Loading...

Krem Milky Way

Absolutny klasyk wśród najnowocześniejszych kremów do tortów. Może nie jest tak uniwersalny jak masa śmietankowa czy czekoladowa, ale za to potrafi nadać wypiekom niesamowitego smaku i niecodziennego aromatu. Uwielbiają go i dzieci, i dorośli. Jest tak dobry, że niektórzy nie potrafią się opanować i tuż po jego wykonaniu wyjadają go prosto z miseczki! A o czym mowa? Oczywiście o kremie Milki Way. Nawet osoby, które nie przepadają za tymi klasycznymi małymi batonikami, z zadowoleniem sięgają po ciasta wypełnione tą batonikową masą. To musi o czymś świadczyć!

Jak przygotować krem Milki Way do tortów?

Krem milky wayA jak przygotować taki krem Milki Way do tortów, ciast i innych wypieków? Mimo iż jest on dość niestandardowy i przy tym przepyszny, wykonuje się go zaledwie z trzech prostych składników. To prawdziwy ewenement wśród wszystkich popularnych kremów. Nawet te śmietankowe nieraz wymagają robienia znacznie większych zakupów, więc gdy ktoś nie ma na nie czasu lub ochoty, powinien zastąpić klasyczną masę tą zrobioną na podstawie batoników Milki Way. Przechodząc do samych konkretów – do jej wykonania potrzeba: 370 ml śmietanki kremówki (np. 36%), ok. 200 g batoników Milki Way oraz 450 g serca typu mascarpone (wcześniej mocno schłodzonego). A co z wykonaniem? Jest tak samo proste jak proste są składniki.

Na samym początku należy zająć się śmietanką kremówką, czyli wylać ją do małego rondelka, postawić na kuchence i powoli podgrzewać. Gdy śmietanka zrobi się już lekko gorąca, należy wsypać do niej batoniki. Wcześniej Milki Waya powinno się pokroić lub połamać w mniejsze kawałeczki. Garnek należy cały czas trzymać na kuchence, aby czekolada z batoników stopniowo rozpuszczała się w śmietance. Wydostający się z kremu zapach rozniesie się na całą kuchnię! To jest właśnie ten moment, w którym masa nabiera jednolitej konsystencji i pięknego, lekko brązowego kolorku. Należy jednak pamiętać o tym, że pod żadnym pozorem nie wolno dopuścić do jej wrzenia. Krem może jedynie delikatnie bulgotać.

Musi jednak pozostać w średniej temperaturze. A gdy wszystkie kawałki batoników dokładnie się już w nim rozpuszczą, garnek można ściągnąć z kuchenki i odstawić go do bezpiecznego miejsca, aby masa zdążyła na spokojnie wystygnąć. Ostudzony krem należy potem przykryć szczelnie kawałkiem folii aluminiowej i włożyć naczynie do lodówki – najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia można już połączyć zimną masę z 450 gramami serka mascarpone. Aby obie warstwy stworzyły jednolitą masę, najlepiej zmiksować je na wysokich obrotach. Cała czynność będzie trwać ok. 3-4 minuty. Najprawdopodobniej po tym czasie masa osiągnie idealną dla siebie konsystencję, a także apetyczny kolor i przede wszystkim cudowny smak!

O czym należy pamiętać?

Warto jednak wspomnieć o kilku błędach, których nie wolno popełniać podczas przygotowywania kremu Milki Way. Po pierwsze – zarówno śmietanka, jak i serek mascarpone przed użyciem powinny być mocno schłodzone. Wykonanej masy nie należy natomiast traktować jak masy cukrowej. Nie jest ona na tyle lepka, by dało się utworzyć z niej tortowe dekoracje. Najlepiej sprawdzi się w roli wypełnienia dla ciast i tortów. Z nimi smakuje wyśmienicie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chemia gospodarcza z górnej półki – warto wybrać się na udane zakupy online

Chemia gospodarcza z górnej półki – warto wybrać się na udane zakupy online

Chemia gospodarcza towarzyszy nam praktycznie na każdym kroku. Warto mieć zawsze pod ręką gotowy do użycia preparat, taki jak np.:...

Dania z prawdziwego włoskiego makaronu Calamarata

Dania z prawdziwego włoskiego makaronu Calamarata

Dania kuchni włoskiej są w naszym kraju bardzo lubiane i często wybierane. W szczególności jeśli chodzi o różnego rodzaju makarony,...

Młynki stołowe do przypraw oraz inne przydatne akcesoria gastronomiczne

Młynki stołowe do przypraw oraz inne przydatne akcesoria gastronomiczne

Urządzenia gastronomiczne, meble, innowacyjne sprzęty i maszyny to nie wszystko, co powinno znaleźć się w profesjonalnym lokalu gastronomicznym. Ważnym elementem...

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Do czego służy frytownica gastronomiczna?

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie lokalu gastronomicznego bez frytownicy. To właśnie przy użyciu tego urządzenia możemy przygotować przepyszne frytki. Chyba każdy...

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

KSYLITOL FIŃSKI – WYSOKIEJ JAKOŚCI ALTERNATYWA DLA CUKRU

Ksylitol nazywany cukrem brzozowym należy do grupy alkoholi cukrowych. Jest on chętnie stosowany nie tylko ze względu na właściwości słodzące,...