Loading...

Na czym polega działanie wyciskarek wolnoobrotowych?

Jeśli dbamy o codzienną zdrową dietę, warto wyposażyć swoją kuchnię w dobrej klasy wyciskarkę do soków. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie urządzenie wolnoobrotowa, które wyciśnie sok nawet z ziół! Na czym polega działanie takich wyciskarek i którą z nich wybrać? Na te pytanie odpowiadamy w naszym artykule.

Pyszny i zdrowy sok

Wyciskarka do soków to urządzenie, które powinno znaleźć się w kuchni każdej osoby dbającej o zdrową, zbilansowaną dietę. Warzywa i owoce stanowią podstawę zdrowego jadłospisu, a taka dieta wcale nie musi być nudna. Podaż warzyw i owoców może odbywać się także za pomocą pysznych soków. Świeżo wyciśnięty sok warzywny, owocowy lub warzywno-owocowy to prawdziwa bomba witaminowa. Jedynie dobrej klasy wyciskarki wolnoobrotowe potrafią wycisnąć z owoców i warzyw wszystkie cenne składniki odżywcze. Działanie tego typu wyciskarek opiera się na wykorzystaniu siły miażdżenia, a uzyskany za jej pomocą napój ma wysokie walory smakowe oraz zdrowotne. Najważniejszym elementem takiej wyciskarki jest tzw. wałek ślimakowy. Do wyboru mamy wyciskarki jedno bądź dwuślimakowe.

Wyciskarki jednoślimakowe

Wszystkie wyciskarki wolnoobrotowe działają wykorzystując siłę miażdżenia. Dzięki wolnym obrotom urządzenia sok nie ulega napowietrzeniu, a tym samym cenne substancje zawarte w owocach i warzywach nie utleniają się. Dzięki temu uzyskujemy zdrowy i smaczny napój. Wałek ślimakowy miażdży owoce i warzywa, a następnie wyciskany jest z nich sok. Niewątpliwą zaletą soku z wyciskarki w porównaniu z popularną sokowirówką jest fakt, iż może on być przechowywany w lodówce o wiele dłużej (a to za sprawą jedynie minimalnego napowietrzenia soku). Jednoślimakowa wyciskarka, jak wskazuje jej nazwa, wyposażona jest w pojedynczy wałek ślimakowy, stanowiący serce wyciskarki. Takie wyciskarki są z reguły mniejsze od swoich dwuślimakowych odpowiedników. Wyciskarka jednoślimakowa bez problemu wyciśnie esencjonalny sok z większości warzyw i owoców.

Wyciskarki dwuślimakowe

Wyciskarka dwuślimakowa działa w sposób analogiczny do tej z pojedynczym wałkiem. Wykorzystując siłę miażdzenia rozdrabnia owoce i warzywa, a następnie wyciska z nich sok. Oba typy wyciskarek nie podgrzewają soku w czasie jego wyciskania, a to nie powoduje dodatkowej utraty cennych właściwości odżywczych. Dwuślimakowe wyciskarki są jeszcze bardziej efektywne od tych jednoślimakowych. Nie stanowią dla nich problemu nawet najtwardsze warzywa czy owoce, a nawet zioła. Z reguły są też większe, dlatego należy przeznaczyć na nie więcej przestrzeni w kuchni. Takie wyciskarki są też często wybierane do zastosowań profesjonalnych (np. w cateringu, barach czy kawiarniach). 

Posted in: AGD

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Termostaty – Zadbaj o niskie koszty ciepła nie tylko w kuchni, ale także w jadalni i reszcie domu!

Termostaty – Zadbaj o niskie koszty ciepła nie tylko w kuchni, ale także w jadalni i reszcie domu!

Termostaty to coraz chętniej wybierane przez Polaków rozwiązania do mieszkań, domów i biur. Urządzenia te utrzymują w pomieszczeniach zadaną temperaturę....

Wyposażenie kuchni – jakie sprzęty warto kupić

Wyposażenie kuchni – jakie sprzęty warto kupić

Podczas remontu i urządzania mieszkania istotną rolę odgrywa wyposażenie kuchni i odpowiednio dobrane akcesoria kuchenne. Biorąc pod uwagę popularne stwierdzenie,...

Zalety pieca ogrodowego do pizzy

Zalety pieca ogrodowego do pizzy

W obecnych czasach coraz więcej osób decyduje się na montaż ogrodowego pieca do pizzy na terenie swojej działki. Takie rozwiązanie...

Jak bezpiecznie przygotowywać i przechowywać żywność?

Jak bezpiecznie przygotowywać i przechowywać żywność?

W obecnym, bardzo szybkim stylu życia bardzo popularne stało się przygotowywanie posiłków na kilka dni do przodu i późniejsze odgrzewanie...

Olej z pestek dyni – czym jest i jakie są jego właściwości?

Olej z pestek dyni – czym jest i jakie są jego właściwości?

Pestki dyni to dodatek często wykorzystywany w kuchni. Mało kto jednak wie, że można uzyskać z nich olej, będący kopalnią...