ZUPY

Rosół

Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty. Sprawdzony przepis kulinarny!

Zalewajka świętokrzyska

Zalewajka świętokrzyska. Zalewajka – tradycyjna, wiejska zupa. Prosta i niezwykle smaczna od lat obecna w kuchni świętokrzyskich czarownic. Jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Swoją popularność zawdzięcza prostocie składników i łatwości przygotowania. Najlepsza oczywiście na zakwasie przygotowanym samodzielnie w domu. Sprawdzony przepis kulinarny!

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną. W moim domu znowu zagościła zupa. W tygodniu zupy królują u mnie niemal codziennie. Nie ma to jak wrzucić wszystko co popadnie do jednego gara i czekać aż obiad zrobi się sam. Zupę kalafiorową od lat zawsze robiłam z ziemniakami. Czas jednak wypróbować nowe połączenia. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa nabiera oryginalności. Jest przepyszna, łatwa do zrobienia i zdrowa. Zdecydowanie polecam na przepis obiadowy!

Botwinka z pomarańczą

Botwinka nie musi być czerwona, może być żółta lub czerwona, a przygotowana z niej zupa być zielona, żółta.....

Zupa szczawiowa

U mnie w rodzinnym domu często jadało się zupę szczawiową. Podejrzewam, że jak w większości domów w tamtych czasach. Uwielbiałem ją. Jednak ta zupa, mimo, że pyszna, miała jeden defekt. Ciężko się było nią najeść. Ot po prostu człowiek zjadł, przeleciała przez przewód pokarmowy i tyle. Dlatego też dzisiaj mamy dla Was nieco bardziej sycącą wersję. Z mięskiem w środku. Jest tak samo smaczna jak ta, którą zapamiętałem, a jednocześnie całkiem sycąca.

Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon

Ta potrawa jest dużym wyzwaniem nawet dla osób lubiących na prawdę ostre klimaty. Do przygotowania tej zupy użyłam bardzo ostrej papryczki Komodo Dragon. Papryczki te są hodowane przez Salvatore Genovese, plantatora z Bedfordshire. W skali Scovilla, służącej do oznaczania ostrości potraw osiąga wynik 1,4 miliona, podczas gdy papryczka jalapeno ma w tej skali tylko 3,500. To papryka bardzo wyjątkowa - ma opóźnione działanie, co usypia czujność i daje złudne ''poczucie bezpieczeństwa''. Na początku wyczuwamy cudowny, ostry smak. Jednak po 10 sekundach budzi się demon ostrości. Zupa, aż tak ostra nie jest. Ten wyjątkowo smak diabelskiej papryki świetnie łagodzi mleko kokosowe, słodkie mango i makaron ryżowy. Całość tworzy na prawdę wyjątkowo fantastyczny smak.

Krem z ziemniaków

Jeszcze nie tak dawno ziemniaki w Polsce były jedynie nieciekawym, acz niezbędnym dodatkiem do każdego posiłku. Inwencja pań domu polegała głównie na tym, czy podać je gotowane, odsmażane czy purée. A przecież z ziemniaków można zrobić mnóstwo świetnych i oryginalnych potraw, które zapewne nie jednych zaskoczą. Jednym z takich właśnie dań może być kremowy, aksamitny i pyszny krem z ziemniaków. Jak widać, przy odrobinie fantazji z ziemniaka i kilku prostych dodatków można wyczarować na prawdę fantastyczne i smaczne danie. Inspiracją do tego dania był program kulinarny ''Okrasa łamie przepisy''. Przepis nie co zmodyfikowałam, jednak zapewniam Was, że zupa pozostała lekka, kremowa i pyszna.

Krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Ponownie zabieram Was do Turcji, która cieszy się dużą popularnością, nie tylko jeśli chodzi o podróżowanie. Jej bogata i aromatyczna kuchnia przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jest ona wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a bogactwo aromatów i składników na tyle ogromne, by każdy znalazł w niej coś dla siebie. Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego. Charakteryzuje się niskim IG, jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu. Dziś przygotowałam wspaniałą zupę z soczewicą, która jest bardzo delikatna i kemowa. Słodkawy smak, który nadaje marchewka przełamuje imbir i ostra papryka.

Tradycyjny krupnik staropolski

Jedna z najstarszych i unikalnych zup polskich czyli tradycyjny krupnik. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia i pamięta ponure czasy PRL to uważam, że wciąż jest jedną z najlepszych, polskich zup. Przygotowywany jest na wiele sposobów, bo istnieje sporo modyfikacji tego przepisu. Tradycyjny krupnik przygotowujemy na bazie esencjonalnego, aromatycznego rosołu, do którego dodajemy kaszę, ziemniaki i marchewkę. Sekretem krupniku jest kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. Oto przepis na krupnik w starym stylu.

Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem

Okres kiedy możemy się delektować młodą kapustą jest bardzo krótki, dlatego trzeba korzystać ile się da, aby nacieszyć się jej delikatnym smakiem. Młoda kapusta najczęściej kojarzona jest z letnim bigosikiem, z dużą ilością koperku. Ja proponuję Wam delikatną zupę z młodej kapusty, również z koperkiem, bo to nieodłączny składnik młodej kapusty. Uwieńczona została chrupiącym, bekonowym chipsem.

Zupa koperkowa

Są takie miejsca, które przywołują moje najcieplejsze wspomnienia. Są takie dźwięki, które wywołują drżenie serca. Są takie smaki, które są mi słodsze niczym miód. Są też zapachy…Przenosząc się w czasie czuję zapach drożdżowego ciasta. Przez otwarte okno wpada ciepły, lekki podmuch wiatru zmieszany z zapachem kwiatów z ogrodu. Na kuchni gotował się kompot, taki prawdziwy mamusiny kompot z owoców z naszego ogrodu. Obok pokaźny garnek z zupa koperkową i wiecznie krzątająca się po kuchni mama w fartuszku - czasem miałam wrażenie, że ona nigdy z niej nie wychodzi. To są olfaktoryczne wspomnienia mojego dzieciństwa i zupa koperkowa, która jest jednym z tych wspomnień. Można ją przygotować o każdej porze roku. Wyjątkowo jednak smakuje teraz , gdy koperek niesamowicie pachnie i jest go pod dostatkiem.

Krem z groszku

Ulubiony krem mojego męża i myślę, że wielu z Was. Bardzo zdrowy i pożywny, tani i szybki w przygotowaniu. Pycha.

Zupa krem z bobu

Sezon na bób trwa i jak każdego roku bardzo dużo go kupuję. Uwielbiam go i wszystko co jest z niego przyrządzone. Dziś zapraszam na zupę krem, który jest bardzo pyszna i łatwa do zrobienia.

Krem pomidorowy z pomarańczą

Krem 100% pomidorowy, bez dodatku bulionu – bardzo wyrazisty w smaku z nutą pomarańczy.

Zupa czosnkowa z pianką

Zupa o bardzo czosnkowym smaku. Lekka i bardzo dobra na jesienną porę, dzięki leczniczym właściwością czosnku. Myślę, że jest to świetny pomysł na zaskakujące danie – śnieżnobiała pianka na pewno zachwyci wielu Waszych gości.

Zupa dyniowa

Pyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa. Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę.

Zupa grzybowa z lanymi kluskami

Zupa grzybowa to kolejne tradycyjne danie na Wigilijnym stole. Przepis na tą zupę jest od koleżanki mojej mamy z prac, która co roku przygotowuje wigilię dla całej rodziny. Przepis jest sprawdzony, a grzybowa jest przepyszna. Dodatkiem do zupy mogą być tak jak w moim przypadku lane kluski lub łazanki.

Uszka z grzybami

Uszka i grzybowa to moje ulubione dania! Zachęcam wszystkich do przygotowania własnoręcznie wszystkich dań, wtedy na pewno unikniemy niesmacznej niespodzianki.

Barszcz czerwony na occie

Prosty przepis na barszcz czerwony zakwaszany octem. Idealny do uszek, pierogów, krokietów i pasztecików. Barszcz ma bardzo intensywny kolor i wyrazisty smak.

Postna grochówka

Zupa grochowa to jedno z dań podawane w moim domu na wigilijnym stole. Nie dodaje się do niej żadnego mięsa, ani wędzonki do smaku. Nie trzymamy się wigilijnej tradycji, że powinno być 12 dań wigilijnych, a stół powinien być wypełniony po brzegi jedzeniem. Dania są postne i w umiarkowanej ilości.

Ziemniaczany krem z boczkiem

Pyszny i zdrowy krem z ziemniaków z dodatkiem soku z jabłek i smażonego, chrupiącego boczku. W smaku bardzo przyjemna, delikatna, kremowa.

Pomidorowa z duszoną soczewicą

Prawie tradycyjne pomidorowa z dodatkiem duszonej soczewicy i cebuli w kurkumie. Modyfikacja klasycznej polskiej zupy z makaronem.

Chłodnik ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką- bez gotowania

Lato to czas, gdy na naszych stołach króluje lekkie menu, bogate w sezonowe warzywa i owoce. Dlatego mam dla Was przepis na  chłodnik litewski bez gotowania.  A wszystko przyrządzamy w jednym naczyniu, co zaoszczędzi nasz czas i energię. Jeśli chcecie serwować chłodnik bezpośrednio po jego przygotowaniu, pamiętajcie aby wcześniej schłodzić wszystkie składniki. Zapraszam na zdrowy i smaczny letni obiad.

Zupa porowa z czerwoną soczewicą

Zupa porowa z czerwoną soczewicą. Zupa porowa z czerwoną soczewicą to bardzo smaczna i pożywna zupa na wędzonce, a dokładniej na wędzonych żeberkach. Miękkie wędzone mięsko z żeberek, por w dużej ilości, czerwona soczewica do smaku i zagęszczenia, a całość doprawiona kminem rzymskim i wędzoną papryką. Zupa porowa z czerwoną soczewicą to bardzo aromatyczna i sycąca zupa na każdy dzień. Polecam tą pyszną zupkę.

Zupa cebulowa z grzankami

Istnieje wiele wersji zupy cebulowej... Można ją zmiksować na krem, połączyć z serem, ugotować z warzywami lub bez, podać chociażby z grzankami czy dodatkiem ziemniaków.  Naprawdę możliwości jest wiele! Co prawda taka zupka idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ świetnie syci i rozgrzewa, a z czosnkiem doskonale zadba o naszą odporność - to w moim domu uwielbiamy ją o każdej porze roku. Uwielbiam krem cebulowo-serowy, ale że mój mąż nie przepada za zmiksowanymi zupami, to często gotuję poniższą opcję. Pycha!

Pomidorowa z makaronem

Pierwszy zapisany przepis na zupę pomidorową pochodzi z 1872 roku i został spisany przez Marię Parloę w Stanach Zjednoczonych. Słynna zupa Campbella - rocznik 1897 - rozsławiła spożywanie pomidorów w tej formie. Tak twierdzą Amerykanie, jednak patrząc chociażby na historię polskiej kuchni możemy podejrzewać, że przepisy na zupę pomidorową rozwijały się i były zapisywane także w Europie. Zupa pomidorowa przywodzi na myśl zapach domu i wspomnienie dzieciństwa. Przepisy na to danie, nawet jeśli wzbogacone są o zmyślne składniki, zawsze opierają się na jednym, wspólnym elemencie - pomidorach. Zupa pomidorowa to klasyk i chyba każdy potrafi ją ugotować, jednak wszędzie smakuje inaczej. Sekret tkwi przede wszystkim w jakości produktów.

Chłodnik ogórkowy

Kiedy zaczyna być naprawdę gorąco, nie ma nic lepszego niż chłodnik. Poza orzeźwieniem, jakie da nam w upalne dni, zupa ta ma jeszcze wiele innych zalet: zawiera mnóstwo witamin, jest prosta i szybka do przyrządzenia. Można ją zrobić z warzyw lub owoców, które mamy właśnie pod ręką. Najważniejsze, by dobrze ją schłodzić przed podaniem. Chłodnik ogórkowy jest lekki, orzeźwiający i przede wszystkim świetnie smakuje.

KREM PIECZARKOWY

U mnie zupa to podstawa! Oto przepis na szybką zupę krem z pieczarek, którą wykonanie zajmuje nie więcej niż 30 minut.Zupa jest przepyszna - aksamitna i mocno pieczarkowa!

Okroshka - Biały Chłodnik ruski

Jak jest gorąco to nie chce się obfitych gorących obiadów, ale taki zimny chłodnik na kefirze, aromatycznym koperku i chrupiącą rzodkiewką i ogórkami to ukojenie. Okroshka ( окрошка) to ruski chłodnik do którego dodaje się by był dodatkowo odżywczy: jajka na twardo i odtłuszczony zimny bulion wołowy. Mozna taki kupić w sklepie pod nazwą Beef Fond. Sam w sobie nie ma wielkiego wpływu na smak chłodnika, ale podnosi jego wartości w minerały i witaminy.

Wegańska Zupa Kalafiorowa

Nazwałam tą zupę wegańską ponieważ nie jest niczym zaprawiana/zabielana i jest tylko na wywarze warzywnym. Jest smaczna, szybka i prosta. Nie robię jej często, ale kiedy mam dość syte drugie danie  i jest lato to jak najbardziej mi ona odpowiada. Oczywiście można ja przygotować na wywarze mięsnym lub domowym rosole, ale wtedy nie będzie wegańska.

Kapuśniak z młodej kapusty

 Lekki kapuśniak z młodej kapusty na drobiowych udkach. Smaczna, gęsta i szybka w przygotowaniu. Bardzo polecam.

Zupa chrzanowa

Chrzan, nazywany również słowiańskim żeń-szeniem zajmuje zaszczytne miejsce w tradycji chrześcijańskiej jest nieodzownym elementem świątecznej Wielkanocnej święconki. Zapewnić ma nam przez cały rok zdrowie i siły witalne. Jest również naturalnym antybiotykiem działającym jednak bez skutków ubocznych, znajdującym zastosowanie w leczeniu różnych chorób. U nas przedsmak świąt i pyszna zupa chrzanowa.

Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa

Jako dziecko nie przepadałam za smakiem zupy pomidorowej. Odkąd byliśmy w Hiszpanii, na naszym stole zagościł hiszpański chłodnik czyli gazpacho. A dzisiaj zapraszam Was na odmianę gazpacho. Bardziej taki pomidorowy chłodnik. Chociaż może nie chłodnik, bo zupa z pieczonych pomidorów doskonała jest na zimno i na ciepło. Każdemu wedle potrzeb i jego upodobań.

Zupa brokułowa

Mamy czas letni, więc polecam delikatną zupę brokułową. W niej znajdziecie dużo warzyw i nawet mięso.

Botwinka z jajkiem w koszulce

Nadszedł czas na lekkie danie, jest to botwinka z jajkiem w koszulce. Przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a podana z ziemniakami z okrasą to super danie obiadowe w letniej porze.

Zupa Miso z kurczakiem

Dziś zabieram Was na wycieczkę do Kraju Kwitnącej Wiśni. Niestety będzie to tylko wycieczka do kuchni japońskiej, ale mam nadzieję, że uda mi się kiedyś odwiedzić ten kraj o niezwykle ciekawej kulturze. Jeśli chcecie spróbować choć namiastki japońskich smaków będzie to idealna propozycja. Do zupy możecie dodać ulubione dodatki: tofu, makaron ryżowy, glony wakame, marchewkę z bulionu, krewetki, szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, grzyby z bulionu, jajka prażony sezam a nawet ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki.  

Krem z dyni

Któż się może oprzeć tym kolorom? Jedna woli skończyć w zupie, a inna jako słodki wypiek. A Twoja dynia gdzie by się widziała?

Zupa owocowa z soku z wiśni

Łatwy Tani Przepis na zupę owocową z makaronem i kisielem na bazie kompotu z wiśni.

Kalafiorowa z pulpecikami

Nie jest to taka typowa zupa kalafiorowa, ale warto spróbować bo naprawdę jest pyszna. Pulpeciki do zupy można przygotować w tradycyjny sposób gotując je w bulionie albo poszaleć i ugotować na parze.

Krupnik

Przepis na klasyczny krupnik

Zupa krem z dyni z orientalnym mango

Gęsta, niezwykle aromatyczna zupa. Pyszna propozycja na chłodniejsze dni. Dzięki nieco pikantnemu chutney z mango jej smak zyskał nowy wymiar!

Zupa szczawiowa

W końcu można zjeść szczawiową ze świeżego szczawiu. Pyszną, aromatyczną, kwaskowatą. Szczawiową podajemy z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. Szczaw zawiera dużo witaminy C i minerałów. Jest bakteriobójczy, łagodzi kaszel, jest polecany na zwichnięcia i oparzenia. Można powiedzieć, samo zdrowie, jednak szczaw nie jest dla wszystkich. Powinny go unikać osoby mające kłopoty z nerkami, reumatyzmem czy chorujące na osteoporozę.

Zupa cytrynowa

Dość długo za mną chodziła zupa cytrynowa. I w końcu przyszedł ten moment.

Zupa chrzanowa

I znowu Local Foodie narobił mi smaku na danie. Tym razem to zupa ale nie byle jaka tylko chrzanowa. Aromatyczna i rozgrzewająca, po prostu niebo w gębie.

Krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy to doskonała w smaku i bardzo łatwa w przygotowaniu kremowa zupka bez dodatku mięsa, a zatem idealna jeśli ktoś potraw mięsnych nie lubi i nie jada. Jest to świetny pomysł na obiad dla wszystkich miłośników pieczarek. Krem pieczarkowy jest gęsty, aromatyczny, sycący i niesamowicie smaczny. Można podawać go z pieczywem lub innymi ulubionymi przez Was dodatkami.

Chłodnik buraczkowy

Zapraszam pięknie na pyszny chłodnik buraczkowy.

Koperkowo-miętowy chłodnik z czerwonego barszczu

Chłodnik ten jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a dodatkowo smakuje rewelacyjnie i z pewnością gwarantuje ochłodę nawet w najgorętszy dzień lata.   Wystarczy porządnie go schłodzić i mamy pyszne orzeźwienie!  Koniecznie spróbujcie!

Kremowa zupa z marchewką i groszkiem

Poniedziałkowa pomidorowa na niedzielnym rosole to klasyka gatunku i kwintesencja polskiego obiadu. Ot to taki polski zwyczaj od zarania dziejów. Jednak z rosołu można wyczarować nie tylko pomidorową. Rosół jest świetną bazą do wielu zup, więc poniedziałki nie muszą być nudne. Zapraszam Was na pyszną, kremową zupę z warzywami i szczyptą curry.

Chłodnik w duecie

Zapraszam Was dziś na dwa chłodniki w jednym. Postanowiłam połączyć dwa smaki chłodników na jednym talerzu. Wyszło super smacznie i kolorowo. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Zupa cebulowa wg Joanny Chmielewskiej.

Prawdziwa zupa cebulową w najprostszym wydaniu. Składała się z cebuli, rosołku, potwornej ilości utartego we wiórki sera i równej mu ilości grzanek