Loading...

Najlepszy ketchup, czyli jaki? Poznaj recepturę

Wybór dobrego ketchupu to nie lada wyzwanie. Wielu z nas ma swoje ulubione marki i smaki, które kojarzą się z domowym komfortem i szczęśliwymi wspomnieniami. Niektórzy wolą pikantny, inni słodki, a jeszcze inni – z nutą nietypowych przypraw. Warto jednak próbować, aby znaleźć ten idealny dla siebie. A jaki powinien być właśnie najlepszy ketchup? Tego dowiesz się w artykule.

Skąd wziął się ketchup na naszych talerzach?

Ten czerwony, gęsty sos, który zdobi nasze hamburgery, hot dogi i frytki, ma historię równie bogatą, jak smak. Dobry ketchup, choć kojarzony głównie z kuchnią amerykańską, ma korzenie sięgające dalekiego wschodu. Wymyślony przez Chińczyków jako sos rybny, z czasem ewoluował, by stać się tym, co znamy dzisiaj. Pierwszym punktem zaczepienia oraz inspiracją była zupa polinezyjska. Oryginalna receptura, znacznie różniąca się od obecnej, była mieszanką fermentowanych ryb i przypraw.

Dopiero w XVIII wieku, kiedy przepis dotarł do Europy, dodano do niego pomidory. Eksperymentowano z różnymi przyprawami. Początkowo ketchup wcale nie był ogólnodostępny – można go było spróbować wyłącznie w droższych restauracjach.

Natomiast w XIX wieku pojawił się w Stanach Zjednoczonych. Wtedy John Heinz zaczął pracować nad najsmaczniejszym ketchupem, aby pasował do amerykańskich kubków smakowych. Gdy tylko receptura spełniła oczekiwania, a przyprawy idealnie zgrywały się z resztą składników, rozpoczęła się masowa produkcja.

Od połowy XIX wieku ketchup zaczął zdobywać serca i podniebienia ludzi na całym świecie, stając się jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw. Teraz można go kupić w wielu wariantach smakowych. Dostępne są między innymi wersje łagodne, pikantne, ostre, bez cukru, dla dzieci albo z dodatkami np. bazylią czy oregano.

Najlepszy ketchup

Co jest w składzie najlepszego ketchupu?

Dobry ketchup to przede wszystkim ten, który składa się z wysokiej jakości składników. Kluczowym elementem jest pomidor – najlepiej dojrzały, soczysty i pełen smaku. Najczęściej występuję pod postacią przecieru albo koncentratu. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że to właśnie ich ilość użytych do produkcji 100 g sosu decyduje o głębi smaku. Zasada jest jedna: im więcej pomidorów, tym lepszy ketchup. Warto, aby było to co najmniej 200 g.

Nie zdziw się, jeśli w składzie nawet najsmaczniejszego ketchupu zobaczysz ocet. To on nadaje nieco cierpkości oraz konserwuje. Decydujące są także przyprawy takie jak pieprz, czosnek, bazylia czy oregano. Nie brakuje cukru i soli. Bez nich sos nie zyska swojego niepowtarzalnego smaku. Najlepiej, aby były jednak w mniejszości – oba składniki w nadmiarze nie są dobre dla zdrowia.

Na pewno znasz zasadę: mniej znaczy więcej. Najlepszy ketchup to taki, który ma krótki skład. Dobrze, aby zabrakło sztucznych dodatków, konserwantów oraz ulepszaczy smaku albo było ich jak najmniej.

Czy ketchup jest zdrowy?

Wszystko zależy od składników. Dobry ketchup powinien mieć w swoim składzie jak najwięcej pomidorów, które są bogatym źródłem witaminy C. Dostarczanie jej w odpowiedniej ilości wspiera nasz układ odpornościowy. Pomidory zawierają również likopen – silny przeciwutleniacz, który pomaga chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Mają w sobie również dużo potasu. Pamiętaj, że nawet najlepszy ketchup to także dawka cukru i soli. Lepiej je eliminować z diety.

Najwyższej jakości sos nigdy nie zastąpi nam pełnowartościowego posiłku. Powinien być traktowany jako dodatek, a nie główne źródło składników odżywczych. W końcu, jak mówi stare powiedzenie „wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem”.

Ketchup Fanex

Jaki jest najsmaczniejszych ketchup?

Jeśli szukasz dobrego sosu z jasnym składem, wybierz ketchup Fanex. Szczególnie popularny jest ketchup nr VII, który w swoim składzie ma aż 200 g pomidorów na 100 g produktu. Charakteryzuje się intensywnym, głębokim smakiem, delikatną słodyczą i idealną konsystencją. Kluczem do doskonałego smaku są również specjalnie wyselekcjonowane przyprawy. Wśród składników nie znajdziesz gumy guar ani gumy ksantanowej. Od lat jest sygnowany znakiem jakości „Q”.

Ten jeden z najlepszych ketchupów na rynku świetnie podkreśla smak mięsa oraz pasuje do frytek, burgerów czy zapiekanek. Na co dzień urozmaici Twoje kanapki. Podczas rodzinnego grilla powinien znaleźć się na stole razem z innymi przysmakami. Jeżeli lubisz klasykę, wybierz wersję w szklanej butelce – taki ketchup smakuje jeszcze lepiej!

Materiał zewnętrzny

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Wprowadzenie do znaczenia BMI Zdrowy styl życia zyskuje na popularności, podkreślając wagę dbałości o kondycję fizyczną i dobre samopoczucie. W...

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Nazywana często „sreberkiem” folia aluminiowa zdobyła ogromną popularność w kuchni. Nie wszyscy jej użytkownicy zdają sobie jednak sprawę z tego,...

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

Niektórzy trzymają się tradycji i czekają do północy, inni przekładają to na wcześniejszą godzinę, tak żeby wszyscy goście byli jeszcze...