Loading...

Kiszenie czy kwaszenie? Czy jest różnica?

Produkty kiszone są od dawna obecne w polskiej kuchni i na stałe wpisały się w naszą tradycję kulinarną. Ze względu na łatwość wykonania kiszenie było powszechnym sposobem przechowywania żywności, szczególnie warzyw. Wyjątkowo popularne było kiszenie kapusty, która często przez cały okres zimy pozostawała jedynym źródłem witamin szczególnie dla ubogiej ludności wiejskiej. Kiszonki posiadają bowiem nie tylko walory smakowe, ale tez są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych i właśnie witamin. Proces kiszenia to rozkład cukrów prostych na kwas mlekowy przy użyciu jego bakterii.

Kiszenie jest procesem całkowicie naturalnym

Do wykonania kiszonki mogą posłużyć praktycznie wszystkie warzywa. W warunkach domowych najprościej ukisić ogórki, kapustę czy buraki. Proces składa się z kilku etapów: mycia i wstępnej obróbki produktu, krojenia lub siekania, zalania produktu roztworem wody z solą kuchenną, fermentacji i pielęgnowania. Sam proces fermentacji potrafi przebiegać burzliwie i zdarza się proces wystąpienia mikroflory niepożądanej, którą w warunkach domowych określimy jako pleśnienie produktu. Aby tego uniknąć producenci żywności stosują kwaszenie, które polega na zalaniu przygotowanego surowca roztworem kwasu sorbowego lub jego solami albo kwasem octowym lub jego solami. Zabezpiecza to produkt przed rozwojem flory niepożądanej, lecz jak łatwo zauważyć nie jest to proces naturalny. Uważne czytanie etykiet to tylko jeden ze sposobów na uniknięcie kupienia produktu niskiej jakości najprościej wykonać kiszonkę u domu, mamy wtedy absolutną pewność jaki rodzaj produktu i przypraw został zastosowany.

Kiszone ogórki wystarczy przebrać, starannie umyć najlepiej pod bieżąca wodą, ułożyć w słoikach i zalać roztworem wody z solą w proporcji łyżka soli na litr wody. Tak przygotowany produkt pozostawiamy w szczelnie zakręconym słoiku, początkowo w pomieszczeniu stosunkowo ciepłym, aby po zakończeniu procesu fermentacji przenieść w chłodne miejsce. Na bazie kwasu z ogórków kiszonych prosto i łatwo przygotujemy kiszone buraki, które wystarczy obrać i zalać roztworem z ogórków. W ten sposób proces fermentacji nie zostaje zatrzymany i nasze buraki będą gotowe do spożycia w ciągu 2-3 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Latte a cappuccino – czyli jak być Włochem w piciu kawy

Latte a cappuccino – czyli jak być Włochem w piciu kawy

Kawa wbrew powszechnemu przekonaniu nie została wynaleziona we Włoszech. Historia kawy sięga 1 tysiąclecia p. n.e. Legenda głosi, że pewnego...

Bardzo praktyczne i ustawne szafy przesuwne

Bardzo praktyczne i ustawne szafy przesuwne

Dobrobyt w kraju przekłada się na wysokość stopy życiowej jego mieszkańców. Wraz z rozwojem gospodarczym polepszają się ogólnie warunki życia...

Mop płaski czy obrotowy?

Mop płaski czy obrotowy?

Mop to bez wątpienia niezwykle przydatny sprzęt do utrzymywania w domu czystości. W sprzedaży dostępnych jest mnóstwo modeli, jak więc...

Drewno od zawsze wspaniałe

Drewno od zawsze wspaniałe

Nie wyobrażamy sobie świata bez obecności drzew. Gdyby ich nie było, to krajobraz byłby smutny i pusty, a na dodatek...

Jak szybko przygotować się do Wielkanocy?

Jak szybko przygotować się do Wielkanocy?

Święta wielkanocne to najważniejsze święta w religii rzymsko – katolickiej, upamiętniające męczeńską śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa. Niezmiennie także, z racji...