Na gorąco - Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.

Na gorąco

Błyskawiczne pizzerinki bez drożdży

Kto nie lubi pizzy? Dzisiaj przepis na błyskawiczne pizzerinki bez dodatku drożdży. Świetny pomysł na smaczną kolację, czy też przystawkę na ciepło na imprezowy stół. Każdy zje je ze smakiem. Polecam!

Placki ziemniaczane z żółtym serem

Szybkie przepis na bardzo oryginalne placki

Klopsiki w cukinii na grilla

Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne grillowanie będące świetnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Nie wiem jak Was, ale mnie zapach grilla od razu wprawia w dobry nastrój. Na ostatnim grillu nie mogło zabraknąć dobrze zamarynowanej karkówki, szaszłyków, kaszanki i warzyw. Ale największym uznaniem cieszyły się właśnie te małe klopsiki otulone plasterkami cukinii.

Ciastka Francuskie ze Szpiakiem i Serem Gruyere

Szpinak to ulubione warzywo Popeye , znanego bohatera bajki– te warzywo dawało mu niezwykłą energię i siłę. Szpinak jest odżywczy, wspomaga nasze kości, układ krążenia, i skórę

Racuchy jabłkowe z kaszą i twarogiem

Racuchy jabłkowe z kaszą i twarogiem. Moja wersja racuchów z pewnością każdemu posmakuję! Zachęcam do spróbowania! Idealny przepis na deser.

Galette z cukinią i ricottą

Dziś zabieram Was w podróż. Nie zbyt daleką - do Francji, gdzie powstała wykwintna i bogata kuchnia “haute cuisine”, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem. Kruche i delikatne ciasto, pyszne nadzienie serowe i świeża cukinia - nieziemskie połączenie.

Panierowany Camembert z żurawiną

Panierowany Camembert z żurawiną to moja propozycja na szybki i smaczny pomysł na wegetariański obiad. Niestety bardzo kaloryczny… Nie tak dawno nie przepadałam za serami pleśniowymi, ale w końcu się do nich przekonałam i nawet ich zapach mnie nie odstrasza. Oczywiście najbardziej smakują mi na ciepło! Jeśli i Wy lubicie sery pleśniowe koniecznie spróbujcie ten przepis i zostawcie komentarz jak Wam smakowało!

Bób z czosnkiem i zrumienioną bułką tartą

Bób i czosnek rewelacyjne połączenie. Zresztą, jeśli chodzi o bób, to ja mogę w każdej kombinacji wcinać. Ale tak przyrządzony jest wyjątkowo pyszny.

Bób na maśle w aromacie chilli, czosnku i koperku

 Sezon na bób rozpoczęty. Nadszedł czas, aby to wspaniałe warzywo zagościło w naszych kuchniach. Bób jest rośliną strączkową bogatą w dużą zawartość białka, więc może być  alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest również źródłem cennego błonnika, kwasu foliowego i potasu.   Dziś mam dla Was przepis na bób smażony na maśle z dodatkiem chilli, czosnku i świeżego kopru. Danie z bobu to świetna opcja na wakacyjny obiad. Tak przygotowany bób, możecie również wykorzystać jako dodatek do sałatek lub makaronu.

Szparagi z grillowanym serem halloumi i miętą

Jeżeli tak jak ja uwielbiasz szparagi w najprostszej postaci, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Przypieczony na grillu i jeszcze ciągnący się ser halloumi, orzeźwiająca mięta, chrupiące migdały, lekko ostra i pięknie konstruująca czerwona cebulka oraz mnóstwo zielonych szparagów. To zdecydowanie przepyszna kombinacja. Do sałatki możesz dorzucić również pokrojone na plasterki truskawki, a do oliwy dodać otartą skórkę z cytryny. Gorąco polecam zarówno na zimno, jak i na ciepło. To idealna propozycja na sezonowy lekki obiad oraz jako dodatek do dań z grilla.

Francuskie ślimaki z cukinią

Moje zauroczenie ciastem francuskim nie mija. Po pierwsze jest bardzo smaczne - a to za sprawą swojej specyficznej, warstwowej struktury w postaci cieniutkich, delikatnych i smacznych listków. Po drugie ciasto francuskie to morze możliwości, bo świetnie sprawdza się w wypiekach słodkich jak i wytrawnych. Po trzecie czas - wystarczy 15 minut i przekąska gotowa. Dlatego zawsze w lodówce lub zamrażarce mam opakowanie gotowego ciasta. Dodatki do niego zawsze się znajdą - może to być domowy dżem, sezonowe owoce, szparagi, parówki czy cukinia. Niespodziewani goście na pewno nas nie zaskoczą.

RUSKIE KOTLETY

Często zdarza się, że zostają nam ziemniaki z poprzedniego dnia i przydałoby się zrobić z nich coś smacznego☝ Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne kotleciki, tylko z 3 składników! Z buraczkami na zimno smakują wybornie

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo

Wielokrotnie już pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam. Do meczu Polska - Portugalia dzieli nas zaledwie kilka godzin, więc nie wiele myśląc poszperałam w lodówce i tak powstała szybka, pyszna przekąska.

Zielone szparagi zapiekane z gorgonzolą

Przepyszne delikatne szparagi zapiekane z chrupiącą szynką i podawane ze słodko pikantnym sosem. Idealna delikatna przekąska.

Pieczona kukurydza

Słodka, soczysta i chrupiąca. Pieczona kukurydza podawana z sosami Folwark to znakomity pomysł na przekąskę.

Szparagi w boczku

Rewelacyjna przekąska, z wierzchu chrupiąca w środku soczysta. Idealna do zimnego piwa. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pycha.

Babeczki makaronowe z warzywami

Makaronowe zapiekanki nie muszą być zawsze podawane w tradycyjny sposób, w naczyniu żaroodpornym. Dzisiaj postanowiłam przygotować małe babeczki makaronowe z warzywami. I podać je w papilotkach. Jako muffinki/babeczki. Danie łatwe w przygotowaniu.Pyszne, lekkie i zdrowe.

Burgery z rwaną wieprzowiną

Burgery z rwaną wieprzowiną. Absolutnie genialne burgery ze świeżymi dodatkami i solidną porcją pysznej, mięciutkiej wieprzowiny.

Wegetariańskie burgery

Wegetariańskie burgery. Pyszne i to bez grama mięsa! Najlepszy przepis na jarskie burgery, które zachwycą nawet wytrwałego mięsożercę.

Nuggetsy pikantne w płatkach kukurydzianych

Nuggetsy pikantne w płatkach kukurydzianych to smakowite kąski z piersi kurczaka, które możemy podać zarówno do obiadu, kolacji, czy też jako przekąskę. Chrupiąca panierka, lekko pikantny smak, soczyste mięsko, a całość bardzo smaczna.

Muffinki makaronowe

Zamiast nudnej zapiekanki chciałam Wam zaproponować pyszne muffinki makaronowe. Wyglądają dość efektownie, świetnie smakują. Myślę, że spodobają się zarówno małym jak i dużym głodomorom. Możecie przyrządzić je na obiad albo imprezę, są naprawdę proste i smakowite. Zatem do dzieła.

Buraczane mini burgery z dipem z ricotty

Ostatnim czasy czuję niepohamowany wzrost produktywności. Przepisy same wlatują mi do głowy, a twórczość w kuchni przechodzi nawet moje własne pojęcie. Zrobiłam już zapasy pomysłów, którym będę się z wami dzielić w czasie jesiennej chandry... No ! Ale do niej jeszcze daleko! Teraz czas cieszyć się i korzystać z letnich dobrodziejstw natury.

Pieczone łagodne skrzydełka dla dzieci - lepkie skrzydełka z patelni

Te pieczone łagodne skrzydełka są idealne dla dzieci. Można zabrać je dla dzieci na piknik, na łąkę, nad jezioro lub zwyczajnie do ogrodu. Piecze się je bez oleju (na ich własnym tłuszczu) a w smaku są są łagodne bo pieczone naturalnie bez marynowania. Jedyne przyprawy to sól, odrobina pieprzu i czosnku do smaku. To wszystko. Mięsko po upieczeniu jest mięciutkie, lepkie od własnego kalogenu i dosłownie samo ześlizguje się z kostek. Skrzydełka nie mają chrupiącej skórki a jedynie przypieczoną. Każde dziecko będzie zachwycone takimi skrzydełkowymi przekąskami. Do skrzydełek trzeba podać im baaardzo dużo papierowych serwetek bo skrzydełka są soczyste i smakowicie lepkie. Co prawda nazwałam je skrzydełkami dla dzieci, ale nie będzie chyba dorosłego miłośnika skrzydełek, który przeszedłby obok nich obojętnie.

Ekspresowe tacos z kurczakiem

Tacos z kurczaka to obiad zdecydowanie dla leniwych lub tych, co bardzo się śpieszą (jeśli oczywiście potrzebujecie takiego usprawiedliwienia, żeby je przygotować). Ilość gotowania jest ograniczona tutaj do minimum: smażenia kurczaka i podgrzewania tortilli. To jak, piszecie się na taki tex-mex do przygotowania w kwadrans?

Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki

Dawniej alzaccy piekarze, sprawdzając, czy piec był gotowy do pieczenia chleba, wkładali bardzo cienki kawałek ciasta i widząc tworzące się bąble powietrza, mogli stwierdzić, czy panująca wewnątrz temperatura jest odpowiednia. Z czasem zaczęli smarować je cienką warstwą crème fraîche, a później zapiekać z boczkiem i cebulą. I tak powstały bodajże najlepsze przekąski do kufla zimnego piwa!

Szparagi z jajkiem sadzonym, chipsami z boczku i sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem sadzonym lub w koszulce to moje ulubione śniadanie w sezonie. Właściwie przez cały maj i czerwiec robię je non stop bez opamiętania. Sezon na szparagi jest tak krótki, że trzeba go dobrze wykorzystać i nacieszyć się tym cudownym warzywem. Moja dzisiejsza propozycja jest totalnie na wypasie. Chrupki przypieczony boczek, sos holenderski i parmezan idealnie komponują się ze szparagami. A skoro mamy już weekend to możemy pozwolić sobie na szczyptę szaleństwa i zaserwować sobie prawdziwie królewskie śniadanie.

Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem

Kiedy byłem dzieciakiem tosty francuskie, zwane w moim domu po prostu chlebem w jajku były jedną z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Czasami robiło się je na słono z ziołami, a niekiedy na słodko z hojną porcją dżemu lub twarożku ze świeżymi owocami. Gdy byłem już starszy, danie trochę zostało zapomniane. Później odkryłem je na nowo w Hiszpanii, gdzie w okresie Wielkiego Postu przyrządza się podobne tosty zwane torrijas de leche, pachnące cynamonem i pomarańczą. Jednak chyba żadne z nich nie były tak dobre, jak te wegańskie, na które przepis dziś podaję. Do tego przygotowałem waniliowy twarożek z orzechów nerkowca i karmelizowany z wodą różaną rabarbar. Prawdziwa petarda!

Greckie pierożki ze szpinakiem i serem feta

Pyszne pierożki z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Ciasto filo jest bardzo pracochłonne, ale możemy kupić  gotowe ciasto, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Podobnym daniem w kuchni greckiej jest spanakopita, czyli lazania z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Lazania jest równie pyszna, ale pierożki świetnie sprawdzą się jako imprezowa zakąska. Podawałam je z sosem słodkie chili. Były bardzo smaczne i niesamowicie chrupiące...

Kulki mięsne z jagnięciny

Lubicie jagnięcinę? Mój mężuś baaardzo.... Ostatnio staram się zrobić coś smacznego z tego rodzaju mięsa. W dzisiejszym blogu przygotowałam kulki mięsne z aromatycznymi przyprawami, które są doskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym.

MUFFINKI RYŻOWE Z PIECZARKAMI

Babeczki jajeczne z ryżem i pieczarkami to pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Możemy w ten sposób wykorzystać ryż, który został nam z obiadu, a dodatki skomponować jak tylko lubimy - także w wersji mięsnej, np. z chudną wędliną. Muffinki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na piknik...

Bułka z pieczarkami

Ciekawy przepis na wegetariańską zapiekankę. Delikatnego czosnkowego smaku dodaje sos czosnkowy.

Wytrawne muffiny z boczkiem i remuladą duńską

Przepyszne muffiny stanowią doskonały dodatek do kapusty młodej czy barszczu białego. Boczek-nośnik smaku-genialnie odnajduje się przy remuladzie duńskiej.

Pieczarki z farszem mięsnym

Szybka i przepyszna przekąska na spotkanie ze znajomymi. Sos kebab gyros ostry nadaje jej pikanterii.

Pieczarkowe babeczki zapiekane pod roztrzepanym jajkiem

Przepyszne drożdżowe bułeczki z farszem pieczarkowym, którym wyrazistego smaku nadaje sos czosnkowy.

Portobello zapiekane z serem, podawane z sosem madziarów

Przepyszne mięsiste pieczarki z aromatycznym serem, serwowane z pikantno-słodkim pomidorowym sosem Madziarów.

Tacos meksykańskie

Tacos. Genialny meksykański smak. Tacos z sosem salsa mexicana.

Tortilla z ziemniakami, cebulą i sosem madziarów

Delikatna tortilla ze słodko pikantnym sosem madziarów.

Pizzerinki

Witam Was tym razem wytrawnie. Jakiś czas temu wykombinowałam takie zakąski do sałatek zamiast pieczywa. Rozeszły się jak ciepłe bułeczki, więc to chyba o czymś świadczy. Super alternatywa dla tradycyjnej pizzy na drożdżowym spodzie. Bo to ciasto dzięki dodatkowi śmietany jest kruchutkie i delikatne. Dodatki to już kwestia Waszych gustów.

Skrzydełka ostro słodkie

Danie z cyklu, zamarynuj przez godzinę i piecz, gdy nie mamy totalnie weny i nic nam się nie chce, ale nie jesteśmy tak zdesperowani żeby zamówić jedzenie z miasta. Trzeba mieć tylko skrzydełka dodać kilka składników, zostawić w spokoju na godzinę a potem tylko siup do piekarnika i już. Oczywiście można je podać z ryżem albo jakąś surówką. Ja w wersji minimalistyczne używam kuskusu lub drobnej kaszy bulgur, których nie trzeba gotować- wystarczy je tylko zalać wrzątkiem i już.

Pikantne skrzydełka jak z KFC

Lubię pikantne skrzydełka - gorące, chrupiące i pikantne, ale na chodzenie do fast food-ów nie mam ani czasu, ani chęci. Nie ma to jak domowe jedzonko - wiemy co jemy i jak jest przygotowane. Moje pikantne skrzydełka smakiem bardzo przypominają te, które możemy kupić na mieście. Nie ma przy nich zbyt wiele pracy, a smakują wspaniale. Polecam wypróbować.

Quesadilla z mięsem mielonym zapiekana w piekarniku

Quesadilla z mięsem mielonym zapiekana w piekarniku to inna wersja meksykańskiej quesadilli przygotowywanej z placków kukurydzianych lub pszennych w zależności od regionu. Moja wersja składa się z placków pszennych, a farsz z mięsa mielonego, papryki w trzech kolorach, no i oczywiście sera, a całość zapiekana w piekarniku. Pyszna propozycja, która mam nadzieję i Wam zasmakuje.

Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla to danie z kuchni meksykańskiej. W zależności od regionu, przygotowuje się ją z placka kukurydzianego lub pszennego - w mojej wersji z samodzielnie robionym plackiem pszennym. Do przyrządzenia Quesadilli stosuje się głównie placki i ser, który musi się roztopić, ale wzbogaca się ją również w inne dodatki takie jak papryka, czy kiełbaski, albo tak jak w mojej wersji w mięso kurczaka. Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu i zaspokoi nawet smakoszy.

Kostki mintaja w cieście francuskim

Kostki mintaja w cieście francuskim to potrawa, którą robiłam pierwszy raz, ale przyznaję, że wyszło bardzo smaczne. Nie kupuję mrożonych ryb, bo wolę świeży filecik - moim zdaniem łatwiejszy i bardziej uniwersalny w przygotowaniu, ale dostałam opakowanie mrożonych kostek mintaja, więc trzeba było coś z nim zrobić. Przyszło mi do głowy, że mogę zrobić tak jak łososia, czyli w cieście francuskim, a jak zrobić poszukałam w sieci.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to pyszne danie zarówno na obiad jaki kolację. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Szpinak podsmażony na masełku wraz z czosnkiem, łosoś doprawiony pieprzem cytrynowym, a całość zawinięta w ciasto francuskie. Bardzo smaczna rybka.

Paszteciki z farszem mięsnym

Bardzo lubię paszteciki, a z farszem mięsnym należą do moich ulubionych. Smaczne ciasto drożdżowe i pikantny farsz mięsny. Mięso nie jest gotowane, a smażone wraz z cebulką co dodaje dodatkowego charakterystycznego smaku pasztecikom. Tylko tyle, albo aż tyle - bez zbędnych dodatków. Klasyka nie tylko do barszczu, ale także jako przekąska na imprezach i uroczystościach.

Nuggetsy z kurczaka - pieczone

Najlepsze nuggetsy z piekarnika jakie jadłam. Są pyszne, delikatne, mięciutkie. Cały smak zawdzięczają panierce – miodowi i musztardzie oraz płatkom kukurydzianym z dodatkiem pieprzu, samego mięsa nie przyprawiamy.

Ser Camembert z ziołami w panierce

Ser Camembert z ziołami w panierce to pyszna przekąska lub kolacja na ciepło. Sery pleśniowe mają bardzo wyrazisty zapach, ale smak już nieco łagodniejszy. Są sprężyste, a po upieczeniu w panierce ciągnące i nieprzyzwoicie smaczne. Bardzo lubię takie przekąski, bo przygotowuje się je błyskawicznie, więc jest to świetna propozycja na spotkania w gronie przyjaciół, ale też idealne jako szybki posiłek, a także bardzo ciekawe urozmaicenie codziennego menu. Mój ser Camembert jest z dodatkiem ziół prowansalskich, ale możecie przygotować taki bez dodatków - rzecz gustu.

Krokiety z Pieczarkami i Serem

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu krokiety. Idealne na szybki, bezmięsny obiad. Najlepiej smakują podane z barszczem czerwonym.

Kurczak w cieście kokosowym

Być może niektórzy z Was pamiętają, że jestem wielką fanką kuchni orientalnej. Dlatego co jakiś czas przygotowuję dania nawiązujące do smaków Chin czy Tajlandii. W „naszych” orientalnych barach często można spotkać kurczaka w cieście kokosowym, którego osobiście bardzo lubię. Wyglądają jak małe pączki, smakują wybornie, są chrupiące i aromatyczne. Kokosowy posmak nadaje im słodyczy i delikatności. Postanowiłam spróbować odtworzyć to danie w warunkach domowych i chyba mi się udało, bo wszystkim smakowało i można było na chwilę przenieść się w wyobraźni do ciasnych, klimatycznych chińskich knajpek, w których unoszą się orientalne zapachy i egzotyczne aromaty. Zapraszam do wypróbowania.

Szparagi w boczku z pomidorami i rozmarynem

Przepis na szparagi w boczku z pomidorami i rozmarynem. Polecam!