Jesteś osobą, która nie wyobraża sobie potraw bez smaku słodyczy, ale jest świadoma tego, że cukier szkodzi zdrowiu? A czy wiesz, że miód to zdrowy i naturalny zamiennik cukru? Poznaj rodzaje i właściwości miodu, który możesz dodawać do swoich potraw i napojów.
Dlaczego powinniśmy stawiać na miód zamiast na cukier?
Cukier spożywany w nadmiernych ilościach może prowadzić do niepożądanych skutków takich jak zachorowanie na różne choroby czy schorzenia, a także prowadzić do uzależnienia. Ale czy zdajemy sobie sprawę, że istnieje znacznie zdrowszy zamiennik tego składnika, jakim jest miód? Ten składnik oprócz prozdrowotnych właściwości, pełni także funkcje lecznicze, zatem najczęściej po niego sięgamy w przypadku przeziębienia i choroby. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłej herbaty, a także rewelacyjnie smakuje w połączeniu z wodą i cytryną. Miód wykazuje także działanie antybakteryjne, co nie dziwi nas gdy znajdujemy go w składzie różnorodnych leków. W jego składzie znajdziemy wiele cennych substancji odżywczych, zatem gdy go spożywamy w momencie, kiedy dopadnie nas choroba, dostarczamy do naszego organizmu wszystko, co jest mu w tym momencie niezbędne.
Rodzaje miodów
Miód manuka jest mało popularnym rodzajem miodu, ale uważanym za najzdrowszy na świecie. Produkuje się go w Nowej Zelandii, co znacznie utrudnia jego dostępność w naszym kraju. Najczęściej wykorzystywany we wspomaganiu leczenia różnych schorzeń dermatologicznych typu trądzik.
Kolejnym miodem, który jest bardzo popularny i znany każdemu to mód lipowy. Zalecany jest podczas infekcji dróg oddechowych i idealnie nadaje się podczas przeziębienia. Taki rodzaj miodu doskonale się sprawdzi podczas problemów z zasypianiem oraz łagodzi poziom stresu w naszym organizmie.
Miód akacjowy to kolejny rodzaj miodu bardzo znany w Polsce. Ma płynną strukturę i w smaku jest bardzo słodki, dlatego właśnie on jest najczęstszym używanym zamiennikiem cukru. Dzięki temu, że posiada wiele węglowodanów przyswajalnych, idealnie sprawdza się podczas przemęczenia organizmu. Jest również bardzo pomocny podczas dolegliwości żołądkowych oraz przy różnorodnych infekcjach układu moczowego.
Miód gryczany to rodzaj ciemnego miodu. Charakteryzuje się specyficznym smakiem, który znacznie go wyróżnia na tle innych. Posiada działanie oczyszczające i zawiera wiele cennych pierwiastków i witamin. Znacznie przyśpiesza gojenie ran i poprawia ukrwienie w naszym organizmie spowodowane niedoborem żelaza.
Miód wielokwiatowy jest najpopularniejszy i najbardziej dostępny na półkach sklepowych. Idealnie nadaje się przy przeziębieniach i po to, aby wzmocnić odporność. Dodaje nam mnóstwo energii i witalności, dzięki cukrom prostym, które znajdują się w jego składzie.
Zdrowe posiłki, dzięki cateringowi dietetycznemu
Catering dietetyczny to forma dostawy zdrowych posiłków. W daniach pudełkowych znajdziemy składniki najlepszej jakości, które dostarczają nam wszystkich niezbędnych składników mineralnych. Takie posiłki nie zawierają również dodatku cukru, a jego zamiennikiem jest właśnie miód, ponieważ jest on znacznie zdrowszy niż cukier. Pogotowie Dietetyczne to catering, który szczególną uwagę poświęca każdemu daniu, aby spełnić wszystkie oczekiwania potencjalnych konsumentów. Miej pewność, że Twoje posiłki zawierają tylko i wyłącznie produkty najlepszej i najzdrowszej jakości. Odwiedź stronę internetową cateringu dietetycznego od Pogotowia i ciesz się rewelacyjnymi posiłkami każdego dnia. Idealne posiłki skrojone na miarę potrzeb każdego konsumenta.