Przepisy samiraka

Okroshka - Biały Chłodnik ruski

Jak jest gorąco to nie chce się obfitych gorących obiadów, ale taki zimny chłodnik na kefirze, aromatycznym koperku i chrupiącą rzodkiewką i ogórkami to ukojenie. Okroshka ( окрошка) to ruski chłodnik do którego dodaje się by był dodatkowo odżywczy: jajka na twardo i odtłuszczony zimny bulion wołowy. Mozna taki kupić w sklepie pod nazwą Beef Fond. Sam w sobie nie ma wielkiego wpływu na smak chłodnika, ale podnosi jego wartości w minerały i witaminy.

Sałatka z chrupiącym tofu i pomidorków w winegrecie libańskim Zaatar

Jesteśmy coraz bardziej ciekawi nowych produktów i przypraw bo jemy coraz bardziej świadomie i zdrowo. Dlatego polecam dziś wspaniałą mieszankę przypraw pochodzącą z Bliskiego Wschodu: Za'atar. Co prawda pochodzenie ma libańsko-syryjskie ale można Za'atar kupić też w tureckim markecie wśród innych przypraw. Ma mocno zielony kolor z powodu tymianku. Tymianek i oregano są głównymi składnikami tej mieszanki. Poza nimi również mięta i sezam.

Śledziowe bonbony z Matjasów z kiwi

Zapraszam na przepyszne śledziowe bonbony z Matjasów z kiwi.

Krupnik polski z grzybkiem

Przepis na pyszny, polski krupnik z grzybkiem. Polecam!

Potrawka z żołądków w śmietanie z podsmażoną kostką selera

Ostatnio mocno naszło mnie na podroby, a dokładnie mówiąc na żołądki drobiowe. To już drugi raz w tym tygodniu jak je przygotowuję. Za pierwszym razem powędrowały na polski krupnik, mmmm był pyszny. Lubię zrobić krupnik kilka godzin wcześniej niż będzie podawany. Kasza jest wtedy taka jaką lubię: mocno napęczniała, zupa jest lekko gęsta a smaki dokładnie połączone. Drugie podejście czyli dzisiejsze to potrawka z żołądków, czyli żołądki w śmietanie z przepyszną kostką z podsmażanego na złoto selera. Po odstaniu smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po zrobieniu. A może to tylko złudzenie, chociaż dałabym głowę, że odstanie potrawie robionej na żołądkach dobrze robi. Mocno zachęcam do dodania kostki z podsmażonego na maśle selera. Podkręca smak i wzbogaca tę skromną potrawkę. Dla koloru właściwie dodałam oliwę zabarwioną chili i zieloną natkę dla koloru i zdrowia.

Omlet śniadaniowy zielony ze szpinakiem

Przepis na przepyszny Omlet śniadaniowy zielony ze szpinakiem. Zależnie od pory roku możemy dodawać do zielonych omletów różne zielone listki roślin i ziół.

Pieczone łagodne skrzydełka dla dzieci - lepkie skrzydełka z patelni

Te pieczone łagodne skrzydełka są idealne dla dzieci. Można zabrać je dla dzieci na piknik, na łąkę, nad jezioro lub zwyczajnie do ogrodu. Piecze się je bez oleju (na ich własnym tłuszczu) a w smaku są są łagodne bo pieczone naturalnie bez marynowania. Jedyne przyprawy to sól, odrobina pieprzu i czosnku do smaku. To wszystko. Mięsko po upieczeniu jest mięciutkie, lepkie od własnego kalogenu i dosłownie samo ześlizguje się z kostek. Skrzydełka nie mają chrupiącej skórki a jedynie przypieczoną. Każde dziecko będzie zachwycone takimi skrzydełkowymi przekąskami. Do skrzydełek trzeba podać im baaardzo dużo papierowych serwetek bo skrzydełka są soczyste i smakowicie lepkie. Co prawda nazwałam je skrzydełkami dla dzieci, ale nie będzie chyba dorosłego miłośnika skrzydełek, który przeszedłby obok nich obojętnie.

Zapiekane ziemniaki pod prostym czosnkowym beszamelem i serem

Nie wiem co by było gdyby nie było ziemniaczków. Uwielbiam je i chyba większość osób też za nimi przepada. I wcale nie są takie tuczące jak się o nich mówi. Wszystko zależy jak i z czym się je podaje. Frytki są tuczące bo na tłuszczu, ale jak ludzkość przetrwałaby bez frytek? Można ziemniaki podać na setki różnych sposobów i wcale nie muszą mieć tyle Kcal ile mają frytki. Ja dziś podaję zapiekane ziemniaki do żeberek grillowanych warzyw - tutaj przepis na grillowane warzywa. Zapiekanka ziemniaczana lub ziemniaki z patelni to chyba również jedno z tych dań, które każdy kiedyś choć raz zrobił w życiu. Fakt zapiekankę posypię serem, ale sos beszamelowy będzie lekki i prosty: na bulionie i chudym mleku odciąży kaloryczność tych pysznych ziemniaczków. To właśnie dzięki mleku staną się pulchne i aksamitne w ustach. Bo zazwyczaj dodawana śmietana wcale nie jest konieczna. Zapiekane ziemniaki można podać jako samodzielną potrawę bezmięsną. Ja podałam je do półmiska z bukietem warzyw z grilla i grillowanych przepysznych żeberek.

Półmisek z bukietem warzyw z grilla

Półmisek z bukietem warzyw z grilla. Polecam!

Sos Remoulade - idealny zimny sos do ryb

Sos Remoulade wywodzi się jak wiele sosów z kuchni francuskiej. Przygotowywany jest jest na bazie majonezu lub aioli (czosnkowy majonez). Jednym z głównych składników są drobno posiekane korniszony z octu, nie może się też obyć bez kaparów i siekanych świeżych ziół (natki, oregano, trybuli ogrodowej i szczypiorku). Dzięki temu ma świeży lekko kwaskowy smak. Fileciki anchovies dodaje się drobno posiekane dla wzbogacenia smaku. Podobnie musztarda podkręca nieco ostrość sosu.Często dodaje się przetarte ugotowane na twardo żółtka by sos zagęścić.

Fish burger - burger z chrupiącą rybą i sosem Remoulade

Jest gorąco, nic się nie chce a zwłaszcza stać w kuchni i gotować złożone kilku garnkowe obiady. Wtedy nie ma to jak coś szybkiego a i tak pysznego na co skusi się każdy, w każdym wieku. I wtedy na myśli przychodzi mi pyszny hamburger. Może być soczysty z pysznym mielonym, ale mi ślinka dziś leciała na chrupiące. Pomyślałam pyszna chrupiąca rybka, taaaak, fish burger to jest to na co mam dziś największą ochotę. Do tego orzeźwiający domowej roboty sos Remoulade na chrupiące bułeczki, chrupiąca czerwona papryka, korniszonki i obiad na dziś gotowy. Szybko, tanio i przepysznie.

Quiche ze szparagami i bazylią - Krucha tarta ze szparagami

Zaczął się sezon na szparagi więc koniecznie krucha tarta ze szparagami musi być. Szparagi są zdrowe i niskokaloryczne. Zawierają tylko 18 Kcal w 100 g. Zdrowość zawdzięczają głównie kwasowi foliowemu, który reguluje wzrost i rozwój komórek, wpływa też dodatnio na mózg i układ nerwowy. Dobrze działa na psychikę i dobre samopoczucie. Szparagi są wskazane dla kobiet ciężarnych i karmiących, gdyż kwas foliowy zapobiega uszkodzeniom cewy moczowej u płodu, ma też dobry wpływ na wagę i rozwój noworodków. Ma też dobry wpływ na przekazywanie cech dziedzicznych komórek. Zapewnia sprawne działanie żołądka, wątroby i jelit.

Skrzydełka pieczone łagodne dla dzieci - lepkie skrzydełka z patelni

Te pieczone łagodne skrzydełka są idealne dla dzieci. Można zabrać je dla dzieci na piknik, na łąkę, nad jezioro lub zwyczajnie do ogrodu. Piecze się je bez oleju (na ich własnym tłuszczu), a w smaku są są łagodne bo pieczone naturalnie bez marynowania. Jedyne przyprawy to sól, odrobina pieprzu i czosnku do smaku. To wszystko. Mięsko po upieczeniu jest mięciutkie, lepkie od własnego kolagenu i dosłownie samo ześlizguje się z kostek. Skrzydełka nie mają chrupiącej skórki, a jedynie przypieczoną. Każde dziecko będzie zachwycone takimi skrzydełkowymi przekąskami. Do skrzydełek trzeba podać im baaardzo dużo papierowych serwetek bo skrzydełka są soczyste i smakowicie lepkie.