PRZETWORY

Kandyzowane skórki arbuza

Kandyzowane skórki arbuza. „Z arbuza robi się prześliczna konfitura, mało znana a bardzo smaczna. Po wykrojeniu wnętrza, które się używa do jedzenia, pozostałość obrać ze skóry zielonej, czyli wyraźniej mówiąc, bierze się tylko mięso białe pozostające między soczystą częścią arbuza a skórką zieloną…” – właśnie tak rozpoczyna się przepis na konfiturę ze skórek arbuza, który odnalazłam w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1885r. A ponieważ dawniej nie lubiano nic wyrzucać, szukano więc sposobów na maksymalne przetworzenie produktu. Stąd właśnie przepis na tę konfiturę! Konfiturę wykonałam według instrukcji podanej w książce….Ponieważ jednak nie była ona dość precyzyjna pewne czynności robiłam trochę na czuja. I tak zamiast konfitury wyszły mi raczej kandyzowane skórki arbuza.Fakt jednak jest taki, że owe skórki wyszły ZASKAKUJĄCO SMACZNE, dlatego też postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami. Jem je z chałką, traktuję jako dodatek do lodów i innych deserów, Sprawdzony przepis kulinarny!

Konfitura z marchwi i cytryn

Dawniej niemal każda dobra gospodyni miała spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, warzyw kiszonych i marynowanych. Nie mogło ich zabraknąć zimową porą, kiedy o sezonowych warzywach w naturalnej postaci trzeba było zapomnieć. Dziś nie mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. A konfitury z marchewki zapewne w sklepie nie znajdziecie, więc warto przygotować ją w domu. Wspaniały kolor, zapach i smak zamknięty w kilku słoiczkach.

Zakwas na barszcz biały

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, czas więc nastawić zakwas na biały barszcz lub żur. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych tradycyjnych zup. Barszcz biały, często myli się z żurem. Tymczasem choć te zupy smakują podobnie, to przygotowuje się je i podaje zupełnie inaczej. Do zakwasu na barszcz biały używa się mąki pszennej, zaś do żuru mąki żytniej. Barszcz biały jest kremowy i delikatniejszy w smaku, zaś żur jest ciężki i bardziej kwaśny. Zakwas możemy jednak również przygotować na płatkach owsianych, otrębach czy wysiewkach, a wtedy definicja już nie jest taka prosta. Niezależnie od tego co wybierzecie ważne jest, by zakwas był naturalny, przygotowany w domu. Wszystkim chemicznym, gotowym żurkom i barszczykom ze sklepowych półek podziękujemy. Zawierają sporo chemii, a przecież przygotowanie domowego zakwasu jest tak proste i tanie.

Sałatka z buraczków

Wczesna jesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych polskich obiadów.

Marynowane brokuły

Dawniej niemalże każda gospodyni miała spiżarnię pełną soków, dżemów, konfitur, kiszonych i marynowanych warzyw. Dziś to wszystko możemy znaleźć na półkach sklepowych, które wręcz uginają się od wszelkich przetworów. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. Tym razem przygotowałam na zimę marynowane brokuły z dodatkiem marchewki i cebuli. Będą świetną przekąską lub dodatkiem do wielu dań.

Kiszone tarte ogórki

Kiszony przecier ogórkowy sprawdzony przepis, wychodzi pyszna ogórkowa Jest to świetny sposób na ułatwienie sobie pracy podczas gotowania, odkręcamy słoik i mamy gotowe potarte ogóreczki Jestem pewna że jeśli raz ich spróbujecie to będziecie je robić co sezon. Sprawdzony przepis!

Dżem z ogórka - Confiture de concombre à la vanille

Witajcie w słonecznej Hiszpanii! - gdzie cudowne, malownicze krajobrazy przeplatają się ze wspaniałą kuchnią, bogatą w różnorodne smaki i aromaty. Dziś będzie słodko, nietypowo i zaskakująco. Więc dajcie się zainspirować i przygotujcie wspaniały dżem z ogórka z nutą pachnącej wanilii. Smak dżemu jest bardzo ciekawy, wyrafinowany i z pewnością Was zaskoczy. Na prawdę warto spróbować.

Kolorowa sałatka z cukinii

Kiedy na straganach pojawiają się sezonowe warzywa to znak, że nadszedł czas na przygotowywanie przetworów. To nic, że sklepy są pełne półproduktów i wymyślnych przetworów, a zamrażarki w marketach oferują warzywa w dziesiątkach wariantów i przygotowane do spożycia po ugotowaniu lub zagrzaniu. Nic nie zastąpi domowych przetworów. Zimą nie zawsze mam czas, aby przygotować świeżą sałatkę do obiadu. Wtedy właśnie sięgam do spiżarni po różne, kolorowe sałatki. Otwieram słoik a tam smaki, zapachy i kolory lata. Sałatka z cukinii jest pyszna, chrupiąca i aromatyczna. Pasuje do wielu dań obiadowych, ale również jako dodatek do kanapek.

Masło Ghee

Klarowane masło czyli masło ghee (ghi) jest bardzo cenione przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Klarowanie jest procesem podczas którego masło oczyszczane jest z białka i innych substancji. W efekcie otrzymujemy czysty, klarowny tłuszcz o doskonałych właściwościach. Zaletą masła ghee jest to, że nie przypala się, posiada długi okres przechowywania nawet bez lodówki. Delikatne i subtelne, doskonale podkreśla smak potraw. Nadaje się do smażenia w zasadzie wszystkiego, gotowania i wypieków. Jest idealne do sosów, które powstają na bazie masła.

Kawior z bakłażana

Zabieram Was do Gruzji, kraju przepięknych krajobrazów, cudownych niezwykle starych zabytków i wspaniałych smaków. Kuchnia gruzińska jest jeszcze na tyle egzotyczna w naszym kraju, że pobudza zmysły i wyobraźnię. Jest bardzo specyficzna i charakterystyczna, ale jednocześnie widać w niej wpływy innych tradycji kulinarnych z Europy, jak i Azji Zachodniej. Nazwa dzisiejszej potrawy brzmi bardzo melodyjnie, coś w rodzaju ''badridżani kizilala'' czyli kawior z bakłażana. A chodzi o bardzo różne pasty w których podstawą jest owa fioletowa jagoda. Ich głównym składnikiem jest pieczony bakłażan. Pozostałe składniki można modyfikować do woli, za każdym razem delektując się nową odsłoną tej wspaniałej przystawki. Ta wyśmienita przekąska świetnie sprawdzi się na przyjęciach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Niestandardowa i oryginalna o ciekawym smaku idealnie będzie pasować do chleba, tostów czy krakersów.

Konfitura z dyni i pomarańczy

Przepis na Konfitura z dyni i pomarańczy. Kolejna konfitura z dyni, ale tym razem z dodatkiem pomarańczy. Dla tych którzy wolą coś mniej słodkiego, lekko kwaskowego. Zrobienie tej konfitury wymaga dużo czasu, jednak warto mieć ją w swojej spiżarce.

Konfitura dyniowa

Przepis na konfiturę dyniową. Pierwsza konfiturka na blogu i to własnoręcznie robiona przez mojego męża. Bardzo pyszna i słodka. Idealna do naleśników na słodko

Sos Ortolana

Warto latem zamknąć w słoikach trochę wygrzanych w słońcu warzyw i cieszyć się ich smakiem zimową porą. Tym razem przygotowałam prosty, ale jakże smaczny sos na bazie cukinii i pomidorów. Ortolana to włoski sos, który zawiera mnóstwo chrupiących warzyw. Jest gęsty, lekko pikantny i wyrazisty w smaku. W zupełności nie wymaga już żadnych dodatków. Wystarczy go podgrzać, połączyć z makaronem i obficie posypać parmezanem. Do tego lampka dobrego, czerwonego wina i danie w stylu włoskim gotowe. W połączeniu z mieloną wołowiną również smakuje wyśmienicie. Którą wersję wybierzecie? - zdecydujcie sami.

Dżem truskawkowy z bazylią

Zrobiliście już zapas dżemu truskawkowego na zimę? ja w piątek i wczoraj zamknęłam w słoiczki te cudne, słodkie owoce. Zimą będą smakowały cudnie. Zrobiłam zwykły, tradycyjny dżem, kilka słoiczków zrobiłam z dodatkiem mięty i do kilku dodałam bazylię. Wyszedł bardzo fajny smak. Bardzo mi posmakowało takie połączenie truskawki z bazylią. Koniecznie spróbujcie jaki jest pyszny.

konfitura MORELOWA

Zamykam lato w słoiku co roku przygotowuję kilka słoików tej pysznej konfitury, by w długie zimowy dni cieszyć się latem.

Frużelina wiśniowa z dodatkiem czereśni

Frużelina wiśniowa to jeden z najsmaczniejszych dodatków do ciast i deserów. Zamykam ją w słoiczkach od trzech sezonów, ale dopiero w tym roku zabrałam się za jej przygotowanie odpowiednio wcześnie, by móc podzielić się z Wami przepisem.

Pyszny i zdrowy dżem owocowy.

Dżemy, powidła, marmolady i konfitury można sporządzić samemu i później użyć do wielu przepisów na ciastka, ciasta, naleśniki i wiele innych smakołyków. Bardzo pyszny dżem owocowy! Przeważnie robię go z owoców sezonowych.

Naturalny olejek z natki pietruszki

Naturalny olejek z natki pietruszki do pielęgnacji jamy ustnej i zębów ( oczyszcza także organizm z toksyn ).

Syrop z kwiatów czarnego bzu - bez cukru

Syrop z kwiatów czarnego bzu to prawdziwy rarytas i nie tylko w znaczeniu kulinarnym, ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne.

Jogurt domowy w 10 minut (z mleka zwierzęcego lub roślinnego)

Naprawdę smakuje wyjątkowo. Dodatkowym plusem jest fakt, że można przyrządzić go z mleka zwierzęcego (np. krowiego, koziego) lub roślinnego (np. kokosowego, sojowego, migdałowego). To nie jest trudne - wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie szczepy bakterii, znaleźć kilka minut i już.

OGÓRKI małosolne

Jak tylko zaczynają pojawiać się na straganach ogórki gruntowe, przygotowuję dla nas małosolne! Idealne do kanapki z pasztetem czy jajko dodatek do obiadu.

Wędzona sól

Po raz pierwszy o soli wędzonej usłyszałam w jakimś programie kulinarnym, rzecz dotyczyła pierogów. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką wędzarni, więc zainteresowałam się tematem. Okazuje się, że sól można wędzić tak samo, jak paprykę.  Najlepsza do wędzenia jest sól morska, ja na początek użyłam zwykłej. Wyszło extra. Taką sól możecie dodawać do różnego rodzaju mięs, serów oraz sałatek. A jej zapach to czysta poezja.

KIEŁBASA SŁOIKOWA Z UDEK KURCZAKA

Rewelacyjna w smaku kiełbasa ze słoika. Ma w sobie wszystko: mięso, galareta i trochę naturalnego tłuszczyku. Przygotowana w kilka chwil. Bez konserwantów i ulepszaczy.

Toskański dżem z marchewki

Dziś zabieram Was do cudownej i słonecznej Toskanii, gdzie wszystko smakuje inaczej, lepiej, pełniej. Skromna, prosta, tradycyjna, naturalna i wyrafinowana – tak w skrócie mówi się o toskańskiej kuchni. I właśnie ten dżem taki jest. Niesamowicie prosty w przygotowaniu, smaczny, no i ten kolor - zimową porą zapewne Was rozgrzeje.

Słodki sos chili

Słodki Sos Chili - popularny szczególnie w kuchni Azjatyckiej. Jego wyjątkowy smak idealnie pasuje do ryb, owoców morza czy sushi. Ja zakochałam się w nim całkiem nie dawno. A wszystko zaczęło się od wizyty w tutejszej restauracji. Jako starter zamówiłam krewetki w tempurze, dodatkiem do nich był słodki sos chili - duet idealny. Od tamtego wieczoru dodawałam go nie mal do wszystkiego. Postanowiłam zrobić go w domu i powiem Wam, że ten domowy o niebo lepiej smakuje od tego ze sklepowej półki. W dodatku bardzo prosty w przygotowaniu z kilku łatwo dostępnych składników.

Konfitura z czerwonej cebuli

Na pierwszy rzut oka nazwa może być nie co myląca, gdyż konfitura przeważnie wszystkim kojarzy się ze słodkimi owocami. Konfitura z cebuli to świetny, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs, wędlin i serów. Ja najbardziej lubię konfiturę z takim domowym, świątecznym pasztetem lub pieczoną wielkanocną, białą kiełbasą. Konfiturę można przechowywać w słoiczkach dość długo, dlatego zachęcam Was do zrobienia większej porcji. Zapewniam, że nie będziecie żałować.

Ogórki małosolne na kołobrzeskiej solance

Jedzenie kiszonych produktów to najlepsza metoda na utrzymanie zdrowia w dobrej kondycji. Wszystkie fermentowane produkty są super zdrowe. Teraz powoli rozkręca się sezon ogórkowy, najlepszy czas zatem na pierwsze małosolne. Ogórki kiszone pełne są aktywnych kultur bakterii i enzymów. Ogórki można kisić w wodzie z solą lub naturalnej solance, np. solance kołobrzeskiej.

Aquafaba od podstaw, czyli jak zrobić Aquafabę z suchej ciecierzycy

Aquafaba, to jak dla mnie odkrycie stulecia. Zwykła woda pozostała po ugotowaniu ciecierzycy, albo zalewa z ciecierzycy w puszce, a tak zrewolucjonizowała świat wegański! Nazwa Aquafaba pochodzi od łac. aqua – woda oraz faba – fasola i powstała stosunkowo niedawno - w 2013 r. Jej głównymi składnikami jest białko i skrobia. Stanowi doskonały zamiennik jajka. Jeśli chcemy zastąpić 1 jajko w przepisach, to potrzebujemy 3 łyżki aquafaby. Jeśli chcemy zastąpić samo żółtko - wystarczy 1 łyżka płynu, a jeśli samo białko - 2 łyżki. Jeśli używamy aquafaby w cieście gdzie zastępujemy jajka, nie musimy jej ubijać, a po prostu dodać do ciasta odpowiednią ilość płynu w stosunku do zastępowanych jajek.

Ogórki małosolne

Zobacz mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ogórki małosolne, które zawsze się udają i zasmakują każdemu!

Crème fraîche

Crème fraîche, czyli z francuskiego świeża śmietana to królowa wśród śmietan. Cudownie gęsta, lekko kwaśna i bardzo kremowa. Idealna jako dodatek do zup, sosów i deserów — bosko smakuje ze świeżymi owocami, szczególnie polecam ją do truskawek oraz malin. Crème fraîche to również podstawa wielu fracuskich dań, między innymi alzackiej tarte flambée, na którą przepis podam niebawem. To, co czyni ją wyjątkową to wysoka zawartość tłuszczu, ok. 30-40%, czyli porównywalnie wysoka z naszą kremówką. Dzięki temu śmietana się nie warzy. Crème fraîche zbliżona jest smakiem  do klasycznej kwaśnej osiemnastki, różni się jedynie gęstością i bogatszym smakiem. Mimo swoich niezaprzeczalnych walorów jest niestety trudno dostępna w Polsce, ale na szczęście  nietrudno ją zrobić w warunkach domowych. Wystarczy zakwasić klasyczną kremówkę i odstawić na 1 dzień w ciepłe miejsce, aby kultury bakterii zdążyły ją zagęścić.

Karmelizowana cebula

Hej! Jak zrobić karmelizowaną cebulkę? Bardzo prosto, ale nie szybko. Troszkę wymaga poświęconego czasu, aby była doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin, serów. Dzisiaj potrzebna mi była do polędwiczki, więc zrobiłam ją na obiad, ale można ją też przyrządzić wcześniej i przechować w lodówce. Warunek jeden - wkładamy do słoiczka i trzymamy około tygodnia w lodówce.

Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki to zaskakujący i bardzo smaczny eksperyment. Czytałam o kiszonych rzodkiewkach, widziałam wiele przepisów, nie mogłam już dłużej czekać, chciałam spróbować jak naprawdę smakują!? Są pyszne! Bardzo chrupiące i smakują bardzo podobnie jak pierwsze ogóreczki małosolne. Nie czekaj na nadmiar rzodkiewek, by je ukisić, a ukiś je już teraz w oczekiwaniu na pierwsze małosolne. Kisić można ponoć wszystko i warto, bo kiszonki mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Tak przetworzone produkty to bogactwo witamin i soli mineralnych. Kiszone rzodkiewki to najbardziej urocza ze wszystkich kiszonek! Po ukiszeniu tracą swój piękny czerwony kolorek, odbarwiają się niemal całkowicie. Za to środek rzodkiewki przybiera różową barwę i woda zabarwia się na różowo, a smakuje jak najlepsza lemoniada.

Syrop z mniszka - bez gotowania, bez cukru

Maj to najlepsza pora na zebranie kwiatów mniszka lekarskiego. Właśnie w maju mają najintensywniejszy kolor, a płatki najwięcej smaku, aromatu i prozdrowotnych właściwości. Należy pamiętać, aby kwiaty zbierać tylko z łąk i traw niepryskanych chemią i nieskażonych spalinami samochodowymi. Mniszek to prawdziwe bogactwo witamin, soli mineralnych oraz innych składników, takich jak: garbniki, inulina, flawonaidy, krzem, magnez, czy potas. Mniszek jest wszechobecny, traktowany jak uciążliwy chwast, a to roślina o wszechstronnych właściwościach leczniczych i warto to wykorzystać. Działanie lecznicze ma cała roślina, kwiaty, liście i korzenie.

Kminkowa marynata do karkówki z grilla

Grillowanie to jeden z najbardziej polecanych sposobów przygotowania mięsa. Niestety nie ten tradycyjny z rusztem, rozpałką i dymem, bo to gwarantowany rak, ale grill elektryczny lub dobra patelnia grillowa. Dla tych co nie mają czasu na wielogodzinne grillowanie patelnia grillowa jest najlepszym rozwiązaniem. Dla zwolenników ogrodowego grillowania ten elektryczny jest idealny. Warto zainwestować w dobry model, by służył przez długie lata.Jak grill, to wiadomo - karkówka. Gwarantem smacznej karkówki jest samodzielne przygotowanie marynaty. Sklepowego mięsa w gotowych marynatach raczej nie polecam. To najczęściej mięso już nie pierwszej świeżości, peklowane i pełne konserwantów. Najlepiej wybrane przyprawy rozetrzeć w moździerzu, następnie wmasować w mięso, skropić olejem i odstawić do marynowania. Sekretem miękkiego, aromatycznego i kruchego mięsa jest wielogodzinne marynowanie i bogata mieszanka przypraw. Im dłużej, tym lepiej. Dzisiejsza mieszanka pachnie obłędnie, a mięso jest soczyste, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Polecam!

Grzanki czosnkowe

Doskonałe grzanki do zupy, sałatki. Idealnie smakują jako przekąska. Sos czosnkowy nadaje delikatnego charakterystycznego smaku.

Dietetyczny majonez

Najlepszy zamiennik tradycyjnego kalorycznego majonezu. To coś dla osób na diecie – całość to jedynie 250 kcal

Marynata czosnkowo-śliwkowa (do mięsa na grilla i nie tylko)

Marynata jest rewelacyjna i przyznam, że często ją przyrządzam - nie tylko w sezonie grillowym. Nadaje się również do pieczonych mięs.  Przeważnie używam jej do karkówki, ale nawet zamarynowany kurczak - dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego oraz powideł nabiera głębokiego smaku.Wystarczy zachować poniższe proporcje i jedynie odpowiednio ją doprawić.

Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru

Najpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach. Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów i naleśników oraz jako dodatek do pieczywa lub croissantów w niedzielny poranek.

Bulion warzywny

Bulion warzywny to dodatek wielu dań, które przygotowujemy w naszych domach. Wielu ludzi bardzo często sięga po kostki rosołowe i innego rodzaju ulepszacze, które nafaszerowane są chemią, a przecież przygotowanie domowego bulionu warzywnego jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu, a składniki użyte do jego zrobienia przeważnie mamy w naszej kuchni. Bulion warzywny jest pyszny zarówno do przygotowywania dań, ale także do picia. Można zużyć bezpośrednio po przygotowaniu ale można także zamrozić lub przelać do słoiczka i zapasteryzować.

Domowy cukier waniliowy extra

Cukier waniliowy to doskonały dodatek do ciast, ciasteczek i deserów, jednak ten kupiony w sklepie to przeważnie cukier wanilinowy - sztuczny, chemiczny, a nie prawdziwy waniliowy. Proponuję zrobienie domowego cukru waniliowego extra, czyli intensywnego, aby można było dodawać go do ciast i deserów w mniejszej ilości np zamiast małej paczki cukru wanilinowego łyżeczka lub dwie domowego cukru waniliowego extra.

Domowe puree z dyni

Sezon na dynie już w pełni. Jeśli chcecie cieszyć się wypiekami z dodatkiem tego warzywa przez cały rok, to warto przygotować puree z dyni już teraz!

Ogórki małosolne

Prosty i szybki przepis na ogórki małosolne. Polecam!

Suszone warzywa - czyli domowa vegeta

Niezastąpiona przyprawa, w większości kuchni. Warto przygotować ją samemu w domu - wtedy wiemy co do niej dodajemy. Polecam!

Marynowana papryka

Przetwory ze sklepowej półki przypominają te babcine - ale niestety tylko z wyglądu. Nasze babcie w okresie letnio - jesiennym robiły mnóstwo przetworów, bowiem kiedyś zimą nie było świeżych owoców i warzyw. Dziś, choć przez rok nawet najbardziej egzotyczne owoce i warzywa są dostępne, warto podtrzymać tę tradycję i wykorzystać przepisy na konfitury, dżemy, pikle, marynaty. Marynowana papryka jest jednym z wielu przetworów, który robię każdego roku. W lekko octowej zalewie jest świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek i różnych innych dań.

Monkey butter

Zabawna, choć nie co myląca nazwa, bowiem trudno nazwać ją małpim masłem. To raczej pyszne smarowidło o tropikalnym smaku. Wykonane jest z czterech prostych, łatwo dostępnych składników o każdej porze roku. Małpie smarowidło to nic innego jak słodkie banany, ananasy i wiórki kokosowe. Koniecznie musicie spróbować tego oryginalnego dżemu prosto z dżungli. Jest bardzo proste w przygotowaniu i na prawdę bardzo smaczne.

Syrop z kwiatów czarnego bzu, wersja wzbogacona

Przetwory z czarnego bzu korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Podajemy wam przepis, jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu w 7 różnych smakach: 1. Zwykły, klasyczny 2. Z pomarańczą 3. Z grejpfrutem 4. Z miętą 5. Z imbirem 6. Z truskawkami 7. Z dziką różą

Miód z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka lekarskiego kiedyś robiła moja Prababcia, robi go także Babcia, moja Mama i robię ja przepis jest stale ten sam, wędruje z zeszytu do zeszytu od pokoleń. W naszym domu jest od zawsze! stale obecny w zimie gdy zarazki i bakterie atakują ze zdwojoną siłą, obecny podczas Wigilii – bo kutia bez miodu z mniszka to nie nasza kutia, obecny podczas jesiennej chandry – w dużych ilościach dodawany do herbaty i stale z nami podczas upałów, jako pyszny i niezastąpiony składnik lemoniady. Zawsze mamy go w swoich zapasach!

Ogórki małosolne na sucho

Ogórków małosolnych chyba nikomu nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. W moim prywatnym rankingu ogórków są one na samej górze. To znaczy najbardziej lubię małosolne właśnie, potem konserwowe, a na końcu kiszone. Takimi małosolnymi mógłbym się non stop zajadać. Na kanapki, do obiadu, a nawet tak po prostu chwycić w dłoń i pochrupać. Ale słyszeliście o małosolnych na sucho? Robionych bez wody? Od teraz z całą pewnością nie zrobię już w inny sposób, prostota tego przepisu mnie naprawdę urzekła.

Domowy syrop z cebuli na przeziębienie

Ten syrop pamiętam z dzieciństwa. Pamiętam, że był koszmarem mojego dzieciństwa, niestety. Dzieckiem byłem raczej chorowitym więc co najmniej dwa razy do roku musiałem popijać tę gęstą, lepiącą ciecz. Zapamiętałem dwie rzeczy: po pierwsze, że było to paskudne, po drugie, że nic lepiej nie działało na bolące gardło. Żadne lekarstwa z apteki, żadne syropy czy pastylki do ssania. Domowy syrop z cebuli i już nic więcej mi nie było potrzeba.

Domowy syrop z miodu i chrzanu na przeziębienie

Jeszcze jeden domowy syrop na przeziębienie (i ogólne wzmocnienie organizmu). Bo zdrowych rzeczy nigdy dość i o zdrowie zawsze dbać warto. Tym razem mam dla Wam połączenie dwóch bardzo zdrowych rzeczy: chrzanu i miodu. Wydawać by się mogło, że to niezbyt trafne połączenie. miód słodki, chrzan zaś raczej odpychająco ostry. Nic bardziej mylnego, to idealne połączenie. Drapiący (od chrzanu) smak miodu nie dość, że przyjemnie pobudzi kubki smakowe to jeszcze dość szybko postawi Was na nogi w razie przeziębienia. Dodać też warto, że można - a nawet wskazane jest - picie takiego syropu tak po prostu, profilaktycznie. Zdecydowanie lepiej zapobiegać niż leczyć.