PIECZYWO

Śniadaniowe bułeczki

Śniadaniowe bułeczki. Zapewne lubicie na śniadanie słodkie pieczywo. Takie są właśnie te bułeczki. Pyszne, mięciutkie, znakomite do konfitur, czy kremów czekoladowych, albo jeszcze lepiej - miód i ser biały. Ekstra śniadanie!

Bułeczki z cheddarem

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Własnoręcznie zrobione domowe pieczywo to coś magicznego. No i ten fantastyczny zapach roznoszący się po całym domu podczas pieczenia. Bułki z serem to ulubione pieczywo mojego syna. Do nie dawna podczas każdych zakupów lądowały w koszyku. Od jakiegoś czasu piekę je sama, bo to nie takie trudne jak Wam się wydaje. Są mięciutkie, puszyste i chrupiące. I zdecydowanie za szybko znikają...

Chleb maślankowy z czarnuszką

Chleb maślankowy z czarnuszką. Świeżutki, pachnący, chrupiący i jeszcze ciepły chlebek...któż tego nie lubi? A do tego jeszcze domowy...to już pełnia szczęścia. Chlebek przepyszny i ze względu na maślankę długo utrzymuje świeżość, a czarnuszka nadaje niepowtarzalny smak i aromat. Polecam!

Rogale śniadaniowe

Rogale śniadaniowe.Czy może być coś lepszego niż chrupiące, domowe pieczywo? Choć w dzisiejszych czasach producenci dokładają wszelkich starań, by ich wypieki były smaczne i zdrowe, zawsze przegrywają one z rumianym pieczywem wyjętym z własnego piekarnika. No i ten zapach, który roznosi się w całym mieszkaniu i ściąga do kuchni wszystkich domowników na wspólne śniadanie. Do tego wystarczy dobre, prawdziwe masło, domowa konfitura, kubek kakao i śniadanie gotowe. Zachęcam Was do przygotowania tych prostych i smacznych rogalików nie tylko na śniadanie.

Bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym

Pyszne bułeczki z masłem czosnkowym z natką pietruszki. Fajnie się też sprawdzą w roli „czekadełka” np podczas dłuższego grillowania

Pszenno-żytni chleb

Pszenno-żytni chleb z ziarnami dyni i słonecznika dyni i słonecznika. Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prosty pszenno-żytni chleb na drożdżach. Jego smak fajnie wzbogaca spora ilość ziaren dyni i słonecznika. Dzięki nim jest również bardziej sycący. Jego zrobienie nie przysporzy Wam problemów, a będziecie z pewnością mile zaskoczeni przyjemnym smakiem i fajnie chrupiącymi ziarnami.

Bułeczki śniadaniowe z masłem truskawkowym

Propozycja idealnego śniadania na letnie poranki to mięciutkie bułeczki a do nich proponuję pyszne masełko truskawkowe.

Lekki graham na drożdżach

Chlebek typy graham zadziwiająco suchy i sypki w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz.

Oliwkowe ciabatty

Przepis z książki kulinarnej z włoskimi daniami. Przepis sprawdzony, ale niestety w moim wykonaniu ciabatty przypominały bardziej zwykłe bułki z oliwkami, niż wszystkim dobrze znane lekkie i puszyste ciabatty. Mimo wszystko bardzo smaczne i proste, więc polecam ich wykonanie.

Bułeczki otrębowe

Pszenne bułeczki z dużą ilością otrębów.

Bułeczki faszerowane

Bułeczki pszenne faszerowane szynką i serem. Oczywiście najlepiej smakują od razu po upieczeniu –  bułka jest gorąca, a ser się ciągnie.

Chleb żytni razowy

Postanowiłam, że zdecydowanie częściej muszę piec chleb. W końcu co swój wypiek to swój – dużo zdrowszy, niż ten ze sklepu. Przepis na chleb żytni razowy znalazłam na opakowaniu mąki. Opis przygotowania pieczywa był co prawda w oparci o taki sprzęt jak Thermomix, którego nie mam. Ale mimo to postanowiłam go wypróbować, używając miksera i byłam bardzo mile zaskoczona. Ciasto na chleb robi się bardzo szybko. Dodatkowo ciasto bardzo ładnie i szybko wyrosło przed pieczeniem, jak i w trakcie. W smaku chleb jest bardzo puszysty i smaczny, ale nie suchy.

Pita

Pita, czyli okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Ja moje chlebki podałam z humusem – smakują pysznie. Trochę jak nasze podpłomyki, których tak dawno nie jadłam, a tak bardzo w dzieciństwie lubiłam.

Domowy chleb razowy.

Chlebek ten cudownie pachnie i wspaniale smakuje! Zapach świeżo pieczonego chleba unosi się po całym domu. Wszyscy domownicy wiedzą co się piecze. Smacznego!

Fougasse z oliwkami.

Fougasse to francuski odpowiednik włoskiego chlebka foccacia. Wypiek ten jest charakterystyczny oczywiście dla Prowansji, jednak w różnych wersjach można spotkać także w innych częściach kraju. Bułki mają kształt liścia i stanowią bardzo smaczny dodatek do innego prowansalskiego dania o nazwie ratatouille. Moje fougasse piekłam z dodatkiem ziół prowansalskich oraz czarnych oliwek. Można też stosować inne dodatki takie, jak sól gruboziarnistą, kapary czy suszone pomidory. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu.

Szybki pszenny chleb z pomidorami na drożdżach

Chleb pszenny z pomidorami. Pieczywo na drożdżach nie musi wyrastać tak długo jak chleby robione na zakwasie. A dzięki temu, że do chleba używam suszonych drożdży, składniki na taki chleb zawsze mam w domu. Wystarczy tylko złapać proporcje, zagnieść i chwilę poczekać. Jeśli używacie drożdży świeżych, pamiętajcie aby wcześniej zrobić rozczyn. Chleb jest delikatny w smaku, nie przypomina tradycyjnego chleba pszennego, codziennego.

Chleb pszenny razowy na jogurcie

Chleb pszenny razowy na jogurcie to wyśmienite i proste w przygotowaniu domowe pieczywo. Chleb nie jest przygotowywany na zakwasie, ani na tradycyjnym zaczynie drożdżowym. Ciasto nie musi czekać na wyrośnięcie, ponieważ bezpośrednio po wyrobieniu jest pieczone , a pomimo tego pięknie wyrasta i smakuje świetnie. Doskonały smak dopełniają ziarenka łuskanego słonecznika wewnątrz i na zewnątrz chleba.

Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje)

Chlebek ten jest niezwykle smaczny i dodatkowo prosty w przygotowaniu.Naprawdę - zawsze się udaje!Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy.( Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.)Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami.Kto co lubi!

Bułeczki z cebulą i serem feta

Bułeczki z cebulą i serem feta. Niewielkie drożdżowe bułki z pysznym, cebulowym farszem. Idealna propozycja na kolację lub ciekawą wytrawną przekąskę.

Proste bułeczki ze słonecznikiem

Wypróbuj mój przepis na proste bułeczki ze słonecznikiem, których wykonanie jest banalne i zajmie Ci tylko dłuższą chwilę. Pyszne domowe pieczywo!

Najprostszy chleb pełnoziarnisty

Upiecz swój własny chleb na mące pełnoziarnistej. Przepis na najprostszy chleb pełnoziarnisty, który przygotujesz w mig! Najprostszy chleb pełnoziarnisty, czyli zupełnie podstawowy przepis na pyszny domowy chleb. Wielu ludzi, szczególnie doświadczonych w wypieku chleba, uważa, że chleb bez zakwasu nie jest chlebem.Ten chleb pełnoziarnisty jest bardzo smaczny. Ze względu na fakt, że pieczony jest na drożdżach, najlepiej smakuje oczywiście tego samego dnia.

Ziołowo - czosnkowe bułeczki

Puszyste domowe bułeczki o pięknym złocistym kolorze, bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnymi ziołami, aromatycznym czosnkiem i margaryną Optima Omega 3 zawierającą niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy, którego nasz organizm samodzielnie nie wytwarza więc powinien być dostarczany z pożywieniem. Jest to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypiek.

Chleb z kaszy gryczanej

Czy jedliście kiedykolwiek chleb z kaszy gryczanej? Jeśli nie to polecam go wypróbować. Chleb jest bez dodatku mąki i drożdży. Zrobiony jest z kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem słonecznika i sezamu. Oprócz tego do chleba dodałam czarnuszkę, która ma bardzo intensywny aromat, dzięki temu chleb ma ładniejszy zapach i lepszy smak.

Chrupiące bagietki

Hej! Dzisiaj chciałbym przekazać Wam doskonały przepis na domowe bagietki. Jest nieskomplikowany, w miarę szybko się je wykonuje, a smak - boski (nie mówiąc już o tym, że są niesamowicie pulchne).

Bułeczki tygrysie

Hej! Dutch Crunch Rolls mięciutkie bułeczki tygrysie. Pasują do wędlin, serów, a nam najbardziej z musem jabłkowym. Wyglądają bardzo ciekawie, a w smaku są przepyszne. Tak coś czuję, że trzeba będzie znowu zrobić następną porcję. Zachęcam Was do zrobienia tygrysich bułeczek, bo robi się je błyskawicznie. Przynajmniej u mnie tak było, bo zrobiłam je metodą maszynową. Przez 15 minut ciasto zostało pięknie wyrobione na gładką kulkę, tak że mi zostało tylko uformować bułeczki i zrobić polewę.

Chleb z oliwkami

Hej! Mój dzisiejszy wpis będzie dotyczył chleba. Z całą pewnością mogę powiedzieć, że chleby zrobione w domu, są równie smaczne. Ten jest z oliwkami. Mało przy nim pracy. Właściwie sam się robi.

Chałka nadziewana makiem

Chałka to delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest aromatycznym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak dodatkowo podbija likier pomarańczowy. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok pomarańczowy. Jak wszystkie moje wypieki chałkę upiekłam ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam!

Kajzerki orkiszowe

Kajzerka (Kaiser - cesarz), mała okrągła bułeczka z charakterystycznymi bruzdami na wierzchu, najczęściej posypywana ziarnami maku lub sezamu, wypiekana z mąki pszennej. Pszeniczną mąkę zamieniłam na zdrowsza wersję mąki pszennej - mąkę orkiszową. Sposób wypieku i charakterystyczny kształt został opracowany przez wiedeńskich piekarzy na cześć cesarza Franciszka Józefa. Swoje charakterystyczne bruzdy uzyskuje poprzez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta. Można również zapleść ciasto z uformowanego wałeczka. Tak powstały moje kajzerki. W piekarniach na masową skalę używa się pięcioramiennego stalowego stempla tzw. wiatraczka. Bułeczki są tak pyszne, że właściwie oprócz masła nie potrzebuję do nich żadnego dodatku.

Drożdżowe bułeczki nadziewane pieczarkami

Przepyszne drożdżowe bułeczki z farszem pieczarkowym, którym wyrazistego smaku nadaje sos kebab gyros ostry są doskonałym dodatkiem do barszczu czerwonego. Dla wielbicieli łagodnych smaków idealnie sprawdzi się sos kebeb gyros łagodny.

Paluch czosnkowy

Doskonałe pieczywo z sosem czosnkowym. Idealny dodatek do grilla.

Bułeczki śniadaniowe z czarnuszką

Nie ma jak świeże, cieplutkie bułeczki. Moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa to lekko słodkawe małe bułeczki z dużą ilością czarnuszki.

Chleb wieloziarnisty z otrębami

Zdrowy, pyszny i wartościowy chleb. Ciemny chlebek z mąki żytniej i gryczanej z mnóstwem ziaren. Bardzo sycący i długo utrzymujący świeżość.

Chleb pszenny

Jest to kolejny przepis z zeszytu mojej mamy. Chleb w jej wykonaniu zawsze smakuje wszystkim znajomym. Postanowiłam spróbować swoich sił i stwierdzam, że wykonanie go jest naprawdę proste i przyjemne. Oczywiście chlebek wyszedł znakomity i jak widać na zdjęciu nie mogłam sobie odpuścić, by zjeść jeszcze ciepłą piętkę z masłem.

Bułeczki tygryski

Pszenne bułeczki z niezwykle efektowną skórką, która przypomina cętki tygrysa. Skórka jest bardzo chrupiąca i przykrywa całą bułeczkę, dzięki czemu puszysty środek pozostaje dłużej świeży. Oryginalnie polewę na bułeczkach powinno się robić z mąki ryżowej, ale ja do tego wykorzystałam zwykły ryż.

Bułki z przedziałkiem

Bułki z przedziałkiem to smaczne bułeczki, które przygotowuje się  z mąki pszennej, a także mleka i śmietany dzięki której zawdzięczają swój delikatny smak. Bułki są bardzo puszyste, mają chrupiącą skórkę i pięknie pachną. Pyszne bułeczki, które można jeść zarówno na słodko jaki wytrawnie.

Bułki pszenne na majonezie

Bułki pszenne na majonezie wyszły mi przypadkiem jeśli tak można powiedzieć. Zamierzałam zrobić bułeczki, ale nie bardzo wiedziałam jakie, a że lubię eksperymentować  w kuchni i wymyślać nowe przepisy chciałam przygotować pieczywo jakiego jeszcze nie robiłam. Do głowy przyszedł mi pomysł z wykorzystaniem majonezu - majonez sprawdził się w babce, więc dlaczego miałby zawieść w bułkach. Pomysł okazał się świetny, a bułeczki wyszły miękkie, puszyste i bardzo smaczne.

Chałka drożdżowa z kruszonką

Chałka drożdżowa z kruszonką zwana również warkoczem to kolejny z wypieków jakie znam z dzieciństwa. Wy pewnie także ją znacie. Puszyste, niezbyt słodkie ciasto drożdżowe o delikatnym waniliowym smaku, a wierzch posypany kruszonką. Pyszna chałka, którą można zjeść bez dodatków lub jako kanapeczkę z domowym masełkiem, dżemem, twarożkiem.

Bułki cebulowe z serem

Bułek cebulowych z serem nie trzeba specjalnie przedstawiać, ani reklamować i chociaż nie każdemu odpowiada smak cebuli, czy topionego sera to trzeba przyznać, że zna i rozpoznaje je większość. Bułki z cebulką i serem dobrze smakują zarówno na ciepło jaki na zimno. Można jeść je jako kanapkę, ale też bez dodatków smakują wybornie. Moje bułeczki mają bardzo dużą ilość żółtego sera na wierzchu, bo takie właśnie lubię i takie przygotowywała moja Babcia. Polecam wypróbować.

Bułki razowe

Przepis na bułki razowe powstał w mojej głowie, a później w kuchni z potrzeby zaspokojenia ochoty na razowe pieczywo domowe. Bułeczki są pyszne - miękkie w środku z lekko chrupiącą skórką. Przygotowuje się je w tradycyjny sposób czyli zaczyn drożdżowy, wyrabianie ciasta, wyrastanie, pieczenie, a na samym końcu delektowanie się pysznym smakiem. To najlepsze bułki razowe jakie jadłam.

Bułki ze słonecznikiem

Bułki ze słonecznikiem to bardzo smaczne i ekspresowe w przygotowaniu pieczywo. Cudownie pachnące, chrupiąca skórka, a ciasto nie należy do grupy leciutkich ciast, jest to bardziej gęsta masa, a zatem są bardziej sycące, ale nie ścisłe. To taki smak tradycyjnej bułki wypiekanej w starym piecu. Bułeczki w smaku przypominają mi Ciabattę jednak nią nie są. Dodatkowym plusem jest to, że nie robi się zaczynu drożdżowego - drożdże wkrusza się bezpośrednio do mąki. Bułki te nie potrzebują również czasu na wyrastanie i piecze się je bezpośrednio po przygotowaniu.

Bułki z makiem

Bułki z makiem znalazłam na stronie, którą lubię i odwiedzam. Przypadła mi do gustu prostota wykonania, więc postanowiłam wypróbować przepis. Zrobiłam je w uniwersalnym kształcie, czyli bułeczki okrągłe. Bułeczki są miękkie, cudownie pachną i mają chrupiącą skórkę. Takie prawdziwe domowe pieczywo.

Bułki pszenne z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Zawsze bardzo smakowały mi bułeczki z płatkami owsianymi i słonecznikiem, ale nie chciałam być uzależniona od sklepowego pieczywa, w którym nie wiadomo ile chemii i konserwantów się znajduje. Postanowiłam zrobić swoje własne bułeczki z ziarnami opracowując swój przepis na bułki, które moim zdaniem będą idealne. Udało się!

Bułki na jogurcie greckim

Bułki na jogurcie greckim - puszyste, delikatne, bardzo smaczne. Są to jedne z lepszych bułek jakie jadłam i chociaż długi czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta jest minusem to smakują tak rewelacyjnie, że można się poświęcić i poczekać.

Bułki pszenne zaplatane

Lubię eksperymentować i wymyślać nowe przepisy. Przepis na bułki pszenne zaplatane to mój kolejny eksperyment i przyznam nieskromnie, że wymyślanie, dobieranie składników i proporcji wychodzi mi coraz lepiej. Tym razem postanowiłam zrobić bułeczki, które będą lekkie, mleczne, ale nie słodkie. Bułki są bardzo puszyste i mięciutkie, a dodatkowo wyglądają bardzo ciekawie. Z całą pewnością będą na liście moich ulubionych bułek.

Chleb pieczony w garnku

Chleb pieczony w garnku to nic innego jak tradycyjny chleb pszenny, który jest każdego dnia w większości naszych domów. Większość z nas pieczywo kupuje, bo jest szybko, bo jest łatwo, bo nie ma problemu i dostępny jest w każdym sklepie spożywczym , jednak taki pieczony w domu to dopiero jest coś. Żaden chleb, nawet z najlepszej piekarni nie dorównuje smakiem i zapachem takiemu, który upieczemy sami. Chleb pieczony w garnku to bardzo smaczny chleb wykonany przy minimalnej ilości wysiłku, bo w znacznej mierze chlebek robi się sam.

Bułeczki śniadaniowe

Domowe bułeczki śniadaniowe to puszyste i delikatne w smaku bułki pszenne, na które przepis dawno temu znalazłam w internecie, zapisałam w zeszycie i zrobiłam - źródła niestety nie pamiętam, ale są tak pyszne, że postanowiłam je Wam zaprezentować. Bułeczki mają mylącą nazwę "śniadaniowe", a myląca jest dlatego, że można jeść je zarówno na śniadanie jaki na kolację, czy w ciągu dnia. O każdej porze smakują świetnie. Bułeczki śniadaniowe zachowują swoją świeżość około trzech dni, a ciasto ma wielką zaletę - nie potrzebuje czasu na wyrastanie.

Chleb pszenny razowy

Chleb pszenny razowy to kolejne pieczywo domowe na drożdżach, które rewelacyjnie smakuje, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Bardzo lubię domowe pieczywo i to, że można dowolnie dobierać smaki, dodatki, no i co dla mnie bardzo ważne można je przygotować o każdej porze w każdy dzień bez potrzeby wychodzenia z domu. Mamy ochotę na świeżutkie, pachnące pieczywo późnym wieczorem, czy o świcie, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby je mieć.

Chleb Baltonowski

Bardzo dawno nie wstawiałam żadnego przepisu na pieczywo. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jeden z moich ulubionych chlebów - Chleb Baltonowski. Jeden z najbardziej popularnych chlebów sprzedawanych w piekarniach i sklepach. Dzięki gotowej mieszance możemy w łatwy sposób przyrządzić go sami w domu.

Chleb orkiszowy

Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.

Nocne bułeczki

Zlokalizowane w supermarketach minipiekarnie reklamują swoje produkty jako świeże i wypiekane na miejscu. Kuszą swoją bogatą ofertą chrupiącego, świeżutkiego pieczywa. Nie dajcie się jednak nabrać. W rzeczywistości pieczywo to jest produkowane znacznie wcześniej, a do supermarketów trafia w postaci głęboko zmrożonego ciasta. W wytwórni ciasto jest wypiekane w 65-85 procentach, a następnie zamrażane, najczęściej przy użyciu ciekłego azotu. Zanim ciasto dotrze z wytwórni do piekarni, z reguły przez wiele miesięcy leży w magazynie. W minipiekarni w supermarkecie jest rozmrażane w specjalnych komorach i ponownie wypiekane. Świeżości im brak, za to nie brak im stabilizatorów, barwników oraz konserwantów. Dlatego zachęcam Was, aby od czasu do czasu upiec domowe, pachnące pieczywo. Dzisiejszy przepis jest na prawdę prosty. Wieczorem wystarczy poświęcić 15 minut na przygotowanie, rano pozostaje nam tylko uformować bułeczki i upiec. Świeżość i jakość - gwarantowana.