Rewolucja kojarzyć się z wielkimi zmianami, ale są różne sytuacje i przykładem tego jest cukier puder. Mowa o czymś, co traktujemy jak coś normalnego, ale przecież ta miałka konsystencja pudru nie była zawsze dostępna. Choć trzeba też przyznać, że mowa o propozycji, która znana jest od wielu lat. Zastanawiasz się jak zrobić cukier puder – ustrój się w cierpliwość i przeczytaj nasz artykuł!
Czego dowiesz się z artykułu:
- Historia cukru pudru
- Cukier puder a zdrowie
- Cukier puder na różne okoliczności
- Jak zrobić cukier puder?
Kiedy zaczęła się ta historia?
Historia cukru pudru to temat na długą opowieść. Na pewno warto cofnąć się do tego, z czym mieliśmy do czynienia w XVI wieku. Mogliśmy mówić o produkcie, który wykorzystywali nadworni kucharze, ale jednocześnie nie można było rozmawiać o produkcie komercyjnym. Brzmi mało zrozumiale, prawda? Istotne jest też choćby to, że w tamtych czasach mieliśmy do czynienia z towarem ekskluzywnym sprzedawanym w tzw. głowach. Chodzi o stożkowate bryły, których waga wahała się od 2 do 16 kg. Ciekawe jest też to, że do uzyskania miałkiej konsystencji wykorzystywano drobne sita.
Cukier puder a zdrowie
Skoncentrujemy się teraz na teraźniejszości, ale jednocześnie nie zapominamy o tym, co się działo wcześniej – co możemy powiedzieć o wpływie na zdrowie? Niewykluczone, że jest to temat, w przypadku którego można spodziewać się różnych opinii, ale sprawa jest stosunkowo prosta. Krótko mówiąc, cukier puder ciągle jest cukrem. Różnica polega na tym, że konsystencja jest drobniejsza. Gdy patrzy się na sytuację przez pryzmat organizmu, należy wziąć pod uwagę cukry proste (cukry te są łatwe w trawieniu). Co za tym idzie, poziom insuliny we krwi szybko wzrasta. Nie można też zapomnieć o tym, że duże znaczenie ma to, jak często wykorzystuje się cukier puder. Zwiększona konsumpcja w długim okresie to rozwój otyłości, cukrzycy i próchnicy zębów.
Z drugiej strony możemy rozmawiać o pewnej zalecie. Choć może jest to kontrowersyjne stwierdzenie – chodzi o poziom odczuwalnej słodkości. Z pełnym przekonaniem można powiedzieć, że wrażenia są porównywalne z tradycyjnym (jeśli tak to możemy ująć) cukrem.
Cukier puder na różne okoliczności
Warto też spojrzeć na to, iż mowa o propozycji, która przydaje się w różnych sytuacjach. Cukier puder może przydać się choćby przy oprószaniu deserów dla dekoracji, deserach przygotowanych na zimno czy mniej słodkich wypiekach i owocach.
Możliwości jest cała masa – w ogóle przykład ten pokazuje, jak ogromne znaczenie ma decydowanie się na uniwersalne rozwiązania. Cukier puder to produkt, który sprawia, że dopasowanie się do okoliczności może okazać się banalnym zadaniem! Do tego możliwość dekorowania deserów powoduje, iż nic nie stoi na przeszkodzie, aby zainteresowani byli pewni, że będzie smakowicie i wyjątkowo.
Jak zrobić cukier puder?
Zastanawiasz się nad tym, czy zrobienie cukru pudru wymaga wykonania sporej pracy? Jeżeli pojawiają się w tym zakresie jakieś wątpliwości, nie pozostaje nic innego jak szybkie przystąpienie do działania. Zwłaszcza przy posiadaniu robota kuchennego.
Do misy robota kuchennego należy wsypać cukier. W dalszej kolejności włącza się robota (trzeba zadbać o ostrą nożową końcówkę) i miksuje przez mniej więcej 2 godziny. Tylko tyle – w końcu rozmowa dotyczy zmielonego cukru.