Owocowe

Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa

Typowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków tego wyśmienitego przysmaku.

Biała "Nutella" z jabłek

Przepis na pyszny krem z jabłek i białej czekolady z dodatkiem wanilii. Świetna alternatywa dla czekoladowo-orzechowej Nutelli. Idealny do naleśników, kanapek, ciast oraz deserów. Dzieci go pokochają! Tak pyszny, że chce się go wyjadać łyżką ze słoika!

Kandyzowane skórki arbuza

Kandyzowane skórki arbuza. „Z arbuza robi się prześliczna konfitura, mało znana a bardzo smaczna. Po wykrojeniu wnętrza, które się używa do jedzenia, pozostałość obrać ze skóry zielonej, czyli wyraźniej mówiąc, bierze się tylko mięso białe pozostające między soczystą częścią arbuza a skórką zieloną…” – właśnie tak rozpoczyna się przepis na konfiturę ze skórek arbuza, który odnalazłam w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1885r. A ponieważ dawniej nie lubiano nic wyrzucać, szukano więc sposobów na maksymalne przetworzenie produktu. Stąd właśnie przepis na tę konfiturę! Konfiturę wykonałam według instrukcji podanej w książce….Ponieważ jednak nie była ona dość precyzyjna pewne czynności robiłam trochę na czuja. I tak zamiast konfitury wyszły mi raczej kandyzowane skórki arbuza.Fakt jednak jest taki, że owe skórki wyszły ZASKAKUJĄCO SMACZNE, dlatego też postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami. Jem je z chałką, traktuję jako dodatek do lodów i innych deserów, Sprawdzony przepis kulinarny!

Konfitura z dyni i pomarańczy

Przepis na Konfitura z dyni i pomarańczy. Kolejna konfitura z dyni, ale tym razem z dodatkiem pomarańczy. Dla tych którzy wolą coś mniej słodkiego, lekko kwaskowego. Zrobienie tej konfitury wymaga dużo czasu, jednak warto mieć ją w swojej spiżarce.

Dżem truskawkowy z bazylią

Zrobiliście już zapas dżemu truskawkowego na zimę? ja w piątek i wczoraj zamknęłam w słoiczki te cudne, słodkie owoce. Zimą będą smakowały cudnie. Zrobiłam zwykły, tradycyjny dżem, kilka słoiczków zrobiłam z dodatkiem mięty i do kilku dodałam bazylię. Wyszedł bardzo fajny smak. Bardzo mi posmakowało takie połączenie truskawki z bazylią. Koniecznie spróbujcie jaki jest pyszny.

konfitura MORELOWA

Zamykam lato w słoiku co roku przygotowuję kilka słoików tej pysznej konfitury, by w długie zimowy dni cieszyć się latem.

Frużelina wiśniowa z dodatkiem czereśni

Frużelina wiśniowa to jeden z najsmaczniejszych dodatków do ciast i deserów. Zamykam ją w słoiczkach od trzech sezonów, ale dopiero w tym roku zabrałam się za jej przygotowanie odpowiednio wcześnie, by móc podzielić się z Wami przepisem.

Pyszny i zdrowy dżem owocowy.

Dżemy, powidła, marmolady i konfitury można sporządzić samemu i później użyć do wielu przepisów na ciastka, ciasta, naleśniki i wiele innych smakołyków. Bardzo pyszny dżem owocowy! Przeważnie robię go z owoców sezonowych.

Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru

Najpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach. Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów i naleśników oraz jako dodatek do pieczywa lub croissantów w niedzielny poranek.

Monkey butter

Zabawna, choć nie co myląca nazwa, bowiem trudno nazwać ją małpim masłem. To raczej pyszne smarowidło o tropikalnym smaku. Wykonane jest z czterech prostych, łatwo dostępnych składników o każdej porze roku. Małpie smarowidło to nic innego jak słodkie banany, ananasy i wiórki kokosowe. Koniecznie musicie spróbować tego oryginalnego dżemu prosto z dżungli. Jest bardzo proste w przygotowaniu i na prawdę bardzo smaczne.