ŚNIADANIA

Placki ziemniaczane z marchewką i dynią

Przepis na pyszne, aromatyczne placuszki ziemniaczane z dynią i marchewką. Świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Podane ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, posypane świeżym szczypiorkiem lub koperkiem - prezentują się na talerzu bardzo wykwintnie. Można je również podawać z gulaszem lub ulubionym sosem. Pychota!

Ryżowy pudding z orzechami i jabłkiem

Pyszny pomysł na słodkie śniadanie lub deser. Kremowy pudding ryżowy z orzechami i jabłkiem doprawiony cynamonem jest po prostu rewelacyjny! Doda nam mnóstwo energii oraz składników odżywczych na cały dzień. Dodatkowo długo nas utrzyma w sytości. Polecam szczególnie na pożywne śniadanie!

Omlet żytni z warzywami i mozzarellą

Kolejny przepis na pyszny omlet! Dzisiaj podawany z mozzarellą, brokułem i pomidorami. Tym razem wzbogaciłam go dodatkiem mąki żytniej, dzięki czemu jest bardziej sycący. Pyszne i wartościowe śniadanie na dobry początek dnia. Polecam!

Bezglutenowe naleśniki jaglane

Dzisiaj przepis podstawowy na bezglutenowe naleśniki jaglane. Zamiast mąki pszennej - mąka ziemniaczana. Są niezwykle sprężyste. Można je serwować na słodko i na słono. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że są bardzo zdrowe. Idealne dla amatorów zdrowego jedzenia, ale dzieci również je uwielbiają. Koniecznie wypróbujcie!

Jaglany omlet z pomidorami i pieczarkami

Świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie dające mnóstwo energii! Przepis o tyle uniwersalny, że zamiast pieczarek i pomidorów, możemy użyć innych, dowolnych składników, takich jak: żółtego sera, szynki, szczypiorku, itd. Co kto lubi. Polecam!

Bananowo-orzechowe racuchy z kaszy gryczanej

Pyszne i pożywne danie zarówno na śniadanie, jak i na deser. Placki z kaszy gryczanej! Racuchy z dodatkiem banana i orzechów smakują rewelacyjne! Świetna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych racuchów z jabłkami. Polecam!

Omlet owsiany Caprese - czyli z mozzarellą i pomidorami

Kolejna propozycja pożywnego i dającego mnóstwo energii śniadania. Ty razem omlet z dodatkiem mąki owsianej. Przygotowany w stylu klasycznej, włoskiej sałatki Caprese - czyli z mozzarellą i pomidorem. Polecam wszystkim, szczególnie tym, co dbają o swoją linię lub są na diecie.

Puszyste naleśniki kukurydziane

Przepis podstawowy na naleśniki z mąki kukurydzianej. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Super puszyste i niezwykle sprężyste. Smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Wystarczy użyć swoich ulubionych dodatków. Gorąco polecam zarówno na śniadanie, jak i na obiad, czy też kolację.

OMLET ORZECHOWY Z MUSEM CZEKOLADOWO-BANANOWYM

Pyszny przepis na omlet w nowej odsłonie. Dzisiaj na słodko! Z orzechami nerkowca, gorzką czekoladą i bananem. Udekorowany dodatkowo wiórkami kokosowymi smakuje rewelacyjnie! Polecam wszystkim na słodkie, pożywne śniadanie!

GOFRY O SMAKU PIERNIKA

Świetne połączenie tych smaków kojarzących się nam z latem oraz tych ze świętami Bożego Narodzenia. Gofry o smaku piernika to rewelacyjna i niezwykle aromatyczna odsłona klasycznego deseru. Przygotowane z mąki gryczanej i ziemniaczanej są mega chrupiące i apetyczne. Wystarczy dodać swoje ulubione dodatki - u mnie twaróg i banan - i już mamy pyszny podwieczorek. Polecam!

ORKISZOWE NALEŚNIKI

Przepis podstawowy na naleśniki z mąki orkiszowej. Nadają się do jedzenia zarówno na słodko, jak i słono. Wystarczy posmarować ulubionym dżemem, serem lub nadziać mięsnym lub warzywnym farszem i pyszne, sycące danie gotowe! Dobre zarówno na obiad, kolację, jak i drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Polecam!

Placuszki śniadaniowe nadziewane powidłami

Jeśli podobnie jak ja lubicie jeść placki na śniadanie lub podwieczorek, zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Powidła śliwkowe dodaje się podczas etapu smażenia do środka placuszków, dzięki czemu wychodzą placuszki nadziane powidłami. Daje to fajny i bardzo smaczny efekt. Polecam je podawać z cukrem pudrem.

Zdrowa owsianka z suszonymi owocami

Zdrową owsiankę najlepiej przyrządzać na bazie suszonych owoców - taka cenna mieszanka dostarczy nam dużą dawkę błonnika, który ureguluje poziom cukru we krwi i zapewni nam na długo uczucie sytości. Najlepiej sprawdzą się na przykład żurawina, ale również morele i śliwki, które są dodatkowo źródłem witamin A i B6. Warto także wzbogacić owsiankę w pestki dyni, które nie tylko dostarczą białka, ale też, podobnie jak suszone morele - witaminy E.

PASZTET WARZYWNY Z CUKINII

Mój faworyt, jeżeli chodzi o domowe pasztety. Łatwy i bardzo tani w przygotowaniu. Cukinia sprawia, że pasztet jest delikatny w smaku, wilgotny i bardzo ładnie rozsmarowuje się na pieczywie. Jest po prostu doskonały! Polecam!

OMLET SZARLOTKA

Szarlotka w formie dania? Czemu NIE! Oto przepis na pyszny omlet z jabłkami i cynamonem, który z powodzeniem możecie spałaszować na śniadanie lub kolację na słodko. Ja do jej przygotowania użyłam odżywki białkowej, ale spokojnie możecie ją zastąpić chudym twarogiem. Polecam!

Ryżowiec

Przepis teściowej wygrzebany z mojego starego zeszytu. To danie, które można jeść na ciepło, na przykład z makaronem lub na zimno jako dodatek na kanapki. Przypomina bardzo paprykarz, tylko, że jest bez ryby. Gorąco polecam!

PROTEINOWE FIT PANKEJKI Z JABŁKIEM

Świetny przepis na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek. Placuszki z jabłkiem w stylu amerykańskim. Do zrobienia ich użyłam odżywki białkowej, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić twarogiem. Polecam dla każdego łakomczuszka!

Pasta z żółtej cukinii i bakłażana

Pożywna i delikatnie kremowa pasta z bakłażana, fety i żółtej cukinii. Idealna opcja dla osób, którym znudziły się już zwykłe kanapki lub pasty jajeczne. Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu.

PLACKI GRYCZANE Z TUŃCZYKIEM

Przepis na pyszne naleśniki gryczane z tuńczykiem. Idealna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku. Podane z sosem czosnkowym lub chrzanowym sprawią, że będziemy syci na długi czas.

GRYCZANKA Z ARBUZEM, TWAROGIEM I ORZECHAMI

Przepis na pyszną gryczankę. Świetny pomysł na deser przy dietach, a także jako zdrowy posiłek zbilansowanej diety. Ciekawy smak goryczkowatej kaszy połączony ze słodkim i soczystym arbuzem oraz dodatkiem chrupiących orzechów nerkowca to istna uczta dla podniebienia koneserów niecodziennych smaków.

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym. Jesień - ostatnie ciepłe promienie słońca padają na kolorowe, majestatycznie opadające liście. Poranki są mgliste i bardzo chłodne. Ta pora roku niesie nam w darze najlepsze, jesienne owoce, czyli jeżyny. Co roku zbieram ich mnóstwo, robię ciasta i desery, a pozostałe owoce zamrażam. Po serniku jeżynowym przyszła pora na naleśniki. Delikatne ciasto naleśnikowe świetnie się komponuje z waniliowym serem. Całość dopełnia cudowny sos jeżynowy. Sprawdzony przepis kulinarny!

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy. Musicie wiedzieć jedno - moja mama jest mistrzynią pasztetów. Od dziecka jestem ich największą fanką, tak jak i mój syn. Wciąż dążę do osiągnięcia smaku, który przypominałby ten genialny, mamusiny pasztet. Jestem bliska celu i z pewnością nie poddam się. Ale zapewniam Was, że mój również jest niezwykle pyszny - klasyczny, prawdziwy, pachnący o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku. Dobrze dobrane składniki, duża ilość mięsa, aromatyczne przyprawy i dodatki to cały sekret dobrego pasztetu. Bez polepszaczy i konserwantów. To na prawdę nie takie trudne, spróbujcie. Sprawdzony przepis kulinarny!

Placki ziemniaczane z żółtym serem

Szybkie przepis na bardzo oryginalne placki

Pasztet z jelenia

Dziczyzna to mięso, z którego można zrobić na prawdę smaczne danie. Najbardziej lubię mięso z jelenia. Jest bardzo delikatne, kruche, chude i niezwykle zdrowe. Posiada nadzwyczaj mało tłuszczu i ma wyjątkowy, aromatyczny i głęboki smak. Dziś pierwszy raz przygotowałam wykwintny pasztet z tego jakże szlachetnego mięsa. Pasztet z jelenia to fantastyczna kompozycja leśnych smaków i zapachów. Idealny na przystawkę - wystarczy grzanka, konfitura z żurawiny, lampka czerwonego wina wytrawnego i wykwintna przystawka gotowa.

PASTA Z AWOKADO (pełnowartościowy posiłek)

AWOKADO Doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, idealnie sprawdza się jako pasta na kanapeczki. Na załączonym obrazku przykład, jak ja wykorzystuje ten "maślany owoc"

Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową

Naleśniki to tradycyjna potrawa, o wiekowej recepturze, uwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. To jedno z dań, popularnych niemal na całym świecie, choć pod różnymi nazwami. To bardzo proste w przygotowaniu danie może być zarówno smakowitym deserem, jak i propozycją pełnowartościowego obiadu. Sposobów jedzenia naleśników jest bowiem bezliku. Można je podawać na słodko z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany lub na sposób wytrawny. Dziś zapraszam na słodką wersję: z kokosowym serem, gęstą frużeliną truskawkową i chrupiącymi chipsami z kokosa. Danie idealne na ciepłe, letnie dni i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym.

JAGLANKA CZEKOLADOWO ORZECHOWA Z BANANEM

Obiecuję, że ta niepozorna miseczka zawładnie Waszymi kubkami smakowymi - bez glutenu - bez mleka - zdrowe składniki - szybkie w przygotowaniu

Pancakes bananowo kokosowy

Pancakes bananowo kokosowy. Przejść obok takiego deseru? to chyba niemożliwe! Bez glutenu i bez jajek ! Polecam dodać masło orzechowe jako uzupełnienie do pełnowartościowego posiłku. Idealny przepis na deser.

Naleśniki z sosem brzoskwiniowym

Naleśniki z sosem brzoskwiniowym. Naleśniki to jedno z najprostszych i jakże wdzięcznych dań. Ile kultur, tyle naleśnikowych teorii i przepisów. Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Jedno jest pewne - naleśnik to danie o dużym potencjale, które jeszcze nie raz nas zaskoczy. Uwielbiają je nie tylko dzieci. Można je przyrządzać i podawać na wiele sposobów i nigdy się nie nudzą. Tym razem proponuję naleśniki na słodko, z białym serem i pysznym brzoskwiniowym sosem. Idealny przepis na naleśniki.

OWSIANKA Z OTRĘBAMI PSZENNYMI, KARMELIZOWANYM JABŁKIEM I CYNAMONEM

Uwielbiam owsiankę, uwielbiam ją z jabłkiem. Ale żeby nie było nudno codziennie jeść ją tak samo to na dzisiejsze śniadanie przygotowałam owsiankę z dodatkiem otrębów pszennych i jabłkiem karmelizowanym. Zacznij dzień od pachnącej cynamonem owsianki, która doda Ci energii na cały dzień. Prosta, szybka, zdrowa i pożywna. A Ty lubisz owsiankę? Jaka jest Twoja ulubiona wersja?

Bułeczki śniadaniowe z masłem truskawkowym

Propozycja idealnego śniadania na letnie poranki to mięciutkie bułeczki a do nich proponuję pyszne masełko truskawkowe.

Pasta z makreli

Pomysł na pastę do kanapek na piątek.

Krokiety z parówką

Taką wersje krokietów po raz pierwszy jadłam u mojej teściowej. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z połączeniem parówki z naleśnikami. Kto jeszcze nie jadł, polecam spróbować.

Puszysty omlet

Bardzo puszysty i lekki – omlet idealny.

Placuszki z serka wiejskiego z miodem

Bardzo szybka w przygotowaniu potrawa z serem i miodem. Idealne na pożywne śniadanie, wegetariański obiad lub ciepły podwieczorek.

Pasta z białego sera z rzodkiewką

Szybka, prosta, zdrowa i dietetyczna pasta.

Pasta z awokado

Pastę tą pierwszy raz jadłam u mojej koleżanki, później postanowiłam zrobić ją sama. Jest ona bardzo dietetyczna i zdrowa. Polecam wszystkim Panią dbającym o linie

JAJECZNA pasta kanapkowa

Uwielbiamy jajka! Często goszczą na naszym stole pod różną postacią. Dziś Zapraszam Was na pyszną i zdrową pastę jajeczną! Wystarczy kilka chwil by cieszyć się jej smakiem. Pycha!

Jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami

Jajka można przygotować w różnej formie, tym razem zrobiłam faszerowane. Są wyraziste i bardzo smaczne, lekko ostre za sprawą musztardy. Taki smaczny początek dnia

Pasta z białego sera i makreli w sosie pomidorowym

Kolejny przepis na pastę do kanapek. Połączenie sera białego i ryby w pomidorowym sosie – to pomysł mojego męża. Ja lubię eksperymentować i szukać nowych ciekawych połączeń, więc mi się spodobał.

Bułeczki z czosnkiem i pietruszką

Nadziewana bułeczki, lekko czosnkowe, z dużą ilością pietruchy. Można je zajadać solo lub z dodatkami.

Pasta z czarnych oliwek

Przepis na: Pasta z czarnych oliwek . Pasta o bardzo wyrazistym smaku. Na kanapki lub mini przekąski na imprezę nadaje się znakomicie.

Crunchy orzechowe

Zawsze kupowałam gotowe Crunchy, jednak stwierdziłam, że muszę w końcu sama spróbować zrobić. Od teraz nie zamierzam już kupować tych sklepowych „zdrowych” musli. Porównałam domowy produkt i ten ze sklepu i co prawda domowe crunchy nie jest tak chrupiące, ale w smaku jest o niebo lepsze. Przede wszystkim czuć prawdziwy smak orzechów, a nie sam cukier. Domowe crunchy nie zawierają żadnych enzymów, aromatów i ulepszaczy, są naturalne, pożywne i zdrowe.

Omlet na słono z papryką i szynką

Jeszcze jakiś czas temu zawsze jadłam omleta na słodko. Wydawało mi się, że omlet na słono będzie niedobry i nawet nie chciałam spróbować. Któregoś dnia zaryzykowałam i sama nie wiem, czy to dzięki dodatkom czy tak po prostu bardzo mi posmakował. Dla tych, którzy jeszcze nie próbowali takiego połączenia, polecam wypróbowanie przepisu.

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna wg przepisu mojego taty – jest najlepsza!

Bagietka czosnkowa

Bagietka czosnkowa jest chyba dostępna w każdym większym sklepie, więc można spytać po co w ogóle wykonywać ją w domu? Odpowiedź jest prosta – dla oszczędności. Jej zrobienie jest dziecinnie proste, a smakuje tak samo jak kupna.

Musli z rodzynkami

Kolejne musli w moim wykonaniu – tym razem z sokiem z pomarańczy, rodzynkami i żurawiną. Zdrowe i pożywne. Zwykły cukier został zastąpiony niewielką ilością miodu. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu śniadanie na kilka dni.

Crunchy bananowe

Tak jak obiecałam o to kolejny przepis na zdrowe, domowe crunchy. Tym razem postanowiłam zrobić bananowe. Moja pierwsza próba wyszła oczywiście nieudana, no ale tak to już jest – początki bywają trudne. Po kilku poprawkach crunchy bananowe wyszło pycha. Chrupiące, pachnące i bardzo smaczne.

Pasta z łososia

Delikatna i kremowa pasta o wyraźnym smaku łososia wędzonego. Polecam.

Pasta z soczewicy

Mój mąż stwierdził, że pasta z soczewicy jest jak bezzapachowy, zdrowy pasztet… czy to było zachęcająca rekomendacja, nie wiem. Ja nie jestem zwolennikiem pasztetów, tak naprawdę chyba nigdy nawet nie jadłam:) Ciężko mi porównać smak tej pasty do czegokolwiek. Nigdy wcześniej też nie jadłam soczewicy, ale przyznaje jest naprawdę dobra, przynajmniej w takiej postaci mi bardzo smakowała. Dla tych, którzy tak jak ja nigdy nie mieli okazji próbować soczewicy zachęcam do przygotowania takiej o to pasty – bardzo prosta, szybka i zdrowa.