Loading...

Dieta fit mamy – jak powinna wyglądać?

Kobiety w ciąży i karmiące mamy dużo uwagi poświęcają swojej diecie, a przynajmniej próbują, gdyż młodej mamie często brakuje czasu na zadbanie o własne potrzeby. Co do zasady, jadłospis dla ciężarnej i dla karmiącej komponuje się na podobnych zasadach. Istotne jest przede wszystkim zaspokojenie większych potrzeb energetycznych, ale także dostarczanie organizmowi odpowiednio dostosowanych dawek składników odżywczych, pokrywających zapotrzebowanie i mamy, i dziecka. 

Jak powinna wyglądać dieta mamy?

Dieta przyszłej i młodej mamy musi być odpowiednio zbilansowana. To, jak odżywia się kobieta w ciąży, ma ogromny wpływ na zdrowie rozwijającego się w niej małego człowieka. Okres ciąży nie jest też właściwym momentem na stosowanie diety odchudzającej. Zapotrzebowanie energetyczne ciężarnej wzrasta bowiem o około 360 kcal/dzień w drugim trymestrze i o około 475 kcal/dzień w trzecim trymestrze. Jeśli po porodzie mama decyduje się karmić piersią, jej zapotrzebowanie na kalorie nadal będzie wyższe – nawet o 500 kcal/dzień, stąd również w trakcie karmienia kobieta nie powinna decydować się na odchudzanie. Dietę redukcyjną w celu powrotu do figury sprzed ciąży może zastosować mama, która skończyła już karmić piersią lub mama, która karmi niemowlę mlekiem modyfikowanym. 

Co należy jeść w ciąży i w trakcie karmienia?

Jak zostało wspomniane, dieta ciężarnej i dieta mamy karmiącej piersią nie muszą się od siebie różnić. Wyjątkiem od tej reguły będzie sytuacja, w której niemowlę okaże się uczulone na określony produkt spożywczy lub grupę produktów. W takim przypadku konieczne będzie wykluczenie ich z jadłospisu karmiącej. Zasadniczo, dieta kobiet ciężarnych i karmiących powinna być dobrze zbilansowana i urozmaicona. Nie może zabraknąć w niej białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Dobrze więc jeśli podstawą jadłospisu są warzywa, chude mięso, ryby, produkty pełnoziarniste, owoce, orzechy, nasiona i tłuszcze roślinne. Konieczne jest też dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Czego nie wolno jeść kobietom w ciąży i karmiącym piersią?

Dieta mamy powinna uwzględniać pewne wykluczenia, które stosuje się zapobiegawczo, z uwagi na dobro dziecka. Niedozwolone w tym okresie jest:

  • spożywanie surowego mięsa, ryb i jajek,
  • jedzenie nieumytych warzyw i owoców,
  • spożywanie niepasteryzowanych produktów mlecznych,
  • picie niepasteryzowanych soków. 

Ciężarna i karmiąca powinny unikać także spożywania dań wysokoprzetworzonych oraz słodyczy. Są to bowiem puste kalorie, które nie przynoszą niczego dobrego, ani kobiecie, ani rozwijającemu się dziecku. Sprzyjają natomiast nadprogramowym kilogramom, które trudniej będzie zrzucić po porodzie czy po zakończeniu karmienia. 

Dieta fit mamy – idealny jadłospis dla ciężarnej i karmiącej

Większość przyszłych i młodych mam wie, jak ważna jest ich zdrowa dieta. Problem polega jednak na tym, że trudno jest zadbać o nią w natłoku codziennych zajęć, zwłaszcza tuż po porodzie, kiedy młoda mama często nie jest w stanie znaleźć chwili dla siebie. Dobrym rozwiązaniem w tym okresie może okazać się więc dieta fit mamy, czyli catering dietetyczny z dowozem. W ramach takiego programu żywieniowego ciężarna lub karmiąca mogą dostosować kaloryczność swoich posiłków do zmieniającego się zapotrzebowania energetycznego, aby nie martwić się ani o deficyt kaloryczny, ani o nadwyżkę energii. Jednocześnie dieta pudełkowa dla mamy zostanie zaplanowana w odpowiednio zbilansowany i urozmaicony sposób, a w posiłkach nie pojawią się żadne składniki z grupy zakazanych, szkodliwych dla maluszka. 

 

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Nadzienia cukiernicze – jakie produkty warto mieć na uwadze?

Nadzienia cukiernicze – jakie produkty warto mieć na uwadze?

Nadzienia cukiernicze odgrywają naprawdę istotną rolę w kreowaniu smaku wypieków. To one nadają ciastom, ciasteczkom czy pączkom unikalny charakter, wzbogacając...

Odkryj naturalne sposoby na zdrowe stawy

Odkryj naturalne sposoby na zdrowe stawy

Dlaczego dbanie o stawy jest kluczowe? W dzisiejszym szybkim świecie zdrowie stawów często jest na ostatnim miejscu naszej codziennej troski....

Jaki olej do smażenia wybrać?

Jaki olej do smażenia wybrać?

Decyzja o tym, jaki olej wybrać do smażenia, jest jednym z najważniejszych kroków w kierunku zdrowego odżywiania. Wydawać by się...

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...