Na zimno

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego

Nadeszła długo oczekiwana wiosna! Z jej początkiem mamy szczególną ochotę na zmianę swojego menu na lżejsze, orzeźwiające i kolorowe. Wiosenna sałatka w stylu fit to doskonała propozycja na początek wiosny. Jest świeża i lekka, a zarazem bardzo zdrowa i pożywna. Łagodny, słodkawy i lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego nadaje sałatce niezwykłej świeżości. Talerz pełen wiosennych rozmaitości, który świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Bardzo gorąco Wam polecam!

Gryczane rolsy z łososiem i twarogiem

Kolejna świetna propozycja dla tych co nie mają zbyt dużo czasu, a chcą zjeść coś zdrowego i pożywnego. Gryczane rolsy z łososiem i białym serem to genialna opcja na śniadanie, drugie śniadanie, lunch, czy też kolację. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam!

PASZTET WARZYWNY Z CUKINII

Mój faworyt, jeżeli chodzi o domowe pasztety. Łatwy i bardzo tani w przygotowaniu. Cukinia sprawia, że pasztet jest delikatny w smaku, wilgotny i bardzo ładnie rozsmarowuje się na pieczywie. Jest po prostu doskonały! Polecam!

BABECZKI Z SEREM I TUŃCZYKIEM

Babeczki z tuńczykiem? Czemu nie! Oto przepis na pyszne i wykwintne babeczki z tuńczyka i sera. Świetne na przystawkę na imprezę, ale i również na śniadanie, drugie śniadanie, czy też kolację. Można je jeść na ciepło lub na zimno. Polecam serwować je w towarzystwie ulubionej sałatki.

Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami

Szybka i bardzo smaczna sałatka śledziowa z pieczarkami konserwowymi, które dodają jej charakteru. Idealna na mocniejsze imprezy, ale również i zwykłą kolację. Plusem jest to, że spokojnie można ją przygotować kilka dni przed planowym podaniem. Pycha!

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy. Musicie wiedzieć jedno - moja mama jest mistrzynią pasztetów. Od dziecka jestem ich największą fanką, tak jak i mój syn. Wciąż dążę do osiągnięcia smaku, który przypominałby ten genialny, mamusiny pasztet. Jestem bliska celu i z pewnością nie poddam się. Ale zapewniam Was, że mój również jest niezwykle pyszny - klasyczny, prawdziwy, pachnący o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku. Dobrze dobrane składniki, duża ilość mięsa, aromatyczne przyprawy i dodatki to cały sekret dobrego pasztetu. Bez polepszaczy i konserwantów. To na prawdę nie takie trudne, spróbujcie. Sprawdzony przepis kulinarny!

Pasztet z jelenia

Dziczyzna to mięso, z którego można zrobić na prawdę smaczne danie. Najbardziej lubię mięso z jelenia. Jest bardzo delikatne, kruche, chude i niezwykle zdrowe. Posiada nadzwyczaj mało tłuszczu i ma wyjątkowy, aromatyczny i głęboki smak. Dziś pierwszy raz przygotowałam wykwintny pasztet z tego jakże szlachetnego mięsa. Pasztet z jelenia to fantastyczna kompozycja leśnych smaków i zapachów. Idealny na przystawkę - wystarczy grzanka, konfitura z żurawiny, lampka czerwonego wina wytrawnego i wykwintna przystawka gotowa.

Jajka w sosie musztardowym z brokułem

Pamiętam czasy, gdy jajka na twardo z majonezem królowały niemalże na każdym, domowym przyjęciu. Szybka przystawka cieszyła się dużym uznaniem gości. Ja jako dziecko nie bardzo za nią przepadałam. Dziś przedstawiam Wam nową odsłonę tej przystawki: z brokułami i wybornym sosem musztardowym. Wystarczy kilka chwil, aby na Waszym stole zagościła pyszna przystawka, która z pewnością zachwyci Waszych gości, a zwykłe przyjęcie zamieni w spaniała ucztę.

Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Historia pieczenia muffin sięga wiktoriańskiej Anglii. Był to bowiem pomysł kucharek przygotowujących jedzenie dla służby. Te pierwsze angielskie muffiny przygotowywano popołudniami z resztek chleba z poprzedniego dnia, resztek masy na ciasto i innych dodatków. Miały jednak kształt grubych placków. Wkrótce, to nowe odkrycie przejęły także wyższe klasy, jako dodatek do popołudniowej herbaty. Dziś muffiny znane są niemalże na całym świecie te wytrawne jak i te na słodko. Mięciutkie, smaczne i bardzo eleganckie muffiny z cukinią w towarzystwie łososia polecają się na przyjęcia.

Szynka drobiowa z szynkowaru

Domowe wyroby w postaci pasztetów, pieczonych mięs i wędlin robiłam zawsze tradycyjną metodą w piekarniku. Sceptycznie podchodziłam do zakupu szynkowaru, traktując go jako kolejny, zagracający kuchnię sprzęt. Jednakże nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła się kolejnego wyzwania. Już po pierwszym użyciu zmieniłam opinię na temat tego gadżetu. Wyroby z szynkowaru są wyjątkowo delikatne, soczyste i bardzo smaczne.

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii. Pochodzi ze słonecznej Italii. To właśnie Włochom pod koniec XIX w. udało się wyhodować z kabaczka nowe warzywo, które znamy pod nazwą cukinia, od włoskiego słowa „zucchini”, czyli mała dynia. Nowy owoc, bo z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, szybko podbiła serca Europejczyków. W Polsce dostępna jest dopiero od kilkunastu lat. Cukinia potrafi wcielić się w niejedną kulinarną rolę. Dziś główną rolę gra w pasztecie. Pasztet jest wilgotny, delikatny, aromatyczny i na prawdę pyszny. Z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni. Mam już pomysł na kolejną wariację na temat pasztetu z cukinii, ale przyjdzie na to czas. Tymczasem zapraszam na pasztet. Sprawdzony przepis!

Ciastka Francuskie ze Szpiakiem i Serem Gruyere

Szpinak to ulubione warzywo Popeye , znanego bohatera bajki– te warzywo dawało mu niezwykłą energię i siłę. Szpinak jest odżywczy, wspomaga nasze kości, układ krążenia, i skórę

Racuchy jabłkowe z kaszą i twarogiem

Racuchy jabłkowe z kaszą i twarogiem. Moja wersja racuchów z pewnością każdemu posmakuję! Zachęcam do spróbowania! Idealny przepis na deser.

Kawior z bakłażana

Zabieram Was do Gruzji, kraju przepięknych krajobrazów, cudownych niezwykle starych zabytków i wspaniałych smaków. Kuchnia gruzińska jest jeszcze na tyle egzotyczna w naszym kraju, że pobudza zmysły i wyobraźnię. Jest bardzo specyficzna i charakterystyczna, ale jednocześnie widać w niej wpływy innych tradycji kulinarnych z Europy, jak i Azji Zachodniej. Nazwa dzisiejszej potrawy brzmi bardzo melodyjnie, coś w rodzaju ''badridżani kizilala'' czyli kawior z bakłażana. A chodzi o bardzo różne pasty w których podstawą jest owa fioletowa jagoda. Ich głównym składnikiem jest pieczony bakłażan. Pozostałe składniki można modyfikować do woli, za każdym razem delektując się nową odsłoną tej wspaniałej przystawki. Ta wyśmienita przekąska świetnie sprawdzi się na przyjęciach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Niestandardowa i oryginalna o ciekawym smaku idealnie będzie pasować do chleba, tostów czy krakersów.

Galette z cukinią i ricottą

Dziś zabieram Was w podróż. Nie zbyt daleką - do Francji, gdzie powstała wykwintna i bogata kuchnia “haute cuisine”, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka “nouvelle cuisine”. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje również proste dania i takim daniem jest rustykalne galette. Popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem. Kruche i delikatne ciasto, pyszne nadzienie serowe i świeża cukinia - nieziemskie połączenie.

Jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami

Jajka można przygotować w różnej formie, tym razem zrobiłam faszerowane. Są wyraziste i bardzo smaczne, lekko ostre za sprawą musztardy. Taki smaczny początek dnia

Galaretka drobiowa

Galaretki drobiowe w wersji mini – z dużą ilością warzyw i mięsa, a niewielką ilością buliony. Prawdę powiedziawszy dla mnie jest to przystawka rodem z PRL-u – wykwintna przystawka z rosołu z dnia poprzedniego. Na wystawne przyjęcie lub imprezę w gronie znajomych nie polecam. Ale jeśli ktoś lubi tą potrawę to dlaczego jej nie robić, jest to świetna alternatywa „poniedziałkowej pomidorowej” – ja gorąco polecam w formie mini galaretek.

Rolada szpinakowa z łososiem

Przepis na Rolada szpinakowa z łososiem. Rolada na zimno z łososiem w szpinakowym cieście to super pomysł na imprezową przekąskę lub przystawkę przed daniem głównym. Ciasto szpinakowe jest wilgotne, a farsz ma lekko czosnkowy smak. Do tego duża ilość wędzonego łososia – danie bardzo proste w wykonaniu i oryginalne.

Koreczki w 3 mięsnych wersjach

Małe co nie co na niewielkie przyjęcie, sylwestra lub po prostu przekąska na filmowy wieczór z przyjaciółmi.

Kąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Moja kolejna propozycja na przekąskę z ciasta francuskiego tym razem w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem i serem feta. Razem z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie.

Zawijasy z szynką parmeńską

Szybka i tania przekąska na imprezę lub wieczorny seans filmowy. Chrupiące zawijasy z szynką parmeńską najlepiej smakują z sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy, ale oczywiście można zrobić inny.

Muffinki z łososiem i pesto

Muffinki z łososiem i pesto to przepis, który znaleźliśmy niedawno z moim mężem w aplikacji odnośnie diet i zdrowego odżywiania. Przepis tak nam się spodobał, że babeczki goszczą na naszym stole co tydzień Jeśli lubicie łososia to na pewno Wam również zasmakują. Czekam na Waszą opinię w komentarzach!

Paluszki serowe z ziołami i czarnuszką

Paluszki serowe z ziołami i czarnuszką to słona przekąska na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi. Paluszki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Mi najbardziej smakują posypane czarnuszką, ale Ty możesz użyć dowolnych ulubionych ziół i przypraw. Najlepiej smakują z domowym masłem orzechowym lub sosem czosnkowym.

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką z dodatkiem chrzanu, musztardy i suszonej śliwki. Moje ulubione – ostre i ciekawe z smaku. Najlepiej smakują polane sosem.

Przekąski Biedronki

Czosnkowe przekąski na bazie chrupiących krakersów, aromatycznych oliwek, łagodnych pomidorków i wyrazistego kremu balsamicznego doskonale sprawdzą się na imprezowym stole.

Sałatka królewska

Sałatka to lekkie i szybkie danie, które może być smaczną przekąską lub po dodaniu odpowiednich składników sycącym posiłkiem. Z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą – są na prawdę wyjątkowe. Wystarczy połączyć kilka składników, zamieszać, schłodzić i gotowe. Moją dzisiejszą propozycją jest prosta sałatka królewska, która będzie odpowiednia nie tylko na lunch czy kolację, ale także imprezową przystawkę.

Francuskie ślimaki z cukinią

Moje zauroczenie ciastem francuskim nie mija. Po pierwsze jest bardzo smaczne - a to za sprawą swojej specyficznej, warstwowej struktury w postaci cieniutkich, delikatnych i smacznych listków. Po drugie ciasto francuskie to morze możliwości, bo świetnie sprawdza się w wypiekach słodkich jak i wytrawnych. Po trzecie czas - wystarczy 15 minut i przekąska gotowa. Dlatego zawsze w lodówce lub zamrażarce mam opakowanie gotowego ciasta. Dodatki do niego zawsze się znajdą - może to być domowy dżem, sezonowe owoce, szparagi, parówki czy cukinia. Niespodziewani goście na pewno nas nie zaskoczą.

RUSKIE KOTLETY

Często zdarza się, że zostają nam ziemniaki z poprzedniego dnia i przydałoby się zrobić z nich coś smacznego☝ Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne kotleciki, tylko z 3 składników! Z buraczkami na zimno smakują wybornie

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo

Wielokrotnie już pisałam, że uwielbiam ciasto francuskie. Klasyczne ciasto robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam. Do meczu Polska - Portugalia dzieli nas zaledwie kilka godzin, więc nie wiele myśląc poszperałam w lodówce i tak powstała szybka, pyszna przekąska.

Tarta z cukinią i ricottą

Uwielbiam ciasto francuskie, daje tyle możliwości. Zawsze warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę, a nawet danie główne - na słodko lub z wytrawną nutą. Tarta z cukinią jest fantastyczna - z delikatnym, kruchym spodem i kremowym nadzieniem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Taką przekąskę możemy również podać jako aperitif z lampką dobrego wina.

Wykwintny pasztet z winną galaretką

Ten pasztet robi furorę na naszym stole. Jeśli tylko mam domową uroczystość, to go serwuję, bo należy do kategorii wykwintnych. Winna galaretka dodaje mu uroku.

Śledzik pod buraczkową pierzynką

Tym razem jednak, za namową, skorzystałam z sposobu przyjaciółki. U niej to coroczna tradycja, że śledzik jest pod buraczkową pierzynką. I powiem Wam szczerze, że było to bardzo dobre połączenie. Kto nie miał okazji nigdy spróbować takiej wersji, to polecam!

Jajka faszerowne szpinakiem

Zawsze na Wielkanoc robię paletę, czyli 30 to w sumie 60 połówek i uwierzcie, że znikają w ekspresowym tempie. A w tym roku zagoszczą również jajka z farszem szpinakowym.

Marynowane boczniaki

Boczniaki, moje ulubione. Takich jeszcze nie jadłam, ale już wiem, że będą często gościć na moim stole. Znakomita przystawka lub przekąska. Po prostu pycha koniecznie wypróbujcie ten przepis.

CZEKOLADOWIEC NA MAŚLANCE Z MASĄ BUDYNIOWĄ

Jest weekend jest i ciasto! -mokre -bez cukru -bez glutenu -bez jajek -idealne jako tort

Jajka z ziołowym majonezem

Jajka z ziołowym majonezem to moja propozycja na klasyczną wielkanocną potrawę podaną w wersji fusion tylko za sprawą jednego składnika majonezu. Pyszne!

Jajka faszerowane z wędzonym łososiem

Jajka faszerowane z wędzonym łososiem, z dodatkiem ziół. Bardzo prosta, ale ciekawa i niebanalna jednocześnie propozycja na wielkanocny stół.

Galaretka drobiowa rosołowa

Pyszna galaretka drobiowa. Mój sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Wegańskie sushi z „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka

Zamarynowana w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym marchew do złudzenia przypomina wędzonego łososia. Burak całkiem sprawnie przeistoczył się smakowo w tuńczyka To sushi było absolutnym hitem podczas moich ostatnich warsztatów: UMAMI. Jeżeli chcecie się dowiedzieć dlaczego, wypróbujcie przepis na wegańskie sushi już dzisiaj!

Buraczane mini burgery z dipem z ricotty

Ostatnim czasy czuję niepohamowany wzrost produktywności. Przepisy same wlatują mi do głowy, a twórczość w kuchni przechodzi nawet moje własne pojęcie. Zrobiłam już zapasy pomysłów, którym będę się z wami dzielić w czasie jesiennej chandry... No ! Ale do niej jeszcze daleko! Teraz czas cieszyć się i korzystać z letnich dobrodziejstw natury.

Sałatka ze śledziem

Hej! Kto by pomyślał, że śledź znajdzie amatora o tej porze? No może nie sam, tylko w sałatce. Stanowi bowiem tylko dodatek. A całość jest lekka i smaczna.

Galaretka z kurzych łapek - bomba kolagenowa

Galaretka z kurzych łapek to najlepszy i naturalny sposób, by uzupełnić niedobory kolagenu w naszym organiźmie. Kolagen jest idealny na zdrowe stawy i piękną cerę. Tanim kosztem w warunkach domowych wyprodukujesz kolagen w najlepiej przyswajalnej dla nas formie. Słaby kolagen oznacza wiele problemów zdrowotnych: tętniaki aorty, żylaki, osteoporozę i wczesne starzenie się skóry, bo kolagen to król urody, odpowiada za gęstość, jędrność i elastyczność skóry. Galaretka z kurzych łapek w znakomity sposób uzupełni niedobory kolagenu. Kurze łapki posiadają największą ilość kolagenu spośród znanych produktów, a galaretka z nich przygotowana pięknie zsiada się bez żadnych dodatków żelujących. Galaretkę przygotowałam z samych kurzych łapek i bardzo nam smakowała. Możesz dodać nóżkę kurczaka jeśli wolisz bardziej mięsną.

MUFFINKI RYŻOWE Z PIECZARKAMI

Babeczki jajeczne z ryżem i pieczarkami to pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Możemy w ten sposób wykorzystać ryż, który został nam z obiadu, a dodatki skomponować jak tylko lubimy - także w wersji mięsnej, np. z chudną wędliną. Muffinki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na piknik...

Pikantne kotleciki na krakersie

Bardzo fajne podanie kotlecików mielonych. Idealna przystawka/przekąska. Doskonała z sosem kebab gyros ostry lub kebab gyros łagodny.

Domowe nachos z serem

Przepyszne nachos zapiekane z serem nie obędą się bez sosów. Koniecznie z ketchup premium, remulada duńska lub salsa mexicana.

Łosoś faszerowany musem jajecznym, rukolą i świeżym ogórkiem

Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. W smaku wyjątkowa. Przekąska z musem jajecznym doprawianym remuladą duńską.

Rollsy z wędzonym łososiem, ananasem i dressingiem 1000 wysp

Świetna i szybka w wykonaniu przekąska. Dressing 1000 wysp idealnie komponuje się z rybami i owocami morza.

Carpaccio z buraków i prażonego boczku z sosem teriyaki

Genialna przystawka na spotkanie ze znajomymi. Buraki i boczek w doskonałym połączeniu z sosem teriyaki.

Rożki z salami z farszem

Pikantna kiełbaska z łagodnym farszem. Smakowita przystawka na spotkanie z przyjaciółmi i rodziną.

Babeczki z kozim serem i karmelizowaną cebulą

Drożdżówki w postaci babeczek, ale w wersji wytrawnej. Z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Ciekawe i przepyszne połączenie smaków, które wielbicielom serów na pewno posmakuje.