Przepisy SłodkiZapachMalin

JAJECZNA pasta kanapkowa

Uwielbiamy jajka! Często goszczą na naszym stole pod różną postacią. Dziś Zapraszam Was na pyszną i zdrową pastę jajeczną! Wystarczy kilka chwil by cieszyć się jej smakiem. Pycha!

TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem

Przepis na tort bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem. Pyszny i bardzo elegancki tort bezowy. Będzie idealny z okazji imienin czy urodzin, podczas letnich pogawędek na tarasie, na niedzielny deser czy jako prezent!

konfitura MORELOWA

Zamykam lato w słoiku co roku przygotowuję kilka słoików tej pysznej konfitury, by w długie zimowy dni cieszyć się latem.

faszerowana CUKINIA z tajskim sosem

Curry, trawa cytrynowa, chilli, kolendra i mleko kokosowe to zdecydowanie moje klimaty. Dziś przedstawiam Wam mój pyszny kulinarny eksperyment – nam bardzo smakowało.

czekoladowe PIEROGI z TRUSKAWKAMI i miętową bitą śmietaną

Czekoladowe pierogi – pokochają je duzi i mali W sezonie truskawkowym absolutny „must eat”! Doskonałe na ciepło i zimno, na obiad i na deser. Po prostu idealne!

letnia SAŁATKA

Moja ulubiona! słodka, pachnąca latem, lekka, a jednocześnie bardzo pożywa Idealna jako dodatek do dań z grilla, doskonale sprawdzi się jako lekki obiad w upalny dzień, czy pyszna kolacja.

JAJECZNICA z kurkami i boczkiem

JAJECZNICA z kurkami i boczkiem jest przepyszna - musicie koniecznie spróbować. Idealny przepis na śniadanie.

pieczony SERNIK z TRUSKAWKAMI

Sezon truskawkowy w pełni! to zdecydowanie mój ulubiony okres w roku Dziś zapraszam Was na SERNIK pieczony Z TRUSKAWKAMI. W internecie pełno jest przepisów na serniki truskawkowe na zimno – lubię je, ale jeśli mam wybór, zdecydowanie wolę tradycyjnie pieczony sernik. Dzisiejszy przepis jest doskonałym połączeniem tradycyjnego sernika, czekolady i pysznych truskawek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół. SPÓD herbatniki i kakao wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Masło roztapiamy, dodajemy do rozdrobnionych herbatników i  dokładnie mieszamy – powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wykładamy na spód formy, równo rozkładając i dociskając łyżką. Odstawiamy. SERNIK Truskawki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo po 1 jajku – stale ucierając. Do tak przygotowanej masy, dodajemy porcjami ser i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gotowy sernik wylewamy na czekoladowy spód, wyrównujemy łyżką. Gotowe truskawki mieszamy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej (dzięki temu podczas pieczenia sernika truskawki pozostaną na górze – nie opadną nam a dno blaszki) i układamy równo na serniku, lekko je dociskając. KRUSZONKA wszystkie składniki kruszonki mieszamy dłonią. Gotową kruszonkę rozkładamy równo na serniku i truskawkach. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika. Pieczemy: pierwsze 20 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół, kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni funkcja grzania góra/dół. Sernik studzimy w piekarniku. Pycha!

letnia OWSIANKA z truskawkami i borówkami amerykańskimi

Śniadanie to NAJWAŻNIEJSZY posiłek dnia! Przygotowanie owsianki zajmie nam kilka minut warto wstać odrobinę wcześniej by zjeść przed wyjściem coś pożywnego, zwłaszcza teraz gdy stoiska owocowe na bazarkach uginają się od przepysznych truskawek.

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda!

letnia WODA owocowa

Idealna w upalny dzień! Doskonała na grilla, spotkanie z przyjaciółmi czy Kinder Party!

drożdżówki z TRUSKAWKAMI i kruszonką

Pyszne i ekspresowe drożdżówki. Osobiście je uwielbiam! W sezonie truskawkowym pozycja obowiązkowa.

ZIEMNIACZANE beziki, paprykowo-czosnkowy KURCZAK i sałatka

Pyszny, elegancki i bardzo prosty obiad, praktycznie w całości z piekarnika.

OGÓRKI małosolne

Jak tylko zaczynają pojawiać się na straganach ogórki gruntowe, przygotowuję dla nas małosolne! Idealne do kanapki z pasztetem czy jajko dodatek do obiadu.

Drożdżówki z rabarbarem, kruszonką i migdałami

Drożdżówki z rabarbarem, kruszonką i migdałami. Pyszne i ekspresowe drożdżówki. Osobiście je uwielbiam! Idealny przepis na ciasto.

Nalewka MIODOWO-CYTRYNOWA

Jeśli lubicie nalewki, to tej musicie koniecznie spróbować!

Ekspresowy Rabarbarowiec

Ciasto ekspresowe! Idealne gdy wpadną niezapowiedziani goście lub po prostu najdzie ochota na coś słodkiego.

Mięsne gołąbki z kaszą kuskus w liściach botwiny

Gołąbki z botwiny miałam ochotę zrobić już w zeszłym roku, ale zanim się zebrałam, to sezon na botwinkę się skończył… Dlatego teraz, od razu gdy ta czerwona piękność pojawiła się na straganie, wybrałam największą i przygotowałam z niej gołąbki Jest to bardzo delikatne i oryginalne danie. Gołąbki podałam w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem i surówką z rzodkiewki. Jeśli lubicie gołąbki, musicie koniecznie spróbować tych!

Orzeźwiająca ARBUZADA

Pyszny i orzeźwiający napój arbuzowy. Idealny w upalny dzień!

Quiche z botwinką, kabanosami i oscypkiem

Bardzo szybki i prosty obiad. Idealna również na imprezę. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Wiosenna klasyka: szparagi, młode ziemniaki i jajko

Czerwiec jest moim ulubionym miesiącem pod względem kulinarnym! Stragany uginają się od nowalijek, które swą urodą zachęcają do zakupu i kuchennych wojaży. Jest to jedyny czas, kiedy z ręką na sercu mogę powiedzieć, że LUBIĘ ZIEMNIAKI! jadamy je praktycznie tylko wiosną. Później (czasem) w kopytkach, pierogach czy pieczone „od wielkiego dzwonu”. Więc gdy nadchodzi czerwiec cieszę się jak dziecko. Wracam obładowana warzywami z zakupów na straganie i czaruję w kuchni bardzo proste, ale jednocześnie bardzo wyjątkowe dania.

LODY truskawkowo-bananowe z domowym jogurtem naturalnym

Zapraszam Was serdecznie na lody owocowe. Przygotować je możemy z dokładnie takiego samego przepisu jak shake owocowy.

Quiche z łososiem, szparagami i Serem Korycińskim Swojskim

Bardzo szybki i prosty obiad Idealna również na imprezę. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.

Tradycyjne ZAPIEKANKI z Serem Korycińskim Swojskim

Pamiętam zapiekanki z dzieciństwa! Punkt obowiązkowy każdej podróży PKS lub PKP – na dworcach były najlepsze! Dobra bułka i ten aromat pieczarek! Dziś przedstawiam Wam dokładnie mój smak z dzieciństwa, lecz z nowoczesnym dodatkiem Sera Korycińskiego Swojskiego Agnieszka i Marcin Bielec. Do swoich zapiekanek użyłam Sera Korycińskiego Swojskiego z kolorowym pieprzem. Dodatek ten sprawia, że zapiekanki są idealnie doprawione (bez dodatkowego użycia soli i pieprzu) i smakują świetnie!

SHAKE truskawkowo-bananowy z domowym jogurtem naturalnym

Jogurt naturalny to źródło cennych witamin i minerałów dla Naszego organizmu. Dodając do niego ulubione  owoce, musli, bakalie czy otręby stanowi pełnowartościowy posiłek!

Zupa pomidorowa z ryżem

Któż nie lubi zupy pomidorowej? Smak dzieciństwa wielu z Nas! również dziś, ulubiona zupa małych i tych nieco większych łakomczuszków. Zapraszam Was zatem  na IDEALNĄ zupę pomidorową z ryżem – pyszną, przepełnioną smakiem pomidorów z delikatną nutką bazylii  i gęstą od ryżu!

Kotlety selerowe z serem korycińskim i sprężynki z ziemniaków

Kotlety selerowe znam z pracy. To jedna z niewielu form selera, którą zjadam naprawdę ze smakiem! Kotlety są pyszne, zdrowe i bardzo selerowe. Doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami i surówką. Dodatek Sera Korycińskiego z chilli i oregano sprawia, że kotlety są bardziej wyraziste w smaku.

Kompot z miętą i rabarbarem

Idealny w upalne dni, pyszny i esencjonalny. Doskonale gasi pragnienie!

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Uwielbiam budyń! Połączenie go z kruchym ciastem i rabarbarem okazało się strzałem w 10! Ciasto jest lekko kwaśne z fenomenalnie kruchym ciastem. Idealne do kawy w niedzielne słoneczne popołudnie.

Kokosowy sernik z żurawiną pod delikatną bezową chmurką

Uwielbiam wszystko co kokosowe! Więc na tegoroczną majówkę postanowiłam stworzyć ciacho idealne! Delikatne w smaku i strukturze, ciężkie i z wyraźnym akcentem – takie, które jest w stanie poprawić humor w deszczowy dzień! Zapraszam Was zatem na KOKOSOWY sernik Z ŻURAWINĄ pod delikatną bezową chmurką.

Pietruszkowo-bazyliowe pesto

Idealne do makaronu, naleśników czy jako nadzienie do mięsa. Doskonale sprawdzi się w roli dodatku do imprezowych przekąsek, zup i jako dresing do sałatki. Pyszne i aromatyczne DOMOWE pesto.

Chleb sycylijski pszenny pełnoziarnisty na zakwasie

Taka smaczna odmiana w Naszym domu! Pyszny chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego!

Miód z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka lekarskiego kiedyś robiła moja Prababcia, robi go także Babcia, moja Mama i robię ja przepis jest stale ten sam, wędruje z zeszytu do zeszytu od pokoleń. W naszym domu jest od zawsze! stale obecny w zimie gdy zarazki i bakterie atakują ze zdwojoną siłą, obecny podczas Wigilii – bo kutia bez miodu z mniszka to nie nasza kutia, obecny podczas jesiennej chandry – w dużych ilościach dodawany do herbaty i stale z nami podczas upałów, jako pyszny i niezastąpiony składnik lemoniady. Zawsze mamy go w swoich zapasach!

Soczysta pierś z kurczaka z pieczonymi w ziołach warzywami

Soczysta pierś z kurczaka z pieczonymi w ziołach warzywami. Pyszny i bardzo elegancki obiad. Doskonały na co dzień i gdy spodziewamy się gości Bardzo prosty w wykonaniu! Sprawdzony przepis na obiad!

Zupa pomidorowa z makaronem

Ohhhhhh! któż nie lubi zupy pomidorowej? Smak dzieciństwa wielu z Nas! również dziś, ulubiona zupa małych i tych nieco większych łakomczuszków. Zapraszam Was zatem  na IDEALNĄ zupę pomidorową z makaronem – pyszną, przepełnioną smakiem pomidorów z delikatną nutką bazylii  i gęstą od makaronu!

Ciasto jogurtowo-migdałowe z rabarbaremi kruszonką

Rabarbar! moja mała miłość Pomysł na ciasto jogurtowe zrodził się po zrobieniu domowego jogurtu ponieważ było go aż 2 litry, a okres jego przydatności do spożycia wynosi 7 dni – a przecież takie pyszności nie mogą się zmarnować! Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, po upieczeniu jest delikatne i puszyste. Po prostu PYSZNE!