Loading...

Przekonaj się do kimchi oraz kwasu chlebowego.

Do kuchni polskiej jesteśmy już przyzwyczajeni. Wiele osób niestety narzeka na powtarzalność potraw i na powtarzalność. Przydałby się świeży powiew w kuchni. Nie pozostaje nic innego jak otwarcie się na zagraniczne potrawy i niespotykane produkty. W tym artykule chcemy polecić szczególnie kimchi oraz kwas chlebowy. Zaczynajmy.

Kimchi

Cechą, którą wyróżnia się koreańska kuchnia, jest jej bardzo słony oraz pikantny smak. Uzyskuje się go dzięki pewnej fermentacji składników. Pośród dań rozmaitych tejże kuchni, warto zwrócić uwagę na kimchi. Ta potrawa już zagościła w bardzo wielu restauracjach. Smak niebywały, jak i sam aromat kimchi się wpasuje w kulinarne gusta wielu gości.

Ta potrawa słynie z bardzo wielu właściwości drogocennych. Ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie. Poza tym zaznaczmy, że przepis tejże potrawy w roku 2013 trafił na listę UNESCO. Przyjrzymy się temu daniu nieco bliżej.

Kimchi https://arkanasmaku.pl/pl/menu/przetwory-i-pasty/kiszonki/kimchi-6958 jest tradycyjną potrawą koreańskiej kuchni. Potrawę tą się przygotowuje z kiszonych, czy też fermentowanych warzyw. Składnikami głównymi są: rzodkiew japońska, ogórek, jak i oczywiście kapusta. Można z powodzeniem także wykorzystać innego rodzaju warzywa. Może to być por, czy też marchewka. Nie możemy zapominać o rybach, jak i owocach morza. Bardzo charakterystyczny jest tutaj smak pikantny, który to się uzyskuje poprzez dodawanie płatków ostrej papryczki chili. Dla samego podkreślenia smaku danie przyprawiane jest cebulą, czosnkiem, sosem sojowym, jak i imbirem. Kimchi sprawdzi się doskonale jako danie główne, ale może być także przystawką.

Kwas chlebowy

W Polsce nieco bardziej popularny od kimchi jest kwas chlebowy https://arkanasmaku.pl/pl/menu/napoje/napoje-orzezwiajace/kwas-chlebowy-5031. Niestety produkt ten był przez wiele lat napojem dosyć zapomnianym. Bardziej sięgano po ten napój w bałtyckich krajach. Kwas chlebowy wbrew pozorom jest niesamowicie orzeźwiającym napojem. Jest to napój, który otrzymywany jest w wyniku fermentacji chleba. Jest to napój, który to posiada spore właściwości dobroczynne.

Pomimo bardzo niskiej zawartości alkoholu kwas chlebowy uważany jest za bezalkoholowy napój. Jego nazwa wskazuje, w jaki konkretnie sposób ten trunek został otrzymany. Kwas chlebowy wytwarzany jest w wyniku fermentacji alkoholowej chleba z dodatkiem cukru, czy też drożdży i owoców. Niezwykle często do jego produkcji się używa również mięty, aby poprawić sam smak trunku.

Kwas chlebowy ma zapach słodko-kwaśny, jak i lekko chlebowy smak. Ma kolor taki jasnobrązowy. Pojemy go głównie w ciepłe dni, ponieważ utrzymuje on bardzo niską temperaturę po schłodzeniu oraz gasi doskonale pragnienie. Na dnie butelki niezwykle często występuje osad naturalny, który znika po wstrząśnięciu. Kwas chlebowy powinien mieć jednak krótką datę ważności. Mniej więcej jest to termin od trzech do czterech dni. Kwas chlebowy to źródło wielu minerałów oraz witamin. Posiada dzięki temu szereg prozdrowotnych właściwości.

Sięgajmy po tego typu produkty, a nie tylko będziemy zdrowi, ale także wprowadzimy nieco niepowtarzalności do naszej kuchni. 

Posted in: Dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Upieczmy.pl

Blog kulinarny

Polecamy

Rewolucja może być prosta – jak zrobić cukier puder?

Rewolucja może być prosta – jak zrobić cukier puder?

Rewolucja kojarzyć się z wielkimi zmianami, ale są różne sytuacje i przykładem tego jest cukier puder. Mowa o czymś, co...

Pesto z natki pietruszki – przepis

Pesto z natki pietruszki – przepis

Rozmowy dotyczące przepisów to wielokrotnie jest coś, co możemy porównać do podążania w nieznane. Można stwierdzić, że jedna czy druga...

Pomysł na kolację dla dwojga – różne możliwości

Pomysł na kolację dla dwojga – różne możliwości

Zastanawiasz się nad tym, jak urzec swoją dziewczynę/chłopaka? Jeśli tak, dobrym rozwiązaniem może okazać się ciekawy pomysł na kolację dla...

Wyjaśniamy, co zrobić żeby masa cukrowa stwardniała

Wyjaśniamy, co zrobić żeby masa cukrowa stwardniała

Wiele osób zastanawia się, co zrobić żeby masa cukrowa stwardniała. Warto zainteresować się tym tematem, jeśli twoją pasją jest amatorskie...

Jak wybrać ekspres do kawy?

Jak wybrać ekspres do kawy?

Na rynku znajdziemy coraz to szerszą ofertę ekspresów do kawy, co sprawia, że wybór odpowiedniego sprzętu nie jest wcale prostym zadaniem....