Loading...

Przekonaj się do kimchi oraz kwasu chlebowego.

Do kuchni polskiej jesteśmy już przyzwyczajeni. Wiele osób niestety narzeka na powtarzalność potraw i na powtarzalność. Przydałby się świeży powiew w kuchni. Nie pozostaje nic innego jak otwarcie się na zagraniczne potrawy i niespotykane produkty. W tym artykule chcemy polecić szczególnie kimchi oraz kwas chlebowy. Zaczynajmy.

Kimchi

Cechą, którą wyróżnia się koreańska kuchnia, jest jej bardzo słony oraz pikantny smak. Uzyskuje się go dzięki pewnej fermentacji składników. Pośród dań rozmaitych tejże kuchni, warto zwrócić uwagę na kimchi. Ta potrawa już zagościła w bardzo wielu restauracjach. Smak niebywały, jak i sam aromat kimchi się wpasuje w kulinarne gusta wielu gości.

Ta potrawa słynie z bardzo wielu właściwości drogocennych. Ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Poza tym zaznaczmy, że przepis tejże potrawy w roku 2013 trafił na listę UNESCO. Przyjrzymy się temu daniu nieco bliżej.

Kimchi https://arkanasmaku.pl/pl/menu/przetwory-i-pasty/kiszonki/kimchi-6958 jest tradycyjną potrawą koreańskiej kuchni. Potrawę tą się przygotowuje z kiszonych, czy też fermentowanych warzyw. Składnikami głównymi są: rzodkiew japońska, ogórek, jak i oczywiście kapusta. Można z powodzeniem także wykorzystać innego rodzaju warzywa. Może to być por, czy też marchewka. Nie możemy zapominać o rybach, jak i owocach morza. Bardzo charakterystyczny jest tutaj smak pikantny, który to się uzyskuje poprzez dodawanie płatków ostrej papryczki chili. Dla samego podkreślenia smaku danie przyprawiane jest cebulą, czosnkiem, sosem sojowym, jak i imbirem. Kimchi sprawdzi się doskonale jako danie główne, ale może być także przystawką.

Kwas chlebowy

W Polsce nieco bardziej popularny od kimchi jest kwas chlebowy https://arkanasmaku.pl/pl/menu/napoje/napoje-orzezwiajace/kwas-chlebowy-5031. Niestety produkt ten był przez wiele lat napojem dosyć zapomnianym. Bardziej sięgano po ten napój w bałtyckich krajach. Kwas chlebowy wbrew pozorom jest niesamowicie orzeźwiającym napojem. Jest to napój, który otrzymywany jest w wyniku fermentacji chleba. Jest to napój, który to posiada spore właściwości dobroczynne.

Pomimo bardzo niskiej zawartości alkoholu kwas chlebowy uważany jest za bezalkoholowy napój. Jego nazwa wskazuje, w jaki konkretnie sposób ten trunek został otrzymany. Kwas chlebowy wytwarzany jest w wyniku fermentacji alkoholowej chleba z dodatkiem cukru, czy też drożdży i owoców. Niezwykle często do jego produkcji się używa również mięty, aby poprawić sam smak trunku.

Kwas chlebowy ma zapach słodko-kwaśny, jak i lekko chlebowy smak. Ma kolor taki jasnobrązowy. Pojemy go głównie w ciepłe dni, ponieważ utrzymuje on bardzo niską temperaturę po schłodzeniu oraz gasi doskonale pragnienie. Na dnie butelki niezwykle często występuje osad naturalny, który znika po wstrząśnięciu. Kwas chlebowy powinien mieć jednak krótką datę ważności. Mniej więcej jest to termin od trzech do czterech dni. Kwas chlebowy to źródło wielu minerałów oraz witamin. Posiada dzięki temu szereg prozdrowotnych właściwości.

Sięgajmy po tego typu produkty, a nie tylko będziemy zdrowi, ale także wprowadzimy nieco niepowtarzalności do naszej kuchni. 

Posted in: Dom
Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje – czym charakteryzują się te urządzenia gastronomiczne?

Chłodziarki na napoje są nieodłącznym elementem wyposażenia profesjonalnych obiektów gastronomicznych. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar, hotel, czy...

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Jak w pełni wykorzystać Instant Pot

Posiadanie Instant Pot to prawdziwa rewolucja w kuchni. To nie tylko kolejny sprzęt, ale prawdziwy multitool, który może zastąpić kilka...

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Czym jest BMI? Jak je obliczać i poprawić?

Wprowadzenie do znaczenia BMI Zdrowy styl życia zyskuje na popularności, podkreślając wagę dbałości o kondycję fizyczną i dobre samopoczucie. W...

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Upiecz potrawy i przedłuż ich świeżość, korzystając z folii aluminiowej

Nazywana często „sreberkiem” folia aluminiowa zdobyła ogromną popularność w kuchni. Nie wszyscy jej użytkownicy zdają sobie jednak sprawę z tego,...

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

3 rzeczy, o których musisz pamiętać, wybierając tort weselny

Niektórzy trzymają się tradycji i czekają do północy, inni przekładają to na wcześniejszą godzinę, tak żeby wszyscy goście byli jeszcze...