Loading...

Wyjaśniamy, co zrobić żeby masa cukrowa stwardniała

Wiele osób zastanawia się, co zrobić żeby masa cukrowa stwardniała. Warto zainteresować się tym tematem, jeśli twoją pasją jest amatorskie tworzenie efektownych wypieków. W tym artykule wyjaśnimy, ile schnie masa cukrowa jak zrobić ją w domowych warunkach.

Z tego artykułu dowiesz się o:

  • Czym jest masa cukrowa?
  • Co zrobić, żeby masa cukrowa stwardniała?
  • Zastosowanie masy cukrowej

Czym jest masa cukrowa?

Masa cukrowa jest bardzo plastycznym produktem używanym do tworzenia efektownych zdobień w branży cukierniczej. Z masy można przygotowywać stylowe figurki, a także misterne dekoracje. Można nią powlekać całe torty, ponieważ jej konsystencja jest bardzo zbliżona do plasteliny lub modeliny. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że masa cukrowa jest określana również jako fondant i jest koniecznym elementem tak zwanych angielskich tortów. Są to wypieki, które zachwycają degustatorów swoją klasą oraz elegancją.

Lukier plastyczny

Lukier plastyczny można przygotować w domu, ale jest to dosyć trudne zadanie, więc mało doświadczone i początkujące osoby mogą sobie nie poradzić. Jeśli jesteś całkowitym amatorem to możesz zakupić gotowy, profesjonalny produkt w sklepie cukierniczym. Najlepiej korzystać z usług sprawdzonych i renomowanych sklepów cukierniczych, które wiele lat działają na rynku i cieszą się naprawdę pozytywną opinią. Wtedy można mieć pewność, że masa cukrowa faktycznie jest wysokiej jakości. Różna rodzaje fondantów można znaleźć w miejscach prowadzonych przez specjalistów. Wybór produktów jest ogromny, więc każdy bez większego problemu może znaleźć coś dla siebie.

masa cukrowa jak zrobić

Co zrobić żeby masa cukrowa stwardniała?

Masa cukrowa to niezwykle popularny składnik wypieków cukierniczych. Stosuje się ją między innymi do dekoracji ciast i tortów oraz do wykonywania różnego rodzaju ozdób. Aby uzyskać pożądany efekt, masa cukrowa musi stwardnieć. W tym celu najczęściej stosuje się żelatynę lub inne składniki spulchniające. Aby masa cukrowa stwardniała, należy rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wody i dodać ją do masy cukrowej. Mieszaninę należy dokładnie wymieszać, a następnie odstawić do lodówki, aby całkowicie stężała. Innym sposobem na to, aby masa cukrowa stwardniała, jest dodanie do niej odrobiny mąki ziemniaczanej. Mieszaninę należy dokładnie wymieszać i pozostawić w lodówce do stężenia.

Zastosowanie masy cukrowej

Warto podkreślić, że fondant może być używany na wiele sposobów w cukiernictwie. Powlekanie tortu lukrem plastycznym jest jedną z najpopularniejszych form jego wykorzystania. Dzięki temu twoje ciasto będzie prezentować się nie tylko estetycznie, ale również bardzo gustownie. Wystarczy wyrobić masę cukrową tak, żeby była elastyczna, a później podsypać ją cukrem pudrem i rozwałkować. Należy pamiętać, że z masy cukrowej można bardzo łatwo tworzyć figurki oraz inne ozdoby, ponieważ jej konsystencja jest zbliżona do plasteliny. Dekoracje możesz ulepić własnoręcznie, ale możesz też skorzystać z form silikonowych, które ułatwiają odciśnięcie dowolnego kształtu. Warto mieć na uwadze, że masa cukrowa dosyć szybko wysycha, ale pod warunkiem, że ciasto jest właściwie pokryte. Figurki z masy cukrowej potrzebują trochę więcej czasu. W zależności od rozmiaru potrafią schnąć nawet 15-20 godzin.

Jeśli zależy ci na tym, żeby masa cukrowa stwardniała to najlepiej ustaw ją w chłodnym miejscu, żeby była wystawiona na działanie zimnego powietrza. Może się również okazać, że będziesz miał problem z elastycznością lukru plastycznego. Jeśli twoja masa cukrowa się łamie i jest sucha to spróbuj dodać do niej gliceryny spożywczej lub glukozy. Wszystkie substancje dokładaj ostrożnie i stopniowo zwiększaj ich ilość. Sam powinieneś wyczuć moment, kiedy masa cukrowa będzie gotowa do użycia. Twoje wypieki będą prezentować się modnie i efektownie, dzięki przygotowanym ozdobom. Po dokładnym przeczytaniu tego artykułu powinieneś już wiedzieć, jak najlepiej obchodzić się z masą cukrową.

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Wprowadzenie do znaczenia BMI Zdrowy styl życia zyskuje na popularności, podkreślając wagę dbałości o kondycję fizyczną i dobre samopoczucie. W...

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Nazywana często „sreberkiem” folia aluminiowa zdobyła ogromną popularność w kuchni. Nie wszyscy jej użytkownicy zdają sobie jednak sprawę z tego,...

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

Niektórzy trzymają się tradycji i czekają do północy, inni przekładają to na wcześniejszą godzinę, tak żeby wszyscy goście byli jeszcze...