Przepisy zadanie-gotowanie

Pasteis de Nata.

Najsłynniejsza słodka przekąska Portugalii jest znana pod nazwą pasteis de Belem, ale prawo do jej używania ma tylko jedna cukiernia. To naprawdę świetny deser. I pomyśleć jak obłędne muszą być te lizbońskie...

Aioli. Prowansalski majonez czosnkowy.

Zarówno do idei, jak i samego słowa "aioli" przyznają się również Katalończycy. Jakkolwiek by nie było, ten czosnkowy majonez jest niezaprzeczalnie częścią kuchni prowansalskiej. Jest jej prawdziwą ikoną! Pojęcie "le grand aioli" odnosi się właściwie do całego dania, w skład którego, oprócz sosu, wchodzą blanszowane marchewki (najczęściej), ziemniaki, karczochy, fasolka szparagowa, ryby i inne owoce morza, ślimaki i jajka.

Pissaladiere. Pizza z anchois.

Prowansalskie danie, występujące w wielu odmianach. Najbardziej klasyczny zestaw to karmelizowana cebula, fileciki anchois i czarne oliwki. Zazwyczaj ryby są ułożone w taki sposób, aby utworzyły kratkę, pomiędzy którą rozkłada się oliwki.

Fougasse z oliwkami.

Fougasse to francuski odpowiednik włoskiego chlebka foccacia. Wypiek ten jest charakterystyczny oczywiście dla Prowansji, jednak w różnych wersjach można spotkać także w innych częściach kraju. Bułki mają kształt liścia i stanowią bardzo smaczny dodatek do innego prowansalskiego dania o nazwie ratatouille. Moje fougasse piekłam z dodatkiem ziół prowansalskich oraz czarnych oliwek. Można też stosować inne dodatki takie, jak sól gruboziarnistą, kapary czy suszone pomidory. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu.

Socca. Placek z cieciorki.

W Prowansji ten bezglutenowy i wegański placek z cieciorkowej mąki nazywany jest socca, a w sąsiedniej włoskiej Ligurii - farinata. Tradycyjnie piecze się go na miedzianych dyskach w piecach opalanych drewnem. W Nicei sprzedawany jest na mieście jako klasyczna przekąska uliczna - najczęściej bez żadnych dodatków.

Prowansalska zapiekanka z bakłażanem i kurczakiem.

Świetny sposób na użycie tych coraz smakowitszych warzyw kuszących ze straganów.                                                

Frytki belgijskie.

Frytki belgijskie wymagają nieco więcej czasu na przygotowani, ale warto się poświęcić. Dzięki dwukrotnemu smażeniu i uprzednim moczeniu w gorącej wodzie z dodatkiem cukru uzyskamy chrupiące z wierzchu i miękkie w środku frytki. Idealny przepis na obiad czy przekąskę.

Flammkuchen.

Pycha, pycha, pycha! Flammkuchen to placek na bazie ciasta chlebowego z dodatkiem cebuli, boczku i śmietany. Proste, wiejskie danie wywodzące się z Alzacji. Ten cienki placek początkowo służył do sprawdzania temperatury pieca, zanim znalazł się w nim chleb.

Pieczarki z boczkiem pani Maggot.

Gotowanie połączone z zaglądaniem do ulubionej książki to świetna zabawa, a jej efekty potrafią okazać się niezwykle smaczne! Polecam wam Pieczarki z boczkiem.

Langosze.

Langosze to pyszna przekąska, którą na Węgrzech można dostać na każdym rogu. Właściwie przekąska nie jest chyba dobrym określeniem, bo trudno mi sobie wyobrazić, żeby ktoś po zjedzeniu takiego drożdżowego placka mógł jeszcze myśleć o obiedzie lub kolacji. Po prostu pycha!

Zupa cebulowa wg Joanny Chmielewskiej.

Prawdziwa zupa cebulową w najprostszym wydaniu. Składała się z cebuli, rosołku, potwornej ilości utartego we wiórki sera i równej mu ilości grzanek

Hobbickie tarteletki z jeżynami.

Przepis na przepyszne tarteletki z jeżynami.

Currywurst

Currywurst jest niewątpliwie rzeczą bardzo prostą. Równie niewątpliwie jest jedną z berlińskich ikon. Niemcy być może nie przyrządzają go w domu, ale na pewno dyskutują, który bar w mieście ma najlepsze kiełbaski, a który robi najlepszy sos. I co w tym sosie powinno być. Dyskutują również o historii tego dania. Wg najpowszechniej uznawanej wersji currywurst został wymyślony przez panią Hertę Heuwer. Ta zapobiegliwa i sprytna mieszkanka dzielnicy Charlottenburg, w ciężkich tuż powojennych czasach, dostała od brytyjskich żołnierzy kilka egzotycznych wtedy składników i eksperymentując z nimi uzyskała w efekcie sos. Połączyła go z ulubionymi przez Niemców kiełbaskami i zaczęła sprzedawać smaczną i tanią przekąskę na ulicy. W krótkim czasie zyskała ona dużą popularność zwłaszcza wśród robotników odbudowujących niemiecką stolicę. Dzisiaj currywurst jest jedną z turystycznych atrakcji i doczekał się nawet własnego muzeum. Guten Appetit!

Burrito z kurczakiem, awokado i batatem

Zawijanie burrito uspokaja i ma w sobie chyba nawet jakiś wymiar terapeutyczny. Niewątpliwie wciąga! No a powtórne zawijanie ich potem w "sreberka" jest jeszcze fajniejsze. Pomimo dosyć rozbudowanej listy składników i czynności, które trzeba wykonać, produkcja tego dania jest łatwa i przyjemna. Konsumpcja jeszcze bardziej. Ilość wariantów nadzień ogranicza chyba tylko fantazja, lub chęć trzymania się bardziej lub mniej ściśle meksykańskiego klimatu. Mnie, przy wymyślaniu moich burrito, towarzyszyła myśl, by było to danie lekkie. Bez mielonego mięsa i bez gęstego sosu - jego rolę miały przejąć puree z batata i awokado oraz lekka i orzeźwiająca w charakterze marynata do kurczaka. Jak pomyślałem, tak zrobiłem i się nie pomyliłem - wyszło naprawdę pysznie!

Sopa de fideos -meksykańska zupa makaronowa z pomidorami

Sopa de fideos? Zupa makaronowa? Meksykańska? Przecież (nie licząc limonki) wygląda jak zwykła, codzienna, pomidorówka! Owszem, ale smakuje trochę inaczej. To trochę jest na tyle istotne, że warto spróbować tej jednej z ulubionych w Meksyku zup. Warto spróbować choćby z ciekawości - jak to jest smażyć suchy makaron. Sopa de fideos oprócz tego, że posiada wszystkie zalety uwielbianej w wielu polskich domach pomidorowej, to raczy nas dodatkowo pewną dawką egzotyki. Taką niewielką - w sam raz!

Bułki maślane z kruszonką

Wiosna sprzyja spędzaniu długich godzin poza domem. Właśnie wróciliśmy z Łeby, gdzie udało nam się być jedynymi plażowiczami i zdobywcami wydmy Łącka. Można by powiedzieć, że wszystko przez pogodę, ale zdecydowanie lepiej myśleć, że wszystko dzięki pogodzie! Było wietrznie i chłodno, ale nie padało! Byliśmy razem i było wspaniale. Lubimy też krótkie wypady rowerowe, w czasie których organizujemy sobie piknik i zajadamy domowymi bułeczkami drożdżowymi. Obowiązkowo z kruszonką! Są pyszne i sycące.

Banany grillowane z miodem i cynamonem

Banany można grillować ze skórką, jak i bez niej. Do ich przygotowania dobrze jest wykorzystać miód, który dodaje deserowi słodyczy. Upieczone owoce można podawać z lodami, cynamonem, orzechami, bitą śmietaną czy w wersji dla dorosłych skropione alkoholem. Jak kto lubi. Smakują wyśmienicie. I może zabrzmi to dziwnie, ale pierwszym skojarzeniem, jakie przyszło mi do głowy to, że te banany są takie "niebananowe". Co do zasady nie są to moje ulubione owoce, a w tym wydaniu wydały mi się zadziwiająco smaczne. Zdeklarowanych wielbicieli powinny zachwycić tym bardziej. Polecam.

Cukinia duszona z kukurydzą.

Jak majówka, to albo wycieczka, albo impreza w ogrodzie. Jeśli wybieracie się na wycieczkę, to zabierzcie na nią koniecznie bułeczki Marzeny. Jeżeli robicie grilla w ogrodzie, to pamiętajcie - nie samą karkówką człowiek żyje! Dania z cukinii zawsze świetnie się sprawdzają jako dodatek do pieczonych mięs, a to konkretne można również potraktować jako lekki, ale pełny wegetariański posiłek. Cukinia jest tu duszona, ale na tyle delikatnie, że nie byłbym  zdziwiony, gdyby ktoś uznał tę potrawę za rodzaj sałatki. Coś z pogranicza. To właściwie nieważne - ważne, że smaczne!

Sałatka z ananasa i papryki

Niektórzy pewnie będą zawiedzeni, że nie potraktowałem słodkiego, soczystego ananasa w sposób deserowy. Zamiast tego zaproponowałem mu pikantne i wytrawne towarzystwo. Właśnie - wytrawne, czyli bardzo dobre. Nie mógł poczuć się w nim źle! Taka sałatka, moim zdaniem, bardzo pasuje do większości typowych dań grillowych i jest bardzo prosta do przyrządzenia. Może nieco się różni od tego, co zwykliśmy podawać do pieczonych mięs, ale to przecież dobrze. Polecam!

Szaszłyki z kurczaka w marynacie limonkowej z curry

I wygląd i smak tych szaszłyków jest niezwykle słoneczny. Danie jest kolorowe, intensywnie aromatyczne i w pewnym sensie świeżo-owocowe. W pewnym sensie. Zastanawiałem się nawet nad połączeniem na patyczkach kurczaka z kawałkami mango (byłoby jeszcze bardziej owocowo), ale w końcu zwyciężyła wersja warzywna - można powiedzieć: zrównoważona. Szaszłyki w takim wydaniu domagają się towarzystwa jogurtowego sosu. Myślę, że jest on wręcz niezbędny - z kilkoma kroplami oliwy i szczyptą ulubionych ziół będzie stanowił świetny kontrast smakowy. Barwny oczywiście również.

Makaron z cukinii z krewetkami

Cukiniowy makaron z krewetkami chciałam przygotować już dawno, ale jakoś się nie składało. Tym razem postanowiłam wykorzystać nadarzającą się okazję. Niewiele składników, ale maksimum smaku. Proste i szybkie danie, w którym użyte składniki idealnie się komponują. Smażyłam krewetki z pancerzykami, które usuwaliśmy już w trakcie posiłku. Możecie (a może nawet powinniście) pozbawić je skorupek przed wrzuceniem na patelnię. Mnie to nie przeszkadzało.

Pesto z jarmużu

Trudno o coś bardziej intensywnie zielonego niż takie domowe pesto. Prawda? Domowe i nieco odmienne od klasycznego, bo nie z bazylii i piniowych orzeszków, a z jarmużu i swojskiego słonecznika. Robi się je bardzo łatwo, bardzo szybko i z bardzo dużą radością. Z poczuciem, że tworzy się coś bardzo zdrowego! No i jakże kolorowego. Pesto można wykorzystać na wiele sposobów (choćby położyć na kanapkę), ale oczywiście najlepiej połączyć je z makaronem. Ugotować spaghetti al dente, odcedzić i pozostawić w garnku łyżkę wody, w którym makaron się gotował, wrzucić pesto, wrzucić wciąż gorący makaron, wymieszać, posypać świeżo startym parmezanem... i gotowe!

Sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami

Pozostawić brokuła surowego, czy nie? Czy ktoś będzie chciał jeść go w takiej formie? Takie poważne pytanie dręczyło mnie przed przyrządzeniem tej sałatki. Zadałem je też Marzenie, odrywając ją na chwilę od poważniejszych kulinarnych problemów. Powiedziała: zostaw surowe! No to są - zdrowe i z lekka chrupiące.

Zielona potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka to prosta domowa klasyka. Robi się ją łatwo i szybko, a efekt zawsze jest wyśmienity. Szansa, że takie danie zjedzą nawet wybredni najmłodsi członkowie rodziny, jest naprawdę duża. To się po prostu sprawdza!

Szpinakowe kopytka z boczkiem

Miałam w planach przygotowanie zielonych pierogów, ale ostatecznie wybrałam szpinakowe kopytka. Mają odpowiedni kolor i oryginalny wygląd. Są bardzo smaczne, a okraszone boczkiem i cebulą wręcz idealne. Przepadam za takimi daniami.

Czekoladowe muffinki z zieloną posypką

Drogi Czytelniku, zamknij oczy i wyobraź sobie, że jesteś w lesie. Ptaki śpiewają, drzewa szumią, jest piękna pogoda. Nagle na horyzoncie pojawia się Czerwony Kapturek i zaprasza Cię na przyjęcie do babci. Oczywiście zgadzasz się bez namysłu. Kiedy docieracie na miejsce, widzisz stół zastawiony przeróżnymi smakołykami. A wśród nich czekoladowe babeczki porośnięte "mchem". Nie, nie zwariowałam. W roli mchu mielone pestki dyni, a przyjęcie naprawdę się odbędzie. Nie mogę jednak zdradzić szczegółów, bo ma być niespodzianką . PS. A babeczki są pyszne! Polecam!

Zielona sałatka z botwinki

Improwizowana sałatka z surowych liści botwiny oraz chińskiej kapusty pak choi. Pomyślałam, że będzie do niej pasował sos słodko-kwaśny i na szczęście nie pomyliłam się. Danie jest lekkie, świeże i takie orzeźwiające.

Chia fresca - meksykańska lemoniada

W Meksyku nasiona chia często są dodawane do napojów. Oprócz tego, że zmieniają ich konsystencję, przede wszystkim wzbogacają je o cenne składniki odżywcze. W tych małych ziarenkach zamknięte są kwasy omega, błonnik, białko, przeciwutleniacze. Nierozsądnym byłoby z tego nie skorzystać. Lemoniada jest bardzo smaczna. Można do niej dodać świeże owoce, takie jak borówki, maliny, porzeczki czy truskawki. Wiele przepisów bazuje na wodzie kokosowej. Taką nie dysponowałam, dlatego też użyłam zwykłej, przegotowanej i wystudzonej wody.

Lemoniada werbenowo-lawendowa

Odwiedziłem ostatnio nasz dzielnicowy sklep zielarski w poszukiwaniu składników na napój, który (mam nadzieję) za jakiś czas opiszę. Przy okazji odbyłem miłą rozmowę z panią zielarką (jeśli mogę tak napisać). Kiedy dowiedziała się o temacie naszych kulinarnych poczynań w tym tygodniu, poleciła mi werbenę cytrynową, jako roślinę doskonałą do letnich napojów. Pomyślałem - ok! Wykorzystam ten pomysł, ale zwyczajna herbatka to za mało na blogowy przepis. Idea rozwinęła się do postaci lemoniady, w której parą dla werbeny została aromatyczna lawenda. Dzięki użyciu miodu napój stał się jeszcze smaczniejszy i zdrowszy (i na pewno bardziej żółty). Jest naprawdę pyszny, co zostało potwierdzone przez najsurowszych recenzentów - dzieci!

Ayran

Trudno sobie wyobrazić smaczniejszy napój jako towarzystwo do dań ze wschodniej części Morza Śródziemnego (i nie tylko). Ayran jest po prostu doskonały! Dodatek świeżej mięty wznosi smak i właściwości orzeźwiające tego napoju na jeszcze wyższy poziom. Oczywiście, można również pozostać przy najbardziej ortodoksyjnej wersji: jogurt, woda, sól - tak również będzie świetnie!

Shikanjvi - lemoniada indyjska

Na pierwszy rzut oka wygląda całkiem normalnie, prawda? No może ma nieco ciemniejszy kolor, ale to przez dodatek cukru trzcinowego. Zatem czym różni się lemoniada indyjska od pozostałych tego typu napojów? Dodatkiem soli! Poza tym doprawiłam ją kardamonem, co także w istotny sposób wpłynęło na efekt końcowy. Mądre strony informują, że shikanjvi jest doskonałym izotonikiem, docenianym przez biegaczy. Ma oryginalny i ciekawy smak. Doskonale gasi pragnienie. Możecie dodać zamiast kardamonu imbir lub też postawić wyłącznie na cytrynę. Wariacji na temat indyjskiej lemoniady jest wiele.

Herbatka ziołowa "joga"

Popijam sobie właśnie moją jogową herbatkę i muszę przyznać, że smakuje wyśmienicie. Naprawdę. Herbatka, oprócz tego, że smaczna, ma również działanie kojące, chłodzące, sprzyjające oczyszczeniu krwi i koncentracji. Pomaga zarówno w aspekcie fizycznym, jak i mentalnym przygotować się do ćwiczeń, które w swojej istocie są przecież połączeniem tych dwóch aspektów. Polecam serdecznie zarówno ziołowy napar, jak i samą jogę.

Napój kokosowo-miętowy.

Napój kokosowy z dodatkiem mięty jest idealną propozycją na tę porę roku. Doskonale orzeźwia, a podany jako dodatek do ostrych potraw z grilla będzie miał działanie łagodzące. W mojej wersji pominęłam słodzik, ale jeżeli lubicie bardziej dosmaczony wariant to proponuję dodać syrop klonowy.

Szparagi zapiekane z serem.

Prosty przepis na pyszne zielone szparagi.