ŚNIADANIA

Jaglany omlet z pomidorami i pieczarkami

Świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie dające mnóstwo energii! Przepis o tyle uniwersalny, że zamiast pieczarek i pomidorów, możemy użyć innych, dowolnych składników, takich jak: żółtego sera, szynki, szczypiorku, itd. Co kto lubi. Polecam!

PASZTET WARZYWNY Z CUKINII

Mój faworyt, jeżeli chodzi o domowe pasztety. Łatwy i bardzo tani w przygotowaniu. Cukinia sprawia, że pasztet jest delikatny w smaku, wilgotny i bardzo ładnie rozsmarowuje się na pieczywie. Jest po prostu doskonały! Polecam!

OMLET SZARLOTKA

Szarlotka w formie dania? Czemu NIE! Oto przepis na pyszny omlet z jabłkami i cynamonem, który z powodzeniem możecie spałaszować na śniadanie lub kolację na słodko. Ja do jej przygotowania użyłam odżywki białkowej, ale spokojnie możecie ją zastąpić chudym twarogiem. Polecam!

Ryżowiec

Przepis teściowej wygrzebany z mojego starego zeszytu. To danie, które można jeść na ciepło, na przykład z makaronem lub na zimno jako dodatek na kanapki. Przypomina bardzo paprykarz, tylko, że jest bez ryby. Gorąco polecam!

PROTEINOWE FIT PANKEJKI Z JABŁKIEM

Świetny przepis na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek. Placuszki z jabłkiem w stylu amerykańskim. Do zrobienia ich użyłam odżywki białkowej, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić twarogiem. Polecam dla każdego łakomczuszka!

Pasta z żółtej cukinii i bakłażana

Pożywna i delikatnie kremowa pasta z bakłażana, fety i żółtej cukinii. Idealna opcja dla osób, którym znudziły się już zwykłe kanapki lub pasty jajeczne. Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu.

PLACKI GRYCZANE Z TUŃCZYKIEM

Przepis na pyszne naleśniki gryczane z tuńczykiem. Idealna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku. Podane z sosem czosnkowym lub chrzanowym sprawią, że będziemy syci na długi czas.

GRYCZANKA Z ARBUZEM, TWAROGIEM I ORZECHAMI

Przepis na pyszną gryczankę. Świetny pomysł na deser przy dietach, a także jako zdrowy posiłek zbilansowanej diety. Ciekawy smak goryczkowatej kaszy połączony ze słodkim i soczystym arbuzem oraz dodatkiem chrupiących orzechów nerkowca to istna uczta dla podniebienia koneserów niecodziennych smaków.

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym. Jesień - ostatnie ciepłe promienie słońca padają na kolorowe, majestatycznie opadające liście. Poranki są mgliste i bardzo chłodne. Ta pora roku niesie nam w darze najlepsze, jesienne owoce, czyli jeżyny. Co roku zbieram ich mnóstwo, robię ciasta i desery, a pozostałe owoce zamrażam. Po serniku jeżynowym przyszła pora na naleśniki. Delikatne ciasto naleśnikowe świetnie się komponuje z waniliowym serem. Całość dopełnia cudowny sos jeżynowy. Sprawdzony przepis kulinarny!

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy. Musicie wiedzieć jedno - moja mama jest mistrzynią pasztetów. Od dziecka jestem ich największą fanką, tak jak i mój syn. Wciąż dążę do osiągnięcia smaku, który przypominałby ten genialny, mamusiny pasztet. Jestem bliska celu i z pewnością nie poddam się. Ale zapewniam Was, że mój również jest niezwykle pyszny - klasyczny, prawdziwy, pachnący o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku. Dobrze dobrane składniki, duża ilość mięsa, aromatyczne przyprawy i dodatki to cały sekret dobrego pasztetu. Bez polepszaczy i konserwantów. To na prawdę nie takie trudne, spróbujcie. Sprawdzony przepis kulinarny!

Placki ziemniaczane z żółtym serem

Szybkie przepis na bardzo oryginalne placki

Pasztet z jelenia

Dziczyzna to mięso, z którego można zrobić na prawdę smaczne danie. Najbardziej lubię mięso z jelenia. Jest bardzo delikatne, kruche, chude i niezwykle zdrowe. Posiada nadzwyczaj mało tłuszczu i ma wyjątkowy, aromatyczny i głęboki smak. Dziś pierwszy raz przygotowałam wykwintny pasztet z tego jakże szlachetnego mięsa. Pasztet z jelenia to fantastyczna kompozycja leśnych smaków i zapachów. Idealny na przystawkę - wystarczy grzanka, konfitura z żurawiny, lampka czerwonego wina wytrawnego i wykwintna przystawka gotowa.

PASTA Z AWOKADO (pełnowartościowy posiłek)

AWOKADO Doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, idealnie sprawdza się jako pasta na kanapeczki. Na załączonym obrazku przykład, jak ja wykorzystuje ten "maślany owoc"

Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową

Naleśniki to tradycyjna potrawa, o wiekowej recepturze, uwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. To jedno z dań, popularnych niemal na całym świecie, choć pod różnymi nazwami. To bardzo proste w przygotowaniu danie może być zarówno smakowitym deserem, jak i propozycją pełnowartościowego obiadu. Sposobów jedzenia naleśników jest bowiem bezliku. Można je podawać na słodko z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany lub na sposób wytrawny. Dziś zapraszam na słodką wersję: z kokosowym serem, gęstą frużeliną truskawkową i chrupiącymi chipsami z kokosa. Danie idealne na ciepłe, letnie dni i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym.

JAGLANKA CZEKOLADOWO ORZECHOWA Z BANANEM

Obiecuję, że ta niepozorna miseczka zawładnie Waszymi kubkami smakowymi - bez glutenu - bez mleka - zdrowe składniki - szybkie w przygotowaniu

Pancakes bananowo kokosowy

Pancakes bananowo kokosowy. Przejść obok takiego deseru? to chyba niemożliwe! Bez glutenu i bez jajek ! Polecam dodać masło orzechowe jako uzupełnienie do pełnowartościowego posiłku. Idealny przepis na deser.

Naleśniki z sosem brzoskwiniowym

Naleśniki z sosem brzoskwiniowym. Naleśniki to jedno z najprostszych i jakże wdzięcznych dań. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne - naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy. Uwielbiają je nie tylko dzieci. Można je przyrządzać i podawać na wiele sposobów i nigdy się nie nudzą. Tym razem proponuję naleśniki na słodko, z białym serem i pysznym brzoskwiniowym sosem. Idealny przepis na naleśniki.

OWSIANKA Z OTRĘBAMI PSZENNYMI, KARMELIZOWANYM JABŁKIEM I CYNAMONEM

Uwielbiam owsiankę, uwielbiam ją z jabłkiem. Ale żeby nie było nudno codziennie jeść ją tak samo to na dzisiejsze śniadanie przygotowałam owsiankę z dodatkiem otrębów pszennych i jabłkiem karmelizowanym. Zacznij dzień od pachnącej cynamonem owsianki, która doda Ci energii na cały dzień. Prosta, szybka, zdrowa i pożywna. A Ty lubisz owsiankę? Jaka jest Twoja ulubiona wersja?

Bułeczki śniadaniowe z masłem truskawkowym

Propozycja idealnego śniadania na letnie poranki to mięciutkie bułeczki a do nich proponuję pyszne masełko truskawkowe.

Pasta z makreli

Pomysł na pastę do kanapek na piątek.

Krokiety z parówką

Taką wersje krokietów po raz pierwszy jadłam u mojej teściowej. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z połączeniem parówki z naleśnikami. Kto jeszcze nie jadł, polecam spróbować.

Puszysty omlet

Bardzo puszysty i lekki – omlet idealny.

Placuszki z serka wiejskiego z miodem

Bardzo szybka w przygotowaniu potrawa z serem i miodem. Idealne na pożywne śniadanie, wegetariański obiad lub ciepły podwieczorek.

Pasta z białego sera z rzodkiewką

Szybka, prosta, zdrowa i dietetyczna pasta.

Pasta z awokado

Pastę tą pierwszy raz jadłam u mojej koleżanki, później postanowiłam zrobić ją sama. Jest ona bardzo dietetyczna i zdrowa. Polecam wszystkim Panią dbającym o linie

JAJECZNA pasta kanapkowa

Uwielbiamy jajka! Często goszczą na naszym stole pod różną postacią. Dziś Zapraszam Was na pyszną i zdrową pastę jajeczną! Wystarczy kilka chwil by cieszyć się jej smakiem. Pycha!

Jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami

Jajka można przygotować w różnej formie, tym razem zrobiłam faszerowane. Są wyraziste i bardzo smaczne, lekko ostre za sprawą musztardy. Taki smaczny początek dnia

Pasta z białego sera i makreli w sosie pomidorowym

Kolejny przepis na pastę do kanapek. Połączenie sera białego i ryby w pomidorowym sosie – to pomysł mojego męża. Ja lubię eksperymentować i szukać nowych ciekawych połączeń, więc mi się spodobał.

Bułeczki z czosnkiem i pietruszką

Nadziewana bułeczki, lekko czosnkowe, z dużą ilością pietruchy. Można je zajadać solo lub z dodatkami.

Pasta z czarnych oliwek

Przepis na: Pasta z czarnych oliwek . Pasta o bardzo wyrazistym smaku. Na kanapki lub mini przekąski na imprezę nadaje się znakomicie.

Crunchy orzechowe

Zawsze kupowałam gotowe Crunchy, jednak stwierdziłam, że muszę w końcu sama spróbować zrobić. Od teraz nie zamierzam już kupować tych sklepowych „zdrowych” musli. Porównałam domowy produkt i ten ze sklepu i co prawda domowe crunchy nie jest tak chrupiące, ale w smaku jest o niebo lepsze. Przede wszystkim czuć prawdziwy smak orzechów, a nie sam cukier. Domowe crunchy nie zawierają żadnych enzymów, aromatów i ulepszaczy, są naturalne, pożywne i zdrowe.

Omlet na słono z papryką i szynką

Jeszcze jakiś czas temu zawsze jadłam omleta na słodko. Wydawało mi się, że omlet na słono będzie niedobry i nawet nie chciałam spróbować. Któregoś dnia zaryzykowałam i sama nie wiem, czy to dzięki dodatkom czy tak po prostu bardzo mi posmakował. Dla tych, którzy jeszcze nie próbowali takiego połączenia, polecam wypróbowanie przepisu.

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna wg przepisu mojego taty – jest najlepsza!

Bagietka czosnkowa

Bagietka czosnkowa jest chyba dostępna w każdym większym sklepie, więc można spytać po co w ogóle wykonywać ją w domu? Odpowiedź jest prosta – dla oszczędności. Jej zrobienie jest dziecinnie proste, a smakuje tak samo jak kupna.

Musli z rodzynkami

Kolejne musli w moim wykonaniu – tym razem z sokiem z pomarańczy, rodzynkami i żurawiną. Zdrowe i pożywne. Zwykły cukier został zastąpiony niewielką ilością miodu. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu śniadanie na kilka dni.

Crunchy bananowe

Tak jak obiecałam o to kolejny przepis na zdrowe, domowe crunchy. Tym razem postanowiłam zrobić bananowe. Moja pierwsza próba wyszła oczywiście nieudana, no ale tak to już jest – początki bywają trudne. Po kilku poprawkach crunchy bananowe wyszło pycha. Chrupiące, pachnące i bardzo smaczne.

Pasta z łososia

Delikatna i kremowa pasta o wyraźnym smaku łososia wędzonego. Polecam.

Pasta z soczewicy

Mój mąż stwierdził, że pasta z soczewicy jest jak bezzapachowy, zdrowy pasztet… czy to było zachęcająca rekomendacja, nie wiem. Ja nie jestem zwolennikiem pasztetów, tak naprawdę chyba nigdy nawet nie jadłam:) Ciężko mi porównać smak tej pasty do czegokolwiek. Nigdy wcześniej też nie jadłam soczewicy, ale przyznaje jest naprawdę dobra, przynajmniej w takiej postaci mi bardzo smakowała. Dla tych, którzy tak jak ja nigdy nie mieli okazji próbować soczewicy zachęcam do przygotowania takiej o to pasty – bardzo prosta, szybka i zdrowa.

Omlet jesienny z grzybami i orzechami

Ten omlet to taki mój mały eksperyment Przede wszystkim chciałam wykorzystać kilka pieczarek, aby ich nie wyrzucać.  A nie mając pomysłu co jeszcze mogę dodać, pomyślałam o orzechach, których u nas w domu jest bardzo dużo. To dość dziwne połączenie, taki omlet z orzechami, ale wyszedł przepyszny! Myślę, że lepszym dodatkiem mogłyby być grzyby, więc jeśli ktoś posiada kilka okazów lub ma zapas suszonych to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Złocisty omlety omlet z kawałkami chrupiących orzechów

Koreczki w 3 mięsnych wersjach

Małe co nie co na niewielkie przyjęcie, sylwestra lub po prostu przekąska na filmowy wieczór z przyjaciółmi.

Omlet z szynką parmeńską

Omlet z szynkę parmeńską i parmezanem to moja kolejna propozycja na prosty, ale niebanalny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie na ciepło.

Tosty z łososiem i szpinakiem

Tosty to chyba po jajecznicy najbardziej oklepane śniadanie na ciepło – postanowiłam to zmienić. Tosty na bogato – z łososiem, szpinakiem i serem mozzarella. Ja takie połączenie składników najbardziej lubię, a Wam jakie tosty najbardziej smakują?

Bułeczki faszerowane

Bułeczki pszenne faszerowane szynką i serem. Oczywiście najlepiej smakują od razu po upieczeniu –  bułka jest gorąca, a ser się ciągnie.

Pasta orzechowo-serowa

Pasta na kanapki, torty, zapiekanki o intensywnym smaku orzechów. Super smakuje na ciepło o czym mam nadzieję sami się przekonacie.

Naleśniki czekoladowe z masą serową

Za naleśniki czekoladowe zabierałam się już od dłuższego czasu. Uwielbiam słodkości, a przede wszystkim dobrą czekoladę – moja słabość. W końcu pewnego pięknego dnia powstało takie pyszne cudo – Czekoladowe naleśniki z delikatną śmietanową masą. Dodatkowo wszystko polane domową konfiturą z malin – palce lizać!

Bruschetta z serem pleśniowym

Bruschetta – mini grzanki z serem pleśniowym. Coraz chętniej sięgam po ser pleśniowy, ale jak na razie jestem wstanie zjeść go jedynie na ciepło i o dziwo nie przeszkadza mi jego zapach:) Dla tych, który lubią sery pleśniowe przepis się spodoba. Pozostali mam nadzieję, że tak jak ja będą się powoli do niego przekonywać

Omlet z curry po indyjsku

Omlet z przyprawą carry i ostrym farszem warzywnym, polany sosem na bazie jogurtu i carry.

Crunchy kokosowe

Crunchy kokosowe to kolejna domowa granola, tym razem z wiórkami kokosowymi i mleczkiem kokosowym. Lekko wyczuwalne wiórki kokosu nadają całości słodki, kokosowy smak. Można dodatkowo dodać płatków kokosowych, jeśli lubicie bardziej intensywny smak lub kawałki czekolady, aby granola była słodsza.

Placuszki gryczane z suszonymi pomidorami i serem

Kolejny zdrowy przepis, tym razem kasza gryczana wystąpiła w roli głównej. Placuszki z kaszy gryczanej z dodatkiem sera i suszonych pomidorów.

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe – idealnie gładkie, zdrowe i tanie. Aby je zrobić potrzebujesz jedynie 2 składników: orzechów i odrobinę cukru lub miodu. Sprawdź jakie to proste!