Kruche

Śnieżynka

Przed Wami sernik tak aksamitny, że można z powodzeniem potraktować go jak kremówkę. Masa z gotowanego sera sprawdza się idealnie zarówno do biszkoptów, kruchych blatów, jak i do ciasta półfrancuskiego. Mniej słodka od oryginalnego sernika gotowanego. Najtrafniejszym porównaniem będzie chyba napoleonka. Całość można posypać cukrem pudrem dla uzyskania wrażenia bardzo monochromatycznego ciasta. Najlepsze na 2 dzień.

Ciasto potrójnie truskawkowe

Deser jest bardzo lekki i mocno truskawkowy.

Kokosowy sernik gotowany z truskawkami

Coś dla miłośników serników gotowanych, kokosa i truskawek. Smaczne połączenie w szybkim cieście, które nie wymaga pieczenia, bo przygotowane na herbatnikach.

Kruche ciasto z malinami i pianką

Przepis na pyszne i bardzo popularne kruche ciasto z malinami i białkową pianką. Bardzo często nazywane jest malinami w bezie, chociaż według mnie z bezą mają mało wspólnego ze względu na dodatek budyniu. Nie zmienia to jednak faktu, że jest przepyszne! W sam raz na spotkania z przyjaciółką przy popołudniowej kawce. Polecam!

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

Proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasto z jabłkami i budyniem. Szczerze, to nie przepadam za jabłecznikami, ale ten mogłabym jeść codziennie! W sam raz do kawy lub na rodzinne spotkania. Polecam!

Walewska z sokiem pomarańczowym

Walewska z sokiem pomarańczowym. Coś pysznego, coś słodkiego, coś wspaniałego‼️ Jedno z moich ulubionych! Zapewniam, że moja odmiana przepisu zasmakuję Ci tak bardzo, że na jednym kawałeczku się nie skończy. Sprawdzony przepis kulinarny!

Ciasto z batonikami Bounty

Bardzo oryginalny przepis na oryginalne ciasto z kokosowymi batonikami.

Ciastka ze słonecznikiem

Szybkie ciasteczka ze słonecznikiem.

Klasyczna Szarlotka

Najlepsza klasyczna szarlotka.

Jagodowa kostka

Jagodowa kostka. Całość choć podobna kompozycyjnie do”bananowej chmurki”, zawiera subtelne różnice. I tak mamy tutaj: kruchy spód, warstwę owoców zatopionych w galaretce, śmietankową masę z dodatkiem serka philadelphia oraz kokosową bezę. Osobiście bardzo lubię tego typu ciasta, więc kto wie, być może w przyszłym roku pokuszę się jeszcze o wersję malinową lub wiśniową? Sprawdzony przepis kulinarny!

Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką

Ciasto, które swoją prostotą i smakiem podbiło serca wielu z nas. Jest bardzo popularne, można je znaleźć na wielu blogach kulinarnych, w różnych wersjach i z różnymi owocami. Ja polecam Was swoją wersję tego ciasta. Delikatne i kruche ciasto z lekką pianką, która smakiem przypomina bezę. Do tego mnóstwo świeżych, soczystych jeżyn zebranych skoro świt. Zapraszam.

Ciasto ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą. Śliwki od dzieciństwa kojarzą mi się z wielkim, starym drzewem stojącym w naszym ogrodzie, tuż koło wejścia. Jego gałęzie uginały się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Nie byliśmy w stanie ich zjeść. Mama wykorzystywała je na wiele sposobów - robiła kompoty, ciasta, przeróżne desery i ogromne ilości powideł ... najlepszych na świecie powideł. Powracając do przepisu - kruche ciasto i owoce to idealne połączenie, pasujące do siebie niemalże jak rosół do niedzieli. Maślany spód, lekko kwaskowate śliwki i chrupiąca beza. To wszystko zwieńczone delikatną nutą cynamonu i wanilii. Idealny przepis na ciasto.

Kruche z jabłkiem i pianą

Kolejne ciasto z zeszytu mojej mamy, do którego miałam dwa podejścia, ponieważ w oryginale ciasto nazywało się „Kruche z owocami i pianę”. A więc pierwszy raz zrobiłam je z wiśniami i niestety okazało się, że soczyste owoce się nie nadają. Spód po kilku godzinach cały podmókł, dlatego jeżeli będziecie chcieli użyć innych owoców niż jabłka miejcie to na uwadze. Ciasto jest bardzo dobre, nie za słodkie i proste w wykonaniu. Jeśli macie ochotę na szarlotkę, zachęcam do wypróbowania przepisu i pozostawienia komentarza czy smakuje Wam taka wersja, czy bardziej tradycyjna szarlotka?

Kruche ciasto z jagodami

Idealnie kruche ciasto, a w nim świeże jagody leśne. To ciasto piekę co roku, jak tylko pojawią się jagody. Wszyscy moi domownicy przepadają za nim, bo jest bardzo smaczne i dzięki temu znika w błyskawicznym tempie.

Kruche z budyniem i rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni, co mnie cieszy niezmiernie, bo go uwielbiam. Zatem czas na (chyba) kolejny klasyk z jego udziałem. Kuszące kruszonką kruche ciasto z pysznym budyniem.

Kruche z jabłkami

Kruche z jabłkami. Taki zwykły najzwyklejszy kruchy placek z owocami. To sposób na pozbycie się owoców tzw. wychodzących, w moim przypadku to 3 jabłka. Zagniotłam kruche ciasto, starłam jabłka do tego cynamon, cukier oraz piekarnik. I proszę bardzo kruche do kawy gotowe. Idealny przepis na deser.

Miodownik

Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Klasyczne ciasto, które na moim stole gości tylko dwa razy w roku - na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Sprawdzony przepis!

Kruche z truskawkami i gałką muszkatołową

Pyszna krucha sakiewka z truskawkami w sam raz do sobotniej kawki.

Kruche ciasto z rabarbarem

Dzień dobry w sobotni poranek. Jak się macie? ja wstałam dość wcześnie i zabrałam się za porządki. Planuje wybrać się na przejażdżkę rowerową a potem popracować nad nowymi postami na blogu. Cały tydzień miałam strasznie zalatany i nie miałam na nic czasu. Wczoraj upiekłam ciasto z rabarbarem, wyszło wspaniałe w smaku. Powiem wam, że warto je zrobić, jest dość szybkie (trzeba tylko schłodzić ciasto w lodówce - ja przygotowałam je wieczorem i włożyłam do lodówki na całą noc) i łatwe. A jak spróbujecie kawałek to od razu sięgnięcie po kolejny.

Mazurek na mące kokosowej z czekośliwką i białą czekoladą z kokosa

Bez mazurka Wielkanoc się nie liczy! Dlatego tradycyjnie, jak co roku, prezentuję Wam nowy przepis na to tradycyjne świąteczne ciacho. Tym razem w wersji fit: bez glutenu, bez laktozy i bez cukru! To prosty przepis na mazurka na spodzie z mąki kokosowej z kakaową masą z suszonych śliwek (czekośliwką), kokosową polewą, przypominającą w smaku białą czekoladę, migdałami i lawendą. Bardzo przyjemny i prosty przepis, który możecie dowolnie modyfikować, aby stworzyć swojego wymarzonego mazurka.

Snikers

Pyszne bardzo słodkie ciasto.

Ciasto Napoleonka

Dziś przepis na ciasto - klasyk. Napoleonka, zwana także kremówką to lekki przekładaniec na półfrancuskim cieście wypełniony cudownie gładką i słodką budyniową masą. Do zrobienia w 1 godzinę, bo masę wykładamy ciepłą, a w między czasie możemy wykonywać ciasto. Jednak sama Napoleonka najlepsza jest na drugi dzień - miękkość ciasta rozpieszcza wtedy podniebienie i stanowi zwartą całość z delikatną mleczną masą. Polecam!

Ciasto Rozpusta

Nazwałam tego przekładańca tak, Moi Drodzy, nie od parady. To kwintesencja rozpusty dla podniebienia i słodkich zmysłów… Połączenie kruchego ciasta, sernika gotowanego, słodkiego domowego kajmaka oraz nut różanych zakręci Wam w głowach i sprawi, że będziecie chcieli więcej i więcej. Szczególnie jeśli jesteście fanami bardzo słodkich, innych niż te tradycyjne, serników. Ciasto było przeznaczone na specjalną okazję - zakończenie pewnego bardzo ważnego etapu… i myślę, że sprawdziło się znakomicie, bo kilka osób koniecznie chciało znać przepis. Więc podaję. Tego słodkiego połączenia nie zapomnicie długo.

Ciasto z bezą i kremem cytrynowym

Coś ostatnio mało kruchych ciast na blogu… Co by więc nadrobić straty przychodzę z ciastem kruchutkim jak najlepszy maślany herbatnik. Jest to ciasto naprawdę słodkie i wyjątkowe dzięki nadzieniu „lemon curd”, które, jak dla mnie jest rewelacyjne - słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające. Krem wymaga trochę czasu, ale uwierzcie - będziecie naprawdę zadowoleni - ja jestem i zapewne wykorzystam go jeszcze nie raz. Kropką nad „i” w tym cieście jest słodka beza, która genialnie komponuje się z "lemon curd". Słowem: kruche, słodkie, z niespodzianką w postaci kremu o zupełnie innym poziomie słodyczy, takiej słodyczy bardzo słodko - kwaskowej. Pycha!

Mazurek Kajmakowy

Jako, że wczoraj obchodziliśmy Zielone Świątki i zakończyliśmy okres świąt Wielkiej Nocy - zapraszam Was, chociaż wirtualnie. na kawałek mojego tegorocznego Mazurka. Na kruchutkim, waniliowym cieście, choć dość niski - to warstwowy. Piętrzy się dumnie warstwa porzeczkowych powideł, przykryta domowym kajmakiem, której wysokość podbiła warstwa okrągłych biszkoptów. Całość starałam się bogato przyozdobić bakaliami - tak by było i ładnie i smacznie... Czy się udało - sprawdźcie! Powiem jedno: było naprawdę słodko.

Mazurek bounty

Nie jestem fanką mazurków, kapią od nadmiaru lukru i innych słodkich kremów i warstw, praktycznie nie da się ich zjeść... Ten jest pyszny, to fajna alternatywa dla tradycyjnych wypieków wielkanocnych, a nadaję się na każdą okazję czy upieczenie bez okazji. Bardzo prosty w wykonaniu, umiarkowanie słodki, podpiekamy tylko spód i wykładamy masę z wiórków, polewa i już. Wykorzystałam przepis z bloga Burczy mi w brzuchu. Polecam!

Paj z rabarbarem, malinami i listkami tymianku

Pyszny, pyszny. Uwielbiam takie najprostsze na świecie ciasta. Nic nie zakłóca smaku rabarbaru, ciasto kruche, kruszy się. Jest pysznie. Do rabarbaru uduszonego z karmelem dodałam garść malin i listki otarte z kilku gałązek świeżego tymianku. Ciasto jest świetne. Bardzo polecam! Dziurka w moim cieście jest od podjadania łyżeczką. Rano usłyszałam, że tak już było.

Truskawkowa pianka z kokosem

W tym sezonie najbardziej smakują mi truskawki w towarzystwie kokosa, jeśli jogurt i truskawki to koniecznie posypane wiórkami kokosowymi, jeśli omlet z truskawkami, albo kasza jaglana to wiórek też tam dosypuję, a w weekend wymyśliłam sobie takie o to ciacho.

Ciasto Pleśniak

Ciasto Pleśniak to jedno z tych ciast, które znam z dzieciństwa. Często przygotowywane w moim domu rodzinnym i uwielbiane przez wszystkich. Zapewne niektórzy z Was znają je pod inną nazwą - słyszałam już nazwę Skubaniec i Ścierak. Pyszne ciasto, które składa się z warstwy waniliowej, kakaowej, kwaśnego dżemu z czarnych porzeczek i pysznej bezy/pianki - zapewne dzięki tej piance ciasto ma taką mało apetyczną nazwę, bo bardzo często piana z białek mniej ubita przypomina pleśń, a dawniej super robotów kuchennych, które idealnie ubijają pianę z białek nie było, więc i pianka często wychodziła mało udana. Pomimo niezbyt apetycznej nazwy ciasto jest rewelacyjne, nie jest przesłodzone, no i ta kwaskowata nutka dżemu.

Ciasto Orzechowiec

Ciasto Orzechowiec to ciasto składające się z dwóch blatów ciasta miodowego, kremu budyniowego i orzechów włoskich w karmelu na górnym blacie ciasta. Jest nieskomplikowane w robieniu, a do tego bardzo smaczne. Moje ciasto robiłam na Boże Narodzenie, zrobiłam zdjęcia i dzisiaj Wam prezentuję.

Ciasto "Doskonalec"

Oj tak, jak w nazwie, dla nas superowe; delikatne miodowe blaty przełożone budyniem na bazie śmietany i kwaskowatymi powidłami, przepyszne połączenie. "Doskonalec" kiedy zmięknie dosłownie rozpuszcza się w ustach... Ciasto jest trochę pracochłonne, trzeba upiec 7 cieniutkich blatów (razem zajęło mi to ok 60 minut), ale przyjemność doznań - warta poświęcenia jak najbardziej.

Ciasto milionera z orzeszkami ziemnymi

Ciasto milionera z orzeszkami ziemnymi to jeden z przepisów, który od bardzo dawna był zapisany w moim zeszycie, ale nie miałam natchnienia, aby zabrać się za jego zrobienie. Przepis musiał swoje odczekać W końcu się udało, naszła mnie ochota na jego zrobienie, przygotowałam tą słodkość i nie żałuję Ciasto milionera z orzeszkami ziemnymi to bardzo słodkie ciasto przypominające w smaku jedne ze znanych i ogólnie dostępnych batoników. Jest idealne dla lubiących czekoladę i toffi, a także dla tych, dla których jest zbyt mało cukru w cukrze i miód jest za mało słodki. Kruche ciasto, masa kajmakowa, orzeszki ziemne i czekolada - wyobrażacie sobie tą słodycz? Gwarantuję, że po zjedzeniu jednego kawałka tego ciasta Wasza ochota na słodycze zostanie zaspokojona na długi czas.

Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem ... smak mojego dzieciństwa. Kto nie zna tych pysznych wypieków, którymi pachniało w kuchni, na które czekało się aż będą gotowe do zjedzenia, a potem ze smakiem zajadało kawałek, czy też dwa. Kruche ciasto z rabarbarem to jedno z takich ciast, które miło kojarzą mi się z beztroskimi latami, wakacjami i słońcem, więc i Wam przekazuję trochę pozytywnej energii. Kruche ciasto, rabarbar, no i kruszonka - pychotka!

Mazurek Pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy to połączenie gorzko-słodkiej masy z cytrusów oraz kruchego ciasta. U mnie zyskał wielu wielbicieli. Taki słoneczny kolor pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

Mazurek Jajko

Szybki mazurek do przyrządzenia razem z dziećmi - jest mnóstwo zabawy podczas dekorowania. Ozdoby mogą być dowolne: z bakalii, orzechów i dekoracyjnych posypek. Udanej zabawy!

Bananowa chmurka

Pyszne kruche ciasto z bananami oraz kawałkami ananasa zatopionymi w galaretce, do tego pyszny krem i słodka beza

Kruche ciasto z rabarbarem

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem. Smacznego!

Mazurek kajmakowy z morelami

Mimo że od dawna uważamy mazurka za nasz narodowy wypiek, to w rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stale w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu – a w zasadzie jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków, mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan. Jest on absolutnym niezbędnikiem na naszych stołach. Zapraszam Was na mój ulubiony mazurek kajmakowy na kruchym spodzie wzbogacony o suszone morele i chrupiące płatki migdałów.

Bezglutenowy sufletowy jabłecznik z budyniową chmurką

Jeśli jesteście fanami lekkich ciast , to będzie przepis dla zdecydowanie was. Kruchy spód, jabłkowo-migdałowa masa z cynamonem oraz waniliowa budyniowa pianka. Ja już dwa razy robiłam to ciasto i za każdym razem mam wrażenie że wychodzi coraz smaczniejsze. Masa jabłkowa jest wykonana z pieczonych i zblendowanych jabłek a doprawiona jest cynamonem. Dodatkowo mieszana jest z mielonymi na drobną mączkę migdałami i ubitymi białkami. Suflet wśród jabłeczników. Całość wykończona jest bitą śmietaną wymieszaną z kremowym budyniem waniliowym.  Zdecydowanie polecam.

Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą

Jeszcze mi się nie znudził, ten kwaskowaty jegomość i tak sobie wykombinowałam idealnie kruche ciasto z lekką jak chmurka bezą. Chyba nie wyszło najgorsze, bo już kilka godzin po upieczeniu zniknęło gdzieś pół blaszki ;)

Pleśniak z masą budyniową z rabarbaru

Większość ciast z rabarbarem można piec tylko wtedy, gdy jest na niego sezon, gdyż konieczne jest użycie świeżego owocu. Pleśniak można upiec o dowolnej porze roku, gdyż możemy użyć zamrożonego rabarbaru. Wiem, że nie można go spotkać w sklepach, ale można kupić surowy, umyć, obrać, pokroić na kawałki i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika pozostawić na godzinę lub dwie, posypać cukrem i pozostawić, by puścił sok. Na pewno każdy będzie zaskoczony, gdy zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta.

Krajanka z suszonymi morelami i migdałami

Bardzo lubię ciasta warstwowe, zwłaszcza takie, w których każda warstwa jest inna - zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Właśnie taka jest ta krajanka. Spód to delikatnie waniliowe ciasto półkruche. Na nim znajduje się wilgotna, kwaskowata warstwa  z suszonych moreli z nutką likieru cointreau. Warstwa, która wieńczy całość to migdałowa chmurka - piankowa masa z chrupkimi okruszkami migdałów. Każdy znajdzie więc tutaj coś dla siebie: ciasto, owoce, słodką piankę. A która warstwa będzie Waszą ulubioną?

Kruche ciasto z jabłkami i truskawkami

Ciasto powstało trochę z przypadku, a dokładniej mówiąc z tego, czym akurat dysponowałam, a co nadawało się do popołudniowej kawki, jako słodki dodatek.

Ciasto "Doskonalec"

Oj tak, jak w nazwie, dla nas superowe; delikatne miodowe blaty przełożone budyniem na bazie śmietany i kwaskowatymi powidłami, przepyszne połączenie. "Doskonalec" kiedy zmięknie dosłownie rozpuszcza się w ustach... Ciasto jest trochę pracochłonne, trzeba upiec 7 cieniutkich blatów (razem zajęło mi to ok 60 minut), ale przyjemność doznań - warta poświęcenia jak najbardziej.

Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem

Uwielbiam wypieki z rabarbarem za ich słodko-kwaśną nutę! W połączeniu ze słodkim marcepanem i kruchym, waniliowym ciastem tworzy boskie połączenie. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu – nie może się nie udać, a efekt przechodzi oczekiwania.

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Uwielbiam budyń! Połączenie go z kruchym ciastem i rabarbarem okazało się strzałem w 10! Ciasto jest lekko kwaśne z fenomenalnie kruchym ciastem. Idealne do kawy w niedzielne słoneczne popołudnie.

Ciasto prosto z Raju (bez glutenu i nabiału)

Nie wiem, czy Wy też tak macie, ale ja często komponuję smaki ciasta na własną rękę. Biorę pod uwagę preferencje domowników, jak i swoje. Przy tym też liczy się okazja... Na rodzinne spotkania najlepsze są przekładańce! Tym razem wymyśliłam dwa maślane kruche blaty, ciasto kakaowe, mus truskawkowy i krem kokosowy - wyszedł trochę szary, ale wrażenie też jest spotęgowane obecnością ciemnego ciasta. Jak przystało na rajskie ciasto, na wierzchu są oczywiście wiórki kokosowe. Ciasto jest trochę czasochłonne, ale proste, przepyszne i zbilansowane - na pewno nie jest to cukrowy zapychacz, lecz kombinacja prawdziwych smaków jak kakao, truskawki, kokos!

Rafaello - bez laktozy i glutenu

Kuchnia to wyzwanie i odkrywanie nowych smaków. Czasem ograniczenia okazują się być niezłym stymulatorem kreatywności. Każdy chce jeść smacznie i być usatysfakcjonowanym... tym większa radość, gdy udaje się wyczarować pyszne danie  dla alergików i to takie nieodstające za bardzo od tradycyjnych wypieków.

Ciacho Zdrowia

Skąd ta nazwa? Bo w tym cieście znajdziecie same super składniki, w tym produkty "superfood", ale w polskim wydaniu - sięgajmy po to, co regionalne. Eksperymentalnie próbuję światowych nowości, ale i tak wolę tańsze produkty, które mimo iż nie mają tak silnego przebicia marketingowego w porównaniu do promowanej super żywności, pod względem składników odżywczych wcale nie odstają.

Krajanka Mleczna z kleistym nadzieniem

Dość dawno nie było przepisu na "prawdziwe", tzn. normalne pełne cukru ciasto. Co prawda tutaj też mała prozdrowotna modyfikacja, ale całość w smaku to prawdziwy słodka rozpusta!!! Te kostki to typowo amerykański wypiek, inspirowałam się przepisem na "Gooey Butter Cake", czyli ciągnące kleiste ciasto maślane. Bardzo słodkie, mleczne, maślane, ale przy tym też pyszne! Warto wypróbować, bo ten farsz jest naprawdę ciekawy.