Loading...

Krem Milky Way

Absolutny klasyk wśród najnowocześniejszych kremów do tortów. Może nie jest tak uniwersalny jak masa śmietankowa czy czekoladowa, ale za to potrafi nadać wypiekom niesamowitego smaku i niecodziennego aromatu. Uwielbiają go i dzieci, i dorośli. Jest tak dobry, że niektórzy nie potrafią się opanować i tuż po jego wykonaniu wyjadają go prosto z miseczki! A o czym mowa? Oczywiście o kremie Milki Way. Nawet osoby, które nie przepadają za tymi klasycznymi małymi batonikami, z zadowoleniem sięgają po ciasta wypełnione tą batonikową masą. To musi o czymś świadczyć!

Jak przygotować krem Milki Way do tortów?

Krem milky wayA jak przygotować taki krem Milki Way do tortów, ciast i innych wypieków? Mimo iż jest on dość niestandardowy i przy tym przepyszny, wykonuje się go zaledwie z trzech prostych składników. To prawdziwy ewenement wśród wszystkich popularnych kremów. Nawet te śmietankowe nieraz wymagają robienia znacznie większych zakupów, więc gdy ktoś nie ma na nie czasu lub ochoty, powinien zastąpić klasyczną masę tą zrobioną na podstawie batoników Milki Way. Przechodząc do samych konkretów – do jej wykonania potrzeba: 370 ml śmietanki kremówki (np. 36%), ok. 200 g batoników Milki Way oraz 450 g serca typu mascarpone (wcześniej mocno schłodzonego). A co z wykonaniem? Jest tak samo proste jak proste są składniki.

Na samym początku należy zająć się śmietanką kremówką, czyli wylać ją do małego rondelka, postawić na kuchence i powoli podgrzewać. Gdy śmietanka zrobi się już lekko gorąca, należy wsypać do niej batoniki. Wcześniej Milki Waya powinno się pokroić lub połamać w mniejsze kawałeczki. Garnek należy cały czas trzymać na kuchence, aby czekolada z batoników stopniowo rozpuszczała się w śmietance. Wydostający się z kremu zapach rozniesie się na całą kuchnię! To jest właśnie ten moment, w którym masa nabiera jednolitej konsystencji i pięknego, lekko brązowego kolorku. Należy jednak pamiętać o tym, że pod żadnym pozorem nie wolno dopuścić do jej wrzenia. Krem może jedynie delikatnie bulgotać.

Musi jednak pozostać w średniej temperaturze. A gdy wszystkie kawałki batoników dokładnie się już w nim rozpuszczą, garnek można ściągnąć z kuchenki i odstawić go do bezpiecznego miejsca, aby masa zdążyła na spokojnie wystygnąć. Ostudzony krem należy potem przykryć szczelnie kawałkiem folii aluminiowej i włożyć naczynie do lodówki – najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia można już połączyć zimną masę z 450 gramami serka mascarpone. Aby obie warstwy stworzyły jednolitą masę, najlepiej zmiksować je na wysokich obrotach. Cała czynność będzie trwać ok. 3-4 minuty. Najprawdopodobniej po tym czasie masa osiągnie idealną dla siebie konsystencję, a także apetyczny kolor i przede wszystkim cudowny smak!

O czym należy pamiętać?

Warto jednak wspomnieć o kilku błędach, których nie wolno popełniać podczas przygotowywania kremu Milki Way. Po pierwsze – zarówno śmietanka, jak i serek mascarpone przed użyciem powinny być mocno schłodzone. Wykonanej masy nie należy natomiast traktować jak masy cukrowej. Nie jest ona na tyle lepka, by dało się utworzyć z niej tortowe dekoracje. Najlepiej sprawdzi się w roli wypełnienia dla ciast i tortów. Z nimi smakuje wyśmienicie!

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Wprowadzenie do znaczenia BMI Zdrowy styl życia zyskuje na popularności, podkreślając wagę dbałości o kondycję fizyczną i dobre samopoczucie. W...

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Nazywana często „sreberkiem” folia aluminiowa zdobyła ogromną popularność w kuchni. Nie wszyscy jej użytkownicy zdają sobie jednak sprawę z tego,...

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

Niektórzy trzymają się tradycji i czekają do północy, inni przekładają to na wcześniejszą godzinę, tak żeby wszyscy goście byli jeszcze...

Jakie słodycze wybrać na prezent dla klientów? Sprawdzone propozycje

Jakie słodycze wybrać na prezent dla klientów? Sprawdzone propozycje

Drobne upominki dla klientów pomagają budować partnerskie relacje na długi czas. Klienci, którzy czują się doceniani, chętniej wracają, by dokonać...

Jak wybrać producenta worków foliowych?

Jak wybrać producenta worków foliowych?

Worków foliowych używamy właściwie na każdym kroku – do przechowywania, pakowania, transportowania. Wiele firm wykorzystuje duże ilości opakowań w swoim...