Loading...

Na czym polega działanie wyciskarek wolnoobrotowych?

Jeśli dbamy o codzienną zdrową dietę, warto wyposażyć swoją kuchnię w dobrej klasy wyciskarkę do soków. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie urządzenie wolnoobrotowa, które wyciśnie sok nawet z ziół! Na czym polega działanie takich wyciskarek i którą z nich wybrać? Na te pytanie odpowiadamy w naszym artykule.

Pyszny i zdrowy sok

Wyciskarka do soków to urządzenie, które powinno znaleźć się w kuchni każdej osoby dbającej o zdrową, zbilansowaną dietę. Warzywa i owoce stanowią podstawę zdrowego jadłospisu, a taka dieta wcale nie musi być nudna. Podaż warzyw i owoców może odbywać się także za pomocą pysznych soków. Świeżo wyciśnięty sok warzywny, owocowy lub warzywno-owocowy to prawdziwa bomba witaminowa. Jedynie dobrej klasy wyciskarki wolnoobrotowe potrafią wycisnąć z owoców i warzyw wszystkie cenne składniki odżywcze. Działanie tego typu wyciskarek opiera się na wykorzystaniu siły miażdżenia, a uzyskany za jej pomocą napój ma wysokie walory smakowe oraz zdrowotne. Najważniejszym elementem takiej wyciskarki jest tzw. wałek ślimakowy. Do wyboru mamy wyciskarki jedno bądź dwuślimakowe.

Wyciskarki jednoślimakowe

Wszystkie wyciskarki wolnoobrotowe działają wykorzystując siłę miażdżenia. Dzięki wolnym obrotom urządzenia sok nie ulega napowietrzeniu, a tym samym cenne substancje zawarte w owocach i warzywach nie utleniają się. Dzięki temu uzyskujemy zdrowy i smaczny napój. Wałek ślimakowy miażdży owoce i warzywa, a następnie wyciskany jest z nich sok. Niewątpliwą zaletą soku z wyciskarki w porównaniu z popularną sokowirówką jest fakt, iż może on być przechowywany w lodówce o wiele dłużej (a to za sprawą jedynie minimalnego napowietrzenia soku). Jednoślimakowa wyciskarka, jak wskazuje jej nazwa, wyposażona jest w pojedynczy wałek ślimakowy, stanowiący serce wyciskarki. Takie wyciskarki są z reguły mniejsze od swoich dwuślimakowych odpowiedników. Wyciskarka jednoślimakowa bez problemu wyciśnie esencjonalny sok z większości warzyw i owoców.

Wyciskarki dwuślimakowe

Wyciskarka dwuślimakowa działa w sposób analogiczny do tej z pojedynczym wałkiem. Wykorzystując siłę miażdzenia rozdrabnia owoce i warzywa, a następnie wyciska z nich sok. Oba typy wyciskarek nie podgrzewają soku w czasie jego wyciskania, a to nie powoduje dodatkowej utraty cennych właściwości odżywczych. Dwuślimakowe wyciskarki są jeszcze bardziej efektywne od tych jednoślimakowych. Nie stanowią dla nich problemu nawet najtwardsze warzywa czy owoce, a nawet zioła. Z reguły są też większe, dlatego należy przeznaczyć na nie więcej przestrzeni w kuchni. Takie wyciskarki są też często wybierane do zastosowań profesjonalnych (np. w cateringu, barach czy kawiarniach). 

Posted in: AGD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Stal chirurgiczna w biżuterii

Stal chirurgiczna w biżuterii

Wielu osobom stal chirurgiczna kojarzy się przede wszystkim ze szpitalem, co jest oczywiście zgodne z prawdą, bo materiał ten wykorzystuje...

Dary Natury przyprawy – nadaj potrawom pełnię smaku

Dary Natury przyprawy – nadaj potrawom pełnię smaku

Badania archeologiczne wykazują jednoznacznie, że ludzkość wykorzystywała przyprawy nawet 50 tysięcy lat przed naszą erą. Natomiast niezwykle intensywny handel przyprawami...

Powrót do natury – kamienne inspiracje w kuchni.

Powrót do natury – kamienne inspiracje w kuchni.

Od paru już lat w wielu branżach obserwujemy niesłabnący trend powrotu naturalnych materiałów i rozwiązań z ich zastosowaniem. W naszych...

Sałata rzymska – jak wykorzystać ją w kuchni?

Sałata rzymska – jak wykorzystać ją w kuchni?

Jeżeli chcesz naprawdę zdrowo i wartościowo się odżywiać, na pewno musisz przekonać się do częstego jedzenia warzyw. Bezapelacyjnie są to...

Kuchnia twoich marzeń

Kuchnia twoich marzeń

Podczas projektowania naszej kuchni, przede wszystkim warto zwrócić uwagę na praktyczność. Zwłaszcza jeśli spędzamy w tym miejscu dużo czasu i...