Loading...

Jakie nuty smakowe są wyczuwalne w kawie?

Kawa to jeden z ulubionych naparów, obecny w porannych rutynach wielu osób. Jest wyjątkowa, a to za sprawą nie tylko swojego pobudzającego działania, ale także smaku. No właśnie, mówiąc o smaku – czy wiesz, jakie nuty smakowe można wyczuć w kawie? I co wpływa na jej smak?

Co ma wpływ na smak kawy?

Na smak kawy wpływa wiele istotnych czynników, a jednym z nich jest sposób uprawy. Za najlepszą kawę obecnie uważa się arabicę. Jej pielęgnacja jest dość skomplikowana, wymaga odpowiedniej jakości gleby o niższym pH, niż ma to miejsce w przypadku np. robusty. Ta z kolei nie jest aż tak wymagająca. Najbardziej ceni się kawy uprawiane na małych plantacjach – tam panuje idealny dla kawowca klimat.

Poza sposobem uprawy, na smak kawy wpływa również czas, który upływa od momentu zmielenia do użycia kawy. Zaleca się mielić ziarna bezpośrednio przed parzeniem, choć wiadomo, że nie zawsze jest to możliwe.

Oprócz tego, na smak kawy wpływają również kwestie, które są zależne od konsumentów. Mowa tu np. o temperaturze wody, w której parzona jest kawa. Nie powinna być wrząca, zaleca się stosować wodę w temperaturze od 85 do 96 stopni Celsjusza. Objętość wody także nie pozostaje bez znaczenia. Za uniwersalną uznaje się 100 ml wody na 60 gramów kawy. Im więcej wody zastosujesz, tym napar będzie bardziej wodnisty.

Jakie nuty smakowe możesz wyczuć w kawie?

Podstawowe nuty smakowe, które jest w stanie rozpoznać niemalże każda osoba, to gorycz, słodycz, kwasowość oraz słoność. Określenie wszystkich nut zawartych w kawie jest jednak nieco trudniejsze. Specjaliści z Speciality Coffee Association of America wymienili aż 18 odcieni aromatycznych kawy, które następnie umieścili na tzw. kole smakowym. Dostrzeżesz na nim m.in. aromaty kwiatowe, cytrusowe, aromaty orzechów, karmelu, czy też tytoniu.

Co więcej, wspomniane koło podpowiada również, jakie aromaty są wyczuwalne za pomocą języka, a które poznasz jedynie przy pomocy nosa – węchu. Profesjonaliści są w stanie rozpoznać nie tylko aromaty kawy, ale nawet i jej pochodzenie, a to wszystko wyłącznie z pomocą węchu i smaku.

Jeśli zależy Ci na poznaniu aromatu, smaku czy kwasowości jeszcze przed zakupem kawy, wybierając produkt dobrego producenta, możesz mieć pewność, że na opakowaniu znajdziesz wszystkie potrzebne informacje. Najczęściej przedstawione są w zrozumiały dla każdego sposób, np. przy pomocy skali w formie ziarenek. Coraz to większa ilość producentów umieszcza na opakowaniach również informację o nucie smakowej, np. mogą to być suszone owoce, czy czekolada. Mimo wszystko warto jednak popróbować dostępne na rynku kawy, aby znaleźć tą, która spełnia Twoje oczekiwania. To samo dotyczy kapsułek, jeśli posiadasz np. kapsułkowy ekspres do kawy. Testując kawy, nie tylko poznasz swoje ulubione nuty, ale także poszerzysz swoje horyzonty i otworzysz się na nowe, smakowe doświadczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chemia gospodarcza z górnej półki – warto wybrać się na udane zakupy online

Chemia gospodarcza z górnej półki – warto wybrać się na udane zakupy online

Chemia gospodarcza towarzyszy nam praktycznie na każdym kroku. Warto mieć zawsze pod ręką gotowy do użycia preparat, taki jak np.:...

Dania z prawdziwego włoskiego makaronu Calamarata

Dania z prawdziwego włoskiego makaronu Calamarata

Dania kuchni włoskiej są w naszym kraju bardzo lubiane i często wybierane. W szczególności jeśli chodzi o różnego rodzaju makarony,...

Młynki stołowe do przypraw oraz inne przydatne akcesoria gastronomiczne

Młynki stołowe do przypraw oraz inne przydatne akcesoria gastronomiczne

Urządzenia gastronomiczne, meble, innowacyjne sprzęty i maszyny to nie wszystko, co powinno znaleźć się w profesjonalnym lokalu gastronomicznym. Ważnym elementem...

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez frytownicy. To właśnie przy użyciu tego urządzenia możemy przygotować przepyszne frytki. Chyba każdy...

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

Ksylitol nazywany cukrem brzozowym należy do grupy alkoholi cukrowych. Jest on chętnie stosowany nie tylko ze względu na właściwości słodzące,...