Przepisy znowcosupieklam

Ciasto Czekoladowy Cytrynowiec

Dziś ostatnie z ciast, które zaserwowałam podczas Świąt Wielkanocnych Murzynkowy wypiek, o bogatym czekoladowym smaku, przesiąknięty wręcz słodko-kwaskowym cytrynowym syropem. Dość ciężkie, wilgotne ciasto wspaniale komponowało się z delikatnym, serowo- śmietankowo cytrynowym kremem o strukturze ptasiego mleczka. Było słodko- w typie brownie, trochę sernikowo, ale z lekko orzeźwiającym akcentem.

Ciasto Ambasador

Jak wiele z moich ciast ostatnio powstał spontanicznie: wykonałam ciasto bazowe i myślałam co by tu wykombinować. Tak powstał moja wersja przepisu na popularny wśród  miłośników ciach wypiek. A Ambasador to baaardzo mocno nasączony biszkopt z dwoma rodzajami kremów: kawowym z wyczuwalnym rumem oraz waniliowym z bakaliami czekoladą. „Pomarańczą na torcie” są właśnie wspomniane owoce skąpane w pomarańczowej galaretce dodające Ambasadorowi uroku i smaku, pozostawiając uczucie soczystego, słodkiego orzeźwienia i chęci na więcej. Przekładaniec z gatunku orzeźwiających, deserowych, nieprzesłodzonych ciast.

Ciasto śmietankowo-owocowe bez pieczenia

Kilka dni temu miałam jeden z tych momentów, gdy zwyczajnie nie chciało mi się uruchamiać piekarnika, ba nawet nie chciało mi się gotować budyniu do wykonania podstawy kremu…ale wiedziałam, że niebawem zjawi się ktoś ważny i przydałoby się jakieś ciacho do kawy. Zdecydowałam się pójść na tzw. łatwiznę i zrobiłam przekładańca na herbatnikach. Wykonanie razem ze schłodzeniem ciasta zajęło mi ok. 2 godzin. Efekt? Rozpływający się w ustach deser, nie za słodki, orzeźwiający o mleczno-śmietankowym smaku z warstwą mojej ulubionej masy z prażonych jabłek. Ciacho na szybko, a ile radości dla podniebienia.

Pizzerinki

Witam Was tym razem wytrawnie. Jakiś czas temu wykombinowałam takie zakąski do sałatek zamiast pieczywa. Rozeszły się jak ciepłe bułeczki, więc to chyba o czymś świadczy. Super alternatywa dla tradycyjnej pizzy na drożdżowym spodzie. Bo to ciasto dzięki dodatkowi śmietany jest kruchutkie i delikatne. Dodatki to już kwestia Waszych gustów.

Eklery z kawowym kremem

Ptysie i eklerki kojarzą mi się z latami błogiej beztroski i słodkiego dzieciństwa. Wypady z mamą do miasta do cukierni na małe co nieco prawie zawsze kończyły się zamówieniem przeze mnie ptysia, eklerka albo bajaderki. Ponieważ lubię wracać do przyjemnych słodkich wspomnień, postanowiłam zainspirować się czasami dzieciństwa, ale wziąć pod uwagę to, że dorosłam i zaczęłam zachwycać się kawą. Stąd przepis na Eklery z kawowym kremem i nutą czegoś mocniejszego. Wypieczone chrupkie ciasto parzone wypełnione po brzegi kremem i oprószone pudrem, ach błogo…

Pączkowe Róże karnawałowe

Karnawał ma się ku końcowi, więc trzeba przygotować coś specjalnie na Tłustoczwartkową fetę. U mnie co roku są to faworki, ale tym razem na kilka dni przed ostatkami upichciłam na szybko róże karnawałowe. Nie są to typowe, kruche róże, a drożdżowe - z ciasta pączkowego, bardzo puchate i mięciutkie w środku. Posypane cukrem pudrem i nadziane domowym porzeczkowym dżemem stanowiły ucztę nie tylko dla podniebienia.

Ciasto Napoleonka

Dziś przepis na ciasto - klasyk. Napoleonka, zwana także kremówką to lekki przekładaniec na półfrancuskim cieście wypełniony cudownie gładką i słodką budyniową masą. Do zrobienia w 1 godzinę, bo masę wykładamy ciepłą, a w między czasie możemy wykonywać ciasto. Jednak sama Napoleonka najlepsza jest na drugi dzień - miękkość ciasta rozpieszcza wtedy podniebienie i stanowi zwartą całość z delikatną mleczną masą. Polecam!

Ciasto Marchewkowe z Orzechami

Dziś ciacho pieczone, z jednej blachy - daję Wam trochę odpocząć od przekładańców. To jeden z tych wypieków, które dają nam poczucie, że odżywiamy się zdrowo jedząc jednocześnie coś słodkiego. Przecież marchewka to warzywo, a warzywa są zdrowe. Ale koniec żartów - ciacho jest naprawdę bogate w smaku dzięki dodatkowi orzechów i sycące - w sam raz na drugie śniadanie. Robi się je szybko i jest bardzo proste w wykonaniu - będziecie zaskoczeni w ogóle nie czuć w nim marchwi, a smakuje bardziej jak lżejsza wersja piernika. Nie za słodkie, całości dopełniłaby filiżanka gorącej czekolady.

Ciasto z pianką z mleka - bez pieczenia

Zapewne niejednokrotnie mieliście okazję konsumować ciasta z tzw. ptasim mleczkiem w roli masy. Większość osób do przyrządzenia jej używa wysokotłuszczowej śmietany, najczęściej tortowej 36 % lub kremówki. Ja postanowiłam zaryzykować i przygotować „ptasie mleczko” na bazie zwykłego mleka 1, 5% tłuszczu. Oczywiście trzeba wtedy dokładnie zbalansować ilość żelatyny, ale ten smak….mmmmm, naprawdę lekkie, puszyste i piankowe, moim skromnym zdaniem wersja z mlekiem jest jeszcze bardziej na plus. To ciasto w formie bardzo lekkiego deseru, które bez obaw mogą pałaszować osoby nawet na diecie.

Ciasto Cytrynowe z kajmakiem i porzeczką

Warstwy cytrynowego, ucieranego ciasta przełożone kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i cudownie słodkim, przyjemnie „krówkowym” domowym kajmakiem. To ciacho w smaku przypomina mi mazurek i jest z gatunku tych „słodkich bardziej”. Mimo swej słodyczy jednak nie powoduje uczucia „zamulenia” dzięki cytrynowemu aromatowi ciasta i lekkiej cierpkości dżemu z czarnej porzeczki. Polecam także na Wielkanoc.

Ciastka Otrębusie z miodem

No dobra, dziś będzie bardzo zdrowo. Ale i tak słodko, mimo że bez grama cukru. Buszując ostatnio po jednym z supermarketów trafiłam na otręby pszenne, rzadko u mnie takie rzeczy goszczą, a próbować nowych lubię - to wzięłam. Potem zaczęłam się zastanawiać co by tu z nich uczynić… Zmodyfikowałam przepis na ciasteczka z płatkami owsianymi. A żeby było już całkiem fit, zamiast mąki pszennej, użyłam pełnoziarnistej. Bazą „mokrą” do ciastek jest kremowy serek śmietankowy oraz miód, składniki suche to mąka, soda i otręby. A z dodatkami można poszaleć. Ciasteczka są niezwykle miękkie, piernikowe w smaku i słodkie, nadadzą się jako zdrowa przekąska, można zjeść od razu kilka, a co? Zdrowe są przecież...

Ciasteczka serowe z marmoladą - stary przepis

Pozwólcie, że znów uraczę Was ciasteczkami. Te jednak są z bardzo starego przepisu, który zaplątał się gdzieś w kuchennym zeszycie pod nazwą: „Serowe ciasteczka z marmoladą - najlepsze”. Cóż więc innego pozostało mi jak wykonanie „najlepszych” ciasteczek. A że w lodówce miałam spory klinek wiejskiego sera - musiałam spróbować należycie go wykorzystać. Jestem seromaniakiem więc miałam wobec powyższych ciasteczek spore wymagania. I jestem zadowolona: ciastka są cudownie kruche, ale jakby z ciasta francuskiego z lekkim posmakiem białego sera. Marmolada wspaniale się z nim zgrywa - ciasto samo w sobie bowiem nie jest słodkie, a w jej towarzystwie smakuje wybornie. Polecam stary, sprawdzony przepis - pycha! Znikną w oka mgnieniu - jak u nas, obiecuję.

Ciasto Mon Cheri

Dziś będzie to przekładaniec z mojego przepisu - bardzo prosty, dość efektowny i orzeźwiający. Wiśnia w czekoladzie to nasączony nakropkiem cytrynowym, tradycyjny biszkopt, przełożony masami na bazie budyniu: wiśniowego i czekoladowego. Całość wieńczy orzeźwiająca warstwa galaretki wiśniowej i zatopionych w niej wiśni w cukrze. Bajecznie smaczne po schłodzeniu: kremowe, deserowe i jednocześnie lekkie.

Ciastka grzybki mleczno-owocowe

Mam do tych ciastek ogromny sentyment i ostatnio przygotowuje je na większe uroczystości, bo cieszą oko i smakują. Ale przecież mnie znacie: nic dwa razy nie może być u mnie identyczne. Dlatego tym razem zdecydowałam się nadać grzybkom smaku… Ptasiego mleczka. Ten rodzaj masy jest dużo lżejszy i bardziej piankowy, a grzybkom nie odklejają się „kapelusze” od „ogonków”. Dodatkowo zastosowałam niewielką ilość masy z prażonych jabłek, aby nadać im nieco owocowego zacięcia. Efekt? Grzybki są zwarte, lżejsze i mogą spokojnie przetrzymać o 1-2 dni dłużej w lodówce niż te, z tradycyjnym kremem budyniowym. Polecam na Wielkanoc, do koszyczka.

Ciasto Rozpusta

Nazwałam tego przekładańca tak, Moi Drodzy, nie od parady. To kwintesencja rozpusty dla podniebienia i słodkich zmysłów… Połączenie kruchego ciasta, sernika gotowanego, słodkiego domowego kajmaka oraz nut różanych zakręci Wam w głowach i sprawi, że będziecie chcieli więcej i więcej. Szczególnie jeśli jesteście fanami bardzo słodkich, innych niż te tradycyjne, serników. Ciasto było przeznaczone na specjalną okazję - zakończenie pewnego bardzo ważnego etapu… i myślę, że sprawdziło się znakomicie, bo kilka osób koniecznie chciało znać przepis. Więc podaję. Tego słodkiego połączenia nie zapomnicie długo.

Ciasto z bezą i kremem cytrynowym

Coś ostatnio mało kruchych ciast na blogu… Co by więc nadrobić straty przychodzę z ciastem kruchutkim jak najlepszy maślany herbatnik. Jest to ciasto naprawdę słodkie i wyjątkowe dzięki nadzieniu „lemon curd”, które, jak dla mnie jest rewelacyjne - słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające. Krem wymaga trochę czasu, ale uwierzcie - będziecie naprawdę zadowoleni - ja jestem i zapewne wykorzystam go jeszcze nie raz. Kropką nad „i” w tym cieście jest słodka beza, która genialnie komponuje się z "lemon curd". Słowem: kruche, słodkie, z niespodzianką w postaci kremu o zupełnie innym poziomie słodyczy, takiej słodyczy bardzo słodko - kwaskowej. Pycha!

Śmietanowiec z malinami pieczony na biszkopcie

Na zachętę mogę tylko powiedzieć, że jest to jedna z najlepszych wersji „nibysernika” jakie przerobiłam i spośród których jadłam: delikatny, bo na biszkopcie, puszysta śmietankowa pianka i owocowy akcent w postaci malin, które nadają mu nieco soczystości. Wykombinowałam taką wersję, bo nie miałam wystarczającej ilości mąki, żeby zrobić kruche - tak powstał wariant "nibysernika" na biszkopcie.

Babka z jogurtem greckim

Wielkanoc za pasem, więc na blogu nie może zabraknąć prawdziwej baby. Ta jednak ma w sobie niespodziankę w postaci dodatku ananasowego jogurtu greckiego. Sprawił, że na długo zachowała świeżość. Puchata, mocno cytrynowa, zero zakalca - idealnie wypieczona. Osobiście zawsze w babach wielkanocnych irytował mnie dość wyczuwalny smak proszku do pieczenia - wiadomo - ucierane ciasto wymaga sporego jego dodatku. Zaskakująco: w tej babce proszku do pieczenia nie wyczuwamy - widocznie jogurt grecki skutecznie ten smak zniwelował. Przepis stąd z moimi modyfikacjami.

Ciasto Duetka z Galaretką

Po świętach zapraszam Was na jedną z moich nowości: Duetkę z dwoma rodzajami mas na bazie grysiku wykończonej owocowymi wyspami pomarańczowej galaretki. Ciasto jest niezwykle kremowe i dość słodkie a przy tym orzeźwiające. Kombinowałam, bo chciałam stworzyć jakieś dobre ciacho na puszystym biszkopcie i powiem Wam, że z tych kombinacji powstał niezły kawał ciacha. Rozpływa się w ustach, po schłodzeniu smakuje jak deser pucharkowy. Ja jestem zadowolona, a Wy? Spróbujecie?

Ciasto Pijak

Ten świąteczny przekładaniec to połączenie ciasta o nazwie: „Cycki Murzynki” i duuuużej dawki alkoholu - nazwa więc nikogo nie powinna dziwić. Wysoki jegomość wodzi na pokuszenie swoją kremową masą z dużą ilością żółtek, słodkim biszkoptem makowo-kokosowym i zaskakuje kwaskowatością czarnej porzeczki. Alkohol jednak gra tutaj znaczące, pierwsze skrzypce - dzięki niemu „Pijak” nie zamula, a staje się ciastem wykwintnym, słodkim, kremowym, ale nie przesłodzonym. Polewa na bazie extraciemnego kakao sprawia, że ciasto smakuje jak alkoholowa pralina - polecam!

Ciasto Kostka Kawowo-Kajmakowa

Kolejne świąteczne ciacho z mojego przepisu przed Wami: kakaowy biszkopt obficie nasączony kawowym ponczem, słodka masa z domowego kajmaka i delikatny krem budyniowy… Bajecznie słodkie ciasto, w smaku podobne do 3 bita, ale jednak bardziej wytworne dzięki dodatkowi ponczu z lekką goryczką kawy. Nie będzie Wam po nim za słodko, a w sam raz.

Ciasto Korsarz

Ciasto Korsarz. Jak Wam nie raz wspominałam, uwielbiam modyfikować przepisy na ciasta. Czasem niewielka zmiana w doborze składników czy nawet proporcjach potrafi diametralnie odmienić ich smak. A kiedy w domu mamy konkretne składniki, nie chcemy dokupować nowych i nie mamy chęci powtarzać kolejny raz tego samego wypieku - modyfikacja przepisu jest dobrym rozwiązaniem. Tak powstał „Korsarz”- biszkopt nasączony obficie nakropkiem cytrynowo- alkoholowym, masą kokosową oraz wykończeniem czekoladowym: słodki, bardzo kremowy, z wyczuwalną goryczką wódki. Ciacho godne prawdziwego pirata o słodkim usposobieniu. Sprawdzony przepis kulinarny!

Sernik brzoskwiniowy na biszkopcie

Pyszny, nasączony syropem brzoskwiniowym biszkopt, serowa pierzynka, w której skryły się słodkie kawałki owoców brzoskwiń. Jeśli chodzi o mnie - pasuje mi w 100% - i jak to ostatnio bywa- był to przepis - spontanicznie wymyślony przeze mnie, bo wiecie z sernikami bardzo się lubimy.

Mazurek Kajmakowy

Jako, że wczoraj obchodziliśmy Zielone Świątki i zakończyliśmy okres świąt Wielkiej Nocy - zapraszam Was, chociaż wirtualnie. na kawałek mojego tegorocznego Mazurka. Na kruchutkim, waniliowym cieście, choć dość niski - to warstwowy. Piętrzy się dumnie warstwa porzeczkowych powideł, przykryta domowym kajmakiem, której wysokość podbiła warstwa okrągłych biszkoptów. Całość starałam się bogato przyozdobić bakaliami - tak by było i ładnie i smacznie... Czy się udało - sprawdźcie! Powiem jedno: było naprawdę słodko.