wigilijny stół. Ciasto pomimo, że jest robione na drożdżach jest cienkie i bardzo miękkie. Najlepiej smakują na ciepło.

Krokiety z jajkiem

Przepis na krokiety z jajkiem. Szybkie i tanie krokiety z jajkiem, najlepiej smakują z czerwonym barszczem.

Garam masala

Przepis na Garam masala. Mieszanka zmielonych przypraw słodkich, używana w kuchni indyjskiej.

Krokiety z pieczarkami

Przepis na Krokiety z pieczarkami. Wiem, że jak wigilia to głównym składnikiem pierogów i krokietów są grzyby, ale są też osoby, które nie przepadają z grzybami, a uwielbiają pieczarki. Dla nich będzie to idealna alternatywna wersja tradycyjnych krokietów. Te zrobione przeze mnie są naprawdę bardzo duże krokiety ze sporą ilością pieczarek i podwójną panierką. Ja oczywiście bardzo lubię grzyby, jak i pieczarki A Wy co wolicie grzyby, czy pieczarki?

Panierowany Camembert z żurawiną

Panierowany Camembert z żurawiną to moja propozycja na szybki i smaczny pomysł na wegetariański obiad. Niestety bardzo kaloryczny… Nie tak dawno nie przepadałam za serami pleśniowymi, ale w końcu się do nich przekonałam i nawet ich zapach mnie nie odstrasza. Oczywiście najbardziej smakują mi na ciepło! Jeśli i Wy lubicie sery pleśniowe koniecznie spróbujcie ten przepis i zostawcie komentarz jak Wam smakowało!

PODSMAŻANE NALEŚNIKI NADZIEWANE KASZĄ JĘCZMIENNĄ, PIECZARKAMI, BROKUŁEM I SEREM

Naleśniki uwielbiam pod każdą postacią, czy to na słodko, wytrawnie, czy w formie krokietów. Ostatnio były naleśniki czekoladowe z mascarpone i musem truskawkowym, a dziś zapraszam na naleśniki podsmażane z pysznym nadzieniem z kaszy jęczmiennej, brokułów, pieczarek i dodatkiem sera. Wyszły naprawdę smaczne. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy ser w środku jest rozpuszczony, ale i na zimno są równie smaczne.

Daktyle zapiekane w boczku wędzonym, z wędzonym serem

Zapiekane daktyle będą idealnym daniem na różnego rodzaju imprezach. Są wspaniałym uzupełnieniem zimnego bufetu. Małe pełne smaku przekąski.

RUSKIE KOTLETY

Często zdarza się, że zostają nam ziemniaki z poprzedniego dnia i przydałoby się zrobić z nich coś smacznego☝ Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne kotleciki, tylko z 3 składników! Z buraczkami na zimno smakują wybornie

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda!

Ziołowe placki ziemniaczane z farszem grzybowym

Placki doprawiłam ziołami, dzięki czemu stały się jeszcze pyszniejsze i aromatyczne! To naprawdę nic trudnego... Koniecznie spróbujcie!

Za'atar bardzo pikantny do karkówki

Dzisiejsza mieszanka Za'ataru jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs, ta odmiana za'ataru doskonale sprawdza się w polskich warunkach do marynowania karkówki.Aby przyprawa nie traciła pikantności, przygotowuję ją w małych ilościach. Po przygotowaniu mieszanki nacieram mięso olejem, obsypuję za'atarem i odkładam na kilka godzin do lodówki.

Kotlety z jajek i pieczarek

Od dziś mojej ulubione, że też wcześniej na to nie wpadłam. Zawsze robię kotlety z jajek z dodatkiem cebuli, szczypiorku, natki.  Tym razem dla odmiany wspólnie i w porozumieniu z pieczarkami. Rewelacja. Polecam.

Pieczona kapusta faszerowana

Kiedyś już poruszyłam temat gołąbki – czy kapusta. Dla mnie kapusta dla innych gołąbki i niech tak zostanie. Tak czy tak, dzisiaj mała odskocznia od tradycyjnego wykonania. Przygotowana kapusta/gołąbki zostały owinięte plastrami boczku i upieczone w sosie pomidorowym w 180 stopniach. W ten sposób powstał bardzo fajny obiad. Polecam.

NALEŚNIKI Z SOSEM BOLOŃSKIM

Lubisz naleśniki lub Spaghetti? Mam idealne wyjście na połączenie tych dwóch potraw!

Gołąbki

Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki to danie, które niewątpliwie wszyscy chętnie zajadają. Jednak nie każdy chętnie je robi, gdyż są pracochłonne. Warto jednak od czasu do czasu zrobić przyjemność sobie i bliskim, którzy z pewnością ucieszą się z takiego obiadu.

FASZEROWANA PAPRYKA

Dziś zaprezentuję każdemu znaną i przez wszystkich kochana paprykę faszerowaną. Tak samo jak cukinia, na pewno często gości na Waszych talerzach tak jak u mnie

Papryka faszerowana po włosku

Papryka to chyba jedno z najbardziej popularnych warzyw, jakie lubimy faszerować. W mojej kuchni często pojawiają faszerowane warzywa. Od pieczarek, cukinii, porów, po bakłażany, cebule i ziemniaki. Jest to świetny pomysł na szybkie i pożywne danie, a przepis zawsze można tak zmodyfikować, że będzie on nowy, ciekawy i smaczny. Zapraszam na faszerowaną paprykę w stylu włoskim, pachnącą bazylią, pomidorami i fetą.

Pełnoziarniste naleśniki z rukolą, figami i szynką parmeńską

Pełnoziarniste naleśniki z rukolą, figami i szynką parmeńską to wykwintny i bardzo prosty w wykonaniu obiad idealny na każdą okazję.

Muffinki makaronowe

Zamiast nudnej zapiekanki chciałam Wam zaproponować pyszne muffinki makaronowe. Wyglądają dość efektownie, świetnie smakują. Myślę, że spodobają się zarówno małym jak i dużym głodomorom. Możecie przyrządzić je na obiad albo imprezę, są naprawdę proste i smakowite. Zatem do dzieła.

Mięsne gołąbki z kaszą kuskus w liściach botwiny

Gołąbki z botwiny miałam ochotę zrobić już w zeszłym roku, ale zanim się zebrałam, to sezon na botwinkę się skończył… Dlatego teraz, od razu gdy ta czerwona piękność pojawiła się na straganie, wybrałam największą i przygotowałam z niej gołąbki Jest to bardzo delikatne i oryginalne danie. Gołąbki podałam w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem i surówką z rzodkiewki. Jeśli lubicie gołąbki, musicie koniecznie spróbować tych!

Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki

Dawniej alzaccy piekarze, sprawdzając, czy piec był gotowy do pieczenia chleba, wkładali bardzo cienki kawałek ciasta i widząc tworzące się bąble powietrza, mogli stwierdzić, czy panująca wewnątrz temperatura jest odpowiednia. Z czasem zaczęli smarować je cienką warstwą crème fraîche, a później zapiekać z boczkiem i cebulą. I tak powstały bodajże najlepsze przekąski do kufla zimnego piwa!

Szparagi z jajkiem sadzonym, chipsami z boczku i sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem sadzonym lub w koszulce to moje ulubione śniadanie w sezonie. Właściwie przez cały maj i czerwiec robię je non stop bez opamiętania. Sezon na szparagi jest tak krótki, że trzeba go dobrze wykorzystać i nacieszyć się tym cudownym warzywem. Moja dzisiejsza propozycja jest totalnie na wypasie. Chrupki przypieczony boczek, sos holenderski i parmezan idealnie komponują się ze szparagami. A skoro mamy już weekend to możemy pozwolić sobie na szczyptę szaleństwa i zaserwować sobie prawdziwie królewskie śniadanie.

Burger Ryżowy Bez Pieczywa

Wegański, małokaloryczny , zdrowy burger - szybki w wykonaniu i serwowany bez pieczywa; jest to idealna opcja dla każdego, a szczególnie dla osób odchudzających się, weganów i miłośników gołąbków lub dolmy (bałkańskiej wersji gołąbków).

Knedle z kaszy jaglanej z truskawkami

Tradycyjne knedle, myślę że każdy z nas miał okazje spróbować w swoim życiu. W dzieciństwie jadłam je bardzo często z różnymi nadzieniami, moimi ulubionymi zawsze były z truskawkami. Dzisiaj odbiegłam nieco od tradycyjnego przepisu i zrobiłam o wiele zdrowszą wersje knedli, a mianowicie ciasto zrobione jest z kaszy jaglanej. Knedle z kaszy są bardzo, ale to bardzo syyyte, a smak jest genialny. Dodatkowo są odpowiednie dla wegan i osób na diecie bezglutenowej.

Ziemniaki w boczku

Hej! Kiedyś podałam Wam przepis na smaczne ziemniaczane różyczki. A dziś pokażę ziemniaki, też ładnie wyglądające, smakujące równie dobrze i najważniejsze, że potrzeba tylko 4 składników.

Młoda Kapusta z Koperkiem

Młoda kapusta, młode ziemniaczki, koperek i do tego kotlecik mielony. Takie połączenie odpowiada nam najbardziej, a wy jak lubicie jadać młoda kapustkę, z jakimi dodatkami?

Carpaccio z buraków i prażonego boczku z sosem teriyaki

Genialna przystawka na spotkanie ze znajomymi. Buraki i boczek w doskonałym połączeniu z sosem teriyaki.

Pieczarki z farszem mięsnym

Szybka i przepyszna przekąska na spotkanie ze znajomymi. Sos kebab gyros ostry nadaje jej pikanterii.

Grzanki czosnkowe

Doskonałe grzanki do zupy, sałatki. Idealnie smakują jako przekąska. Sos czosnkowy nadaje delikatnego charakterystycznego smaku.

Pieczarkowe babeczki zapiekane pod roztrzepanym jajkiem

Przepyszne drożdżowe bułeczki z farszem pieczarkowym, którym wyrazistego smaku nadaje sos czosnkowy.

Paluch czosnkowy

Doskonałe pieczywo z sosem czosnkowym. Idealny dodatek do grilla.

Burger wołowy z boczkiem w portobello, pieczone ziemniaki

Przepis na burgera wołowego z boczkiem w portobello i pieczonymi ziemniakami.