Przepisy smakowyraj.blog - Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.

Przepisy smakowyraj.blog

Sernik królewski

Serniczek wyszedł przepyszny i mam ochotę znowu go upiec. Zapraszam więc do pieczenia sernika.

Kociołek do syta

Kociołek jest rozgrzewającym i pożywnym daniem jednogarnkowym, które w smaku trochę przypomina mieszankę: leczo, bigosu i kapuśniaku. Danie jest dość szybkie w zrobieniu i idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację, zwłaszcza jesienią i zimą.

Tort makowy z kremem rumowym

Makowy tort to jeden ze specjałów mojej Teściowej, wszyscy bardzo go lubią, dlatego obowiązkowo piekę go przynajmniej raz w roku. Tort jest prosty w zrobieniu, składniki nie są wyszukane, a całość tworzy dość oryginalny smaczek.

Ciasto z maślanką i owocami

Ciasto z maślanką to jest bardzo proste w zrobieniu, wystarczy wszystko razem wymieszać, dodać owoce, kokos i upiec. Można je zrobić z różnymi owocami, ja najczęściej dodaję owoce sezonowe, a w tym przypadku poratowałam się brzoskwiniami z puszki, mrożonymi borówkami i jabłkami, których u nas nigdy nie może zabraknąć. Dzięki maślance ciasto jest mięciutkie, puszyste i ma ciekawy smak.

Ciasto marchewkowe z bakaliami

Pewien czas temu polubiłam marchewkowe wypieki, są one po pierwsze bardzo smaczne, a do tego dość długo utrzymują świeżość. Połączenia marchewki z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami bardzo przypadło mojej rodzinie do gustu. Polecam to mięciutkie i pyszne ciasto, które jest bardzo proste w wykonaniu.

Pączki z twarogiem i marmoladą

Postanowiłam, że zrobię pączki z serem, takie może troszeczkę bardziej wilgotne od tradycyjnych, co miało na celu utrzymanie ich świeżości na dłużej. W konsystencji i smaku pączki są bardzo podobne, a niewtajemniczeni w ogóle nie wiedzieli, że zawierają twaróg. W każdym razie wyszły pyszne.

Włoskie faworki cytrynowe

W moim domu rodzinnym na Tłusty czwartek obowiązkowym wypiekiem były chrust, czyli faworki. W tym roku zainspirowałam się przepisem, który znalazłam w dodatku gazety wyborczej. Przepis trochę zmodyfikowałam pod moje wymagania i muszę powiedzieć, że jest dość ciekawy. Cytrynowe faworki są nieco inne w smaku niż tradycyjne, nie przez nutkę cytryny, a przez ich konsystencję. Są grube, pulchne i mięciutkie. Oczywiście najlepiej smakują na świeżo.

Kebab Gniewus z mięsem mielonym

Od  pewnego czasu eksperymentuję z domowymi fast foodami, które w wersji domowej nie są za szybkie w zrobieniu, ale na pewno są dużo smaczniejsze niż te kupowane na mieście. Poza tym inaczej się ma sytuacja, gdy ktoś nie ma czasu i je coś w biegu, a inaczej jeśli ma się kilkuosobową rodzinę i wtedy taki wypad na kebab już trochę kosztuje.

Rafaello

Rafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można też zrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach. Prezentowana poniżej wersja jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu.

Pizza ze szpinakiem

Pizzę można zrobić chyba ze wszystkimi. W ostatnie wakacje obrodził nam na działce szpinak, który po prostu uwielbiam i postanowiłam zrobić z nim pizzę, taką bez dodatków mięsnych, ot po prostu dużo szpinaku i sera. Moja szpinakowa część rodziny bardzo ją polubiła i na pewno nie raz jeszcze ją zrobię.

Drożdżówki z serem

Drożdżówki to chyba przysmak wszystkich, a zwłaszcza dzieci. U mnie na Śląsku mówi się na nie „kołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz. Z podanego ciasta drożdżowego można zrobić drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi dodatkami.

Sernik Zebra

Po cieście Zebra, przyszedł czas na czarno – biały serniczek w paski, który dodatkowo wzbogaciłam skórką z pomarańczy, która daje niesamowity smak i aromat.

Piegusek na białkach, czyli babka z makiem

Pieguska, czyli babkę z makiem na białkach postanowiłam upiec już dość dawno temu, przy okazji pieczenia babki na białkach według przepisu siostry Anieli. Tak mi się wtedy wymyśliło, że w wersji z makiem ta babka będzie pyszna i właśnie taka wyszła. Jeśli ktoś lubi może babkę posypać cukrem pudrem lub zrobić dowolną polewę. U mnie była bez dodatków, bo bardzo lubię te przypieczone brzegi. Babki na białkach mają ten plus, że dość długo utrzymują świeżość.

Sernik z brzoskwiniami na biszkoptach

Uwielbiam serniki i mogłabym je piec i jeść bez końca. Przepisów jest bardzo dużo, a ten na biszkoptach z brzoskwiniami, kojarzy mi się z czasem gdy miałam naście lat i odwiedzała nas znajoma, która miała w zwyczaju przyjeżdżać z sernikiem, fajni tacy znajomi, a serniczek przepyszny.

Cytrynowa babka w cytrynowej polewie

Przepis jest bardzo prosty, ciasto dość szybkie w zrobieniu i chyba z najbardziej podstawowych składników. Przepis dostałam go od cioci mojego męża, która zawsze ma fajne pomysły kulinarne. Babka tradycyjna, a zarazem oryginalna przez smaczek, który robi polewa z kogla mogla i soku z cytryny. Pyszności.

Szarlotka sypana

O szarlotce sypanej słyszałam już dość dawno od znajomej i w końcu udało mi się ja upiec. Ciasto wyszło przepyszne, trochę kruche, ale takie właśnie uwielbiam. Mam jeszcze sporo słojów z jabłkami w spiżarni, więc pewnie niedługo znowu będę piekła. Polecam każdemu, a zwłaszcza tym, którzy nie lubią ręcznie zarabiać ciasta.

Pleśniak z masą budyniową z rabarbaru

Większość ciast z rabarbarem można piec tylko wtedy, gdy jest na niego sezon, gdyż konieczne jest użycie świeżego owocu. Pleśniak można upiec o dowolnej porze roku, gdyż możemy użyć zamrożonego rabarbaru. Wiem, że nie można go spotkać w sklepach, ale można kupić surowy, umyć, obrać, pokroić na kawałki i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika pozostawić na godzinę lub dwie, posypać cukrem i pozostawić, by puścił sok. Na pewno każdy będzie zaskoczony, gdy zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta.

Ryż na gęsto z truskawkami

Od dziecka uwielbiałam ryż na gęsto, ale zawsze podawało się go u nas z masłem, cukrem i cynamonem. Już jakiś czas temu moja przyjaciółka Magda narobiła mi smaku na ryż z truskawkami, który jest przysmakiem jej dziadka. Tak to za mną chodziło, że w końcu postanowiłam zrobić i muszę przyznać bardzo fajne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na deser, czy nawet kolację.

Prosty torcik z truskawkami i bitą śmietaną

Szukałam ostatnio szybkiego i prostego sposobu na ciasto z truskawkami, tak by owoce pozostały świeże (takie są według  mnie najsmaczniejsze), no i wykombinowałam takie właśnie ciasto, które może nie jest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje wyśmienicie.

Ciasto ucierane z owocami

Ostatnio lubię wypróbowywać różne przepisy na proste i szybkie ciasta z owocami. Ten przepis pochodzi od mojej teściowej i używam go zwykle do upieczenia baranka wielkanocnego, ale pod owoce sprawdził się bardzo dobrze. Po upieczeniu nie sposób było mu się oprzeć.

Kruche ciasteczka owsiane

O tym jakie pyszne są domowe ciasteczka, chyba nie muszę nikogo przekonywać, poza smakiem i prostotą wykonania mogą być też doskonałą zabawą dla dzieci.

Murzynek z orzechami włoskimi

Przepis na tego murzynka powstał całkowicie spontanicznie :) Potrzebowaliśmy szybkie ciasto, które długo utrzyma świeżość, a że mieliśmy dość sporo orzechów włoskich, połączyliśmy obie te opcje. Ciasto jest bardzo proste, bo wystarczy składniki razem zmieszać, a masa orzechowa też nie sprawia większych trudności, chyba że ktoś musi pierw te orzechy obrać :)