Przepisy sylviia90

Uniwersalne ciasto naleśnikowe i Naleśniki po królewsku

Naleśniki to przysmak chyba każdego dziecka. To szybkie i prosty przepis na ciasto. Dzisiaj przepis na uniwersalnie ciasto naleśnikowe, które zawsze wychodzi i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Lekkie,a zarazem puszyste, delikatne i odpowiednio elastyczne. U mnie dzisiaj w wersji na bogato. Sos truskawkowy, kajmak, bita śmietana i świeże owoce prosto z ogrodu. Czysta rozpusta, nawet nie wiecie jak tak banalne danie może szybko przywołać męża do domu i oderwać go od pracy. Jak szaleć to szaleć... 

3-składnikowe placuszki bananowo-gryczane (Gluten free)

Placuszki, które robi się z 3 składników i smaży na niewielkiej ilości tłuszczu. Cukier puder na wierzchu uwydatnia walory smakowe i dla dzieci będzie to świetna alternatywa dla racuchów z białej mąki, czy też naleśników. Przepis jest doskonały i nie trzeba mieć w zasadzie żadnych wielkich umiejętności by to danie przyrządzić.

Kostka Kinder Bueno

Drodzy moi przepis dzisiejszy będzie moją próbą odwzorowania i interpretacji smaku jednego z najpopularniejszych batoników, czyli kinder bueno. Ciasto ma formę przekładańca. Puszysty niezwykle delikatny czekoladowy biszkopt przełożony masą mleczno-orzechowo-migdałową to jest to. Koniecznie spróbujcie bo ciasto jest mega pyszne.

Szybkie śniadanie : Czekoladowe świderki z ricottą i truskawkami

Dzieci uwielbiają makaron tak samo jak zazwyczaj również kochają czekoladę i wszystko co z nią związane. Czekoladowy makaron zestawiłam z świeżymi truskawkami, miodem, i dosyć nietypowo bo z ricottą, która doskonale wpasowała się swoim charakterystycznym smakiem w kompozycję. Polecam gorąco.

Bezglutenowe ryżowe kluski leniwe z sosem truskawkowym

Kluski, kopytka czy też inne dania mączne są bardzo popularne w naszym kraju. Dzisiaj nieco inna forma klusek leniwych, bo na mące ryżowej. Przyznam, że w smaku są bardzo delikatne i doskonale komponują się z owocowymi sosami. Jest pora na truskawki, więc skorzystałam właśnie z tych owoców. Przepis dedykuję głównie osobom będącym na diecie bezglutenowej, i myślę że będzie to dla was alternatywa dla klusek gryczanych czy też jaglanych. Zapraszam. 

Terrina morelowo-kokosowa z truskawkami

Chłodne desery na upalne dni to coś obowiązkowego. W ramach niedzielnych podwieczorków dzisiaj mam dla was terrine na zimno. Pyszna, kremowa i orzeźwiająca. Bazą są mleko kokosowe oraz jogurt, a smak nadają pieczone, i karmelizowane w cukrze trzcinowym morele. Deser nieco może przypominać w wykonaniu panna cottę, ale ma inną formę. Truskawki i świeże zioła w postaci mięty i melisy przenoszą deser na wyższy poziom jeśli chodzi o doznania smakowe. Zabieg karmelizacji samych moreli pozwala na wydobycie głębi ich smaku. Zatem jeśli lubicie te owoce to gorąco polecam ten deser.

Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free)

Ci co nie są przekonani co do smaku siemienia lnianego czy też samej mąki to się nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi sezonowymi czerwonymi porzeczkami.

Fit truskawkowy koktajl chia z melisą (vege & white sugar free)

Dziś przepis ekspresowy i idealny na śniadanie. Sycący o wyrazistym charakterze i po raz kolejny bez białego cukru. Słodkie pachnące truskawki, rześka melisa i odrobina słodyczy syropu klonowego i sycąca chia to prosty przepis na znakomity początek dnia.

Polenta z kaszy kukurydzianej na słodko z nektarynką i amarantusem (Vege & gluten free)

Już jakiś czas temu robiąc codzienne zakupy trafiłam na kaszkę kukurydzianą. Od razu skojarzyłam ją z polentą. Jak wiadomo kukurydza to produkt nie zawierający glutenu, więc polecam wam moją wersję w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku. Słodkawy posmak wzbogaciłam orzechowym amarantusem ekspandowanym, a masę doprawiłam mielonym kardamonem. Końcowym akcentem jest słodka nektarynka posypana jasnym brązowym cukrem trzcinowym. Po prostu musicie sami ją zrobić by się przekonać o jej niezwykłym smaku. Zapraszam was do tej włoskiej podróży.

Letni sernik morelowy z truskawkami i agrestowym musem (na zimno)

Lubicie morele? Ja wręcz uwielbiam i zawsze czekam z niecierpliwością na te świeże. Dzisiaj sernik z morelami właśnie w towarzystwie świeżych truskawek oraz lekkiego musu na bazie jogurtu greckiego i galaretek agrestowych. Spód wykonałam z zalegających w półce biszkoptów nasączonych likierem czekoladowym i związanych masłem. Ciasto lekkie, w smaku mocno owocowe i z małą ilością cukru. Pycha!!!

Koktajl Matcha z chia, morelami i maliną

Dzisiejszy wpis zacznę od tego, że uwielbiam zieloną herbatę... Najbardziej taką parzoną w imbryczku. Czemu o tym wspominam. No nie bez przyczyny, ponieważ dzisiaj proponuję wam odżywczy i energetyzujący koktajl właśnie z zieloną herbatą w roli głównej. Bazą jest mleko kokosowe , które doskonale łączy się z matchą (specjalna odmiana zielonej herbaty w proszku). Całość zestawiona została z świeżymi morelami i malinami. Zaletą matchy jest nie tylko jej intensywna barwa, ale i smak, który jest nieco inny niż tradycyjnej liściastej herbaty. Jeśli szukacie energii i pobudzenia a jednocześnie poszukujecie ciekawego smaku to koniecznie spróbujcie tego przepisu. Polecam na śniadanie lub jako deser.... 

FARINATA - chlebek na mące z ciecierzycy

Placek jest przysmakiem pochodzącym z kuchni liguryjskiej i toskańskiej. Przygotowywany w prosty sposób na kształt okrągłego, płaskiego wypieku. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mąka z nasion ciecierzycy, której zalety można by wymieniać bardzo długo.

Wegański krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Dzisiaj przepis na pyszny deser w kubeczku. W smaku mocno czekoladowy, bez białego cukru i laktozy. Bazą kremu jest kasza jaglana gotowana na mleku migdałowym. Całość dosłodzona została melasą karobową i bananem. Do tego uprażone orzechy laskowe i jeszcze ta kwaskowata jeżyna. Fit deser gotowy w niespełna 20 minut.

Oponki z polewą czekoladową

Tym razem wybór padł na oponki wykonane z ciasta drożdżowego. Oponki oblane dobrej jakości mleczną czekoladą oraz przybrane dekoracją z cukrowej, kolorowej posypki. Dzieci będą zachwycone, bo musicie przyznać, że pączki same proszą się o zjedzenie.

Cytrusowa Babka z nadzieniem różanym

Wilgotne o wyraźnej strukturze, wspaniale rosło, a dzięki jednemu małemu trikowi nie pękło i nie wyrosło zanadto pośrodku. Jeśli chodzi o smak to postanowiłam zestawić cytrusy (limonkę i cytrynę) z prażonym kokosem oraz wanilią. Babkę dodatkowo wzbogaca nadzienie na bazie marmolady różanej oraz lśniąca polewa czekoladowo-kajmakowa. Aby ciasto nie wyschło podczas długiego pieczenia zbyt bardzo, to podczas jego ucierania dodałam glukozę co równocześnie wpłynęło na strukturę i barwę wierzchu ciasta.

Pączki z piekarnika (pyszne)

Jak dla mnie przepis dla mnie jest strzałem w dziesiątkę. Mięciutkie, puszyste, delikatne. Ciasto w smaku przypominające najdelikatniejsze bułeczki maślane. Pachną wanilią i są wprost obłędne... Czy powtórzę ten przepis...ba i to nie raz. Jeśli szukacie alternatywy dla ciężkich, tłustych i kalorycznych przysmaków to spróbujcie a nie pożałujecie.

Babka waniliowa z cytrynową skórką (najprostsza)

Kto z nas chodź raz nie miał okazji się nią delektować. Najprostsza, pachnąca wanilią z delikatnie wyczuwalnym aromatem skórki cytrynowej. Wilgotna w środku z mega chrupiącą skórką. Nie obyło się też bez klasycznego lukru na bazie soku z cytryny, no i kolorowej cukrowej posypki. Przepis trochę przywiał mi wspomnienia z dzieciństwa i babki pieczone w prodiżu. U mnie klasycznie i wiosennie... Zapraszam. 

Tort czekoladowo-malinowy

Moi drodzy dzisiaj chcę wam zaprezentować moje dzieło. Musicie wybaczyć mi jakość zdjęć. Niestety te zdjęcia nie są takie jakie miały być no ale cóż ... Sam smak tortu to połączenie masy czekoladowej, oraz malinowej.Spód wykonany z ciasteczek cantuccini... Do tego wierzch z galaretką. Polecam!

Fit brownie bezglutenowe z awokado i jagodami goi

Brownie, które dzisiaj wam chcę zaprezentować jest jeszcze bardziej wilgotne niż poprzednie i ma bardziej bogatą teksturę, ponieważ dodałam pokruszone orzechy laskowe do środka. Tak jak poprzednio zamiast niebotycznie dużej ilości masła rolę tłuszczu spełnia dojrzałe awokado, w przepisie użyłam również mniej jajek. Sypkie składniki również nietypowe, ponieważ użyłam mąki gryczanej dla odmiany oraz wzbogaciłam o dodatek mąki z orzechów włoskich (którą sama zrobiłam). Wierzch ciasta udekorowałam jagodami goi, które świetnie komponują się z ciastem nadając wyrazistości.

Gnocchi w sosie jagodowym

Czasem proste dania są najlepsze. Dawno na obiad u mnie nie było klusek, więc wpadłam na pomysł by trochę zaszaleć i zrobić coś na słodko. Co prawda był to mój pierwszy raz z kluseczkami na twarogu, ale myślę że z pewnością nieraz wrócę do tego przepisu.

Sufletowy sernik podwójnie czekoladowy (gluten free)

Drodzy moi dzisiaj mam dla was niezwykle lekki, puszysty i pełen smaku sernik.Bardzo przyjemny i intensywnie czekoladowy. Sernik pieczony jest w trzech etapach i tak naprawdę jeśli chcemy uzyskać pożądaną  konsystencję lekkiej pianki to należy ściśle trzymać się przepisu. Wierzch sernika stanowi gorzka czekolada połączona z odrobiną żelatyny i szczyptą karmelu. Struktura przypomina lekkie ptasie mleczko. Jest to również przepis bezglutenowy więc osoby z wszelkimi nietolerancjami pokarmowymi swobodnie będą mogły rozkoszować się tym wypiekiem.

Deser jaglany z kiwi i miętą (Vege & White sugar free)

Dzisiaj niebywale smaczne zestawienie. Kaszę jaglaną gotowałam tym razem na wodzie a zestawiłam ją z bananem, dojrzałym kiwi, nerkowcami ,sokiem z limonki a także orzeźwiającą świeżą miętą. Tym razem deser dosłodziłam syropem z agawy. Pyszności.

Bez mleczny koktajl owocowy z nasionami chia

Wyszło pysznie. W zasadzie to mała szklaneczka pozwoli wam zaspokoić jednocześnie chęć na coś słodkiego i zapotrzebowanie na różne witaminy, makro i mikroelementy. Sycące i urzekające smakiem. Ten napój toteż był mój sprytny sposób na przemycenie odrobiny selera naciowego i co najlepsze nawet go tam nie wyczujecie.... Zatem do dzieła.

Bezglutenowy sufletowy jabłecznik z budyniową chmurką

Jeśli jesteście fanami lekkich ciast , to będzie przepis dla zdecydowanie was. Kruchy spód, jabłkowo-migdałowa masa z cynamonem oraz waniliowa budyniowa pianka. Ja już dwa razy robiłam to ciasto i za każdym razem mam wrażenie że wychodzi coraz smaczniejsze. Masa jabłkowa jest wykonana z pieczonych i zblendowanych jabłek a doprawiona jest cynamonem. Dodatkowo mieszana jest z mielonymi na drobną mączkę migdałami i ubitymi białkami. Suflet wśród jabłeczników. Całość wykończona jest bitą śmietaną wymieszaną z kremowym budyniem waniliowym.  Zdecydowanie polecam.

Rabarbarowy przekładaniec

Dzisiaj w roli głównej rabarbar. Kwaśny, wyrazisty w smaku i doskonale komponujący się z wszelkimi słodkimi dodatkami. Ja postawiłam na niezwykle prosty, chodź równie efektowny przepis. Rabarbar zestawiłam z intensywną wiśniową galaretką i waniliową bitą śmietaną. Spód dla odmiany stanowi puszysty i delikatny biszkopt. Klasyka z najlepszym wydaniu. Zapraszam.

FRITATA rodem z piekła (Pomidor,chili,bekon,cebula,ser)

Frittata to rodzaj włoskiego omletu z przeróżnymi dodatkami, najczęściej pieczona w piekarniku u mnie już raz gościła na blogu w wersji mini (przepis tutaj). Masę jajeczną wzbogaca dodatek wysokoprocentowej śmietanki oraz mleko. Nadzienie stanowią: wędzony boczek, ser typ Gouda, spora ilość chili, tymianek, cebula, oraz pomidory. Prosto ale bardzo aromatycznie i do syta.

Sernik Pina Colada (Ananas i kokos)

Sam sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, więc jest dość zwarty i równy po upieczeniu. Smak zdecydowanie podkreśliła obecność prażonych wiórków kokosowych oraz 22% śmietanka kokosowa. Masa serowa jest delikatnie i nieprzesadnie słodka  do tego wyraźnie kremowa. Górna warstwa to masa ananasowa. Wykorzystałam zarówno same plastry jak i również syrop. Nie cierpię marnotrawstwa, więc syrop też miał swój udział i zastąpił cukier. Masę zrównoważyłam dodatkiem soku z limonki i galaretką cytrynową, która też związała całość. Jednym słowem delicja wśród serników. Koniecznie spróbujcie bo warto.

Miętowe kule mocy z młodym jęczmieniem,chia i bakaliami (Gluten & White sugar free)

Kulki są miękkie delikatne i bardzo odświeżające. W ich składzie znajdziecie również wspomniany przeze mnie wyżej błonnik w postaci mieszanki nasion babki płesznik i babki jajowatej. Nasiona chia,które są spoiwem nadającym konsystencję. Słodyczy nadają daktyle i odrobina melasy karobowej. Dla wzbogacenia smaku i tekstury oraz dla zagęszczenia całości użyłam mąki kokosowej. Samo zdrowie i zbawienie dla naszego układu pokarmowego. Taki deser możecie jeść bez obaw. 

Bezglutenowe orzechowe gofry z tropikalną owocową sałatką ( Gluten & White sugar free)

Dzisiaj proponuję odchudzone gofry w doborowym towarzystwie. Same gofry wykonane są z mielonych na drobną mączkę podprażonych orzechów włoskich, mące gryczanej oraz ryżowej. Ciasto nie zawiera więc glutenu, a smak gofrów jest taki,że z pewnością do nich będziecie wracać. Przeważnie są kojarzone z dużą ilością bitej śmietany oraz owoców jagodowych. U mnie lżejsza choć niemniej słodka wersja... Zamiast bitej śmietany góra łakoci pod postacią owoców, które spokojnie kupicie w każdym markecie.

Malinowy ryż na mleku z orzechami makadamia

Zapewne większości z was pewnie będzie kojarzyć się z dzieciństwem. U mnie częściej była to kasza manna, niż sam ryż... ale cóż każdy dorosły ma w sobie głęboko ukryte dziecko, więc od czasu do czasu na chwilę dziecinnieję i w ramach dzisiejszej kolacji ugotowałam to różowe cudo. Ogólnie kocham maliny więc świetnie wkomponowały się w całość. Dodatek orzechów makadamia wzbogaca całość. Więc kto się skusi...? 

Rolada A la Czarny las

Przepis powstał trochę na kształt popularnego tortu szwarcwaldzkiego z uwagi na podobne składniki. A więc w rzeczy samej będzie: ciemna gorzka czekolada, puszysty biszkopt,domowa konfitura jeżynowa, bita śmietana i wiśnie. Myślę, że z chęcią będziecie sięgać po ten przepis, gdyż efekt końcowy jest co najmniej wyborny.

Borówkowo-ryżowe krążki słodzone rodzynkami

Kochani nie tak dawno dzieliłam się z wami moim przepisem na Malinowy ryż na mleku. Dzisiaj ponownie odczaruję klasyczną nudną kolację i zaserwuję wam coś smacznego i lekkiego. Do mojego przepisu wykorzystałam płatki ryżowe, które gotowałam w wodzie z dodatkiem rodzynek sułtańskich. Piękny fioletowy kolor i ciekawy smak dodają borówki amerykańskie. W ramach wzbogacenia smaku dodałam skórkę pomarańczową i odrobinę domowego ekstraktu waniliowego. Dobre zarówno na śniadanie, na deser lub na kolację.

Vege Calzone (faszerowane smażonym tofu i warzywami )

Dzisiaj wytrawna strona bloga i przepis na calzone w wersji dla Wegan i wegetarian. W skład farszu wchodzą m in. Smażone Tofu i sporo warzyw : papryka,cebula, czosnek, por, i karmelizowana marchewka. Ciasto ma dobrą strukturę i jest tak samo dobre jak to na klasyczne calzone. Wierzch posypałam ziołami i startym tofu i wyszło do złudzenia podobnie do posypki ze zwykłego sera. Polecam. 

Najlepszy sernik wykwintny z wiśniowo-różaną pianką

Sernik, który proponuję zdecydowanie jest na bogato, do jego wykonania użyłam 1 kg sera i 8 jajek i kilka innych składników. Może przerazić was ilość jajek i całej reszty płynów, ale bez obaw po upieczeniu i wystudzeniu sernik jest idealnie gładki, delikatnie śmietankowy,puszysty niczym chmurka. Lekkości dodaje również wiśniowo-różana pianka na białkach. Całość skomponowana jest w cynamonowym kruchym cieście, które wzbogaca doznania smakowe. Jedyną wadą było czekanie na wystudzenie i jeśli zdecydujecie się, na ten przepis to zdecydowanie zalecane jest chłodzenie wypieku całą noc w lodówce.

Wiosenna Pomarańczowo-kokosowa Panna cotta (Vege & gluten free)

Dzisiaj prezentuję trochę inną wersję tego słynnego deseru. Przepis jest wegański, i wykonany na mleku kokosowym z pomarańczową nutą. Do zagęszczenia i uzyskania tej jakże charakterystycznej konsystencji użyłam agaru.  Agar - Agar ma takie same właściwości żelujące co żelatyna, z tym że nie pochodzi od zwierząt, a pozyskiwany jest krasnorostów. Kokos i pomarańcza tworzą harmonijny duet, do tego odrobina świeżej melisy,cukier z prawdziwą wanilią i pyszna kandyzowana skórka. Nic dodać i nic ująć. Wegańska Panna cotta w wiosennym klimacie podana do stołu.

Sernik Cappuccino

Prawdziwe włoskie cappuccino zawsze mi kojarzy się z pełnią aromatu doskonałej kawy z mlekiem dopełnioną delikatną i puszystą pianką. Połączenie tego wyśmienitego napoju z masą serową i lekką pianką bezową to kwintesencja smaku i aromatu. Zapraszam wszystkich do tej włoskiej podróży