Loading...

Zielony chlebak w kuchni

Praktyczne urządzenie kuchni to przede wszystkim zakup niezbędnych urządzeń AGD oraz naczyń do serwowania i przechowywania pożywienia. Podczas ich kompletowania, warto zwrócić uwagę na ciekawe pod względem kolorystycznym akcesoria. Pozwolą one prawidłowo przygotowywać i przechowywać pożywienie, a przy okazji będą ciekawym uzupełnieniem kuchennej aranżacji.

Wybór chlebaka do kuchni

Pieczywo jest artykułem spożywczym, który przewija się w kuchni nieustannie. Najchętniej spożywamy świeże, dzisiejsze pieczywo. Nic więc dziwnego, że na drugi dzień nieapetyczne suche bułki i czerstwy chleb wyrzucamy i zastępujemy je nowym. A gdyby tak przechowywać pieczywo, aby nie traciło ono tak szybko swojej świeżości? Chlebak jest zdecydowanie tym akcesorium, które to umożliwi. Należy wybrać dobrej jakości chlebak o rozmiarach odpowiadających naszemu zapotrzebowaniu. Jeśli w domu nie używa się na co dzień dużej ilości pieczywa – nie ma sensu zastawiać blatu roboczego ogromnym chlebakiem, wystarczy niewielki pojemnik. Dostępne są chlebaki z ceramiki, metalu, drewna i plastiku. Te ceramiczne cieszą się ostatnio największym powodzeniem, głównie ze względów estetycznych. Maja one jednak wiele walorów praktycznych – bardzo dobrze utrzymują wilgoć pieczywa, a jednocześnie nie dopuszczają do braku wentylacji, która mogłaby spowodować rozwój pleśni na powierzchni chleba.

Zielony akcent w kuchni

Zieleń jest kolorem bardzo pozytywnym. Kojarzy się z wiosną, radością, przyjemnością. Bardzo uspokaja i dobrze wpływa na ukojenie naszych zmysłów. Warto tę koloroterapię wykorzystać do stworzenia przytulnej kuchni, pełnej wiosennych akcentów. Nie trzeba w tym celu malować ścian na zielono, czy wstawiać zielonych mebli. W otoczeniu jasnych ścian fajnie będzie prezentował się zielony chlebak, zielone filiżanki i dzbanek na herbatę, zielone doniczki na zioła na parapecie, czy zielone pojemniki na przyprawy i utensylia kuchenne. Nie musi to być zresztą soczysta zieleń ani khaki, które nie każdemu mogą przypaść do gustu. Niezwykle modnym kolorem w ostatnich latach jest kolor miętowy. Można też wprowadzić do kuchni odrobinę limonkowego akcentu i świeżości, łącząc ciemne ściany z seledynowym chlebakiem czy innymi akcesoriami. Poprzez takie kolorowe, zielone akcenty w postaci ceramicznego czy plastikowego chlebaka, można bardzo efektownie urozmaicić design swojej nudnej, białej kuchni, bez konieczności przeprowadzania remontu! Jest to zdecydowanie najtańszy i najprzyjemniejszy sposób na odświeżenie i odmłodzenie kuchni!

Posted in: Dom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Seler naciowy i jego właściwości

Seler naciowy i jego właściwości

Seler naciowy to jeden z cenniejszych składników zdrowej diety, a im wcześniej zaczniemy sięgać po przepisy na dania z jego...

Przepis na wegański pasztet

Przepis na wegański pasztet

Dieta wegańska cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a przepisy na pyszne potrawy z owoców i warzyw cieszą się coraz większym...

Jak wybrać tort na szczególną okazję?

Jak wybrać tort na szczególną okazję?

Tort jest ciastem mającym pełnić dwa ważne zadania – zaspokoić kubki smakowe gości oraz stanowić ozdobę uroczystego stołu. W zależności...

Czy czarna herbata jest zdrowa?

Czy czarna herbata jest zdrowa?

Gdy herbata została sprowadzona do Europy, była zalecana jako środek na poprawę kondycji. W Chinach stosowano ją jako środek przeciwbólowy...

Latte a cappuccino – czyli jak być Włochem w piciu kawy

Latte a cappuccino – czyli jak być Włochem w piciu kawy

Kawa wbrew powszechnemu przekonaniu nie została wynaleziona we Włoszech. Historia kawy sięga 1 tysiąclecia p. n.e. Legenda głosi, że pewnego...